μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αθωώθηκε χθες στο Εφετείο Θράκης ο Δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής. Ήταν κατηγορούμενος για πολεοδομικής φύσεως παράβαση καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος. Επειδή η υπόθεση ήταν πολύ απλή ο κατηγορούμενος δεν χρειάστηκε μάρτυρες υπεράσπισης από την Ομοσπονδία, τον Εμπορικό Σύλλογο, το σωματείο Καφεζυθοπωλών. Του ήταν αρκετοί οι Ανδρέας Γράσσος- Χριστόδουλος Μιχαλάκης. Η δίκη ήταν μια σύντομη διαδικασία, στη διάρκεια της οποίας ακόμη κι οι δικαστές απόρησαν πως αυτή η ιστορία έφθασε στο ακροατήριο.

 

Κατά τα άλλα η χθεσινή αθώωση Σιμιτσή δεν σημαίνει τίποτα απολύτως. Η διοίκηση του Δήμου παραμένει σε κατάσταση συναγερμού, για τις δίκες που ακολουθούν. Εκεί όντως θα χρειαστούν ως μάρτυρες υπεράσπισης όσοι πρόσφατα κλήθηκαν σε σύσκεψη, στη διάρκεια της οποίας δήλωσαν πρόθυμοι να ακολουθήσουν τον Δήμαρχο στην Κομοτηνή. Όποτε κι αν τους ζητηθεί.

 

Παρέα με τον πρώην δημοτικό σύμβουλο Ανδρέα Γράσσο, ο Κωστής Σιμιτσής κινείται από την αρχή της τρέχουσας εβδομάδος. Μαζί πήγαν την Δευτέρα στην Καλαμίτσα, όπου είδαν τις συνέπειες του νοτιά. Πιο μπροστά ο πρώην δημοτικός σύμβουλος είχε περιοδεύσει με τον κ. Σιμιτσή σε διάφορες συνοικίες, εκεί όπου επιβάλλεται να γίνουν φέτος το Καλοκαίρι μικροπαρεμβάσεις. Έργα για τα οποία οι κάτοικοι αυτών των περιοχών πιέζουν αφόρητα. Κι όπως φαίνεται έχουν απόλυτο δίκιο. Οι άνθρωποι αυτοί απευθύνθηκαν στον Ανδρέα Γράσσο κι αυτός στον Δήμαρχο.

 

Παλιό αλλά ενδιαφέρον. Η τοπική Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων και Φορέων που δηλώνει αντίθετη στα οικονομικά μέτρα της Κυβέρνησης κλυδωνίζεται. Κινδυνεύει. Όλα ξεκίνησαν όταν παραμονές της 25ης Μαρτίου ετέθη θέμα διαμαρτυρίας στη διάρκεια της παρέλασης. Η πρόταση ήταν συγκεκριμένη. Να βρίσκονται οι σύλλογοι, οι εργαζόμενοι, οι φορείς απέναντι από την εξέδρα των επισήμων και να κρατούν μαύρες σημαίες. «Όχι» είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Καβάλας Τάσος Ιωαννίδης. Τότε τα παρόντα μέλη της Συντονιστικής αποφάσισαν να κάνουν ψηφοφορία.

 

Το αποτέλεσμα της οποίας ήταν υπέρ της διαμαρτυρίας. «Όχι» επανέλαβε ο κ. Ιωαννίδης. Δυσαρέστησε τους συνομιλητές του που απογοητευμένοι αποχώρησαν από την συνάντηση. Από τότε έχει να συνεδριάσει η Συντονιστική Επιτροπή. Και δεν φαίνεται να συνεδριάζει (με την ίδια σύνθεση και τις ίδιες συνθήκες ενότητας) τώρα σύντομα. Τυχαία ρωτήθηκε προχθές ο κ. Ιωαννίδης. Απάντησε ότι η Συντονιστική θα συναντηθεί πάλι όταν προγραμματιστεί η επόμενη απεργία. Εκτός αν τους προλάβει ο Σιμιτσής, κι οργανώσει τώρα το συλλαλητήριο που δεν έκανε τον Φεβρουάριο…

 

