μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Γεμάτη κόσμο ήταν χθες το απόγευμα η αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου. Με την παρουσία τους σε μια ακόμη συνάντηση με τον Ανδρέα Νεφελούδη, οι πρώην απολυμένοι της ΒΦΛ επεδίωξαν να του ξαναπούν ευχαριστώ για τη σημαντική βοήθεια που αυτός προσέφερε. Το ίδιο έκαναν και προς τους παρόντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Νεφελούδης βρίσκεται στην πόλη μας από χθες το πρωί. Μια ακόμη επίσκεψη, η σημαντικότερη αφού με τις δικές του ενέργειες έπαψαν να υπάρχουν απολυμένοι. Οι 180 επέστρεψαν και επιστρέφουν τμηματικά στη δουλειά τους, ένα σημαντικό εργασιακό και κοινωνικό πρόβλημα λύθηκε.
Ο κ. Νεφελούδης έγινε δεκτός με χειροκροτήματα σε μια συζήτηση γενικά συγκρατημένη, έναν απολογισμό των δυσκολιών που πέρασαν κι αυτών που απέμειναν και θα λυθούν. Δεν είναι καθόλου τυχαίο που ο κ. Νεφελούδης δεν πήγε χθες στο εργοστάσιο. Το ήθελε. Το άξιζε. Ωστόσο κρίθηκε προτιμότερο η επίσκεψη να μην γίνει. Η ηρεμία εντός της ΒΦΛ περιφρουρείται καμιά φορά και με άδικες αποφάσεις. Αν ήταν για το καλό όλων, καλώς δεν πήγε. Ήταν άραγε;
Στην ίδια χθεσινή κι απογευματινή συνάντηση στο ΕΥΚ βρέθηκαν κι άλλοι. Δημοσιογράφοι, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας με επικεφαλής τον γραμματέα της Νομαρχιακής Θόδωρο Μπόνο. Ήταν επίσης αρκετοί λιμενεργάτες, σχολικές καθαρίστριες αλλά και το σωματείο των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ.

=================================================================

Εδώ και μέρες στη δυτική πλευρά της ακτής στην Άσπρη Άμμο μια αρκετά μεγάλη περιοχή έχει αποκλειστεί. Υπάρχουν πινακίδες της ΔΕΥΑΚ, υψώθηκαν χώματα προκειμένου να αποκλείσουν τη πρόσβαση της θάλασσας σε φρεάτιο. Ο κόσμος που τα βλέπει όλα αυτά δεν είναι πολύς.

Είναι τέτοια η περίοδος που σε ακτές όπως η συγκεκριμένη η ΔΕΥΑΚ μπορεί να κάνει περίπου ότι θέλει. Ο Χειμώνας της προσφέρει ησυχία και ερημιά. Επειδή η κατάσταση συνεχίζεται εδώ και μέρες, κάποιοι διερχόμενοι κάτι παρατήρησαν. Κάτι είπαν. Άλλοι δήλωσαν ότι αισθάνθηκαν μια ενοχλητική μυρωδιά. Αναρωτήθηκαν τι συμβαίνει.

Η ΔΕΥΑΚ δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση, προσποιείται ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Απολύτως τίποτα. Λίγα μέτρα πιο πάνω από την ίδια περιοχή βρίσκεται ο βιολογικός της καθαρισμός. Το σημείο που έχει αποκλειστεί περιλαμβάνει κι ένα φρεάτιο γεμάτο νερά. Εκεί όπου συμβαίνουν όλα αυτά βρίσκεται η αρχή του αγωγού που μεταφέρει το επεξεργασμένο (καθαρό) λύμα στη θάλασσα.

Οι άνθρωποι είναι πάντα υποψιασμένοι. Κάνουν σενάρια. Βγάζουν φήμες. Συχνά ανυπόστατες. Όταν μια ΔΕΥΑΚ δεν αντιδρά, δεν ενημερώνει, δεν εξηγεί τότε τα λόγια του κόσμου «απλώνονται». Κάθε μέρα και περισσότερο. Στο τέλος οριστικοποιείται μια κατάσταση που δεν αντιμετωπίζεται.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το σημαντικότερο. Στο βιολογικό του Δάτου έγιναν τις προάλλες (αυτήν την φορά πρόκειται για γεγονότα και όχι φήμες) πράγματα και θαύματα. Μόλις χθες το μεσημέρι η ΔΕΥΑΚ εξέδωσε ανακοίνωση, περιγράφοντας τα όπως τη συμφέρει. Αλήθεια, ποιος εμπιστεύεται τη σημερινή διοίκηση της ΔΕΥΑ Καβάλας;

Η κ. Δήμαρχος σίγουρα. Για αυτό και την διατηρεί. Για τους πολίτες δεν είμαστε σίγουροι. Θυμίζουμε: 1) Ο πρόεδρος της επιχείρησης χρησιμοποιεί υπηρεσιακό αυτοκίνητο για ιδιωτικές του μετακινήσεις 2) Ο πρόεδρος της επιχείρησης προσλαμβάνει εποχιακό εργάτη αποχέτευσης έναν φωτογράφο, που φυσικά και δεν δούλεψε ποτέ εργάτης αποχέτευσης 3) Περιστατικό διακοπής νερού στη ΔΕΠΟΣ γίνεται προσπάθεια να συσχετιστεί με διακοπή ρεύματος στα Αμισιανά. Η ΔΕΗ διαψεύδει τα σενάρια, βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Κι επειδή η διοίκηση δεν σταματά ποτέ τις … επιτυχίες της (δεν χαρακτηρίστηκε άδικα η «χαρά της αντιπολίτευσης»), συνεχίζει το έργο της. Λάθη στους λογαριασμούς ύδρευσης, ανικανότητα στη διόρθωση των λαθών, απόφαση να λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα το ταμείο στις Κρηνίδες (ευτυχώς ανακλήθηκε) και προχθές άκρα του τάφου σιωπή αν και ο βιολογικός του Δάτου λίγο ακόμη και θα τινάζονταν στο αέρα!

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι η ΔΕΥΑΚ «κόβει» το νερό. Τώρα «κόβει» και το ρεύμα. Εξ αιτίας της βλάβης στον ηλεκτρολογικό πίνακα προκλήθηκε διακοπή ρεύματος λίγων ωρών και στο Μικρό και στο Μεγάλο Δάτο. Την επόμενη μέρα το πρωί η επιχείρηση δεν είπε σε κανέναν τίποτα, μόνο όταν έγραψαν οι εφημερίδες για το περιστατικό αναγκάστηκε να εξηγήσει τι έγινε.

Αλλά κι η χθεσινή της ανακοίνωση πάσχει. Αναφέρεται σε μισές αλήθειες, δεν απαντά αναλυτικά σε ένα σωρό ερωτήματα. Ο λόγος είναι προφανής. Η ανεπάρκεια των διοικούντων δεν είναι για τη βιτρίνα του καταστήματος…. Δεν είναι προϊόν που κάποιος θα το διαφημίσει. Ίσα ίσα το αντίθετο, θα το κρύψει προσποιούμενος ότι δεν έγινε ποτέ τίποτα το μεμπτό.

Ξαναρωτάμε λοιπόν: Ποιος εμπιστεύεται τη διοίκηση της ΔΕΥΑΚ; Τι φταίει η επιχείρηση αν κάποιοι διοικούν και εγωιστικά; Ποιος ενδιαφέρεται για την ανύπαρκτη αξιοπιστία μιας ΔΕΥΑΚ που έχει ιστορία τόσων ετών;

Οι περισσότερες ευθύνες ανήκουν στην κ. Δήμαρχο. Ήξερε και ξέρει καλά τι συμβαίνει. Την κρίσιμη στιγμή δεν αποφάσισε. Τώρα υποχρεώνεται να τρέχει πίσω από τα γεγονότα. Δυστυχώς τώρα είναι πολύ αργά. Η βλάβη είναι ανήκεστος.

Το αποτέλεσμα της προχθεσινής συνάντησης των 3 κυβερνητικών βουλευτών με την κ. Παπανάτσιου δείχνει ολοκάθαρα ποιος έχει τις περισσότερες ευθύνες. Τις έχει η Κυβέρνηση, το κράτος των Αθηνών, οι υπηρεσιακοί παράγοντες των Υπουργείων. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει αμέσως αφού για το παλιό Νοσοκομείο αποφασίστηκε να υλοποιηθεί μια πολύ παλιά συμφωνία και σύμβαση.

Για το παλιό δικαστήριο το ίδιο. Θα υλοποιηθεί μια συμφωνία που έγινε όταν αντιδήμαρχος Καβάλας ήταν ο κ. Φίλιππας Φιλιππίδης. Καταλαβαίνουμε ότι η πιο πρόσφατη τακτική του Δήμου Καβάλας, πίεση προς τους βουλευτές για να πιέσουν την Κυβέρνηση, αποδίδει. Ή τουλάχιστον έτσι φαίνεται.

Η Βερόνικα ήταν στο περίπτερο της Καβάλας στην έκθεση της Βομβάης

Η Βερόνικα Ηλιοπούλου προβλήθηκε χθες από την ιστοσελίδα «Αργολικές Ειδήσεις». Αναρτήθηκε κείμενο της για την εμπειρία της στην πρόσφατη έκθεση της Βομβάης. Εκεί εργάστηκε στο περίπτερο της Καβάλας! Η κ. Ηλιοπούλου γράφει μεταξύ άλλων:  H συμμετοχή μου στην έκθεση εξερχόμενου τουρισμού της Βομβάης (ΟΤΜ) έγινε ύστερα από πρόταση του δασκάλου μου στα χίντι, Δρ. Δημήτρη Βασιλειάδη, την οποία και δέχτηκα με χαρά. Παρόλο που ταξιδεύω συχνά στην Ινδία, δεν γνώριζα ότι η ΟΤΜ είναι μια από τις μεγαλύτερες εκθέσεις παγκοσμίως και η μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού και ταξιδιών της Ασίας. Η θέση μου στην έκθεση ήταν στον πάγκο της Καβάλας, που ήταν ένας από τους επτά που συμμετείχαν στο ενιαίο περίπτερο του ΕΟΤ. Ο κ. Βασιλειάδης θεώρησε πως είμαι το σωστό άτομο για την προώθηση της Καβάλας και του τουρισμού στην Ελλάδα εν γένει, μιας και έχω ζήσει αρκετά χρόνια στην Ινδία και γνωρίζω καλά την νοοτροπία και τις ανάγκες των Ινδών. Πριν φύγω για την Ινδία συναντήθηκα με την κα. Αναστασία Ιωσηφίδου, Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Καβάλας «Δημωφέλεια» προκειμένου να συζητήσουμε για ό,τι είχε να κάνει με την παρουσία μας στην έκθεση, εφόσον θα παρίστατο και η ίδια.
Από την πρώτη στιγμή έγινε αντιληπτό ότι χρειαζόμασταν κάποιον που να επικοινωνεί άμεσα με τους Ινδούς και να τους εντυπωσιάζει μιλώντας την γλώσσα τους. Αυτό το κατάλαβε και ο Ινδός φίλος και έτσι, αφού πήραμε την άδεια από τους υπεύθυνους, τον εντάξαμε στο περίπτερό μας για καλύτερα αποτελέσματα. Η ομάδα ολοκληρώθηκε και είχαμε την απόλυτη σιγουριά τής όσο το δυνατόν καλύτερης εκπροσώπησής μας. Εδώ πρέπει να σημειωθεί η αξιόλογη εισφορά της κας Ιωσηφίδου, μιας και η ίδια ήταν η κινητήρια δύναμη συμμετοχής της Καβάλας στην ΟΤΜ.
Είμαστε υπερήφανοι γιατί όχι μόνο ανταλλάξαμε κάρτες με περίπου 300 ταξιδιωτικούς πράκτορες, αλλά και παρουσιάσαμε την Καβάλα, κατανοώντας την ινδική νοοτροπία, με την βοήθεια ενός Ινδού στην ομάδα μας. Εξηγήσαμε στους Ινδούς πράκτορες και ταξιδιώτες πως «ο,τιδήποτε έχουν στο μυαλό τους ως ορισμό της ομορφιάς» θα το βρουν στην Καβάλα. Η Καβάλα ως δήμος και νομός, περιλαμβάνει φυσική ομορφιά σε βουνό, θάλασσα, ποτάμια, αρχιτεκτονική, αρχαιότητες, και συνδυασμό δραστηριοτήτων που έχουν να κάνουν με όλα αυτά, καθώς και θεραπευτικά λουτρά, καλό φαγητό, διασκέδαση, τέχνες και πολιτισμό. Αναμφίβολα είναι μία μεγάλη ευκαιρία για τους Ινδούς να εξερευνήσουν την Καβάλα.
* Η Βερόνικα Ηλιοπούλου είναι κόρη του γνωστού Ναυπλιώτη Παιδίατρου Ιωάννη Ηλιόπουλου, είναι ηθοποιός και τραγουδίστρια από το 1994. Συνεργάστηκε με σημαντικούς σκηνοθέτες στο Εθνικό θέατρο και σε ελεύθερους θιάσους. Ζει μεταξύ Ινδίας και Ελλάδας τα τελευταία 16 χρόνια πάντα επιζητούσε τη σύνδεση των δύο χωρών.

 

Διαβάστε επίσης