μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μάλλον τα έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους. Μυστικά. Με αρχική αφορμή την διαδικασία της Ουνέσκο, στην συνέχεια την ανάγκη ξεκούρασης σε συνδυασμό και με το Cosmopolis που αρχίζει σήμερα. Συμφώνησαν να απέχουν επί 10ήμερο (τουλάχιστον) από τις συνήθεις αντιπαραθέσεις, να χαμηλώσουν τους τόνους αλλά άπαντες να επανέλθουν. Κατά πάσα πιθανότητα την ερχόμενη εβδομάδα. Μια καλή αφορμή θα είναι νέα συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Εκεί μπορούν να ξαναρχίσουν από το σημείο που σταμάτησαν. Τους περιμένουν θέματα όπως η μεταστέγαση των προσφύγων στο Ασημακοπούλου, ο Μαρινόπουλος και τα απλήρωτα ενοίκια, η απασχόληση ή όχι στα Λασπόλουτρα (;) συγγενικού προσώπου δημοτικού συμβούλου της πλειοψηφίας.

 

Διανύουμε μια περίοδο περίεργης ησυχίας σχετικά με τα θέματα του Δήμου Καβάλας. Εκεί που μάλωναν καθημερινά μεταξύ τους, εκεί σταμάτησαν. Απότομα. Προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε η περιπέτεια στην Πόλη με το πραξικόπημα. Το Καλοκαίρι κι η τουριστική κίνηση. Σίγουρα πάντως η «ανακωχή» που βιώνουμε είναι κάτι προσωρινό, έχει κοντινή ημερομηνία λήξης. Ελπίζουμε κι ευχόμαστε όταν όλες οι πλευρές επανέλθουν σε θέση… μάχης να τηρήσουν όλοι τους κανόνες. Να διαφωνήσουν ήρεμα (όσο γίνεται), συγκεκριμένα προκειμένου να μπορούμε να τους παρακολουθήσουμε…

 

Τρεις αντιπεριφερειάρχες έδωσαν χθες το μεσημέρι μια περίεργη συνέντευξη τύπου όπου δεν είπαν σχεδόν τίποτα καινούργιο. Προς στιγμή απορήσαμε για τον λόγο που προσκάλεσαν, συνάντησαν τους δημοσιογράφους. Ευτυχώς υπήρξε μια δήλωση Μαρκόπουλου για τις νέες απολύσεις της ΒΦΛ κι έτσι η διαδικασία των 30 περίπου λεπτών δικαιολόγησε την ύπαρξη της.

 

Ο κ. Μαρκόπουλος μίλησε πρώτος για το γνωστό succes story της διοίκησης Παυλίδη. Επανέλαβε όλα όσα τρεις μέρες ακούμε για το φυσικό αέριο στις 6 πόλεις της ΑΜΘ. Τόνισε τα ήδη γνωστά, υπογράμμισε σε κουραστικό βαθμό όσα βαρεθήκαμε να αναπαράγουμε. Στο τέλος με τον ζήλο που επιδεικνύουν θα το … κάψουν το θέμα. Το καταλάβαμε, το μάθαμε και το αξιολογήσαμε. Ας μην υπερβάλλουν γιατί πάντα η υπερβολή έχει τα αντίθετα του επιθυμητού αποτελέσματα.

 

Δίπλα στους Μαρκόπουλο- Αμοιρίδη βρίσκονταν η νέα αντιπεριφερειάρχης κ. Γεωργία Χειράκη. Είπε δύο κουβέντες όλες κι όλες κι αμέσως μετά σιώπησε. Όταν δεν έχεις τίποτα απολύτως να πεις είναι σωστό να το παραδέχεσαι, περιμένοντας καταλληλότερη ώρα προκειμένου να παρουσιάσεις τα αποτελέσματα των ενεργειών σου. Αν και νέο πρόσωπο στο διοικητικό σχήμα της Περιφέρειας ΑΜΘ ήταν αρκετά σοφή μπροστά στους δημοσιογράφους. Ο δε Μιχάλης Αμοιρίδης ξαναείπε όσα τόσες μέρες δηλώνει σε ξεχωριστές συνεντεύξεις που παραχωρεί. Όλα τα είχαμε ξανακούσει κι όλα όσα είπε ήταν εντελλώς περιτά.

