• 29 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας (όπως κι όλες οι άλλες που πραγματοποιούνται αυτό το διάστημα) δημιουργούν ευχάριστο κλίμα στο κέντρο της πόλης. Είναι ένας λόγος ο κόσμος να βγει έξω, να κάνει μια βόλτα, να δει τις βιτρίνες, να ψωνίσει. Πολύ περισσότερο όταν προς τούτο βοηθά και ο καιρός. Χθες το πρωί οι δύο πλατείες είχαν κόσμο, ο οποίος πριν επιστρέψει σπίτι πέρασε κι από τα καταστήματα.

Οι πιο έμπειροι έμποροι ξέρουν καλά πόσο βοηθούν τόσο οι εκδηλώσεις όσο και ο καλός καιρός. Όταν υπάρχουν αυτές οι προϋποθέσεις, τότε οι ελπίδες τους μεγαλώνουν. Παρά την κρίση στην οποία βρίσκονται οι έλληνες κι αυτά τα Χριστούγεννα.

 

=========================================================

 

Στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Πέμπτη, συζητείται το τεχνικό πρόγραμμα έργων της Περιφέρειας ΑΜΘ για το προσεχές έτος. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν δόθηκε καμία δημοσιότητα στην συνολική πρόταση, ούτε γνωρίζουμε το περιεχόμενο της σε σχέση με την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Πρόκειται για μία ακόμη απόδειξη του σταθερού μας ισχυρισμού, σύμφωνα με τον οποίο βρισκόμαστε σε εποχή εκδηλώσεων. Τα έργα έπονται. Καμιά φορά ξεχνιούνται εντελώς!

 

Υποθέτουμε ότι για τα προτεινόμενα στην Π.Ε. Καβάλας έργα του 2018 ο κ. Μαρκόπουλος έκανε την απαραίτητη διαβούλευση, θα δώσει την επιβεβλημένη συνέντευξη τύπου προκειμένου να ενημερώσει την τοπική κοινωνία. Με αυτές του τις ενέργειες θα μας πείσει περισσότερο για την περί των έργων σταθερή του προτεραιότητα.

 

Στην ιδιοκτησία της Π.Ε. Καβάλας βρίσκεται πάντα η μεγάλη καπναποθήκη επί της οδού Φιλίππου αλλά κι αρκετά τετραγωνικά μέτρα στην καπναποθήκη του πρώην ΕΟΚ. Περιλαμβάνονται τα ακίνητα στο προταθέν πρόγραμμα τεχνικών έργων; Δεν πρέπει κάποτε όλα αυτά να αξιοποιηθούν, να χρησιμοποιηθούν;

 

Δεν περνά απαρατήρητη η πρόταση του ΣΦΓΤ για τη μετατροπή των παλαιών δικαστηρίων σε δημοτική πινακοθήκη. Την οποία η πόλη σαφώς και έχει ανάγκη. Αφού για τα παλιά δικαστήρια υπάρχουν άλλα σχέδια και δεσμεύσεις (π.χ. με τον Δικηγορικό Σύλλογο), γιατί να μην δημιουργηθεί μια δημοτική πινακοθήκη είτε στην καπναποθήκη της οδού Φιλίππου, είτε σε έναν από τους ορόφους του πρώην ΕΟΚ;

 

Ένα ακόμη δίλημμα βασανίζει αυτό το διάστημα τον κ. Μάρκο Δέμπα και την ομάδα του. Θα δώσουν δικαστική συνέχεια σε συγκεκριμένα προεκλογικά γεγονότα ή θα τα ξεχάσουν προκειμένου να συνεχίσουν την «επίθεση» φιλίας προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης; Σύμφωνα με πληροφορίες στο δικαστήριο θα οδηγηθεί σίγουρα το επεισόδιο της περασμένης Τρίτης μεταξύ Τσατσούλη- Κουρτίδου.

 

Ο κ. Δέμπας έχει στο μυαλό του κι άλλα πράγματα. Βασικότερο είναι η διερεύνηση ενός ανώνυμου e mail που διακινήθηκε στοχευμένα λίγες ώρες πριν την έναρξη της ψηφοφορίας. Λέγεται ότι ο συνδυασμός Δέμπα κατήγγειλε ήδη το γεγονός προκειμένου να βρεθεί ο αποστολέας των e mail. Τέλος, υπάρχουν και τα ευχάριστα. Ετοιμάζεται εορταστική συνάντηση όλου του συνδυασμού.

