• 17 Ιουνίου 2024,
cialis Online φαρμακείο Farmakeio Trikala με τις καλύτερες τιμές στην Ελλάδα. keybank login

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 

Εδώ και έναν περίπου μήνα το εργοστάσιο των λιπασμάτων υπολειτουργεί. Ο «πόλεμος» μεταξύ της εταιρίας και μεγάλης μερίδας εργαζόμενων συνεχίζεται καθημερινά. Οι απολύσεις που έγιναν χθες δείχνουν ότι όσοι ελπίζουν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις πλανώνται πλάνην οικτράν. Ο βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος το ζήτησε ακόμη και χθες. Οι δε εργαζόμενοι που συμβιβάστηκαν (όσοι δηλαδή βρίσκονται εντός της μονάδας) δήλωσαν πρόθυμοι να μεσολαβήσουν προκειμένου να βρεθεί λύση με τους συναδέλφους τους! Σενάρια επί σεναρίων σε μια ιστορία που μόνο πολιτικά μπορεί να ξεκαθαρίσει.

 

Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να είναι αισιόδοξος. Ο διάλογος τελείωσε οριστικά, η διαπραγμάτευση το ίδιο. Η εταιρία απολύει μα οι εργαζόμενοι αντέχουν. Ένα πραγματικό ντέρμπι που όπως όλα μαρτυρούν θα συνεχιστεί για καιρό.

 

Μόνο η κυβέρνηση μπορεί να καθαρίσει αυτή τη μπουγάδα. Λέει ότι το επιθυμεί και την πιστεύουμε. Ο καιρός όμως περνά κι η καθυστέρηση σχετικά με τα αποτελέσματα των ενεργειών της βολεύει την εταιρία. Ο χρόνος ευνοεί τον Λ. Λαυρεντιάδη. Είναι ο ισχυρός παίκτης κι όσοι επιμένουν στο αντίθετο κάνουν μεγάλο λάθος. Ποιος μπορεί να τον σταματήσει; Μόνο το κράτος. Όπως άλλωστε έπραξε στην υπόθεση των άλλων του επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Τότε όχι μόνο τον σταμάτησε αλλά τον έστειλε (με την συνδρομή της δικαιοσύνης) φυλακή!

 

Καλό θα είναι οι εργαζόμενοι που δρουν υπέρ της εργοδοσίας να αποσυρθούν. Να σταματήσουν τις ενέργειες τους. Η άποψη που παρουσιάζουν έχει ενδιαφέρον κι επιχειρήματα. Υπάρχει βάση σε όσα λένε. Πλην όμως οι συχνές απολύσεις εξουδετερώνουν την ιστορία που σχεδόν δακρυσμένοι διηγούνται άλλοτε στα μέσα ενημέρωσης κι άλλοτε στους παράγοντες του τόπου. Είναι δυνατόν να ζητούν βιώσιμο εργοστάσιο κι αυτός στον οποίο ανήκει να απολύει τους συναδέλφους τους; Ας αρκεστούν στο μπόνους των 300 ευρώ κι ας σωπάσουν. Υπερασπίζονται κάποιον που απολύει και δεν αποζημιώνει. Δεν σημαίνει κάτι και για αυτούς το συγκεκριμένο γεγονός;

 

Νίκος Παναγιωτόπουλος χθες στους εργαζόμενους που δέχθηκαν τους όρους Λαυρεντιάδη: «Εγώ ποτέ δεν είχα ιδιαίτερη σχέση με κανέναν. Ιδιοκτήτη ή μέτοχο». Για ποιόν χτυπά η καμπάνα; Για ποιόν το υπονοούμενο; Μα φυσικά για αυτόν που έχει να εμφανιστεί στην Καβάλα όσο διάστημα υπάρχουν τα γεγονότα στη ΒΦΛ. Άντε να τελειώσουν κάποια στιγμή για να μπορέσει να έρθει ο άνθρωπος σπίτι του…

 

Πέτυχε τον στόχο του ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Κινητοποίησε τους τοπικούς φορείς, πραγματοποίησε χθες σύσκεψη για τα προβλήματα του ΕΚΑΒ. Τα οποία είναι ίδια σε όλη την Ελλάδα. Η έλλειψη προσωπικού περιορίζει τις βάρδιες και την ετοιμότητα μιας υπηρεσίας που δεν έπρεπε να επηρεαστεί ούτε από το μνημόνιο, ούτε από την οικονομική κρίση. Το κακό είναι ότι μπροστά σε αυτή τη φτώχια, κάποιοι επεδίωξαν να ιδρυθεί παράρτημα του ΕΚΑΒ στη Θάσο. Αυτό δημιουργήθηκε αλλά μια απ’ τα ίδια. Δεν υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό να το στηρίξει. Οι λύσεις εκ των ενόντων εξαντλήθηκαν προ πολλού.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας έκανε το χρέος του με το παραπάνω. Οργάνωσε μια σύσκεψη για την οποία εξασφάλισε τις μεγαλύτερες δυνατές συμμετοχές. Συζήτησαν αυτοί που έπρεπε το πρόβλημα. Ως που έφθασαν στο γνωστό αδιέξοδο. Της έλλειψης προσωπικού. Αναζήτησαν το θαύμα. Επειδή εκείνη την ώρα ήταν αδύνατο να το πετύχουν διέκοψαν προκειμένου να επανέλθουν σύντομα. Στο μεταξύ θα ανάψουν λαμπάδες και κεριά στις εκκλησίες μπας και το θαύμα συμβεί!

 

Μεταξύ πολλών άλλων η κυβέρνηση υποσχέθηκε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Παντού όπου υπάρχει ανάγκη. Δειλά βήματα προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση τα έκανε. Είναι όμως τόσο μεγάλα τα κενά που στην περίπτωση της Ελλάδας (του ΕΚΑΒ και του κάθε ΕΚΑΒ) απαιτείται ένας νέος νόμος. Μαζικές προσλήψεις προσωπικού εδώ και τώρα και όχι μικροπράγματα. Με εποχιακούς, επικουρικούς και άλλους προσωρινούς δεν λύνεται το πρόβλημα. Ούτε στην Καβάλα, ούτε στην Θάσο ούτε πουθενά. Ας κοιτάξουν λοιπόν να το αλλάξουν το πράγμα κεντρικά διότι οι συσκέψεις στις περιφερειακές ενότητες δεν φέρνουν λύση. Είναι δυνατόν η τοπική αυτοδιοίκηση να λύσει ότι δημιούργησε το μνημόνιο και η τρόικα;

 

Εν τω μεταξύ οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις αυξάνονται επικίνδυνα κι οι αιρετοί έχουν σοβαρό πρόβλημα. Ειδικά όσοι επιθυμούν να τις προλάβουν όλες. Η Δήμαρχος το Σάββατο έσπευσε στο πάρκο του Παληού για την εκδήλωση του συλλόγου της περιοχής. Το μυαλό της το είχε στο Φεστιβάλ Φιλίππων, στην πρώτη παράσταση του οποίου έπρεπε επίσης να είναι παρούσα. Η παρουσία της στην εκδήλωση του Παληού ήταν σύντομη, η εκδήλωση δεν είχε αρχίσει καν. Προτίμησε αυτό το πέρασμα από το πάρκο του οικισμού παρά να μην πάει καθόλου. Επέλεξε το θέατρο, τιμώντας τον θεσμό του φεστιβάλ Φιλίππων. Πλην όμως η παράσταση αποδείχθηκε όπως το καρπούζι. Μάπα…

 

Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο τα δεδομένα με τις εκδηλώσεις δυσκολεύουν κι άλλο. Κανείς δεν θα ήθελε να είναι στην θέση της Δημάρχου που εκτός από θέατρο πρέπει να τρέξει για να προλάβει το μπιτς ράγκμπι στην πλατεία (των 15.000 ευρώ), το πανηγύρι στις γειτονιές της πόλης, τους χορούς στα χωριά του Δήμου Καβάλας.

 

Άλλοι, που έζησαν κατά το παρελθόν τα ίδια διλήμματα και τις ίδιες αγωνίες, ακολούθησαν διαφορετική τακτική. Γνωρίζοντας ότι δεν μπορούν να τα προλάβουν όλα, διάλεγαν. Μία, το πολύ δύο εκδηλώσεις. Στις οποίες συμμετείχαν συνειδητά. Απέφευγαν τον αγώνα δρόμου αφού είχαν αντιληφθεί ότι εκτός από κούραση υπήρχε ο κίνδυνος κάτι απρόοπτο να συμβεί. Το ίδιο συμβουλεύουμε στην κ. Τσανάκα. Προσεκτική επιλογή ώστε να είναι σίγουρα παρούσα σε κάποιες εκδηλώσεις. Στις άλλες του χρόνου.

 

Κάτι τέτοιο είχε προσπαθήσει να εφαρμόσει ο Σιμιτσής, αρχές της δεύτερης θητείας του. Σε κάθε σύλλογο πήγαινε μία φορά. Ή στην κοπή της βασιλόπιτας ή στον χορό. Ο δε Θόδωρος Καλλιοντζής έβγαζε κάθε Παρασκευή μεσημέρι πρόγραμμα με το οποίο «χρέωνε» εκδηλώσεις σε όλους τους νομαρχιακούς του συμβούλους. Αυτός με την εμπειρία που τον διέκρινε, πήγαινε όπου υπήρχε λόγος. Σοβαρός.

 

Χθες γράψαμε για την προσπάθεια ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων να ενταχθεί στα μνημεία που προστατεύει η Ουνέσκο. Αναφέραμε τον κ. Τσαταλμπασίδη και την κ. Τσανάκα. Αδικήσαμε την περίοδο Σιμιτσή. Ο κ. Σιμιτσής συνεπικουρούμενος από τους συνεργάτες του (Θ. Παπαδόπουλο και Θ. Μουριάδη) προώθησε , στήριξε την υποψηφιότητα σταθερά και προσεκτικά.

 

Σιγά σιγά αρχίζουμε και καταλαβαίνουμε την διαφορά. Διαπιστώνουμε για φέτος μείωση στις αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων ενώ ελπίζαμε στο αντίθετο. Για το οποίο ξοδέψαμε και χρήματα. Δυστυχώς τα πρώτα στοιχεία για το Καλοκαίρι του 2017 δείχνουν το ίδιο πράγμα. Ούτε του χρόνου τα κρουαζιερόπλοια που θα έρθουν στην Καβάλα θα είναι στο περσινό και προπέρσινο επίπεδο.

 

Κανονικά λειτούργησαν χθες τα καταστήματα του σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος στην πόλη μας. Αυτό θα επιδιωχθεί από εδώ και πέρα. Λειτουργία και βλέπουμε. Αρκεί να υπάρχουν ράφια γεμάτα με προϊόντα. Όχι απολύτως γεμάτα με όλα τα προϊόντα αλλά όσο πιο γεμάτα και πιο πολλά προϊόντα γίνεται.

 

Την ερχόμενη Δευτέρα θα δοθεί στην Κεραμωτή η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του Δήμου Νέστου για το φετινό μουσικό φεστιβάλ Πλάι στο Κύμα. Η προπώληση των εισιτηρίων άρχισε χθες. Σε Καβάλα, Κεραμωτή, Χρυσούπολη κι αλλού. Οι συναυλίες του φεστιβάλ είναι προγραμματισμένες για το τέλος του μήνα.

 

Στην σελίδα του στο Facebook ο Δήμος Καβάλας  ανάρτησε κείμενο με τη διαδικασία που ακολουθεί η δημοτική αστυνομία για την απομάκρυνση εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων και δικύκλων. Η ανταπόκριση των πολιτών ήταν άμεση. Έγραψαν για περιπτώσεις που χρονίζουν. Ενδιαφέρον έχει η πιο κάτω παρατήρηση συμπολίτη: « Στο στενό μεταξύ Goodys και Βενιζέλου υπάρχει γνωστή εγκαταλελειμμένη μηχανή εδώ και χρόνια. Η μοτοσικλέτα βρίσκεται πάνω στο πεζοδρόμιο. Ακόμη κι όταν έπρεπε να γίνει το νέο πεζοδρόμιο πρόσφατα (έργο Βενιζέλου και Ερυθρού Σταυρού) οι εργάτες μετακίνησαν με τα χέρια την μηχανή και μετά την επανέφεραν πάνω σε αυτό».

 

Εκτός από την πολυάριθμη αποστολή του Δήμου Καβάλας (στην οποία –πράγμα σπάνιο- συμμετέχει και η αντιπολίτευση) για την Κωνσταντινούπολη ετοιμάζεται και ο Αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος. Από τη μια η όμορφη Πόλη, από την άλλη οι αυξημένες προσδοκίες σχετικά με το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας της επιτροπής της Ουνέσκο κάνουν τους αιρετούς πρόθυμους για το συγκεκριμένο ταξίδι. Αρκεί αυτή η προθυμία να μην φέρει κακοτυχία και γκαντεμιά στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων!

 

==============================================

 

Διαβάστε επίσης