• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η πρόωρη Καλοκαιρία μάλλον ανησυχεί τους περισσότερους έλληνες. Τους τρομάζει η ιδέα ενός ιδιαίτερα θερμού Καλοκαιριού, με διαδοχικούς καύσωνες που θα επηρεάσουν αρνητικά ειδικά όσους βρίσκονται στα αστικά κέντρα. Δεν λέμε, έτσι έχουν τα πράγματα. Προς το παρόν όμως ο καλός και Καλοκαιρινός καιρός ενεργεί θετικά στην πορεία της χώρας. Βοήθησε αρκετά ώστε το Πάσχα φέτος να φέρει στην περιοχή μπόλικους Βούλγαρους, Ρουμάνους και Τούρκους. Αν αντίθετα ο καιρός δεν ήταν καλός τότε είναι σίγουρο ότι θα κάναμε Πάσχα μεταξύ μας…

 

Όσοι ασχολούνται με τα τουριστικά, αυτοί που περιμένουν πως και πως το Καλοκαίρι, επιμένουν στην βασική αυτή προϋπόθεση. Του σταθερά καλού καιρού. Κι ας είναι ζεστός. Αυτοί μας εξηγούν ότι η επιτυχία του Νομού Καβάλας φέτος το Πάσχα στηρίχθηκε σε αυτή τη παράμετρο. Στο πρόωρο Καλοκαίρι. Κι αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, λένε, τόσο το καλύτερο για την τοπική οικονομία.

 

Τις προάλλες ήρθε στην Καβάλα για σύσκεψη ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας από την Θεσσαλονίκη. Αρμόδιος για όλη τη Μακεδονία και την Θράκη. Μας είχε αιφνιδιάσει και το είχαμε σχολιάσει στην στήλη. Είχε σαφώς προβλέψει ήπιο Καλοκαίρι με πολλές βροχές και τον Μάη αλλά και τον Ιούνη. Στηρίζονταν –έλεγε- σε διεθνείς μακροπρόθεσμες προβλέψεις, που όλες είχαν αυτή την κατεύθυνση. Χθες ο ίδιος άνθρωπος επανήλθε. Απέσυρε τα λόγια του, διόρθωσε τις προβλέψεις του, μας μίλησε για ζεστό Καλοκαίρι. Χωρίς βροχές και μπουρίνια.

 

Ζούμε πάντως καταστάσεις πρωτόγνωρες που ως στιγμής επηρεάζουν θετικά την οικονομική δραστηριότητα. Φέρνουν στον Νομό τουρίστες σε μια κατά τα άλλα «νεκρή» περίοδο. Πως αυτό το πράγμα θα συνεχιστεί και πως θα εξελιχθεί δεν το ξέρουμε. Λόγω κρίσης όμως υπάρχουν πολλοί επαγγελματίες της περιοχής που θερμοπαρακαλούν. Ζητούν ζεστό Καλοκαίρι γιατί ξέρουν ότι μόνο έτσι η κίνηση που ήδη άρχισε θα συνεχιστεί με τον ίδιο ή και καλύτερο ρυθμό. Στο σημείο αυτό σημειώνουμε την αντίφαση. Ζητούσαμε ήπιο Χειμώνα για να μην έχουμε έξοδα στη θέρμανση, ζητούμε ζεστό Καλοκαίρι για να έχουμε πελάτες και τουριστική κίνηση.

 

Ο καλός Θεός ικανοποίησε το πρώτο μας αίτημα. Μας έφερε ήπιο Χειμώνα που τον «βγάλαμε» χωρίς πετρέλαιο θέρμανσης, με μικρές απώλειες ή ζημιές. Αν ο καλός Θεός ικανοποιήσει και το δεύτερο αίτημα πολλών Ελλήνων τότε ας κάνουμε μια… καλή συντήρηση στα κλιματιστικά. «Φορτωμένα» με πολλές ώρες λειτουργίας από τον προηγούμενο Χειμώνα, μόνο με συντήρηση θα λειτουργήσουν ικανοποιητικά το Καλοκαίρι που όχι μόνο έρχεται αλλά σε γενικές γραμμές άρχισε ήδη. Κι αν αυτό δεν ισχύει επί του παρόντος στην Καβάλα, ισχύει στην κεντρική και την νότια Ελλάδα. Εκεί ποιος ξέρει, ίσως την ερχόμενη εβδομάδα έχουν τον πρώτο καύσωνα….

 

Υπάρχουν βέβαια και προβλήματα από αυτό το Καλοκαίρι που άρχισε τον Μάη. Σπεύδει ο κόσμος στις ακτές αλλά δεν τις βρίσκει έτοιμες. Οι ταλαιπωρημένες από τους νοτιάδες ακτές της πόλης χρειάζονται πολλά εργατικά χέρια για να συνέλθουν. Τέτοια δεν υπάρχουν. Οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Δυστυχώς ούτε η Κυβέρνηση, ούτε οι Δήμαρχοι αλλά ούτε κι η τρόικα είχαν προβλέψει μια τέτοια εξέλιξη ώστε να λάβουν τα μέτρα τους…

 