 

Επειδή άπαντες δεν μας έχουν συνηθίσει σε συνεντεύξεις – χάσιμο χρόνου, ξαφνιαστήκαμε. Τι την ήθελαν τη χθεσινή συνέντευξη τύπου οι 3 Αντιπεριφερειάρχες; Θα μείνουμε με την απορία. Οι δημοσιογραφικές ερωτήσεις που ακολούθησαν ήταν γενικής φύσεως κι έτσι η διαδικασία έδειχνε να τελειώνει ανούσια. Ως που ο Θ. Μαρκόπουλος ρωτήθηκε για τις απολύσεις της ΒΦΛ (τις χθεσινές), απάντησε με τρόπο σαφή και χρήσιμο για την προσπάθεια που συνεχίζεται (παρά τις απολύσεις) το εργοστάσιο να βρει τον δρόμο του. Κακά τα ψέματα, δεν έχουμε πολλές ελπίδες. Ωστόσο βοηθούν λόγια όπως αυτά που ακούστηκαν χθες το μεσημέρι από τον κ. Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας.

 

Σημειώνουμε ότι στη διάρκεια των δηλώσεων Μαρκόπουλου- Αμοιρίδη ακούστηκε τουλάχιστον 10 φορές το όνομα του Περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη. Άλλοτε στα ξεκάρφωτα, άλλοτε στο πλαίσιο μιας συνηθισμένης ευγένιας που πάντα πρέπει να υπάρχει από τους υφιστάμενους προς τον προϊστάμενο. Θυμηθήκαμε τον Θόδωρο Καλλιοντζή. Τις συνεντεύξεις που και αυτός έδινε. Είχε καταντήσει ανέκδοτο η επιμονή του να μιλά για το έργο του κλειστού κολυμβητηρίου διηγούμενος (πριν ανακοινώσει τα νέα του θέματος) όλα όσα είχαν προηγηθεί. Από την θεμελιώση του έργου…

 

«Κρατούμε» επίσης την προσπάθεια του κ. Μαρκόπουλου να παρουσιάσει ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα σχετικά με το έργο του φυσικού αερίου. Προβλέπει έναρξη του το 2017 (έτσι αόριστα το 2017), ολοκλήρωση του στο τέλος του 2021. Φυσικά και το σενάριο είναι το πλέον αισιόδοξο. Ο ίδιος ο κ. Μαρκόπουλος είπε αμέσως μετά ότι το έργο της παράκαμψης Ελαιοχωρίου που τελειώνει και θα εγκαινιαστεί τον άλλο μήνα, εξαγγέλθηκε πρώτη φορά το 1998! Μιας και το οικιακό φυσικό αέριο είναι κάτι πολύ μεγαλύτερο από έναν δρόμο παράκαμψης χωριού, καταλαβαίνουμε ότι επειδή εξαγγέλθηκε το 2015 (ως κοινή πρωτοβουλία Περιφέρειας ΑΜΘ και ΔΕΠΑ) είναι σχεδόν απίθανο να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2021. Υπολογίζουμε προς τούτη την εκτίμηση την γενικότερη καθυστέρηση των δημόσιων έργων στην περιοχή. Που είναι σταθερά από μεγάλη έως τεράστια.

 

Για να μην είμαστε δε αχάριστοι, αναγνωρίζουμε την καλή ιδέα του κ. Παυλίδη να βγάλει από το «ψυγείο» την προοπτική παροχής οικιακού φυσικού αερίου στην ΑΜΘ. Αναγνωρίζουμε το εύστοχο της συνεργασίας του με την ΔΕΠΑ αλλά οπλιζόμαστε με πολύ υπομονή. Το έργο θα τελειώσει, το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθεί μετά από μπόλικο καιρό. Ελπίζουμε ως τότε να ζούμε όπως επίσης το φυσικό αέριο να είναι το ίδιο φθηνό όπως είναι σήμερα.

 

Με απόφαση που υπέγραψε χθες ο Υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς γίνεται δεκτή αίτηση επιχειρηματία. Κατόπιν τούτου στις 8 Αυγούστου στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων θα φιλοξενηθεί θεατρική παράσταση που δεν είναι ενταγμένη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Φιλίππων. Πρόκειται για την παιδική παράσταση «Το βιβλίο των θρύλων», παραγωγής της εταιρίας «Εργοστάσιο Ονείρων». Η παιδική θεατρική παράσταση του φεστιβάλ- δουλειά της Κάρμεν Ρουγγέρη- είναι προγραμματισμένη για τον ίδιο χώρο αλλά στις 28 Αυγούστου.

 

Κατά πλειοψηφία αποφάσισε η διοίκηση της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» του Δήμου Καβάλας. Ικανοποιεί το αίτημα του συλλόγου Πνοή, παραχωρόντας σε αυτόν χώρους στον πρώτο όροφο του παιδικού σταθμού επί της οδού Ρούσβελτ. Ουσιαστικά ο σύλλογος μετακομίζει από το πρώην ΠΙΚΠΑ όπου βρίσκεται από το 2009. Εκεί που σήμερα λειτουργεί ο Δήμος Καβάλας θα δημιουργήσει Κέντρο Νεότητας!

 

Υπάρχει έλλειψη ναυαγοσωστών; Αυτό καταλαβαίνουμε από το πρόβλημα που αντιμετώπισε και ο Δήμος Παγγαίου. Αναζήτησε ναυαγοσώστες για τις παραλίες του αλλά όσοι ανταποκρίθηκαν δεν έφθαναν. Κατόπιν τούτου ανέθεσε την κάλυψη των κενών σε εταιρία της Θεσσαλονίκης. Το θέμα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την 13η Ιουλίου υπό τα εξής δεδομένα: «Με τη σχετική διαδικασία πρόσληψης του Μαΐου 2016, του Δήμου Παγγαίου, βάσει της υπ’ αρίθμ. 157/2016 Απόφασης του Δ.Σ. του Δήμου, προσήλθαν μόνο πέντε ναυαγοσώστες (και έναςστη συνέχεια) αντί του αριθμού των δώδεκα, που ζητούνταν για τη ναυαγοσωστική κάλυψη τωνανωτέρω ακτών.Παρότι έγινε εκτεταμένη έρευνα και επικοινωνία με αρμόδιους φορείς, εταιρίες ναυαγοσωστών, ανακοινώσεις κλπ δεν στάθηκε δυνατή η εύρεση κι άλλων ναυαγοσωστών».

 

Ο Δήμος Καβάλας προσπάθησε να έρθει σε συμφωνία με τον Στρατό προκειμένου να μοιραστούν δίκαια οι εκτάσεις του στρατοπέδου Ασημακοπούλου. Δεν τα κατάφερε. Τώρα το θέμα θα ρυθμιστεί με τους όρους Καμμένου… Στην πόλη των Σερρών κατάφεραν και συμφώνησαν έγκαιρα με τον Στρατό. Δυστυχώς- διαβάζουμε- η συμφωνία δεν ισχύει αφού ο Καμμένος την πήρε πίσω… Η είδηση έρχεται από την ΕΡΑ Σερρών: Την εξαίρεση του Δήμου Σερρών από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Άμυνας σχετικά με την παραχώρηση των στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες ζητά το Σωματείο «Σερραίων Πολιτεία». Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Σωματείου ζητά την εξαίρεση από την Υπηρεσία Αξιοποίησης της Ακίνητης Περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων των εγκαταστάσεων που είχαν στο παρελθόν στρατιωτική χρήση και για τις οποίες υπάρχουν ήδη συμφωνίες με το ΥΠΕΘΑ και έχουν εγκριθεί οι σχετικές πολεοδομήσεις. «Τυχούσα υπαναχώρηση του ΥΠΕΘΑ από τα ήδη συμφωνηθέντα θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου σε δικαστικές διαμάχες με τον Δήμο Σερρών, συγκρούσεις με την τοπική κοινωνία και θα ακυρώσει προγράμματα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως το ΜΑPS και η οραματική πρόταση για τη δημιουργία Πολιτιστικού Πάρκου στο πρώην στρατόπεδο ΠΑΠΑΛΟΥΚΑ, που προβλέπεται από το Γενικό Πολεοδομικό σχέδιο των Σερρών » υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, στο κείμενο της ανακοίνωσής της η διοίκηση του σωματείου.

 

Η Χρυσή Βούλγαρη, σύζυγος του δικηγόρου και δημοτικού συμβούλου Λεωνίδα Παππά, γέννησε χθες ένα υγιέστατο κοριτσάκι. Κατόπιν τούτου τα οικογενειακά βάρη του δημοτικού συμβούλου αυξάνονται. Κι αν στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου δεν έρχεται ή φεύγει νωρίς κτλ ας τον συγχωρήσει ο πρόεδρος. Είναι απολύτως δικαιολογήμενος. Κόρη μεγαλώνει.

Διαβάστε επίσης