• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Παρά το ότι δεν είναι του χαρακτήρα της, ούτε φυσικά το συνηθίζει, η Δήμαρχος είχε χθες τον Υπουργό Ναυτιλίας «στενό μαρκάρισμα». Σε όλο το πρόγραμμα της επίσκεψης του στην πόλη μας. Τα αποτελέσματα φαίνονται «φτωχά» αλλά ποτέ κανείς δεν ξέρει…

Βουλευτές και πρόεδρος του ΟΛΚ ήταν επίσης κοντά στον Υπουργό αλλά φαίνονταν πολύ πιο σίγουροι για την πορεία αυτών των έργων που είχαν στο μυαλό τους. Ο κ. Κουρουμπλής αρχικά έδειξε να μη βιάζεται. Έλαβε μέρος σε δύο συσκέψεις. Όταν τέλειωσαν, τότε άρχισε να επισπεύδει το πρόγραμμα του. Τελικό προορισμό άλλωστε είχε την Κομοτηνή.

===============================================================

Ο πρώην Δήμαρχος Στάθης Εριφυλλίδης παρενέβη χθες στη δημόσια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη κι αφορά: 1ον το κτίριο του πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού, 2ον την ανακαινισμένη αλλά άδεια δημοτική καπναποθήκη στην πλατεία του Καπνεργάτη.

 

Οι δηλώσεις του δημοσιεύονται σε άλλη σελίδα της σημερινής Πρωινής. Από αυτές απομονώνουμε την χρήσιμη αναφορά του στο έργο της δημοτικής καπναποθήκης. Ο κ. Εριφυλλίδης ισχυρίζεται ότι η ανακαίνιση της τέλειωσε πριν 11 χρόνια. Όλο αυτό το διάστημα παραμένει άδεια κι αναρωτιέται τους λόγους.

 

Ακόμη κι αν κάνει λάθος στο μέτρημα (τα χρόνια δεν είναι 11 αλλά λιγότερα), έχει απόλυτο δίκιο να μιλά για αδικαιολόγητη καθυστέρηση. Η οποία είναι σίγουρα αρκετών ετών. Δεν φαίνεται δε ότι σύντομα αυτή η αναμονή θα πάψει να υπάρχει. Όπως είναι γνωστό για το ίδιο έργο περιμένουμε: α)την ολοκλήρωση της προμήθειας των επίπλων β) την προμήθεια των φωτιστικών γ) την μελέτη των ειδικών για την κατανομή των χώρων στα μουσεία.

 

Θα πρέπει επίσης να γίνει η μετακόμιση ή το «στήσιμο» των μουσείων στο νέο τους χώρο. Όλα αυτά για να γίνουν – για να δούμε σε πλήρη λειτουργία τη δημοτική καπναποθήκη- θα πρέπει να περιμένουμε αρκετά ακόμη. Εντάξει, τον … φάγαμε τον γάιδαρο.  Η ουρά του ωστόσο δεν είναι κάτι απλό. Κάτι εύκολο.

 

Ευθύνες υπάρχουν και μοιράζονται σε όλους. Πιθανόν και στον κ. Εριφυλλίδη. Ας παραδεχθούμε λοιπόν την ανεπάρκεια μας καθώς ταυτόχρονα πιέζουμε τους άλλους να κάνουν γρήγορα. Στα δικά μας ζητήματα είμαστε άραγε αποτελεσματικοί; Η απάντηση είναι και εύκολη και αρνητική.

 

Χθες παρατηρήσαμε στον Υπουργό Ναυτιλίας ότι πέρασαν 8 μήνες από την αρχική του εξαγγελία και δεν έγινε τίποτα το ουσιαστικό για την παραχώρηση στον Δήμο τμημάτων της χερσαίας ζώνης του κεντρικού λιμανιού. Αν ήξερε, θα μας απαντούσε κατάλληλα.

 

Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της δημοτικής καπναποθήκης. Δεν ήξερε. Ευγενικά μας απάντησε ότι και για αυτό το ζήτημα (παραχώρησης τμήματος της χερσαίας ζώνης) εμείς φταίμε. Εδώ στην Καβάλα, είπε ότι μπλοκάρισε η υπόθεση!

 

Μία ακόμη φορά θα επαναλάβουμε ότι: Πρέπει να βιαστούμε. Πέρασαν πολλά χρόνια, ίσως δεκαετίες, χωρίς να αλλάξουν προς το καλύτερο όλα όσα οραματιστήκαμε. Παρακολουθούμε τα πράγματα να μένουν στάσιμα και δεν αντιδρούμε. Χρησιμοποιούμε διάφορες δικαιολογίες για να καλύπτουμε τις ευθύνες μας. Η Καβάλα μπορούσε να έχει αλλάξει αλλά αυτό με δική μας ευθύνη δεν συνέβη. Κι όταν υπήρξε ευκαιρία κάποιος να μας βοηθήσει (π.χ. το κράτος των Αθηνών), λογικό ήταν να μας γυρίσει την πλάτη.

 

Όταν κάποιος μόνος του «βγάζει» τα μάτια του, τι περιμένει από την Αθήνα; Αυτή σαφώς και θα αδιαφορήσει, κάνοντας τα πράγματα ακόμη χειρότερα. Με αφορμή το παράδειγμα της δημοτικής καπναποθήκης καλό είναι ξα ξυπνήσουμε. Μπας και προλάβουμε τις ευκαιρίες που συνεχώς παρουσιάζονται για την πόλη και το Νομό.

 

Συμπαθητική από πολλές απόψεις η χθεσινή επίσκεψη Κουρουμπλή. Υπαρκτό το ενδιαφέρον του αλλά και σε αυτές τις περιπτώσεις το αποτέλεσμα μετράει. Οι ανακοινώσεις του τον περασμένο Μάρτιο βρίσκονται ακόμη στα χαρτιά. Οι υποσχέσεις του (παλιές και νέες) για τα δρομολόγια της Θάσου πλέον δεν μας καλύπτουν.

 

Ούτε φυσικά κι εξήγηση μη ικανοποίησης του αιτήματος της Κεραμωτής. Είπε ότι περιμένει μια μελέτη από το Δήμο Νέστου για τις συνέπειες στη Κεραμωτή της κίνησης φορτηγών. Μα αυτό το σημείο υποτίθεται ότι προ πολλού το είχαμε ξεπεράσει….

 

Ας μη ξεχνάμε ότι η Κατερίνα Ιωαννίδου επωφελήθηκε της παραίτησης του Δημήτρη Βαρβέρη, του οποίου τη θέση έλαβε στο δημοτικό συμβούλιο Καβάλας. Τώρα που ο Μάκης Παπαδόπουλος την κάλεσε να παραιτηθεί, το αρνείται. Δεν είναι όλοι ίδιοι όπως κι οι παραιτήσεις δεν είναι όλες ίδιες.

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος παρακολούθησε μία από τις παράλληλες εκδηλώσεις της Philoxenia, σχετικά με τον θρησκευτικό τουρισμό και τον Απόστολο Παύλο. Αμέσως μετά σημείωσε μεταξύ άλλων: «Η αίσθησή μου είναι ότι η Καβάλα και οι αρχαίοι Φίλιπποι ως τόποι θρησκευτικού ενδιαφέροντος δεν έχουν τόση αναγνώριση στην εσωτερική αγορά όσο θα περίμενα. Στην εκδήλωση υπήρχε η εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού ΑΜ-Θ για τους Φιλίππους και τον Απόστολο Παύλο, αλλά μου έκανε αρνητική εντύπωση ότι στην εισήγηση του ΕΟΤ δεν υπήρχε καμία αναφορά στην πρόσφατη εξέλιξη με το Μνημείο της ΟΥΝΕΣΚΟ ούτε συνδέθηκε με τη ιδιαίτερη σχέση του Αποστόλου Παύλου με τους αρχαίους Φιλίππους. Είναι ερώτημα λοιπόν πόσο γνωστοί είμαστε στην εσωτερική τουριστική αγορά και πόσο αναγνωριζόμαστε από τους επίσημους φορείς.Πιστεύω ότι ο Δήμος Καβάλας θα έπρεπε να είναι παρών στην ημερίδα, δεν ήταν, δυστυχώς».

 

Ορισμένα παραλειπόμενα από την προχθεσινή εκλογική διαδικασία στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Το τελικό αποτέλεσμα του Νομού Καβάλας έγινε γνωστό στις 11 το βράδυ της Κυριακής. Το πρώτο τοπικό αποτέλεσμα γνωστοποιήθηκε 30 λεπτά μετά το τέλος της ψηφοφορίας. Προέρχονταν από το εκλογικό τμήμα της Γαληψού. Η ψηφοφορία στην πόλη της Καβάλας παρατάθηκε για 20 περίπου λεπτά.

 

Αρχικά στο εκλογικό κέντρο της αίθουσας «Νικόλαος Μάρτης» βρίσκονταν αρκετός κόσμος, περίμενε να μάθει αμέσως τα νέα. Όσο η ώρα περνούσε άπαντες αποχωρούσαν. Συμπεριλαμβανομένων των εκπροσώπων των υποψηφίων προέδρων. Νωρίς σχετικά αποχώρισε ο εκπρόσωπος του Σταύρου Θεοδωράκη, κ. Γιώργος Γκαϊντατζής. Τα πρώτα νούμερα μαζί με τα πρώτα νέα απ’ την υπόλοιπη Ελλάδα τον έπεισαν ότι το πράγμα δεν πάει καλά.

