μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Άρχισε να περιγράφει δυνατά κι αναλυτικά το πρόβλημα του. Φώναζε στη μέση του κεντρικού δρόμου. Η παιδική χαρά στην γειτονιά του είναι εντελώς παραμελημένη, σε αυτήν υπάρχει η γνωστή πινακίδα που δηλώνει ότι ο χώρος δεν διαθέτει άδεια. Παρά ταύτα τα παιδιά παίζουν και χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό της κανονικά. «Πότε ο Δήμος Καβάλας θα κάνει κάτι με τις Παιδικές Χαρές; Η δική μας χρειάζεται ελάχιστα χρήματα και θα γίνει κούκλα» κατέληξε. Είδαμε και πάθαμε να τον πείσουμε να ακούσει τον αντίλογο. Αμέσως θέσαμε υπόψη του τα εξής: Φεστιβάλ Φιλίππων, Φεστιβάλ Cosmopolis, Φεστιβάλ Παπαϊωάννου, Λευκή Νύχτα, το πρόσφατο Wheeling2help, το Wood Water Wild και όλες τις υπόλοιπες εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Καβάλας.

 

Φυσικά και δεν τον πείσαμε. Σα τους ποδοσφαιριστές που μπαίνουν φορτσάτοι στο γήπεδο μετά το ημίχρονο, επανέλαβε τα ίδια  -μιλώντας ακόμη πιο δυνατά- για την παιδική χαρά της γειτονιάς του. Στο τέλος, έφυγε εκνευρισμένος. Θα πήγαινε στο Δημαρχείο να τα πει στη Δήμαρχο. Δεν ξέρουμε αν το έπραξε. Μπορεί ναι, μπορεί όχι.

 

Από την αντίδραση αυτού του απλού συμπολίτη προκύπτει ότι η άλλη καθημερινότητα είναι αυτή που αργά ή γρήγορα θα βρει μπροστά της η διοίκηση του Δήμου Καβάλας. Τι θα πει σε αυτόν τον κόσμο που μεταξύ των άλλων θέλει νόμιμες, όμορφες παιδικές χαρές αλλά δεν τις έχει;  Το δημοτικό έργο που δεν έγινε στις παιδικές χαρές φέτος (την Άνοιξη και το Καλοκαίρι), θα γίνει στη διάρκεια της Χειμερινής περιόδου;

 

Ο βουλευτής Σερρών Κώστας Καραμανλής (του Αχιλλέα) έκανε τη διαφορά κατά τη χθεσινή περιοδεία στο Νομό κλιμακίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Όλοι αυτόν πρόσεχαν, αυτόν ήθελαν να έχουν κοντά τους, αυτόν ήθελαν να ακούσουν. Οι άλλοι δύο φιλοξενούμενοι βουλευτές περνούσαν στο ντούκου. Ο κ. Καραμανλής δεν μας φάνηκε κάτι το ιδιαίτερο. Με εξαίρεση το όνομα και το επίθετο του, όλα τα άλλα έμοιαζαν ίδια. Πεζά. Γνώριζε ότι ήταν στο επίκεντρο όλων και το εκμεταλλεύονταν. Ξεχωρίσαμε τα κεντημένα αρχικά του ονόματος του στο λευκό του πουκάμισο αλλά και τον πανάκριβο στυλό mont blanc που είχε στο χέρι του συνεχώς. Ήθελε να σημειώνει τα σημαντικότερα απ’ όσα άκουγε.

 

Ο κ. Καραμανλής έμεινε στην Καβάλα και το απόγευμα χθες. Ακολούθησε δικό του, χωριστό πρόγραμμα με επίσκεψη στη Νέα Πέραμο και στο Επιμελητήριο. Στη Νέα Πέραμο του έκανε το τραπέζι με θαλασσινά ο Χρήστος Πριονίδης.

 

Μικρή έκπληξη ήταν επίσης η συμμετοχή του Θόδωρου Καλλιοντζή στο γκρουπ που συνόδευσε τους τρεις βουλευτές της ΝΔ. Μετά την έκπληξη, όλοι οι υπόλοιποι τον συνήθισαν. Ας μη ξεχνάμε ότι ο κ. Καλλιοντζής έως το τέλος του 2010 δεν ήταν απλά ένα στέλεχος της τοπικής ΝΔ. Ήταν ένα από τα πρώτα της στελέχη. Αυτό προσπαθεί να υπενθυμίσει, να επαναφέρει. Είναι δύσκολο αφού λόγω άλλων εκκρεμοτήτων, συνεχίζει να βρίσκεται σε θέση άμυνας.

 

Ο Θόδωρος Μουριάδης ζήτησε έκτακτη συνάντηση με τον Κωστή Σιμιτσή. Σε αυτήν του είπε ότι δεν έχει καμία σχέση με τις έντονες φήμες των τελευταίων ημερών. Οι οποίες εμφανίζουν τον κ. Μουριάδη υποψήφιο δήμαρχο Καβάλας, στη θέση του πρώην δημάρχου. Ο κ. Σιμιτσής του δήλωσε ότι δεν είχε κανένα πρόβλημα με τις φήμες. Όπως λέει το ρεπορτάζ, του είπε επίσης ότι υπάρχει πάντα ενδεχόμενο να μην είναι ο υποψήφιος δήμαρχος της Ανοιχτής Πόλης το 2019. Τι θα συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση; Αυτό σήμερα δεν το γνωρίζει κανείς.

 

Οι φωτιές στη Θάσο αφύπνισαν ποιόν λέτε; Τον πρώην Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη. Εξέφρασε το ενδιαφέρον και την αγωνία του σε διαδοχικές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε τις μέρες του μεγάλου κινδύνου με τον Αρχέλαο Γρανά. Πέραν τούτου ουδέν.

 

Στην ψαροταβέρνα Σάββας στα Σφαγεία έκαναν το τραπέζι στον Κώστα Σκανδαλίδη τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ το βράδυ της Τετάρτης. Όσοι τον συνόδευσαν ήταν πάρα πολλοί.

 

Συνεδρίασε το μεσημέρι της Τετάρτης το διοικητικό συμβούλιο της Δημωφέλεια με βασικό θέμα ημερήσιας διάταξης τη συμφωνία και με Μαρινόπουλο και με Σκλαβενίτη. Την πρόταση της διοίκησης καταψήφισε ο Γιάννης Μούτλιας. Ο κ. Μουριάδης απουσίαζε κι έτσι δεν γνωρίζουμε αν την εγκρίνει ή όχι.

 

=========================================================

Τοπική Αυτοδιοίκηση- λιμάνια

Μετά από πρωτοβουλία και αίτημα του Δημάρχου Ελευσίνας, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη συνάντηση στο Υπουργείο Ναυτιλίας μεταξύ του Δημάρχου και του Γενικού Γραμματέα Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστου Λαμπρίδη, με θέμα την απόδοση του Παραλιακού Μετώπου της πόλης στο Δήμο Ελευσίνας.

Ο Γενικός Γραμματέας αναφέρθηκε στην από καιρού δημόσια δέσμευση του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα  ώστε σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους φορείς να προχωρήσει ο αποχαρακτηρισμός και η απόδοση στις τοπικές κοινωνίες και την Αυτοδιοίκηση, των εκτάσεων που ανήκουν στην χερσαία ζώνη των Οργανισμών Λιμένων, οι οποίες δε χρησιμοποιούνται ή δε σχεδιάζεται να χρησιμοποιηθούν για λιμενική δραστηριότητα. Ανέφερε επίσης ότι, η αρχή έγινε με την απόδοση της ακτογραμμής των Λιπασμάτων στο Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας, ενώ έχουν ήδη δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την απόδοση θαλασσίου μετώπου της Πάτρας στο Δήμο.

Κατά τη συζήτηση, που διεξήχθη σε κλίμα εποικοδομητικής συνεργασίας, διαπιστώθηκε σύγκλιση απόψεων για το θέμα. Επισημαίνεται τέλος ότι στο παραπάνω πλαίσιο στόχων του Υπουργείου και του Οργανισμού Λιμένα Ελευσίνας, περιλαμβάνονται και εκτάσεις παραλιακού μετώπου σε περιοχές ενδιαφέροντος και άλλων Δήμων, οι οποίοι θα κληθούν να συμμετάσχουν στον διάλογο και στον σχεδιασμό.

 

 

 

Διαβάστε επίσης