 

Το σωματείο των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ κατήγγειλε στη δικαιοσύνη και τη διαδικασία προμήθειας του λογισμικού, το οποίο η επιχείρηση χρησιμοποιεί για να εκδίδει τους λογαριασμούς των πελατών της. Τα λάθη που διαπιστώνονται κι αναστατώνουν και τη ΔΕΥΑΚ και τους καταναλωτές είναι συχνά. Ο κ. Ξανθόπουλος επιμένει ότι για αυτά ευθύνονται μόνο οι χειριστές του προγράμματος.

 

Άλλα στελέχη της ΔΕΥΑΚ έχουν ανεπίσημα παραδεχθεί ότι το πρόγραμμα δεν διαθέτει ασφαλιστικές δικλίδες για να αποφεύγονται τα λάθη, να προστατεύονται οι χειριστές του. Αυτό που προς το παρόν δικαιώνεται είναι η ανησυχία του σωματείου. Άσχετα από το τι λέει ο ένας κι ο άλλος, το λογισμικό θα κριθεί στη δικαιοσύνη. Κατά συνέπεια συνεχίζουμε να περιμένουμε το αποτέλεσμα της έρευνας που έχει ξεκινήσει.

 

Αρχικά το προσωπικό του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, αμέσως μετά και το σωματείο των εργαζόμενων στο Νοσοκομείο κινητοποιήθηκαν κατά της δρομολογημένης πρωτοβουλίας λειτουργίας του πρώτου ΤΟ.Μ.Υ. στο κτίριο του Άγιο Λουκά. Οι διαμαρτυρίες αφορούν τη συνύπαρξη και ταυτόχρονη λειτουργία του ΤΟ.Μ.Υ.  με το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.

 

Αν και ο διοικητής του Νοσοκομείου Τάσος Καρασαββόγλου διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, έχει ενδιαφέρον το πότε διατυπώνονται αυτές οι αντιρρήσεις. Εδώ και μήνες άπαντες γνωρίζουν το σχέδιο της 4ης ΥΠΕ. Τη λειτουργία του πρώτου ΤΟ.Μ.Υ. στο ισόγειο του κτηρίου που φιλοξενεί το Κέντρο Ψυχικής Υγείας.

 

Αν υποθέσουμε ότι πρόκειται για λάθος, έχει σημασία το πότε εκφράζονται οι αντίθετες αυτές απόψεις. Διατυπώνονται στην ώρα τους, ώστε να διορθωθεί το λάθος; Διατυπώνονται πολύ αργά κι έτσι τώρα δεν μπορεί να αλλάξει το παραμικρό; Ισχύει το δεύτερο. Εδώ που έφθασαν τα πράγματα τίποτα δεν είναι δυνατόν να αλλάξει.

 

Αν οι ενδιαφερόμενοι ήθελαν να προλάβουν το υποτιθέμενο σφάλμα όφειλαν να εκφράσουν την άποψη τους στη σωστή ώρα. Κι όχι όταν άρχιζαν οι εργασίες για την δημιουργία του ΤΟ.Μ.Υ. Η αργοπορημένη αντίδραση τους είναι απαράδεκτη. Τα λάθη (αν υπάρχουν) φροντίζουμε να γίνονται γνωστά όταν μπορούν να διορθωθούν.

 

Η Δημοτική Καπναποθήκη διαθέτει θέρμανση! Είναι είδηση. Κατά το πρόσφατο παρελθόν όσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν στους χώρους της τον Χειμώνα, γίνονταν σε δριμύ ψύχος. Όσες οργανώνονταν Καλοκαίρι, σε συνθήκες καύσωνα. Ευτυχώς αυτά τα ευτράπελα δεν θα τα ξαναζήσουμε. Το σύστημα ψύξης- θέρμανσης λειτουργεί κανονικότατα!

