• 16 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο


Η ιστοσελίδα της Πρωινής ανάρτησε χθες τις μακέτες του δημοτικού έργου της ανάπλασης της πλατείας Καπνεργάτη. Μπορείτε να τις δείτε στη διεύθυνση https://www.proininews.gr/i-nea-platia-kapnergati-meta-to-ergo-tou-v-a-a-fotografies/.
Είναι αλήθεια ότι η πλατεία στη νέα της μορφή δεν θα διαθέτει πολλούς χώρους πρασίνου. Θα είναι μοντέρνα, ίσως μεγαλύτερη αλλά και έρμαιο στη δραστηριότητα όσων βραδινές ώρες συνηθίζουν να καταστρέφουν. Δυστυχώς αυτής της κατηγορίας πολίτες δεν είναι λίγοι, πρόσφατα έκαναν ζημιές σε νέες παιδικές χαρές.
Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι ότι η πλατεία όπως θα αναπλαστεί θα μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε χώρο στάθμευσης δικύκλων… Αυτός μοιάζει να είναι προς το παρόν ο μεγάλος εχθρός των επικείμενων αλλαγών. Εκτός αν το τελικό αποτέλεσμα περιφρουρηθεί με τα γνωστά κολονάκια.  Ότι φαίνεται στις φωτογραφίες των μακετών, είναι το εγκεκριμένο σχέδιο που δεν μπορεί να αλλάξει. Ότι ήταν να σχεδιαστεί και να αλλάξει έχει γίνει ήδη.

 

======================================================================

 

Δεν αποκλείεται σεμινάρια γαστρονομικού περιεχομένου σε επαγγελματίες της πόλης να έχουν γίνει κι άλλα. Ίσως μάλιστα να έχουν προηγηθεί πολλά. Το χθεσινό ωστόσο είναι διαφορετικό για ένα σωρό λόγους.

 

1ον είναι η αρχή μιας καλά δουλεμένης προσπάθειας της δημοτικής επιχείρησης 2ον ο εισηγητής δεν ήρθε να περάσει την ώρα του, κερδίζοντας μόνο τις εντυπώσεις και τη δημοσιότητα. Πρόσφερε γνώσεις στους συναδέλφους του αφού μίλησε σε αυτούς για την ουσία 3ον και κυριότερο. Όσοι παρακολούθησαν το σεμινάριο δεν πήγαν σε αυτό από υποχρέωση. Συνειδητοποίησαν την ανάγκη επιμόρφωσης τους, άνοιξαν και τα αφτιά και τα μάτια τους για να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν.

 

Χθες λοιπόν έγινε μια πολύ καλή αρχή. Η οποία ήρθε στην κατάλληλη στιγμή, στην κατάλληλη ώρα. Τώρα που οι εστιάτορες ετοιμάζονται, «προπονούνται» για το προσεχές Καλοκαίρι. Καθώς λοιπόν «ψάχνονται», η Δημωφέλεια τους δίνει κάτι που δεν περίμεναν. Το κυριότερο είναι ότι τους το δίνει δωρεάν.

 

Χθες στο σεμινάριο ήταν καμιά 30αρια άνθρωποι. Στο επόμενο είναι βέβαιο ότι θα είναι περισσότεροι. Στο τρίτο οι διοργανωτές θα ψάχνουν κατάλληλη αίθουσα για να τους χωρά όλους! Ξεχωρίζουμε δύο στιγμές της διαδικασίας. Η πρώτη αφορά επαγγελματία που λόγω άλλων υποχρεώσεων δεν πρόλαβε να παρακολουθήσει την εισήγηση του κ. Φωτιάδη. Ζήτησε στοιχεία που οι εκπρόσωποι της Δημωφέλεια του τα υποσχέθηκαν.

 

Στη δεύτερη περίπτωση επαγγελματίας που ρωτήθηκε για τις εντυπώσεις του, απάντησε: «Όλα αυτά είναι πολύ καλά. Κάποια όμως δεν γίνονται επειδή άλλες είναι οι απαιτήσεις των πελατών». Ακόμη και να είναι σωστή η παρατήρηση, που ίσως είναι, ο κάθε επαγγελματίας στο χώρο της εστίασης έχει αυτό το δικαίωμα. Να κρατήσει όσα γίνονται, να τα κάνει πράξη. Τα άλλα μπορεί απλώς να τα έχει στο μυαλό του, να τα δοκιμάσει όταν αυτός το κρίνει σκόπιμο.

 

Ο σεφ Νίκος Φωτιάδης είναι ένας πετυχημένος στον τομέα του άνθρωπος που κατάγεται από την Καβάλα. Η βοήθεια που προσφέρει θέλουμε να ελπίζουμε ότι είναι μοναδική. Δεν βοηθά μόνο τους επαγγελματίες της πόλης όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε. Βοηθά τον τόπο του. Με αυτές τις «εξωτερικές» βοήθειες από ανθρώπους που κάτι περισσότερο γνωρίζουν, θα γίνουμε έτσι ή αλλιώς καλύτεροι. Άρα θα μπορούμε να πιστεύουμε βάσιμα ότι οι κόποι του Καλοκαιριού θα δικαιωθούν. Με τη βοήθεια φυσικά της τουριστικής κίνησης.

 

Δύο πρόσφατες και ενδιαφέρουσες αποφάσεις της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Εγκρίνει (μία ακόμη φορά) τη γνωστή πρόταση για μεταφορά υπηρεσιών σε τμήμα της Τελωνειακής αποθήκης. Αποδέχεται νέο εκπρόσωπο του Επιμελητηρίου (στη θέση του Γιάννη Παπαϊωάννου)τον Βασίλη Λεμονίδη. Στη θέση του εκπροσώπου των λιμενεργατών κ. Γιώργου Παπαδόπουλου θα μετέχει ο κ. Νίκος Παρδαλίδης. Όπως διαβάζουμε στο πρακτικό της απόφασης για την αποθήκη του Τελωνείου, ο ΟΛΚ ζητά να χρησιμοποιήσει 670 τ.μ. περίπου. Ε λοιπόν γίνεται μεγάλος ντόρος για τόσο λίγα τετραγωνικά, λες και πρόκειται για τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο! Δυστυχώς μέχρι να ικανοποιηθεί το αίτημα του ΟΛΚ, κινδυνεύουν να περάσουν 670 μέρες. Μία για κάθε τετραγωνικό που ζητά!

 

Δεν είναι ακριβώς έτσι αφού το κτίριο του Τελωνείου ανήκει στον ΟΛΚ. Καθ΄ υπέρβαση καταθέτει αίτημα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αφού μπορεί άνετα να προχωρήσει μόνος του. Απλώς αναζητά συναίνεση. Στην εποχή μας η συναίνεση κοστίζει. Χρόνο και χρήμα.

 

Άλλα παλιά νοσοκομεία αξιοποιούνται. Το δικό μας όχι ακόμη. Στο παλιό Νοσοκομείο των Σερρών θα λειτουργεί από εδώ και πέρα το ΕΚΑΒ της ίδιας πόλης. Προς τούτο έλαβε απόφαση η 4η Υγειονομική Περιφέρεια, Το συμβολικό ενοίκιο είναι 100 ευρώ το έτος. Το παλιό νοσοκομείο Σερρών ανήκει στο δημόσιο.

 

Ας πάμε στην Ήπειρο. Εκεί προχωρά γρήγορα η συγχώνευση του ΤΕΙ Ηπείρου με το Πανεπιστήμιο Ηπείρου. Τα δύο ιδρύματα συμφώνησαν σε όλα, σύντομα θα είναι μαζί. Ενωμένα. Δυστυχώς δεν ισχύει το ίδιο για το δικό μας ΤΕΙ που ακόμη ψάχνεται. Κάτι που δεν συμβαίνει με δική του ευθύνη.

 

Σε βλάβη που γρήγορα διορθώθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ οφείλονταν προχθές το απόγευμα τα σβηστά φώτα σε διάφορα σημεία της πόλης, σε πολλούς συνοικιακούς δρόμους. Αν και επρόκειτο για δημόσιο φωτισμό, ο ΔΕΔΔΗΕ ενημερώθηκε άμεσα από διάφορους πολίτες. Το ίδιο άμεσα έλυσε το πρόβλημα.

 

Η Αναπτυξιακή Καβάλας ανέλαβε –όπως είναι γνωστό- ευρωπαϊκό πρόγραμμα που έχει σχέση με τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Ανάμεσα σε αυτά που θα υλοποιήσει είναι κι ένα συνέδριο που θα επιδιώξει να έχει παγκόσμια εμβέλεια. Το οποίο θα προβάλει τον αρχαιολογικό χώρο.

 

«Ύστερα από 6 χρόνια επισκέψεων δεν έχουμε δει αποτελέσματα από τον κ. Φούχτελ. Πλέον ο κ. Μπουτάρης δεν το συναντά» είπε χθες ο πρώην Δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής με αφορμή την επίσκεψη του Γερμανού υπουργού στη Δράμα. Αμέσως μετά η κ. Τσανάκα πάνω κάτω συμφώνησε αλλά όπως τόνισε της άλλαξε άποψη η προοπτική συνεργασίας με Γερμανούς, στο πλαίσιο του προσκυνηματικού τουρισμού στο βαπτιστήριο της Λυδίας. «Κι αυτό όμως χρειάζεται χρόνο» συμπλήρωσε η Δήμαρχος Καβάλας.

 

Σύμφωνα με τη Δήμαρχο ο κ. Φούχτελ σταμάτησε στη Λυδία ενώ ταξίδευε για τη Δράμα, προκειμένου να γνωρίσει τον νέο Μητροπολίτη Στέφανο. Από τη Δράμα ο κ. Φούχτελ αναχωρεί σήμερα. Δεν αποκλείεται- αν βολέψει το πρόγραμμα και το δρομολόγιο του- να σταματήσει και πάλι στα μέρη μας.

 

Ο χώρος στην οδό Βότση, που παλαιότερα λειτουργούσε ως στέκι κομμάτων της Αριστεράς (την εποχή προ του 2015), νοικιάστηκε πάλι. Αυτήν την φορά οι απλωμένες καρέκλες στο εσωτερικό του δεν έχουν σχέση με κόμματα και ιδεολογίες. Τώρα εκεί λειτουργεί Πολιτιστικό Πνευματικό Κέντρο Samael Lakhsmi.

 

Σε περίοπτη θέση στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας βρίσκονται όλες οι αφίσες των Λευκών Νυχτών που έγιναν στην πόλη μας. Ενδιαφέρον στοιχείο απ’ όπου μαθαίνουμε: Η Λευκή Νύχτα του Μάη του 2018 είναι η 5η στη σειρά. Όλα άρχισαν δειλά δειλά στις 2 Μάη του 2014. Από τις 4 Λευκές Νύχτες που έχουν προηγηθεί, οι δύο έγιναν αρχές Μάη και οι άλλες δύο (του 2015 και του 2016) στο τέλος του ίδιου μήνα. Πλέον ο Εμπορικός Σύλλογος έχει λάβει το μήνυμα των μελών του. Οι Λευκές Νύχτες όσο οργανώνονται θα πραγματοποιούνται πάντα αρχές Μάη.

 

Ο Νίκος Κούτρας φέρεται διατεθειμένος να βοηθήσει την προσπάθεια που αρχίζει τώρα ο Θόδωρος Μουριάδης. Είναι ο δεύτερος πρώην αντιδήμαρχος που όπως όλα δείχνουν επιστρέφει στην ενεργό δράση. Με τους πρώην αντιδημάρχους μοιάζει να τα πηγαίνει περίφημα ο Θόδωρος Μουριάδης. Ίσως γιατί κι αυτός είναι πρώην αντιδήμαρχος Καβάλας.

 

Μεγαλώνει στο μεταξύ ο κατάλογος όσων αποχωρούν από τα κοινά αν και δεν τους πήραν τα χρόνια. Ο Θανάσης Αθανασίου αποχώρησε από την προεδρία του Δικηγορικού Συλλόγου. Ο Άγγελος Τσατσούλης από αυτή του Επιμελητηρίου ενώ στην τοπική αυτοδιοίκηση την αρχή έκανε ο Κωστής Σιμιτσής. Όλοι υποψιάζονται ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος. Είναι αυτός που δεν δηλώνει βέβαιος υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες εκλογές. Ο κ. Άρης Βέρρος.

 

Εδώ και μέρες ο διευθυντής του ΕΚΑΒ Καβάλας Θωμάς Αγγελόπουλος έχει κάνει γνωστή την είδηση: Εγκαίνια του νεοσύστατου Τομέα ΕΚΑΒ Θάσου και κοπή της Βασιλόπιτας στο Κ.Υ.Πρίνου Θάσου την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι από τον Αν.Υπουργό Υγείας κ.Παύλο Πολάκη.

Διαβάστε επίσης