 

Ο Λεωνίδας Παππάς άφησε στη θέση του τον Χάρη Σεϊτανίδη κι ο Λάκης Καγκαϊδης αποχώρισε πριν την ώρα του. Ο λόγος ήταν ότι ξέμεινε από μπαταρία το κινητό του τηλέφωνο. Καγκαϊδης χωρίς κινητό τηλέφωνο δεν υπήρξε ποτέ.

 

Οι εθελοντές έκαναν πραγματικά άριστη δουλειά. Ξεχωρίζουμε τον δικηγόρο Παναγιώτη Μαμτσαδέλη που στο τέλος όλων έκανε και τον χαμάλη! Στην καταμέτρηση των ψηφοδελτίων ξεχώρισε η Νικολέτα Βονικάκη. Ήταν εκεί και άλλοι πολλοί. Οι οποίοι παρέδωσαν την αίθουσα στον υπεύθυνο της Π.Ε. Καβάλας σε καλή κατάσταση, λίγο πριν τα μεσάνυχτα. Όλοι έδωσαν ραντεβού στον ίδιο τόπο για την ερχόμενη Κυριακή και την επαναληπτική ψηφοφορία.

 

Με την ίδια ευκαιρία επανήλθε στα πολιτικά δρώμενα η Πόπη Γερακούδη που όπως λέγεται ψήφισε στη Θάσο. Κάποιοι περίμεναν στο εκλογικό κέντρο της πόλης και το Σάββα Εμινίδη αλλά αυτός δεν εμφανίστηκε ποτέ. Αντίθετα άλλοι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανταποκρίθηκαν κι αυτήν την φορά στο κάλεσμα της παράταξης.

 

Πέρασε ένας χρόνος από το θάνατο του καθηγητή και πρώην προέδρου της ΝΟΔΕ Κώστα Ευθυμιάδη. Το μνημόσυνο θα γίνει στον τόπο καταγωγής του, το Χορτοκόπι, την ερχόμενη Κυριακή το πρωί.

 

Το Σάββατο προετοιμάζεται η διαδικασία της υποδοχής και της ενθρόνισης του νέου Μητροπολίτη. Ο κόσμος συζητά ακόμη τις αυξημένες δαπάνες του Δήμου Καβάλας αλλά αυτό την ουσία δεν την επηρεάζει. Μέχρι και σύσκεψη θα γίνει σήμερα στην Ι. Μητρόπολη για να προετοιμαστούν καλύτερα τα γεγονότα που αναφέρονται στο πρόγραμμα.

 

Ο κ. Δημοσθένης Τουλκίδης μας πληροφόρησε χθες ότι εντός των ημερών συνεδριάζει η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας για να γνωμοδοτήσει περί των λιμενικών εγκαταστάσεων της ΒΦΛ. Όπως άφησε να εννοηθεί θα προτείνει θετική γνωμοδότηση με επιφύλαξη! Εκτός απροόπτου το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα.

 

Είδαμε χθες δύο λογαριασμούς ύδρευσης καταναλωτών στο Περιγιάλι. Και από τους δύο η επιχείρηση αφαιρεί ποσά. Στον έναν 20 και στον άλλον 40 ευρώ! Έχει γούστο με αυτόν τον τρόπο να διορθώνει προηγούμενα λάθη. Λάθος χρεώσεις ή λάθη του συστήματος; Ένας Θεός ξέρει…

 

Από το Περιγιάλι μία ακόμη πληροφορία. Μηχανικοί που δηλώνουν ότι γνωρίζουν καλά την πράξη εφαρμογής, ισχυρίζονται ότι ο δρόμος που για 300 μέτρα πρόσφατα ασφαλτοστρώθηκε (οδός Αγίου Τρύφωνα) εμφανίζεται στο νέο σχέδιο σε άλλο σημείο! Μεταφέραμε την παρατήρηση στους αρμοδίους που απάντησαν ότι η υφιστάμενη είναι η οριστική χάραξη του δρόμου.

 

Εθελοντική αιμοδοσία ετοιμάζεται στο Επιμελητήριο Καβάλας. Την οργανώνει η ομάδα των εθελοντών αιμοδοτών για το ερχόμενο Σάββατο. Πρόβλεψη μας είναι ότι αυτή η εθελοντική αιμοδοσία θα πάει καλύτερα απ’ όλες τις άλλες.

 

Αυτό μπορούν να το εγγυηθούν οι 174 υποψήφιοι των εκλογών του φορέα. Δεν μπορεί, όλο και κάποιος νέος αιμοδότης θα βρεθεί ανάμεσα τους. Προτείνουμε οι τρεις υποψήφιοι πρόεδροι να δώσουν αίμα την ίδια ώρα το Σάββατο. Προκειμένου να δείξουν ότι παρά τις επιμέρους διαφωνίες τους, η εθελοντική αιμοδοσία τους ενώνει.

 

Διαβάστε επίσης