Σε σύσκεψη που έγινε προχθές το πρωί στην Ελευθερούπολη συζητήθηκε παρουσία του Άρη Γιαννακίδη το θέμα των πλημμυρισμένων Τεναγών των Φιλίππων. Σε αυτή τη κουβέντα ειπώθηκαν πολλά. Προγραμματίστηκαν άλλα τόσα. Αποδείχθηκε ότι όλες οι προηγούμενες προσπάθειες είχαν ελάχιστη ουσία. Άρα όλα τώρα θα αρχίσουν. Αν φυσικά συμβεί ότι προχθές αποφασίστηκε. Διότι από λόγια έχουμε ακούσει πολλά. Έργα όμως έγιναν ελάχιστα. Αυτό προκύπτει κι από το ότι κάθε χρόνο είμαστε μπροστά στο ίδιο φαινόμενο.

 

Πέραν αυτής της ουσιαστικής παρατήρησης έχουμε να πούμε κάτι ακόμη. Είναι δυνατόν να γίνεται τόσο σημαντική σύσκεψη για τα Τενάγη και να μην παριστάτε σε αυτήν ο αρμόδιος θεματικός αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Βαβίας; Κρίνοντας από προηγούμενες ίδιες περιπτώσεις (κι απουσίες) εκτιμούμε ότι έγινε το σύνηθες. Ο κ. Γιαννακίδης ξέχασε να τον ενημερώσει και κυρίως να τον προσκαλέσει στο ραντεβού της Ελευθερούπολης. Ευτυχώς το κακό έμεινε εκεί. Οι εκπρόσωποι της Π.Ε. Καβάλας –σε αντίθεση με τον Σταύρο Βαβία- και ενημερώθηκαν και ήταν παρόντες.

 

Προχωρά στη δικαιοσύνη, ακούμε, η υπόθεση του Βιοτεχνικού Πάρκου. Πρόσφατα κλήθηκε και κατέθεσε σχετικό υπόμνημα και ο Θόδωρος Καλλιοντζής. Το περιεχόμενο του οποίου είναι επί του παρόντος άγνωστο. Η εξέλιξη αυτής της ιστορίας είναι απελπιστικά αργή, κάποια όμως στιγμή θα έρθει η ώρα της. Προς το παρόν είναι δύσκολο να γίνουν συγκεκριμένες εκτιμήσεις και προβλέψεις. Πάντως το θέμα ερευνάτε δικαστικώς από μηδενικής βάσης και προς όλες τις κατευθύνσεις. Από την σύσταση της εταιρίας, την συμμετοχή των τοπικών φορέων κτλ.

 

Μάθαμε τα νέα με μια εβδομάδα καθυστέρηση αλλά δεν πειράζει. Φταίμε κι εμείς, φταίει κι ο βουλευτής Ντίνος Κλειτσιώτης. Ο νέος βουλευτής Καβάλας μίλησε πρώτη φορά στην ολομέλεια του κοινοβουλίου τις προάλλες. Την ίδια περίοδο δηλαδή την προηγούμενη εβδομάδα, μίλησε δύο φορές σε συνεδριάσεις επιτροπών της Βουλής. Μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ο κ. Κλειτσιώτης δεν είχε την εμπειρία της ομιλίας στο κοινοβούλιο.

 

Τα βήματα του Επιμελητηρίου ακολουθεί ο Εμπορικός Σύλλογος. Η προχθεσινή του σύσκεψη παρουσία του Αντιδημάρχου Εμφιετζή (με την συμμετοχή της Ομοσπονδίας και του Επιμελητηρίου) έγινε χωρίς δημοσιογράφους. Η πραγματοποίηση της σύσκεψης δεν ανακοινώθηκε νωρίτερα παρά μόνο όταν αυτή τελείωσε. Την αρχή – για να μην ξεχνιόμαστε- την έκανε ο Άγγελος Τσατσούλης. Κάλεσε τους τοπικούς φορείς σε σύσκεψη για το 12% αλλά οι δημοσιογράφοι έμειναν εκτός.

 

Τα «ανοιχτά» θέματα της Ενεργειακής Αιγαίου με την Καβάλα και την Καβάλα Όιλ είναι ήδη γνωστά. Αυτό που δεν είναι τόσο γνωστό είναι αυτό που γράφαμε χθες στην Πρωινή. Η Ενεργειακή έλαβε επιστολή από τους τοπικούς φορείς, με την οποία της ζητούν να πληρώσει τα χρέη της στους εργαζόμενους και στην αγορά. Η εταιρία του κ. Ρήγα δεν μπήκε στον κόπο να απαντήσει σε αυτή την επιστολή. Σνομπάρισε έτσι όσους της την έστειλαν. Κι αν αυτό το έκανε επειδή δεν ξέρει τι να απαντήσει, το πρόβλημα λύνεται εύκολα. Ας πει ότι είπε στο δικαστήριο προχθές. Ότι δεν χρωστά τίποτα σε κανέναν! Ας στείλει στους βουλευτές, στον δήμαρχο και στον Αντιπεριφερειάρχη τον ισολογισμό του 2011. Αυτόν που παρουσίασε την Τρίτη στην πρόεδρο των Πρωτοδικών.

 

Στην ίδια διαδικασία η Ενεργειακή αρχικώς προσήλθε με αίτημα αναβολής. Επειδή όμως το αίτημα αναβολής δεν έγινε δεκτό, εξετάστηκε η ουσία της υπόθεσης. Εκεί οι εκπρόσωποι της Ενεργειακής έκαναν την έκπληξη. Μηδένισαν το χρέος. Τα πήγαν τόσο καλά που έμαθε τα νέα ο Στουρνάρας. Τώρα τους… καλεί στην Αθήνα για να τους ζητήσει βοήθεια σχετικά με το χρέος της χώρας μας. Όπως φαίνεται έχουν τον τρόπο να το μηδενίσουν κι αυτό.

 

Κατόπιν τούτου η Ενεργειακή έχει δύο στα δύο. Πρώτα συζητά με υποψήφιους επενδυτές που τους χαρακτηρίζει «φαντάσματα». Μετά δημιουργεί χρέος 30 εκ ευρώ και το εξαφανίζει… Είπαν ότι τέτοια κατορθώματα θα τα ζήλευε ακόμη κι ο Τσακ Νόρις. Και λίγα είπαν. Να μιλάς με… φαντάσματα, να εξαφανίζεις μεγάλα χρέη είναι κάτι που ξεπερνά τον Τσακ Νόρις.

 

Κάπου εδώ είναι η κατάλληλη στιγμή να θυμηθούμε κάτι που έγινε το 2011. Τότε η Ενεργειακή ανακοίνωσε την έναρξη της συνεργασίας της με τον κ. Πάνο Μπένο. Ο οποίος είναι και σήμερα οικονομικός της διευθυντής. Από εκεί το χαρούμενο δελτίο τύπου αναδημοσιεύουμε ένα μέρος του που έχει μεγάλη σημασία ώστε να καταλάβουμε τι ακριβώς κάνει στην εταιρία ο κ. Μπένος: Καθήκοντα Διευθυντή Οικονομικών Υπηρεσιών (Chief Financial Officer) αναλαμβάνει στην Energean Oil & Gas, ο κ. Πάνος Μπένος, ένα στέλεχος με σημαντική επαγγελματική εμπειρία στις διεθνείς οικονομικές αγορές και με εξειδίκευση στη χρηματοδότηση πετρελαϊκών έργων μεγάλης κλίμακας. Στα νέα καθήκοντα του κ. Μπένου εντάσσονται η υποστήριξη της επιχειρηματικής στρατηγικής σε ότι αφορά στην οικονομική διαχείριση και βελτιστοποίηση των σχετικών διαδικασιών, η χρηματοδότηση των νέων έργων στην εγχώρια και διεθνή αγορά, καθώς και η επιμέλεια του συνόλου των εργασιών για την είσοδο της Εταιρείας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (Alternative Investment Market).

 

Πιο κάτω το ίδιο δελτίο τύπου σημείωνε εξίσου πανηγυρικά: Η τελευταία του επαγγελματική θέση ήταν εκείνη του Director of Oil & Gas στην τράπεζα Standard Chartered με έδρα το Λονδίνο, όπου και πραγματοποίησε συνολικές χρηματοδοτήσεις άνω των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 

Διαβάστε επίσης