Ας δούμε τι συμβαίνει ταυτόχρονα με την Καβάλα, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα. Εννοούμε την τουριστική κίνηση των προηγούμενων ημερών. Η Σαμοθράκη δηλώνει πλήρως ικανοποιημένη από τους επισκέπτες καθώς πρώτη φορά είχε τόσο κόσμο το Πάσχα. Τούρκους και Βούλγαρους, λένε οι άνθρωποι του νησιού. Στην λίμνη Πλαστήρα στην Καρδίτσα η πληρότητα των ξενοδοχείων ξεπέρασε το 70%. Εκεί οι επισκέπτες ήταν έλληνες. Στη Δυτική Μακεδονία η κίνηση το Πάσχα ήταν όπως πέρσι. Μόνο έλληνες ενώ η Κέρκυρα ξαφνιάστηκε ευχάριστα επειδή φέτος το Πάσχα εκτός από τους έλληνες την επισκέφθηκαν αρκετοί Ρώσοι και Σέρβοι.

 

Μια ακόμη χαρακτηριστική εικόνα των προηγούμενων ημερών είναι αυτή του Μπάτη. Η πλαζ είναι έτοιμη από μέρες. Περνούσες απ’ έξω την Δευτέρα του Πάσχα και μπερδευόσουν. Νόμιζες ότι δεν είναι αρχή Μάη αλλά περασμένος Ιούνης. Τα αυτοκίνητα έφθαναν μέχρι το δρόμο. Με ελληνικές αλλά και ξένες πινακίδες.

 

Πέρσι το Αστικό ΚΤΕΛ Καβάλας άρχισε δρομολόγια στην γραμμή Καλαμίτσα- Μπάτη το πρώτο 10ήμερο του Ιούνη. Αυτές οι ημερομηνίες ισχύουν πάνω κάτω όλα τα προηγούμενα χρόνια.Τώρα το σκέπτεται να αρχίσει νωρίτερα τα δρομολόγια. «Θα δούμε πως θα πάει ο καιρός» είπε χθες ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Σίμος Γιοβανάκης.

 

Όλη την ημέρα θα βρίσκεται σήμερα στον Νομό Καβάλας ο Περιφερειάρχης Άρης Γιαννακίδης. Ιδιαίτερος λόγος για την περιοδεία του δεν υπάρχει. Μόνο οι εκκρεμότητες έργων που άρχισαν (ή πρέπει να αρχίσουν) και να ολοκληρωθούν εγκαίρως. Δεν είναι τυχαίο που η επίσκεψη του αρχίζει από τον κάμπο του Νέστου και την Χρυσούπολη. Όσο για το μεσημεριανό ραντεβού με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Μαρμάρου, είναι συνάντηση που ζήτησαν οι εκπρόσωποι του συνδέσμου.

 

Λογικά σήμερα θα μάθουμε νεότερα και για το Περιγιάλι. Το θέμα το αφήσαμε στην μερική κύρωση του σχεδίου. Τι έγινε η υπόλοιπη (της μερικής) κύρωση; Προχώρησε; Τι γίνεται με την απαραίτητη διαδικασία μεταγραφής στο κτηματολογικό γραφείο; Επίσης, η καταπολέμηση των κουνουπιών. Ενώ ο Έβρος διαμαρτύρεται ότι δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα όσων ήδη άρχισαν, η Κεραμωτή κι η Χρυσούπολη φαίνονται ικανοποιημένες. Θα μας πει και για αυτά ο κ. Γιαννακίδης. Ο οποίος την Μεγάλη Πέμπτη συνάντησε στο γραφείο του τους προέδρους όλων των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ.

 

Σχετικά με αυτή τη συνάντηση ο Άγγελος Τσατσούλης (πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας) είπε χθες στην ΕΡΑ Καβάλας: Ως μία χειροβομβίδα που απειλεί να καταστρέψει όλες τις επιχειρήσεις της Ελλάδος χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης την τροπολογία 478 στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στην Βουλή, καθώς ζητείται από τις επιχειρήσεις να επιστρέψουν έντοκα τις εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου που δόθηκαν περίπου δύο δεκαετίες πριν. Η εξέλιξη αυτή υποχρέωσε τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης Άρη Γιαννακίδη να συγκαλέσει ευρεία σύσκεψη με τους προέδρους όλων των Επιμελητηρίων της Περιφέρειας την Μεγάλη Εβδομάδα ενώ αναμένεται και νέα σύσκεψη των Επιμελητηρίων αυτή την εβδομάδα για τον προγραμματισμό ενεργειών και πιθανών κινητοποιήσεων.

 

Λειτουργεί από την προηγούμενη εβδομάδα στην πόλη το πρώτο κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ανήκει σε Βούλγαρους επιχειρηματίες. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επένδυση ανθρώπων που δραστηριοποιούνται για χρόνια στην περιοχή της νότιας Βουλγαρίας. Ήρθαν στην Καβάλα, τους άρεσε κι έτσι επένδυσαν σε κατάστημα από αυτά που είναι της μόδας και σε προνομιακή περιοχή. Θα τα καταφέρουν; Το ευχόμαστε. Σημειώνουμε ότι ήδη προσέλαβαν ντόπιους εργαζόμενους. Το όλο εγχείρημα στηρίζεται στο ότι οι άνθρωποι αυτοί πιστεύουν στην τουριστική προοπτική της πόλης μας. Στα Καλοκαίρια γεμάτα κίνηση!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης