μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η σύσκεψη του Σαββάτου μαζί με την ηρεμία του Σαββατοκύριακου (στο εργοστάσιο) «γέννησαν» ελπίδες σχετικά με την εξεύρεση λύσης στο μείζον πρόβλημα της ΒΦΛ. Άπαντες μοιάζουν πιο ώριμοι για κάτι τέτοιο κι οι γενικότερες συνθήκες φαίνεται ότι επιτέλους ευνοούν μια θετική εξέλιξη. Αυτό στο οποίο αναφερόμαστε παραμένει δύσκολο. Οφείλουμε να παραδεχθούμε ότι οι τοπικοί παράγοντες μας ξάφνιασαν ευχάριστα το Σάββατο αφού: 1) Προσήλθαν άπαντες στη σύσκεψη 2)Ήταν ρεαλιστές , γνώστες του θέματος, ήξεραν και ξέρουν τι επιζητούν 3)Απέφυγαν τα «μεγάλα» λόγια στοχεύοντας στην ουσία. Όχι μόνο θα στείλουν επιστολή προς κάθε κατεύθυνση αλλά με την συνολική τους στάση δείχνουν (κυρίως προς την εταιρία) ότι δεν αστειεύονται. Αφήνουν δηλαδή ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανέλθουν πιο αποφασισμένοι, πιο αυστηροί σε σχέση με αυτήν.

Όντας έξω από το πρόβλημα, ζώντας το από μια κάποια απόσταση, έχουν καταλάβει ότι το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει άμεσα κι αφορά την έναρξη ενός νέου διαλόγου. Εφόσον το σωματείο τον δέχεται, κοιτούν προς την πλευρά των εταιριών. Με την επιστολή θα τις παρακαλέσουν να επανέλθει στον διάλογο με σαφή δείγματα καλής διάθεσης. Αν η διαπραγμάτευση δεν αρχίσει πάλι τότε η εταιρία (όπως τουλάχιστον φαίνεται) θα έχει απέναντι της όχι μόνο το σωματείο αλλά και το σύνολο των τοπικών φορέων.

Κάπου στο ενδιάμεσο αυτής της επείγουσας πρωτοβουλίας ανακύπτουν τα υπονοούμενα των κυβερνητικών βουλευτών για πολιτική λύση που «έρχεται». Άλλος λίγο κι άλλος περισσότερο το ανέφεραν το ενδεχόμενο στη διάρκεια της σύσκεψης. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι στο Μέγαρο Μαξίμου κάτι ετοιμάζουν. Προσοχή όμως. Αυτό που ετοιμάζεται ουδείς γνωρίζει πότε θα ανακοινωθεί ως κυβερνητική πρωτοβουλία και δεύτερον, ίσως το… μαγείρεμα να μην καταλήξει πουθενά. Κάτι τέτοια υπονοούμενα (επί των οποίων καλό είναι να μην επεκταθούμε) ακούστηκαν στη σύσκεψη από τον κ. Γραμμένο. Ήταν οι στιγμές που ο κ. Γραμμένος ανέβαζε (χωρίς ίσως να το θέλει) τους τόνους. Η κ. Δήμητρα Τσανάκα άριστη πυροσβέστης κατάφερνε τάχιστα να επαναφέρει την τάξη στη διαδικασία.

Αυτή την εβδομάδα όλοι οι εργαζόμενοι της ΒΦΛ (απεργοί και μη) περιμένουν να πληρωθούν. Όσοι προσέρχονται κανονικά στο εργοστάσιο βάζουν στοιχήματα μεταξύ τους αν δεύτερο στη σειρά μήνα θα πληρωθούν και μπόνους. Οι απεργοί (εννοούμε όσους ακόμη δεν απολύθηκαν) περιμένουν να πληρωθούν το μέρος του μισθού που δικαιολογεί η διαδικασία της διαθεσιμότητας στην οποία τέθηκαν.

Την περασμένη Τρίτη 26 Ιουλίου συζητήθηκε στη Βουλή- στην ολομέλεια- πρόταση της ΝΔ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής, αντικείμενο της οποίας θα ήταν η διερεύνηση των γεγονότων που αφορούν την ελληνική οικονομία κι έγιναν το Καλοκαίρι του 2015. Την περίοδο του δημοψηφίσματος και του Γιάννη Βαρουφάκη. Η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία αλλά η συγκεκριμένη συζήτηση και συνεδρίαση της Βουλής είχε για την Καβάλα κάτι διαφορετικό. Μίλησαν τρεις από τους τέσσερις βουλευτές του Νομού. Οι Μορφίδης, Παναγιωτόπουλος, Παπαφιλίππου πήραν τον λόγο στο τέλος της διαδικασίας, σχεδόν ο ένας αμέσως μετά τον άλλον.

Η κ. Δήμητρα Τσανάκα ψηφίστηκε από τους Καβαλιώτες βασικά για να διορθώσει τα λάθη της προηγούμενης δημοτικής αρχής, να δώσει ανάσα στον Δήμο Καβάλας. Η εντολή που έλαβε τον Μάη του 2014 είναι άγνωστο αν περιελάμβανε αυτό που πρόσφατα αποφάσισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. Με την ευκαιρία πρόσληψης εποχιακού προσωπικού στην επιχείρηση, επέλεξε για διοικητικό υπάλληλο δύο μηνών τέκνο μόνιμου (εν ενεργεία δηλαδή) εργαζόμενου. Έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο στη ΔΕΥΑΚ; Να δουλεύουν ταυτόχρονα και ο μπαμπάς και το παιδί του; Ίσως, αλλά στο μακρινό παρελθόν. Την συγκεκριμένη…. αξιοκρατική διαδικασία την είχε υποσχεθεί προεκλογικά η κ. Τσανάκα; Φυσικά και όχι. Ίσως η Δήμαρχος να μην γνωρίζει απολύτως τίποτα από αυτά που αποφάσισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ. Ο οποίος άλλους υπαλλήλους τους τιμωρεί (λόγω παραπτωμάτων τους όπως ισχυρίζεται) κι άλλους τους επιβραβεύει προσλαμβάνοντας τα παιδιά τους!

Με την συγκεκριμένη νοοτροπία πορεύτηκε όχι μόνο η τοπική αυτοδιοίκηση αλλά όλη η Ελλάδα επί δεκαετίες. Είδαμε που καταλήξαμε… Κάποιοι δεν πήραν μάθημα από το πάθημα. Κινούνται εντός της νομιμότητας προκαλώντας την κοινωνία να απαντήσει στο γνωστό ερώτημα περί του νομίμου και του ηθικού. Η λογική των «δικών μας παιδιών» (με την ευρεία έννοια) είναι ολοφάνερο ότι συνεχίζεται στην ΔΕΥΑ Καβάλας. Είμαστε περίεργοι για την αντίδραση της κ. Τσανάκα όπως φυσικά και του σωματείου των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΚ, το οποίο εδώ και αρκετό καιρό φαίνεται να έχει πάθει… αφωνία!

Δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση Γιώργου Παυλίδη με την οποία γίνεται δεκτή η παραίτηση και του Μιχάλη Αμοιρίδη και του Σωτήρη Παπαδόπουλου. Το σχετικό ρεπορτάζ «τρέχει» καθώς ένας εκ των Αλέξανδρου Ιωσηφίδη- Χρήστου Γάκη θα λάβει μία εκ των δύο κενών θέσεων θεματικών αντιπεριφερειαρχών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις συνεργατών του κ. Παυλίδη προβάδισμα έχει ο κ. Γάκης. Ο οποίος είναι σήμερα αρμόδιος για την Εργοανάπτυξη, η οποία ασχολείται με το γνωστό θέμα των Λουτρών των Ελευθερών. Ίσως αυτή η εκκρεμότητα να αποδειχθεί πρόβλημα για την αναβάθμιση του σε θέση αντιπεριφερειάρχη. Πάντως οι περισσότεροι του δίνουν προβάδισμα.

Ιωσηφίδης και Γάκης περιμένουν να χτυπήσει το τηλέφωνο τους, να τους καλέσει ο Περιφερειάρχης. Η απόφαση του κ. Παυλίδη άλλοτε περιγράφεται ως κάτι άμεσο κι άλλοτε ως κάτι πιο μακρινό. Ζήτημα είναι επίσης αν η Π.Ε. Καβάλας με περιφερειακό της σύμβουλο επανέλθει στην αντιπεριφέρεια τουρισμού ή αν ο διάδοχος του Σωτήρη Παπαδόπουλου θα είναι Καβαλιώτης περιφερειακός σύμβουλος- νέος θεματικός αντιπεριφερειάρχης.

Με μικρή καθυστέρηση αντιγράφουμε το κείμενο της Στέλλας Παπαδοπούλου περί της επιτυχίας του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. Η κ. Παπαδοπούλου αν και διορίστηκε στο Νοσοκομείο όπου ήταν πετυχημένη αναπληρώτρια διοικήτρια, παραμένει δραστήρια στην τοπική αυτοδιοίκηση. Γράφει λοιπόν με ημερομηνία 15 Ιουλίου: «Συγχαρητήρια σε όλους όσους συνέβαλαν στην ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, δηλ. στους φορείς, Δήμο Καβάλας. Περιφέρεια ΑΜΘ, αρχαιολογική υπηρεσία και Υπουργείο Πολιτισμού, αλλά κυρίως στους αιρετούς του πρώην Δήμου Φιλίππων που συνέλαβαν την ιδέα και υπέβαλλαν τον φάκελο για την ένταξη στο Υπουργείο και ακόμη περισσότερο σε όλους του Φιλιππήσιους διότι είναι αυτοί που έχουν ήδη αποδεχθεί τους περιορισμούς που συνεπάγεται η ένταξη αυτή ( προς θεού δεν υπήρξε ποτέ διαμαρτυρία για το θέμα αυτό) και που με λαχτάρα περίμεναν όλα αυτά τα χρόνια να δικαιωθεί με κάποιο τρόπο ο απαράμιλλα πλούσιος σε αξία και σπάνιος αυτός τόπος και να αναγνωριστεί επιτέλους η αξία του».

«Συγχαίρουμε» το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ. Η ερώτηση των βουλευτών του κόμματος (Δημοκρατική Συμπαράταξη) για το πρόβλημα της ΒΦΛ είναι ιδιαίτερα σύντομη (έτσι για να βγούμε από την υποχρέωση), πρόχειρη και τελικά βιαστική. Βουλευτές άλλων κομμάτων ήρθαν και ξαναήρθαν στην Καβάλα για αυτόν τον λόγο, έκαναν πολύ περισσότερα ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη το ελάχιστο. Κρίμα.

Παρέτειναν την παραμονή τους στην Καβάλα οι χορευτές από την Χιλή, όσους είδαμε και χειροκροτήσαμε στο πρόσφατο Cosmopolis. Μέχρι και προχθές φιλοξενούνταν στον ξενώνα αστέγων (!) της Νέας Καρβάλης. Ο οποίος φαίνεται δεν διαθέτει πλυντήριο ρούχων. Κάπως έτσι οι Χιλιανοί έπλεναν τα ρούχα τους στο χέρι, μετά τα άπλωναν έξω από τον ξενώνα να τα στεγνώσει ο ήλιος!

Ερωτηθείς ο Νίκος Γκίκας, πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου της Νέας Καρβάλης, για το πότε θα λειτουργήσει ως ξενώνας αστέγων (αυτός που πανηγυρικά εγκαινιάστηκε τον περασμένο Μάη) απάντησε με ειλικρίνεια: «Δεν μπορώ να προβλέψω το πότε».  Η συγκεκριμένη απάντηση του είναι ένα ακόμη μήνυμα απαισιοδοξίας σχετικά με μια κοινωνική υπηρεσία του Δήμου Καβάλας η οποία έπρεπε ήδη να είναι διαθέσιμη στα θύματα της οικονομικής κρίσης.

Σε ιστοσελίδα της Ξάνθης εντοπίσαμε ανακοίνωση υπέρ της πρωτοβουλίας Παυλίδη για το φυσικό αέριο, την οποία εξέδωσαν οι σύνδεσμοι βιομηχάνων της Θράκης. Το κείμενο αναφέρει: «Τη Δευτέρα 18-7-2016, ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Γ.Παυλίδης, μετά την υπογραφή του στην προκήρυξη-πρόσκληση του έργου «Ανάπτυξη Δικτύων Φυσικού Αερίου Μέσης και Χαμηλής Πίεση» ,παραχώρησε  σχετική συνέντευξη τύπου στο γραφείο του στην  Περιφέρεια. Εκεί  αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο επέκτασης των δικτύων φυσικού αερίου για οικιακή χρήση, το οποίο θα αποτελέσει ένα σημαντικό αναπτυξιακό πυλώνα στο επόμενο διάστημα για την περιοχή  με μια σειρά από θετικές επιπτώσεις στην οικονομία και στην ανταγωνιστικότητα . Το έργο χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ ΑΜΘ 2014/2020 (νέο ΕΣΠΑ) και συγκεκριμένα η χρηματοδότηση από την Περιφέρεια θα ανέλθει στα 65 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2023 και το υπόλοιπο θα χρηματοδοτηθεί από τη ΔΕΠΑ. Θα αποφέρει 700 θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους θέρμανσης στην περιοχή στο μισό.  Όπως γνωρίζετε το μεγαλύτερο πρόβλημα κόστους των επιχειρήσεων είναι το ενεργειακό. Η έλευση του φυσικού αερίου  θα δώσει μεγάλη ανάσα στις επιχειρήσεις της Θράκης. Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο με σημαντικά αναπτυξιακά οφέλη για τον τόπο μας και χαιρετίζουμε την προσπάθεια του Περιφερειάρχη για την επίτευξη  του στόχου αυτού.Οι Σύνδεσμοι Βιομηχάνων της Θράκης στέκονται αρωγοί σε κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται στην περιοχή».

 

 

Διαβάστε επίσης