μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Τουλάχιστον δύο φορές την προηγούμενη και την προ προηγούμενη εβδομάδα ακούσαμε πολλά διάφορα πράγματα για το νέο σχολείο που αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται στον Αμυγδαλεώνα. Ακούσαμε ότι παρουσιάζει τεχνικά προβλήματα ή ότι υπήρξαν τεχνικές αστοχίες, που αμέσως μετά τη διαπίστωση τους έπρεπε να τακτοποιηθούν. Λόγια αόριστα αλλά και ανησυχητικά ταυτόχρονα. Είναι δυνατόν ένα δημόσιο έργο που ολοκληρώνεται να δημιουργεί από τώρα γκρίνιες; Απορούμε κι εμείς. Ακούμε βέβαια τις αντίθετες διαβεβαιώσεις των υπευθύνων (κυρίως του Θόδωρου Μουριάδη) αλλά αυτό το σχολείο ο πρώην Δήμος Φιλίππων το περίμενε ίσως και 10 χρόνια. Είναι δίκαιο και φυσιολογικό τώρα που το έργο τελειώνει να το σχολιάζουμε με αυτό τον τρόπο;

 

Αν όλα πάνε καλά τότε το νέο σχολείο του Αμυγδαλεώνα ίσως προλάβει τον αγιασμό του προσεχούς Σεπτέμβρη. Στο νέο κτίριο θα μεταφερθεί το όμορο και πολυπληθές δημοτικό σχολείο και στο κτίριο του δημοτικού σχολείου το Γυμνάσιο. Το οποίο σήμερα λειτουργεί σε αίθουσες που δεν είναι κατάλληλες αλλά λύση ανάγκης. Ταυτόχρονα θα «αδειάσει» από πρόσθετες εγκαταστάσεις η αυλή, η οποία θα ξαναγίνει πραγματική αυλή σχολείου.

 

Εκτός αυτού η ολοκλήρωση του συγκεκριμένου νέου κτιρίου επηρεάζει τη λειτουργία του δημοτικού σχολείου Δάτου και Πολυστύλου. Λογικά οι μαθητές θα μεταφερθούν στον Αμυγδαλεώνα και το δημοτικό του Πολύστυλου δεν θα αποφύγει το μοιραίο. Την κατάργηση που με υπουργικές αποφάσεις γλίτωνε πάντα τη τελευταία στιγμή, δύο χρόνια τώρα.

 

Παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τον άνευ προηγουμένου καυγά ανάμεσα στην διοίκηση του Ερασιτέχνη ΑΟΚ και τον πρόεδρο της ΠΑΕ. Απορούμε για το πώς τα πράγματα έφθασαν σε αυτό το κάκιστο σημείο. Η πρόβλεψη μας είναι αρνητική. Η όλη κατάσταση δεν θα διορθωθεί. Τουλάχιστον τόσο εύκολα όσο κάποιος θα περίμενε ή θα ήλπιζε Παρά τα όσα λέγονται, οι πραγματικοί λόγοι του καυγά είναι μικρής σημασίας. Κι ενώ αυτό το γεγονός από μόνο του θα έπρεπε να βοηθήσει ώστε η κατάσταση να εκτονωθεί, συμβαίνει καθημερινά το αντίθετο. Τι άλλο έχουν να δουν τα μάτια μας και να ακούσουν τα αφτιά μας;

 

Σε αυτές τις περιπτώσεις υπάρχει πάντα ο …από μηχανής Θεός. Ένας τρίτος που θα αναλάβει να μεσολαβήσει προκειμένου να συμβεί το ελάχιστο. Να πέσουν οι τόνοι. Μετά βλέπουμε. Ούτε κι αυτό φαίνεται πιθανό. Προς γενική έκπληξη και νέα απογοήτευση, κανείς τρίτος δεν δείχνει διατεθειμένος να εμπλακεί και να φέρει την ενότητα. Αυτό ίσως να είναι το χειρότερο όλων.

 

Ορίστηκαν για το τέλος Νοέμβρη οι πανελλαδικές εκλογές στο Τεχνικό Επιμελητήριο. Θα γίνουν πάλι με καθυστέρηση και τουλάχιστον μία αναβολή. Για την Ανατολική Μακεδονία η υπόθεση των εκλογών αφορά πρωτίστως την ΔΚΜ. Η οποία την προηγούμενη φορά τα έχασε όλα, αν και πρώτη δύναμη στους μηχανικούς του Νομού Καβάλας και του Νομού Δράμας. Τώρα ακούγεται ότι θα αλλάξει τον επικεφαλής της.

 

Κατά τα άλλα ο Λάζαρος Βασιλειάδης πορεύεται χωρίς αντίπαλο. Αυτό δεν είναι τόσο θέμα συγκυριών όσο ουσίας. Όταν κάποιος- κατά γενική ομολογία- ασκεί άριστα τα καθήκοντα του τότε η προεκλογική συζήτηση και διαδικασία απλουστεύεται. Είναι τόσο καλός πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ ο Λάζαρος που κάποιοι άρχισαν πάλι τα σενάρια σχετικά με τον ίδιο και τις προσεχείς δημοτικές εκλογές στο Δήμο Καβάλας.

 

Ο καθηγητής Νίκος Μουρτασάγας, στέλεχος του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, προσέρχεται ανελλιπώς στις εκδηλώσεις του ΚΚΕ Καβάλας. Άλλοτε κάθεται σε μικρή απόσταση και παρακολουθεί. Άλλοτε μπερδεύεται με τον κόσμο (του ΚΚΕ) και συζητά. Ισχυρίζεται ότι αυτό το κάνει αυθόρμητα επειδή ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ έχουν τις ίδιες ιδεολογικές ρίζες. Τα στελέχη του ΚΚΕ Καβάλας απ’ την άλλη τον συνήθισαν και τον περιμένουν σε κάθε κομματικό τους γεγονός. Σε προσωπικό επίπεδο τον χαιρετούν εγκάρδια. Αντίθετα σε πολιτικό επίπεδο τον προσπερνούν αδιάφορα. Αυτός όμως επιμένει. Δεν πτοείται. Και στην επόμενη εκδήλωση θα είναι πάλι εκεί.

 

Το περασμένο Σάββατο εγκαινιάστηκαν στη Δράμα τα νέα γραφεία του ΚΚΕ. Τα οποία είναι ιδιόκτητα, προϊόν δωρεάς μέλους του κόμματος. Ανάμεσα στους ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο γραμματέας περιοχής κ. Δημήτρης Παπατολίδης, ο οποίος είναι κομματικός επικεφαλής για όλη την ΑΜΘ αλλά έχει την έδρα του στην Καβάλα.

 

Χθες νωρίς το πρωί ο γιατρός Ξενοφώντας Κροκίδης μιλούσε στο ραδιόφωνο της Πρωϊνής απογοητευμένος για την έλλειψη διοικητή στο Νοσοκομείο. Κατέθεσε μάλιστα συγκεκριμένη πρόβλεψη ότι το κενό θα καλυφθεί προς το Φθινόπωρο και αν. Η πρόβλεψη του έπεσε έξω. Πολύ μάλιστα. Χθες το μεσημέρι το Υπουργείο ανακοίνωσε επίσημα τον Χρήστο Κοπατσάρη. Ο οποίος σύντομα θα εμφανιστεί στο νέο Νοσοκομείο, ορεξάτος και φιλόδοξος. Επί της ουσίας ο κ. Κοπατσάρης ελάχιστα πράγματα μπορεί να αλλάξει αφού η βασική κατεύθυνση –μνημονιακή φυσικά- είναι ίδια και σταθερή.

 

Ένα σωρό Καβαλιώτες έκαναν αίτηση στο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να αναλάβουν θέση διοικητή ή υποδιοικητή νοσοκομείου της 4ης ΔΥΠΕ. Μέχρι και χθες που έγιναν οι πρώτες ανακοινώσεις δεν είδαμε κάποιο γνωστό όνομα στον κατάλογο του Υπουργείου. Οι Καβαλιώτες κρίθηκαν κι απορρίφθηκαν άπαντες; Κάτι τέτοιο καταλαβαίνουμε.

 

Δύο ώρες κατέθετε χθες το πρωί στον Ανακριτή ο Μάκης Παπαδόπουλος σχετικά με τα έργα κατασκευής των υποδομών του Βιοτεχνικού Πάρκου. Ο έτερος μάρτυρας Γιώργος Γερομάρκος θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα. Με τις πληροφορίες που υπάρχουν άλλοι μάρτυρες δεν έχουν κληθεί ως τώρα. Το θέμα είναι υπό εξέλιξη και παρακολούθηση.

 

Η Ενεργειακή Αιγαίου μπορούσε και μπορεί να «πάρει» και την δουλειά του Κατάκολου. Η προτροπή όμως του Υπουργείου να τα βρει με την άλλη κοινοπραξία που διεκδικεί το κοίτασμα δεν φαίνεται να έχει συνέχεια. Αυτό διαβάζουμε σε σχετική ανάρτηση (χθεισνή) ιστοσελίδας των Αθηνών: Ελάχιστα, με μεγάλες δυσκολίες και μάλλον με… κρύα καρδιά, έχει προχωρήσει η επαφή των δύο κοινοπραξιών που έχουν καταθέσει προσφορές για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Κατακόλου. Παρά την κατεύθυνση που έδωσε το ΥΠΕΚΑ για συνεργασία μεταξύ τους προκειμένου να φέρουν κοινή πρόταση, τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι μια τέτοια προοπτική δεν θα ευοδωθεί. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του energypress, υπήρξε μια πρώτη (και μοναδική μέχρι σήμερα) συνάντηση τεχνικών κλιμακίων των δύο κοινοπραξιών στο Λονδίνο, ωστόσο τα αποτελέσματά της δεν είναι ενθαρρυντικά. Και οι δύο πλευρές, με τις οποίες συνομίλησε το energypress, εκτιμούν ότι τα περιθώρια συνεργασίας είναι ελάχιστα.

 

Ο δημοσιογράφος Μανώλης Κωττάκης έγραψε προ λίγων ημερών στην εφημερίδα της Αθήνας «Δημοκρατία» κείμενο σχετικά με το ενδιαφέρον των Ρώσων για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Επιμένει στις πληροφορίες του σύμφωνα με τις οποίες οι Ρώσοι θέλουν να φτιάξουν μια ναυτική βάση στον Έβρο. Πρόσφατα ρωτήθηκε σχετικά από τηλεοπτικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης. Υποστήριξε ότι το σχέδιο των Ρώσων ισχύει αλλά όπως συμπλήρωσε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης έχει –είπε χαρακτηριστικά- ανταγωνιστή το λιμάνι της Καβάλας. Εξήγησε ότι οι Ρώσοι αν δεν τα καταφέρουν με την Αλεξανδρούπολη τότε θα ενδιαφερθούν για την Καβάλα! Συνδύασε μάλιστα αυτό το ενδιαφέρον και με τα θέματα του αγωγού ΤΑΡ. Μιλώντας πάντα γενικά και αρκετά αόριστα είπε ότι οι Ρώσοι ενδιαφέρονται και για τον ΟΣΕ.

 

Δεν είναι η πρώτη φορά. Αυτά τα σενάρια έγιναν πια πολύ συνηθισμένα. Αφορούν το νέο λιμάνι, στο οποίο τα έργα συνεχίζονται με προοπτική να ενταθούν περαιτέρω από τον Σεπτέμβρη. Υπάρχει φυσικά και η σιδηροδρομική σύνδεση που κι αυτή έρχεται. Άρα το νέο λιμάνι της Καβάλας αργά αλλά σταθερά γίνεται κι αυτό ελκυστικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης