• 8 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Αρχές τις εβδομάδας έγινε μια ανάρτηση στο facebook σχετικά με την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου στην πόλη μας για το θέμα της Μακεδονίας. Δεν θέλει και πολύ, μέρες που είναι. Η ανάρτηση (ανώνυμη και αγνώστου προέλευσης) προβλήθηκε από πρόθυμα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Έγινε ο σχετικός ντόρος κι έτσι χθες το πρωί η Καβάλα ήταν μια πόλη γεμάτη αστυνομία. Διμοιρίες ΜΑΤ στην Βενιζέλου, στη Δαγκλή, στη Λέσχη Αξιωματικών, στην οδό Κ. Παλαιολόγου.

Αντιεξουσιαστές στα στενά του Άη Γιάννη, κι αυτοί σε επιφυλακή. Όσο για το συλλαλητήριο, μόνο συλλαλητήριο δεν ήταν. Καμιά 50 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στον Δ. Κήπο. Αρκετοί από αυτούς πήγαν εκεί και έψαχναν να βρουν τον διοργανωτή! Και μάλλον δεν τα κατάφεραν…

 

=======================================================================

 

Περίεργη και διαφορετική η χθεσινή Κυριακή. «Γεμάτη» τοπικά γεγονότα, σα να είναι Δευτέρα… Αφού έμαθε η Δευτέρα όσα έγιναν χθες κι έσπευσε (με το δίκιο της) να διαμαρτυρηθεί. Αν όλα αυτά συμβαίνουν την Κυριακή, τι απομένει να γίνει σήμερα; Πρώτη μέρα της νέας εβδομάδας.

 

Σήμερα λοιπόν συνεδριάζει το δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να αφήσουμε στην άκρη όλα τα άλλα, να επανέλθουμε στο … βασικό γήπεδο. Τα θέματα του Δήμου Καβάλας είναι αρκετά κι η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση «έρχεται» με φόρα. Συνεχίζεται σήμερα το σερί με τις βασιλόπιτες αφού την ίδια ώρα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας κόβει βασιλόπιτα το τοπικό ΠΑΣΟΚ. Προκειμένου η εκδήλωση να είναι ελκυστική, θα λάβουν μέρος σε αυτήν δύο βουλευτές του κόμματος.

 

Ένας από τη Δράμα κι ένας από το Νομό Σερρών. Σήμερα επίσης δίνει συνέντευξη τύπου το ΔΗΠΕΘΕ ενώ το μεσημέρι συνεδριάζει στη Χρυσούπολη το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Νέστου. Κατά συνέπεια ας μη παραπονείται η Δευτέρα. Έχει κι αυτή τα καλά της…

 

Η Ελλάδα ποτέ δεν θα καταφέρει να αντιμετωπίσει με σωστό τρόπο τα προβλήματα της αφού πάντα μια αξιωματική αντιπολίτευση θα καιροφυλαχτεί. Θα περιμένει να εκμεταλλευτεί κάθε ευκαιρία ώστε να γίνει κυβέρνηση. Ας μη τα βάζουμε μόνο με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση. Ίδια ή και χειρότερα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τον Γενάρη του 2015 ενώ από την ίδια διαδικασία πέρασε και το ΠΑΣΟΚ.

 

Κάπως έτσι οι ευκαιρίες συνεννόησης θα χάνονται. Προτιμούν να μαλώνουν μεταξύ τους παρά να συνεργάζονται. Επιλέγουν την οδό της καταγγελίας αφού γνωρίζουν ότι μόνο μέσω αυτής θα πετύχουν τον πραγματικό τους στόχο. Να έρθουν στα πράγματα, να γίνουν Υπουργοί με αρμοδιότητες και εξουσία. Δυστυχώς αρκετοί πολίτες συνεχίζουν να παρασύρονται κι έτσι η Ελλάδα δεν αλλάζει. Ούτε πρόκειται να αλλάξει εύκολα.

 

Περίπου 400 είναι οι πρόσφυγες-φιλοξενούμενοι στο στρατόπεδο «Ασημακοπούλου». Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών είναι άνθρωποι ήσυχοι, οικογενειάρχες, ταλαιπωρημένοι. Προσπαθούν να αποφασίσουν για τη ζωή τους. Συνεχίζουν να μη συνδέουν το μέλλον τους με την Ελλάδα. Αισθάνονται προσωρινοί, ψάχνουν κάτι καλύτερο. Μια ελάχιστη μειοψηφία αναστατώνει και πάλι την περιοχή. Με μια ανεξήγητα επίμονη παραβατική συμπεριφορά. Δύο και τρεις φορές «ανήλικοι» πρόσφυγες οδηγήθηκαν ήδη στο αυτόφωρο.

