• 10 Μαΐου 2024,

256 σκακιστές στο τουρνουά

 256 σκακιστές στο τουρνουά

 

 

Άρχισε το απόγευμα του Σαββάτου στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου και στην αίθουσα συνεδριάσεων «Νίκος Μάρτης», το 25ο Όπεν Διεθνές Τουρνουά Σκάκι, με τίτλο «Καβάλα 2016». Τελικά οι συμμετοχές έφθασαν τις 256, 25 περισσότερες από πέρσι, δημιουργώντας μια πρώτη αισιοδοξία και ικανοποίηση στους διοργανωτές.

Το τουρνουά μ΄ αυτήν την ιστορία των 25 χρόνων πίσω του, πέρασε τις δύσκολες στιγμές του, φαίνεται όμως ότι αυτές ανήκουν οριστικά στο παρελθόν.

Ο μικρότερος είναι ηλικίας 6 ετών. Πρόκειται για ένα κοριτσάκι από την Ελλάδα και οι δύο μεγαλύτεροι σκακιστές που λαμβάνουν μέρος στο τουρνουά είναι ο Ελληνοαυστραλός Έλιοτ, 70 περίπου ετών και ο Γιάννης Ακτσόγλου, μέλος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, 74.

Μεταξύ των σκακιστών, Ρώσος σκακιστής ο οποίος παίζει καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι, γεγονός που σημειώνεται πρώτη φορά, στην ιστορία του τουρνουά, στο οποίο κατά το παρελθόν έλαβαν μέρος άτομα με ειδικές ανάγκες, κυρίως τυφλοί.

Χθες για πρώτη και τελευταία φορά, ως συνήθως, πραγματοποιήθηκε διπλός γύρος, ένας το πρωί κι ένας το απόγευμα. Τις υπόλοιπες μέρες οι αγώνες είναι πάντα το απόγευμα, ενώ το Σάββατο 6 Αυγούστου, τελευταία μέρα του τουρνουά, οι αγώνες θα γίνουν μόνο το πρωί και  θ΄ ακολουθήσει η τελετή λήξης.

Μέσα και έξω από το Αμφιθέατρο είδαμε τις γνωστές εικόνες του τουρνουά, με τους σκακιστές να συζητούν μεταξύ τους και τους γονείς των μικρών σκακιστών να περιμένουν παρακολουθώντας τους αγώνες των παιδιών τους.

Στην αίθουσα «Ν. Μάρτης» παίζουν οι καλύτεροι σκακιστές από αυτούς που μετέχουν στο τουρνουά, ενώ λειτουργεί και κυλικείο, για την εξυπηρέτηση πολλών ανθρώπων, που είναι στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου.

Με βάση τα αποτελέσματα των τριών πρώτων γύρων, είναι νωρίς ακόμη για οποιαδήποτε πρόβλεψη. Δεν ξεχώρισαν ούτε καν τα φαβορί για την πρωτιά.  Σημειώνουμε ότι η Σταυρούλα Τσολακίδου, δεν πρόλαβε να επιστρέψει από τη Σλοβακία όπου βρίσκονταν για αγώνες, στην Καβάλα έγκαιρα. Έχασε δηλαδή το παιχνίδι της πρώτης ημέρας του τουρνουά, αλλά ήταν κανονικά παρούσα χθες και το πρωί και το απόγευμα.

Διαβάστε επίσης