 

Ο Κωστής Σιμιτσής συνεχίζει να εκφράζει την άποψη ότι είναι νωρίς ακόμη προκειμένου η παράταξη του να αποφασίσει τον επικεφαλής της στις δημοτικές εκλογές του 2019. Να δούμε πόσο ακόμη θα αντέξει, αφού όλο και περισσότεροι συνεργάτες του διαφωνούν. Πιέζουν να λάβει τις αποφάσεις του και να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

 

Στη συνεδρίαση της περασμένης Πέμπτης ο κ. Σιμιτσής είπε ότι για το κλειστό κολυμβητήριο: «… το πρόβλημα της στέγης δεν είναι απλό. Θα είναι άθλος ακόμη κι αν κλείσουν οι πολλές τρύπες που υπάρχουν σε αυτήν». Θυμήθηκε μάλιστα ότι μία εκ των μελετών του έργου εκπονήθηκε από γραφείο της Τουρκίας!

 

Με άλλη αφορμή (τους ισχυρισμούς του Μάκη Παπαδόπουλου ότι η διοίκηση Τσανάκα είναι στο τέλος της θητείας της) ο πρώην Δήμαρχος είπε: « Δυστυχώς η διοίκηση έχει πολύ καιρό μπροστά της να ταλαιπωρήσει τους Καβαλιώτες». Εμμέσως πλην σαφώς στη συνεδρίαση έγινε συζήτηση και για τις φημολογούμενες τοπικές δημοσκοπήσεις. «Φαίνεται δεν βγήκαν καλά αποτελέσματα» είπε ο κ. Παπαδόπουλος. «Θα με φας στη μάπα κι άλλα χρόνια» του απάντησε η Δήμαρχος.

 

Την περασμένη Πέμπτη εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το σχέδιο τουριστικής προβολής του Δήμου Καβάλας για το 2018. Ο κ. Μουριάδης αν και χαρακτήρισε την πρόταση πολύ καλή, τελικά την καταψήφισε (μαζί του κι όλη η ομάδα του κ. Σιμιτσή) λόγω του μεγάλου της προϋπολογισμού. Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε σειρά παρατηρήσεων αλλά στο τέλος δεν καταψήφισε. Στη σχετική ψηφοφορία δήλωσε την παρουσία του.

 

Η συζήτηση για την τουριστική προβολή έγινε χωρίς εντάσεις, χωρίς φανατικές αντιπαραθέσεις αφού όπως είπε ο κ. Παπαδόπουλος (απευθυνόμενος στην Αναστασία Ιωσηφίδου) « Και οι δύο είμαστε από την ίδια πλευρά». Αυτή η φράση του κ. Παπαδόπουλου δημιουργεί ελπίδες για πιο ήρεμες συνεδριάσεις (όχι μόνο του Δημοτικού Συμβουλίου). Σε πολλά ακόμη είναι απ’ την ίδια πλευρά. Τούτο δε σημαίνει ότι όλοι πρέπει ντε και καλά να συμφωνούν με όλα όσα προτείνει η διοίκηση του Δήμου.

 

Η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου χάρηκε την εκδήλωση μαγειρικής που έγινε το Σάββατο στην Στρατιωτική Λέσχη. Το κειμενάκι της αναφέρει αυτούς που ευχαριστεί: «Θερμές ευχαριστίες στον στρατηγό Σπυρίδωνα Ρώσση στον διευθυντή και το προσωπικό της Λέσχης Αξιωματικών που για πρώτη φορά άνοιξαν την Λέσχη στο κοινό της πόλης μας σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας μεταξύ Δήμου και Ενόπλων Δυνάμεων. Επίσης στους σεφ Ηλία Λαζαρίδη καθηγητή του Δημόσιου ΙΕΚ Καβάλας και Σάββα Τουγιουντζή καθηγητή της σχολής La Maison de Gourmet καθώς βεβαίως και στις σχολές αυτές. Τέλος στην εταιρία catering La Rocca και στον σύλλογο ΦΙΛΟΣ της Νυρεμβέργης πολύτιμο και σταθερό συνεργάτη σε πολλές από τις εκδηλώσεις μας».

 

Θα πρέπει να θυμίσουμε και να συμπληρώσουμε την κ. πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης ότι η Λ.Α.Φ. Καβάλας άνοιξε στο κοινό και όταν προ λίγων ετών ο τότε στρατηγός διοικητής της Μεραρχίας αποδέχθηκε την πρόταση του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών. Από τότε (Νοέμβρης του 2013) οι εθελοντικές αιμοδοσίες (δύο φορές κάθε χρόνο) γίνονται στο κεντρικό αλλά και στρατιωτικό αυτό κτίριο. Το οποίο έτσι συνδέεται περισσότερο με τους πολίτες.

 

Διαβάστε επίσης