• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Μάθατε τι έγινε όλη την ημέρα χθες στο ταχυδρομικό κατάστημα της Καβάλας; Το σύνολο σχεδόν του προσωπικού που εργάζεται στο ισόγειο, στην συναλλαγή με το κοινό, απουσίαζε από το πόστο του. Ήταν όλοι μάρτυρες σε δικαστήριο της υπηρεσίας στην Κομοτηνή. Ήταν τέτοια η φύση της υπόθεσης που ένα σωρό εργαζόμενοι ενεπλάκησαν στην ίδια ιστορία, η οποία χθες επρόκειτο να δικαστεί. Οι υπάλληλοι που απουσίαζαν κλήθηκαν ως μάρτυρες στην δίκη. Το συγκεκριμένο γεγονός δημιούργησε την ακόλουθη κατάσταση. Στην συναλλαγή με το κοινό δεν υπήρχε κανείς υπάλληλος, τα ΕΛΤΑ Καβάλας υποχρεώθηκαν να φέρουν έναν αντικαταστάτη (για τις βασικές ανάγκες του καταστήματος) από την Χρυσούπολη.

 

Οι πολίτες πήγαιναν χθες στο Ταχυδρομείο κι έβλεπαν έναν μόνο υπάλληλο. Μπροστά του μια τεράστια ουρά. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του υπαλλήλου και του διευθυντή, υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση. Αναμονή κι εκνευρισμός. Η εικόνα αυτή ήταν χειρότερη το πρωί (που η κίνηση είναι αυξημένη), ίδια και το μεσημέρι (αν και ο κόσμος ήταν λιγότερος). Αυτό λοιπόν είναι σήμερα το δημόσιο. Σε κάθε έκτακτο περιστατικό, σε κάθε ειδική περίπτωση, δεν διαθέτει τους απαραίτητους αντικαταστάτες όσων δικαιολογημένα απουσιάζουν.

 

Αυτή η… επιτυχία χρεώνεται στην σημερινή μα και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Δείχνει κατ’ αρχήν ότι προσωπικό επαρκές δεν υπάρχει . Κι αν υπάρχει, είναι έτσι κατανεμημένο που δεν είναι διαθέσιμο όταν κάποιος το χρειάζεται. Ελπίζουμε η δίκη στην Κομοτηνή να τέλειωσε χθες. Να επέστρεψαν ήδη στην Καβάλα οι υπάλληλοι που χθες απουσίαζαν από το Ταχυδρομείο. Αλίμονο μας αν συμβαίνει το αντίθετο…

 

Η πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων είναι καλοί δημόσιοι υπάλληλοι. Την εικόνα την χαλούν οι λίγοι, που είναι τεμπέληδες ή μονίμως απόντες. Αυτό το πρόβλημα δεν αντιμετωπίστηκε ποτέ κι από κανέναν. Δεύτερο κουσούρι η οργάνωση του δημόσιου τομέα. Κι εδώ υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Ας λέει ο Μανιτάκης ότι αντίθετο θέλει. Ας πιέζει η τρόικα. Αυτή η κακή λειτουργία του δημοσίου τομέα είναι ισχυρή ελληνική παράδοση. Καθεστώς που δεν «πέφτει» με τίποτα.

 

Βλέπουμε π.χ. στην εφορία τους εργαζόμενους να εξυπηρετούν χωρίς διαμαρτυρία τους πολίτες που περιμένουν μπροστά τους από το πρωί ως αργά το μεσημέρι. Συναντούμε συχνά κι άλλους εργατικούς δημοσίους υπαλλήλους. Προσπερνούμε και δεν σχολιάζουμε το γεγονός. Αν αντίθετα συναντήσουμε μια αντίθετη κατάσταση, σπεύδουμε να την προβάλλουμε. Να την διαφημίσουμε με τα λόγια μας. Σαφώς κι έχουν ευθύνη οι κακοί δημόσιοι υπάλληλοι. Την μεγαλύτερη όμως ευθύνη την έχει το κράτος. Που δημιούργησε, ανέχτηκε, διατήρησε και διατηρεί μια τέτοια κατάσταση.

 

Κι όταν κάποιος υπουργός, κάποιος Πρωθυπουργός αποφασίζει να δράσει τότε οδηγούμαστε στο άλλο άκρο. Στις απολύσεις, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα νούμερα και τα στατικά είτε του Δ.Ν.Τ. είτε της τρόικας. Προχειρότητες. Εύκολες αποφάσεις και λύσεις. Η δουλειά, η καλή οργάνωση κι η αποτελεσματική παρέμβαση είναι κάτι ξένο. Κάτι μακρινό για όλους τους αρμόδιους.

 

Κάπως έτσι φθάνουμε φυσιολογικά σε αυτό που έγινε χθες στο Ταχυδρομείο της Καβάλας. Έπρεπε να απουσιάζουν στην Κομοτηνή αρκετοί εργαζόμενοι κι η υπηρεσία είχε μόνο έναν εφεδρικό (;) να φέρει από την Χρυσούπολη.

 

Σήμερα το απόγευμα στην Κομοτηνή θα συναντηθούν τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ, ο Άρης Γιαννακίδης κι ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης κ. Καράογλου. Σήμερα είναι μια ακόμη καλή ευκαιρία η Καβάλα και η Δράμα να προβάλουν το γνωστό θέμα της ενδοπεριφερειακής ανισότητας ως προς το ποσοστό της επιδότησης εργασίας. Είμαστε σίγουροι ότι Καβάλα και Δράμα θα θέσουν το θέμα. Δεν ξέρουμε τι θα κάνει ο κ. Γιαννακίδης. Θα επαναλάβει τα θερμά και καλά του λόγια για την αποκατάσταση της αδικίας ή θα διστάσει αφού δίπλα του θα είναι τα Επιμελητήρια της Θράκης;

 

Έκπληξη η συμμετοχή του Μιχάλη Τσοκτένογλου στην θέση του αντιπροέδρου του ΟΛΚ. Μετά από τις σχετικές έρευνες προκύπτει το εξής. Την συμμετοχή στη διοίκηση του Οργανισμού την προώθησε μόνος του, εδώ και 2-3 μήνες. Ορισμένους βουλευτές της Καβάλας τους ενημέρωσε. Άλλους όχι. Δεν ζήτησε πάντως την βοήθεια τους. Είχε όπως φαίνεται τις γνωριμίες και μόνος του χειρίστηκε το θέμα. Σημειώνουμε ότι η θέση του αντιπροέδρου στον Οργανισμό είναι θέση χωρίς μισθό.

 

Τι να έχει άραγε στο πίσω μέρος του μυαλού του ο Μιχάλης; Αυτό το ξέρει μόνο ο ίδιος. Πάντως ως αντιπρόεδρος του ΟΛΚ επανέρχεται στα πράγματα, από τα οποία απουσιάζει καιρό τώρα. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι ο πραγματικός του ρόλος στον Οργανισμό. Θα επιτηρεί τον Πασοκτσή πρόεδρο ή δεν θα ασχολείται καθόλου παρά μόνο θα συμμετέχει στις συνεδριάσεις του διοικητικού συμβουλίου;

 

Σειρά τώρα έχει ο πρόεδρος του Νοσοκομείου. Βασικό φαβορί ο Μίμης Χριστοφιλογιάννης. Το Υπουργείο μελετά τις αιτήσεις που έλαβε, υποσχόμενο ότι θα διορίσει διοικητές και αναπληρωτές εντός του μήνα. Κι αν ο Μίμης πάει φουλ για πρόεδρος, κανείς δεν ξέρει τι θα συμβεί με τον αναπληρωτή διοικητή του Νοσοκομείου Καβάλας. Ή θα προέρχεται κι αυτός από την ΝΔ ή θα έχουμε πάλι έκπληξη. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

 

Ας βάλουμε τα πράγματα στην σωστή τους θέση σχετικά με τα απαραίτητα έργα στα Τενάγη των Φιλίππων. Πρόκειται για κάτι που επείγει αλλά δεν μπορεί να γίνει γρήγορα. Χρειάζονται πολλά χρήματα που μόνο το ΕΣΠΑ μπορεί να εξασφαλίσει. Για να ενταχθεί όμως το έργο στο ΕΣΠΑ πρέπει να έχει ώριμες δηλαδή έτοιμες μελέτες. Τέτοιες δεν υπάρχουν. Ούτε προλαβαίνουν να γίνουν ως το τέλος του 2013. Άρα τα έργα στα Τενάγη μεταφέρονται για την επόμενη προγραμματική περίοδο. Για αυτό καλό είναι να αγοράσουμε ομπρέλες καθώς φαίνεται ότι θα τις χρειαστούμε…

 

Θα πηγαίνουμε τον Χειμώνα με τις ομπρέλες στα Τενάγη, θα τις ανοίγουμε μήπως και με αυτόν τον τρόπο αποτρέψουμε τις νέες πλημμύρες… Αυτό μπορεί να γίνει οργανωμένα και στους τρεις Νομούς. Οι Σερραίοι στα δικά τους χωράφια. Οι Δραμινοί στα δικά τους κι οι Καβαλιώτες στα μέρη τους. Υπάρχει πιο αποτελεσματικό μέτρο για τις βροχές από την ομπρέλα; Μπορεί να ακούγεται λίγο αστείο ή ξεπερασμένο. Αφού όμως τόσα χρόνια κανείς δεν έκανε κάτι άλλο, θα βολευτούμε με τις ομπρέλες. Μικρές και μεγάλες.

 

Αυτή είναι η αλήθεια. Όλα τα άλλα είναι όμορφα λόγια των αιρετών που ωραιοποιούν καταστάσεις, δίνουν μια προοπτική η οποία είναι ιδιαίτερα φιλόδοξη και μακροπρόθεσμη. Διαβάστε τις πρόσφατες δηλώσεις του Άρη Γιαννακίδη όπου με έντεχνο τρόπο παρουσιάζει κάτι μακρινό (η ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων) ως κοντινό: Προχωρούν άμεσα οι διαδικασίες ώστε να είναι έτοιμη η Περιφέρεια να εντάξει στην επόμενη προγραμματική περίοδο το έργο που θα επιλύει οριστικά των πρόβλημα των πλημμυρικών φαινομένων στα τενάγη των Φιλίππων, ανέφερε στην ΕΡΑ Καβάλας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης Άρης Γιαννακίδης. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας ολοκληρώνουν την προεκτίμηση του κόστους της μελέτης, η οποία θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για χρηματοδότηση.

 

Ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Γερομάρκος παρέστη χθες στην έναρξη της διημερίδας που οργανώνουν μαζί το ΤΕΙ και το ΑΠΘ. Είπε μεταξύ των άλλων «Περιμένουμε τα πρακτικά της διημερίδας για να ρουφήξουμε το υλικό». Κι εμείς νομίζαμε ότι ρουφάμε μόνο την σούπα…

 

Λέτε να είναι αλήθεια; Ακούγεται εντόνως τελευταία ότι θα αποχωρήσει από το κόμμα του μεγαλοπαράγοντας τοπικής οργάνωσης! Διαφώνησε λέει με τους «κάτω» κι είναι έτοιμος να φύγει! Θα πρόκειται για σημαντική είδηση.

 

 

Διαβάστε επίσης