Dark Mode Light Mode

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ένα μικρό κατάστημα εστίασης ή αλλιώς ένα παραδοσιακό ταβερνάκι. Από τα λίγα που έμειναν στην Καβάλα. Πολλά χρόνια στο ίδιο σημείο, τέρμα Ομονοίας. Στέκι λαϊκό. Το πρωί ελληνικός καφές. Μετά ουζάκι, μπύρα και ρετσίνα. Πολλές φορές ως αργά το βράδυ. Απλά πράγματα από συμπολίτη που ο ίδιος μαγείρευε κι ο ίδιος σερβίριζε. Με θαυμαστό μεράκι και αγάπη σε ότι έκανε. Ως που ήρθε η ώρα της συνταξιοδότησης. Το κατάστημα έκλεισε, η ζωή του άλλαξε. Προς το καλύτερο. Στη θέση του;

Αν δεν γίνει κάτι παρόμοιο (όπως αρχικά ακούστηκε), βλέπουμε να μας προκύπτει ένα ακόμη airbnb. Συμβαίνει στην Καβάλα. Όπου κλείνουν επιχειρήσεις- καταστήματα ετών, οι επόμενοι στρέφονται στον τουρισμό. Εύκολη απόφαση και εύκολα έσοδα.

 


 

Όλο και περισσότεροι παράγοντες της τοπικής ΝΔ διατυπώνουν ισχυρή κριτική για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου στην Καβάλα την περασμένη Παρασκευή. Αυτά που προέκυψαν δεν άρεσαν ακόμη και στους υποστηρικτές της Κυβέρνησης. Εκείνη την ώρα που θα ήταν και πιο χρήσιμο, δεν ειπώθηκε τίποτα σχετικό. Η κριτική άρχισε από τη λήξη της διαδικασίας και μετά.

 

Και να σκεφθεί κανείς ότι ως χθες δεν είχαν εκφράσει άποψη τα κόμματα της αντιπολίτευσης δια των νομαρχιακών τους επιτροπών. Αυτά να δείτε κριτική που θα κάνουν επί των όσων είπαν Υπουργοί- Υφυπουργοί και Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων…

 

Η περασμένη Κυριακή ήταν για όλη την Ελλάδα η μέρα των μουσείων. Κι ενώ στην Καβάλα έγιναν διάφορες εκδηλώσεις- επισκέψεις στα μουσεία μας, το δημοτικό μουσείο Καπνού ήταν άτυχο. Το πρωί της Κυριακής επηρεάστηκε από πολύωρη διακοπή ρεύματος. Παρόλα αυτά λειτούργησε προκειμένου να τιμήσει τη διαφορετική αυτή μέρα.

 

Σύμφωνα με νέες, χθεσινές δηλώσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θόδωρου Μαρκόπουλου η Πολιτική Προστασία της ΠΕ Καβάλας μπορεί και να καταργηθεί. Λόγω έλλειψης αρμοδιοτήτων. Μία ακόμη φορά ο κ. Μαρκόπουλος εξήγησε ότι κάποιες μεταφέρθηκαν στην κεντρική υπηρεσία στην Κομοτηνή κι οι υπόλοιπες στην Τεχνική υπηρεσία της ΠΕ Καβάλας. Κι όλα αυτά σύμφωνα με μια νέα νομοθεσία που ισχύει από τους προηγούμενους μήνες.

 

Παρά το θάνατο του ιδρυτή του Χρήστου Ταμανά, ο σύλλογος Υποστηρικτών Κ.Υ. Πρίνου συνεχίζει τις δωρεές. Συνεχίζει να δρα με επιτυχία: «… δείχνει με την άμεση αντίδραση του, ότι είναι, για άλλη μια φορά, κοντά στις ανάγκες του κέντρου υγείας Πρίνου. Μετά από ενημέρωση του Διευθυντή κ. Θωμά Αγγελόπουλου καλύψαμε την αγορά υπολογιστή για το ιατρείο της Παναγίας».

 

Ο καιρός δεν είναι σύμμαχος αλλά τα Καλοκαιρινά γεγονότα δεν μπορούν να περιμένουν άλλο. Το Σάββατο στο «Ακόντισμα» της Νέας Καρβάλης η πρώτη συναυλία της θερινής περιόδου. Με τη δικιά μας Σοφία Νεοχωρίτου και την Τουρκάλα Melda Kuyucu Kilic. Τίτλος της συναυλίας «Μαζί κι αντικριστά με νότες κοινές». Θυμίζουμε ότι τον Ιούνη στο Φρούριο θα εμφανιστεί σε συναυλία γνωστός Τούρκος τραγουδιστής.

 

Ξεκίνησε τη διαδικασία ο ΕΦΚΑ, σε λίγο θα είναι έτοιμος να καθαρίσει για φέτος το Καλοκαίρι το δάσος της Παναγούδας. Φυσικά μέσω ιδιώτη. Προϋπολογίζει τη δαπάνη στις 20.000 ευρώ περίπου, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ. Ναι αλλά να γίνει καλός καθαρισμός. Και στο δυτικό τμήμα του δάσους που περισσότερο μοιάζει με ζούγκλα.

 

Κανονικά θα εργαστούν σήμερα οι υπάλληλοι της Δ.Ο.Υ. Καβάλας όπως επίσης αυτοί των φορολογικών της γραφείων στον υπόλοιπο Νομό. Δεν θα γίνει όπως αρχικά προγραμματίστηκε, η σημερινή γενική τους συνέλευση. Εξ αιτίας της οποίας οι υπηρεσίες δεν θα λειτουργούσαν. Σε όλη την Ελλάδα οι εφοριακοί είναι σε προετοιμασία κινητοποιήσεων. Σύντομα θα έχουμε για αυτές περισσότερο συγκεκριμένα νέα.

 

Τα πάντα αγοράζονται και τα πάντα πωλούνται. Κάθε ευρώ έξτρα έσοδο είναι ευπρόσδεκτο. Διαβάσαμε την μικρή αγγελία πώλησης μπαλκονόπορτας! Κανονικών, φυσιολογικών διαστάσεων. Αντί του ποσού των 100 ευρώ. Σημειώνουμε ότι το κούφωμα είναι (αναφέρει η αγγελία) ελαφρώς μεταχειρισμένο αλλά σε άριστη κατάσταση.

 

Ο Δήμος Καβάλας ταλαιπωρεί συνδημότη, πάνω στο αυτοκίνητο του οποίου έπεσε σοβάς από τις κερκίδες του «Ανθή Καραγιάννη». Κι ενώ η υπηρεσία αρχικά αναγνώρισε την υποχρέωση να τον αποζημιώσει, τώρα του λέει ότι δεν μπορεί να γίνει αυτό επειδή δεν υπάρχει πιστοποίηση από την αστυνομία. Πρώτον, πρόκειται για ένα πραγματικό περιστατικό που η Πρωινή πρόβαλε. Έγινε τον περασμένο Φλεβάρη. Δεύτερον, ο συμπολίτης αμέσως έκανε ότι τότε του υπέδειξε ο Δήμος Καβάλας. Αυτός παρέλειψε να του πει για την Αστυνομία και την ανάγκη το περιστατικό να αναφερθεί και σε αυτήν.

 

Ανακοινώθηκε επίσημα από τον διοργανωτή Δήμο Καβάλας η αυριανή σύσκεψη για το κυκλοφοριακό. Περιγράφεται ως διαδικασία διαβούλευσης. 19 υπηρεσίες- φορείς και σύλλογοι έλαβαν πρόσκληση. Συν οι δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Ανάμεσα σε όσους κλήθηκαν είναι οι ξενοδόχοι, η ΠΕ Καβάλας, οι εκπαιδευτές υποψήφιων οδηγών αλλά και ο Νομαρχιακός Σύλλογος των ΑμεΑ.

 

Η οργάνωση του κόμματος «Νίκη» στην Καβάλα πραγματοποιεί το Σάββατο εκδήλωση στον Πρίνο. Όπου θέμα είναι – εκτός του CO2- η κυβερνητική πρωτοβουλία για τον προσωπικό αριθμό κάθε πολίτη. Τρεις όπως διαβάζουμε οι εισηγητές. Η Νίκη είναι το κόμμα που διαφωνεί με τη διαδικασία του προσωπικού αριθμού.

 

Για θέμα της συμμετοχής του Γενικού Γραμματέα Ενέργειας Αρ. Αϊβαλιώτη στο διοικητικό συμβούλιο της Ενεργειακής που έφερε στο προσκήνιο την Παρασκευή μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής ο Λ. Παππάς (και ακολούθησε επίσημη ανακοίνωση από το ΠΑΣΟΚ Θάσου με ερωτήματα προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) επικοινωνήσαμε με την εταιρεία. Ζητώντας από αυτήν ενημέρωση- απάντηση.  Αρμόδια πηγή μάς απάντησε ότι ο κ. Αϊβαλιώτης έχει τοποθετηθεί στο διοικητικό συμβούλιο της θυγατρικής του ομίλου στην Ελλάδα ως εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου, με απόφαση του Υπ. Οικονομικών, ως αποτέλεσμα της εγγύησης που χορήγησε το ελληνικό Δημόσιο για τη λήψη δανείου καθώς και τη δανειοδότηση από το ελληνικό Δημόσιο που εγκρίθηκε το 2021 από την Κομισιόν ως μέτρο στήριξης στην πανδημία του κορωνοιού για να μην κλείσει ο Πρίνος από την κατάρρευση των τιμών και να υπάρξουν τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης. Είναι τοποτηρητής των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου ο κ. Αϊβαλιώτης και η τοποθέτησή του προβλέπεται από την απόφαση της Κομισιόν, κατέληξε η ίδια πηγή.

 

Γενέθλια είχε χθες η προσπάθεια του Λευτέρη Κοκκινίδη, στο «Δασικό Χωριό» στο Παγγαίο: « Εννέα χρόνια λειτουργίας και η διαφορά είναι εμφανής πλέον. Χωρίς οικονομική βοήθεια από την Πολιτεία με οποιαδήποτε μορφής επιχορήγησης, αλλά και με μηδέν δανεισμό από τραπεζικά ιδρύματα. Στον δέκατο χρόνο που εδώ και κάποιες ώρες διανύουμε, θα υπάρξουν πολύ σοβαρές αλλαγές. Με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του και του Παγγαίου όρους στην συνέχεια».

 

 

Προηγούμενο άρθρο

ΔΕΛΤΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ ΤΡΙΤΗ 20 ΜΑΗ 2025

Επόμενο άρθρο

Ευχάριστη έκπληξη η 6η θέση της Κλαυδίας στον τελικό