 

Ο Δήμος Καβάλας διαφημίζει τις πρόσφατες ασφαλτοστρώσεις συνοικιακών δρόμων στο διαδίκτυο. Αυτό γίνεται κυρίως μέσω της σελίδας του στο facebook. Η αντίδραση των πολιτών επί του θέματος ξαφνιάζει. Αντί της συνήθως παθητικής στάσης, κάτοικοι διαφόρων περιοχών ζητούν ασφαλτόστρωση και στη γειτονιά τους. Αναφέρουν συγκεκριμένες περιπτώσεις φθαρμένων οδοστρωμάτων, μνημονεύουν λακκούβες κτλ. Μία ασφαλτόστρωση κάνεις, πολλαπλάσια είναι τα ζητήματα που ανακύπτουν. Για όλα αυτά υπομονή. Μέχρι την Άνοιξη.

 

Την Παρασκευή το μεσημέρι η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας έκοψε βασιλόπιτα για το προσωπικό της. Η τελετή έγινε στη μικρή αίθουσα εκδηλώσεων στον 5ο όροφο του κτιρίου της οδού Ομονοίας. Σε αυτήν παραβρέθηκε και ο Μητροπολίτης κ. Στέφανος. Το κλίμα ήταν εορταστικό και γιατί πρόσφατες είναι οι κρίσεις, μέσω των οποίων παραμένει αστυνομικός διευθυντής ο κ. Γιώργος Γκράνας.

 

Στη Μόσχα για λόγους τουριστικής προβολής βρέθηκε τις προηγούμενες μέρες ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης. Επέστρεψε την Παρασκευή το απόγευμα, πήγε αμέσως σε εκδήλωση! Στην πίτα του συλλόγου των κατοίκων του Παληού. Εκτός από τον κ. Αντωνιάδη στην ίδια εκδήλωση ήταν επίσης οι Θ. Μαρκόπουλος, Θ. Τζατζάρης, Μ. Παπαδόπουλος κτλ.

 

Στη συνάντηση του συλλόγου του Παληού ,που έγινε σε ταβέρνα στο κέντρο της πόλης, δεν είχε πολύ κόσμο. Λίγοι κάτοικοι του οικισμού ανταποκρίθηκαν. Το γεγονός προκάλεσε αρνητική εντύπωση. Σχολιάστηκε. Το ίδιο μικρή ήταν η συμμετοχή των γιατρών, στην αντίστοιχη εκδήλωση του δικού τους συλλόγου. Γιατί άραγε; Και οι δύο σύλλογοι διαθέτουν καλές και δραστήριες διοικήσεις. Τα μέλη ωστόσο έχουν άλλες προτεραιότητες.

 

Επί σειρά δεκαετιών η τοπική αυτοδιοίκηση στην Καβάλα πασχίζει για την ανάπτυξη του όρους Παγγαίου. Μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες και πλήθος συσκέψεων χωρίς αποτέλεσμα προέκυψε το συμπέρασμα πως για να λυθούν αξεπέραστα γραφειοκρατικά προβλήματα πρέπει το Παγγαίο να «περάσει» σε φορέα. Νέο φορέα, που για αυτόν τον λόγο θα πρέπει δημιουργηθεί.

 

Όπως δήλωσε την Παρασκευή ο κ. Μαρκόπουλος, το αρμόδιο υπουργείο αντί να δημιουργήσει έναν νέο φορέα επιλέγει να εντάξει το Παγγαίο στις αρμοδιότητες υφιστάμενου. Αυτό δεν θα ήταν κακό αν ο φορέας αυτός δεν αφορούσε το Ν. Σερρών. Όπως καταλάβαμε πρόκειται για τον Φορέα Διαχείρισης της λίμνης Κερκίνης!

 

Εφόσον η κυβερνητική πρωτοβουλία οριστικοποιηθεί, τότε τμήμα του όρους που βρίσκεται στο Νομό Καβάλας θα αποτελέσει αντικείμενο αναπτυξιακής προσπάθειας από το συγκεκριμένο φορέα των Σερρών. Αν αυτή η λύση είναι η καλύτερη, κανένα πρόβλημα. Φοβόμαστε ότι δεν είναι. Π.χ. για τις αδειοδοτήσεις (όταν έρθει αυτή η ώρα) θα εμπλακούν δύο περιφερειακές ενότητες, δύο περιφέρειες και ένας Θεός γνωρίζει πόσοι διαφορετικοί δήμοι!

 

Ήρθε που ήρθε στην Καβάλα ο Ανδρέας Νεφελούδης, έκοψε με την ευκαιρία τη βασιλόπιτα του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ. Η εκδήλωση έγινε λίγο πριν αναχωρήσει για να επιστρέψει στην Αθήνα, το απόγευμα της Πέμπτης στο στέκι Σπούτνικ (πρώην στέκι Νέας Πόλης). Το φλουρί βρέθηκε στην ένωση των κομματιών των βουλευτών Μορφίδη- Εμμανουηλίδη.

 

Το Σάββατο οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας ήταν στη Θάσο. Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση κοπής της βασιλόπιτας της οργάνωσης του νησιού. Εκεί τυχερός ήταν ο Τάκης Εμμανουηλίδης. Χθες το πρωί οι βουλευτές περιόδευσαν στη Θάσο.

 

Χθες το απόγευμα ο Ανδρέας Νεφελούδης μέσω του Facebook έδωσε συνέχεια στα θέματα της ΒΦΛ και τη στάση άλλων τοπικών παραγόντων. Η ανάρτηση του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Εργασίας αναφέρει: «Μια μέρα μετά που έφυγα από την όμορφη και χαρούμενη αυτή τη φορά Καβάλα, γεμάτος συγκινήσεις και χαρά, όπως ήταν φυσικό άρχισαν τα “όργανα” από αυτούς που εκμεταλλεύτηκαν με τον χειρότερο τρόπο την κρίση στα λιπάσματα. Κατανοώ βέβαια τον αντιπεριφερειάρχη που πρέπει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για τον υφιστάμενο του, όμως ένας κάποιος Χ. Δράκος ως τι βγήκε να μιλήσει; Περιμένω κάποια εξήγηση».

 

Καλλιτεχνικό διευθυντή αναζητά μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας το ΔΗΠΕΘΕ των Σερρών. Στους όρους της προκήρυξης διαβάζουμε «… ο καλλιτεχνικός διευθυντής είναι υποχρεωμένος να διαμένει μόνιμα και σε όλη τη διάρκεια της σύμβασης στην πόλη των Σερρών». Η σύμβαση που θα συνάψει με το ΔΗΠΕΘΕ Σερρών ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής θα είναι διάρκειας 3 ετών.

 

Ο Μάκης Παπαδόπουλος παραβρέθηκε αυτό το διάστημα σε ένα σωρό εκδηλώσεις συλλόγων και τοπικών φορέων. Όλες για τη βασιλόπιτα του 2018. Μεθαύριο Τετάρτη οργανώνει τη δική του. Στις 7 το απόγευμα στο Γαλαξία (Τετάρτη 31 Γενάρη) καλεί τους συμπολίτες για τη βασιλόπιτα της ανεξάρτητης δημοτικής κίνησης «Ο τόπος της ζωής μας». Το φωτογραφικό αρχείο της Πρωινής μας λέει ότι τέτοια εκδήλωση ο κ. Παπαδόπουλος είχε να κάνει από τον Γενάρη του 2014. Στη βασιλόπιτα του 2014 είχε εκμεταλλευτεί την ευκαιρία κι είχε παρουσιάσει μετέπειτα υποψηφίους του. Μη ξεχνάμε ότι το 2014 ήταν έτος δημοτικών εκλογών.

 

Με συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΝΟΔΕ Καβάλας ολοκλήρωσε τη χθεσινή επίσκεψη του στην πόλη μας ο γραμματέας της ΝΔ κ. Λευθέρης Αυγενάκης. Τη συνέντευξη τύπου την επεδίωξε ο ίδιος αν και νωρίτερα (στην εκδήλωση της ΝΟΔΕ) είχε μιλήσει σε πολυπληθές ακροατήριο. Με παρόντα ένα σωρό μέσα ενημέρωσης. Πολλοί είπαν ότι η συνέντευξη τύπου ήταν περιττή. Μάλλον έχουν δίκιο.

 

Σήμερα στις 11 το πρωί κόβει βασιλόπιτα το ΤΕΙ Καβάλας. Η εκδήλωση θα γίνει στο μεγάλο Αμφιθέατρο, παρουσία του Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης