μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αποδείχθηκε ότι ο Μητροπολίτης Παντελεήμονας είχε απόλυτο δίκιο. Η υποδοχή και η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Φιλίππων- Νεαπόλεως- Θάσου ήταν όντως μια ιστορική στιγμή για τον τόπο. Αυτό δε σημαίνει ότι οι ιστορικές στιγμές πρέπει ντε και καλά να περιλαμβάνουν υπερβολές τόσο στις δαπάνες όσο και στην τήρηση του πρωτόκολλου.

 

Τις ιστορικές στιγμής τις κάνουν οι άνθρωποι μέσα από την απλότητα τους. Με τη συμμετοχή τους σε αυτές και τον αυθορμητισμό τους. Αυτά ο Μητροπολίτης Παντελεήμονας δεν τα είπε στη συνέντευξη τύπου της προηγούμενης εβδομάδας. Μάλλον δεν τα πιστεύει, κατά συνέπεια για αυτόν δεν ήταν ζητούμενα.

 

Από το πρωί έως το απόγευμα του Σαββάτου γιόρταζε το σύστημα. Την πλήρη επικράτηση του σε σχέση με όλα τα άλλα. Νίκησε την καθημερινότητα. Νίκησε την σεμνότητα. Νίκησε τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Άλλαξε τα δεδομένα, έλυσε τα προβλήματα αλλά μόνο για λίγες ώρες.

 

Στην γιορτή που το σύστημα διοργάνωσε δια την απαραίτητη επιβεβαίωση του (και της κυριαρχίας του επίσης) έκαμε και τα εξής: Δούλεψε νύχτα- μεσάνυχτα- για να προσθέσει τέντες στην πλατεία, τις οποίες δεν πρόβλεψε ως απαραίτητες από την αρχή. Άδειασε πολλούς κεντρικούς δρόμους ακόμη κι από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Διέκοψε την κίνηση. Σταμάτησε τα δρομολόγια για τα αστικά λεωφορεία. Οδήγησε τον νέο Μητροπολίτη στα ανατολικά.

 

Η πομπή μπήκε στην Καβάλα από τον κόμβο της Άσπρης Άμμου ώστε να μην ταλαιπωρηθεί στην οδό Ερυθρού Σταυρού που είχε λαϊκή αγορά, στο μονόδρομο της Βενιζέλου που υπήρχε ουρά και αναμονή. Το αποκορύφωμα αυτής της κατάστασης ήταν το ταυτόχρονο κλείσιμο των οδών Κουντουριώτου- Ομονοίας, το οποίο ευτυχώς διήρκεσε 5 μόνο λεπτά.

 

Για αυτές τις κυκλοφοριακές αλλαγές το σύστημα δεν εξέδωσε το προβλεπόμενο δελτίο τύπου. Οι Αστυνομικοί παρέπεμπαν στον Δήμο Καβάλας κι ο Δήμος στην Αστυνομία. Ενώ λοιπόν ήρθαν (κυκλοφοριακά) τα πάνω κάτω, κανείς από το σύστημα δεν θεώρησε σωστό να ενημερώσει έγκαιρα το κοινωνικό σύνολο. Το απέφυγαν φοβούμενοι τη λαϊκή κατακραυγή.

 

Σάββατο πρωί το σύστημα έβαλε το καλό το κουστούμι. Την καλύτερη γραβάτα. Για αυτούς που το εκφράζουν δεν υπήρχε πρόβλημα στάθμευσης. Παρκάρισαν κάπου κοντά, περπάτησαν τόσο όσο έπρεπε. Δια να κάνουν τη μόστρα τους μεταξύ των πολιτών. Αν και το πρόγραμμα ήταν πολύωρο, δεν κουράστηκε κανείς τους. Κι αν κουράστηκε, δεν το παραδέχθηκε. Ήταν η γιορτή τους. Η ιστορική στιγμή τους. Ήταν κάτι που το απόλαυσαν.

 

Ίσως να το πρόσεξαν, ίσως όχι. Ο κόσμος ούτε αυτήν την φορά ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα που του απηύθυναν.  Οι πολίτες της πόλης θα βρουν ευκαιρία. Θα υποδεχθούν, θα ευχηθούν, θα καλωσορίσουν με τον τρόπο τους τον νέο Μητροπολίτη. Τον οποίο δεν γνωρίζουν σχεδόν καθόλου, ακούν ωστόσο για αυτόν πολύ καλά λόγια.

 

Λίγος κόσμος (απλός κόσμος) στην πρώτη του υποδοχή στην Εγνατία οδό. Λίγο περισσότερος στην δεύτερη υποδοχή, στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Λίγος κόσμος στη διαδρομή ως την πλατεία. Εκεί είχε κόσμο. Το πάνω μέρος της πλατείας γέμισε. Από Θεσσαλονικείς, από πάρα πολλούς ιερείς, από το σύστημα. Υπήρχαν και πολίτες που προσπαθούσαν να βρουν τρόπο να δουν. Να τον δουν. Άλλοι τα κατάφεραν κι άλλοι όχι.

 

Ευχόμαστε στον νέο Μητροπολίτη καλή επιτυχία στο έργο του. Σε αντίθεση με τους ξεφτισμένους κανόνες, με τα πρωτόκολλα και τις επιθυμίες του συστήματος τον προτρέπουμε να είναι άνθρωπος. Ένας απλός άνθρωπος που θα βλέπει, θα ακούει και θα αντιδρά. Ένας άνθρωπος που δεν θα επηρεάζεται από τις συμβουλές του συστήματος. Ένας άνθρωπος μετρημένος που θα γνωρίζει καλά τι θα πει, τι θα κάνει. Ξέρουμε ότι έχει τις προϋποθέσεις. Καλή ποιμαντορία λοιπόν και μακριά από τα … δήθεν.

 

«Βόγκηξε» το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου το Facebook. Έφθασε στα όρια του. Φωτογραφίες και βίντεο αυτοπροβολής αμέτρητα. Δεν φθάνει που ξόδεψαν τα λεφτά των άλλων, δεν φθάνει που ξεπέρασαν τα όρια, ήθελαν επίμονα το βασικότερο. Να αυτοπροβληθούν…

 

Κάπου εκεί διέκοψαν ότι άλλο έκαναν κι έκατσαν μπροστά στον υπολογιστή. Ποιες από τις πολλές φωτογραφίες τους θα «ανεβάσουν»; Το δίλημμα διήρκεσε ελάχιστα. Τις «ανέβασαν» όλες. Μετά άρχισαν να τις βλέπουν και να τις ξαναβλέπουν.

 

Ικανοποιήθηκαν. Είναι σίγουροι ότι κι αυτήν την φορά ο στόχος επετεύχθη. Συνεχίζουν το έργο τους ασταμάτητα, δυναμική μειοψηφία σε μια Ελλάδα που προσπαθεί να διώξει τις λάσπες από πάνω της. Αυτές τις λάσπες που ένα άλλο μέρος του ίδιου συστήματος δεν μπόρεσε να αποτρέψει. Όσα ΕΣΠΑ κι αν χρησιμοποιήθηκαν, όσα μνημονιακά μέτρα (εισπρακτικά βέβαια) κι αν εφαρμόστηκαν.

 

Παρατηρήσαμε όρθιους τους συνταξιούχους, με τις σακούλες στο χέρι, να περιμένουν το αστικό λεωφορείο στη στάση του Αστικού ΚΤΕΛ, μπροστά από το  στο Επιμελητήριο. Ας δει το σύστημα την χρονίζουσα εκκρεμότητα. Όταν βρουν χρόνο, ας προσθέσουν επιτέλους στο σημείο ένα ακόμη παγκάκι. Είναι κρίμα οι ηλικιωμένοι να περιμένουν όρθιοι το λεωφορείο ή να στριμώχτονται σε ένα παγκάκι που χωρά μόλις τρία άτομα…

 

Το πρόγραμμα των δωρεάν σχολικών γευμάτων πρόκειται να αρχίσει τον Δεκέμβρη σε 12 δημοτικά σχολεία του Δήμου Καβάλας. Οι δάσκαλοι διαφωνούν με την ορισθείσα από την υπουργική εγκύκλιο οδηγία κι έτσι ήδη εμφανίζονται προβλήματα. Προς ενίσχυση των διαφωνιών ερώτηση 4 βουλευτών του ΚΚΕ. Την απευθύνουν στον κ. Γαβρόγλου σχετικά με τον ποιοτικό έλεγχο των γευμάτων. Αυτός- κατά την εγκύκλιο- πρέπει να γίνεται από τους εκπαιδευτικούς. Οι οποίοι δεν επιθυμούν να έχουν την αρμοδιότητα αφού όπως ισχυρίζονται δεν έχουν τις γνώσεις για να κάνουν έναν τέτοιο έλεγχο.

 

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στην Αλεξανδρούπολη μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση, την οποία μπορούμε να αντιγράψουμε. 61 σύλλογοι της περιοχής συνυπήρξαν σε μουσικοχορευτικό γεγονός, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Σαμοθράκης.

 

Πολύ μπροστά ο Ιατρικός Σύλλογος Καβάλας. Στην ιστοσελίδα του προαναγγέλλεται εκδήλωση για τον διαβήτη, η οποία προγραμματίζεται να γίνει στο ξενοδοχείο Λούσυ στις 17 Φεβρουαρίου του 2018!

 

Αυτήν την εβδομάδα προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στην πόλη μας δύο εκδηλώσεις που στηρίζει ο ΤΑΡ. Η πρώτη θα γίνει αύριο στο ΤΕΙ. Η δεύτερη θα γίνει Πέμπτη ή Παρασκευή από τον Νομαρχιακό Σύλλογο ΑμΕΑ.

 

«Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής κρατά τον λόγο του» δήλωσε ο βουλευτής Γιώργος Παπαφιλίππου για την σύσκεψη που ανακοινώθηκε ότι θα γίνει αυτήν την εβδομάδα, με θέμα τα δρομολόγια στον Πρίνο. Ίσως για αυτόν τον λόγο (εμπιστευόμενη τον Υπουργό) η Δήμαρχος ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην πρωτεύουσα. Προς τον παρόν επίσημες προσκλήσεις για την σύσκεψη (με συγκεκριμένη ώρα και μέρα) δεν υπάρχουν.

 

Ο κ. Παπαφιλίππου είναι σίγουρος και για τις εξελίξεις περί την ΒΦΛ. Όσοι κάτι περισσότερο γνωρίζουν (αλλά δεν το λένε) αναμένουν συγκεκριμένη εξέλιξη στην Αθήνα. Μια εξέλιξη που θα δικαιώσει τα λόγια του Πρωθυπουργού. Συνεχίζουμε να (την) περιμένουμε κι εμείς.

 

Η δικηγόρος και υποψήφια Δήμαρχος Φιλίππων Στέλλα Παπαδοπούλου μίλησε κατά των υποψηφιοτήτων Μακάριου Λαζαρίδη- Μαίρης Χατζηκωνσταντίνου. Αυτό έγινε στη συνεδρίαση της ΝΟΔΕ πρόσφατα. Ήταν προσεκτική. Δεν ανέφερε κανένα όνομα. Τοποθετήθηκε γενικά για αυτούς που θέλουν να είναι υποψήφιοι βουλευτές Καβάλας με τη ΝΔ αλλά δεν έχουν σχέση με την περιοχή.

 

Η συζήτηση «άνοιξε» μόλις τώρα. Η κ. Παπαδοπούλου είναι η πρώτη και μοναδική ως τώρα που διατυπώνει τέτοιες απόψεις. Οι γνωρίζοντες στην τοπική ΝΔ είναι σίγουροι. Θα υπάρξει και συνέχεια. Για αυτό και προσπαθούν να μαντέψουν ποιος θα είναι αυτός (ή αυτή) που θα συνεχίσει στο δρόμο που «χάραξε» η Στέλλα.

 

Η κ. Παπαδοπούλου εμφανίζεται υποστηρίκτρια και καλή φίλη του Γιώργου Καλαντζή. Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ενδείξεις ότι θα ήθελε (στο πλαίσιο της ανανέωσης του ψηφοδελτίου και στο Ν. Καβάλας) να είναι υποψήφια βουλευτής.

 

Ο πρώην Υπουργός Γιώργος Καλαντζής απουσίασε από την υποδοχή και την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Στέφανου. Τον βλέπουμε σε φωτογραφίες πολλών εκκλησιαστικών ιστοσελίδων, σε εκδήλωση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη που έγινε χθες στο Παρίσι. Η εκδήλωση περιγράφεται ως ακολούθως: Το Οφίκιο του Άρχοντος του Οικουμενικού Θρόνου απένειμε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, στον επιχειρηματία κ. Ανέστη Αρνόπουλο από το Καμερούν της Αφρικής, τιμώντας τον για την πολυδιάστατη προσφορά και στήριξή του στο έργο της εκκλησίας. Η χειροθεσία του Νέου Άρχοντος της Μητρός Εκκλησίας πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι, την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2017.

 

Ρωτήσαμε τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Θανάση Αθανασίου για την τοποθέτηση του Βασίλη Ιορδανίδη στη θέση του προέδρου της εκλογικής επιτροπής του Επιμελητηρίου. Μας εξήγησε ότι με την αλλαγή του νόμου στις εφορευτικές επιτροπές εκλογών συλλόγων- φορέων κτλ έργο αναλαμβάνουν δικηγόροι (στη θέση των δικαστικών λειτουργών). Ρωτήθηκαν τα μέλη του τοπικού συλλόγου. Οι ενδιαφερόμενοι μπήκαν σε κλήρωση, από την οποία προέκυψε σχετικός πίνακας. Για τις εκλογές στο Επιμελητήριο στον πίνακα σειρά είχε ο κ. Ιορδανίδης.

 

Διαβάστε επίσης