• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Στο θέμα των έργων του ΕΣΠΑ ο Άρης Γιαννακίδης έχει δίκιο. Επί των ημερών του η Περιφέρεια ΑΜΘ κατάφερε να ενεργοποιήσει τους Δήμους (και όχι μόνο), πέτυχε να «ωριμάσει» και να εντάξει στο πρόγραμμα πολλά και διάφορα πράγματα. Όλα απαραίτητα. Και στους 5 Νομούς της ΑΜΘ. Αυτό άλλωστε προκύπτει σαφώς κι από τα λεγόμενα στατιστικά στοιχεία, από τους σχετικούς πίνακες έργων και χρηματοδοτήσεων. Τώρα μάλιστα που το ΕΣΠΑ τελειώνει ο κ. Γιαννακίδης σπεύδει να συμπληρώσει την επιτυχία του με μια έκτακτη κι όχι μικρή νέα χρηματοδότηση. Έτσι ώστε στο τέλος του προγράμματος (που πλησιάζει) να ενταχθούν κι άλλα έργα που είναι έτοιμα για κάτι τέτοιο. Όλα αυτά είναι ένα το κρατούμενο.

 

Το άλλο κρατούμενο έχει να κάνει με την εξέλιξη των ίδιων έργων από την στιγμή που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ. Εδώ τα πράγματα μπερδεύονται, χωρίς να έχει ευθύνη ο κ. Γιαννακίδης. Τα έργα δημοπρατούνται αλλά συμβάσεις δεν υπογράφονται. Στην καλύτερη περίπτωση υπάρχει μόνο μια φοβερή γραφειοκρατία (που φθάνει ακόμη και στο Ελεγκτικό Συνέδριο). Στην χειρότερη υπάρχει ο γνωστός καυγάς. Των ενστάσεων μεταξύ εργολάβων. Των προσφυγών. Με αυτόν όμως τον τρόπο έργα απαραίτητα, που έχουν εξασφαλίσει χρηματοδότηση, αργούν. Κάποιες φορές αργούν πολύ.

 

Τρίτο κρατούμενο το τι συμβαίνει από την έναρξη των εργασιών και μετά. Σπάνια οι εργολάβοι είναι συνεπείς. Πολλές φορές ενισχύουν την… μαύρη εργασία κι αγνοούν το ντόπιο τεχνικό δυναμικό. Η πολιτεία στέκεται αμήχανα σε όλες αυτές τις περιπτώσεις. Κάποιες φορές μάλιστα πάει με τα νερά των εργολάβων φοβούμενη τα χειρότερα. Μήπως ο ανάδοχος σηκωθεί και φύγει, εγκαταλείψει το έργο. Τότε ο κίνδυνος όλα να καταστραφούν είναι τεράστιος. Η ιδέα της επαναδημοπράτησης είναι κάτι που τρομάζει. Κάπως έτσι οι Δήμαρχοι κάνουν τα στραβά μάτια. Κι οι κατασκευαστές εργολάβοι παραβιάζουν μια και περισσότερες φορές τις αρχικές προθεσμίες και συμφωνίες.

 

Η δουλειά του Άρη Γιαννακίδη είναι συγκεκριμένη. Αρχίζει με την προετοιμασία, την ωρίμανση των έργων. Τελειώνει με την εγκριτική απόφαση. Την ένταξη του κάθε έργου στο ΕΣΠΑ. Σε αυτά τα καταφέρνει μια χαρά. Μετά, ελάχιστα τον ενδιαφέρει το τι συμβαίνει. Το… μπαλάκι άλλωστε το έχει πετάξει αλλού. Θέλετε να μιλήσουμε με παραδείγματα; Δύο έργα του ΕΣΠΑ δημοπρατήθηκαν προ λίγων μηνών. Δεν άρχισαν ακόμη κι αυτό δεν φαίνεται να είναι κάτι κοντινό. Εννοούμε το έργο της Μητρόπολης στον Άγιο Σίλα αλλά και αυτό της Μεγάλης Λέσχης.

 

Θέλετε κι άλλα παραδείγματα; Το έργο της Ιχθυόσκαλας. Αργεί επίσης. Όσο για τον δρόμο από τον Άγιο Λουκά ως τον κόμβο μπροστά από το νέο Νοσοκομείο, εκεί κατασκευάζονται μόνο πεζοδρόμια. Το κύριο μέρος του έργου είναι σταματημένο καιρό τώρα. Εντάξει, έχουν κι οι εργολάβοι τα δίκια τους. Ταλαιπωρούνται από την οικονομική κρίση. Δεν πληρώνονται στην ώρα τους. Πιέζονται από πολλές πλευρές. Όταν όμως αναλαμβάνουν μια υποχρέωση πρέπει να τηρήσουν. Κι αν όχι ακριβώς, αρκετά κοντά στην πρώτη συμφωνία.

 

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια ακόμη αντίφαση. Οι εργολάβοι δημοσίων έργων καταστρέφονται λόγω της κρίσης. Συλλαμβάνονται επειδή δεν πλήρωσαν ΦΠΑ. Κι όταν επιτέλους παρουσιάζεται έργο να κάνουν, τότε αργούν τόσο πολύ που η αξία του ΕΣΠΑ χάνεται κάπου στην μετάφραση… Θυμόμαστε αυτό που έγινε με την συντήρηση του 3ου Γυμνασίου (παλαιό Θηλέων). Μέσα σε ένα Καλοκαίρι ο καλός εργολάβος τα έκανε όλα όπως έπρεπε. Αυτή όμως η περίπτωση είναι μοναδική. Όλα τα άλλα έργα του ΕΣΠΑ (έστω τα περισσότερα) αργούν. Ταλαιπωρούνται και ταλαιπωρούν. Δυστυχώς για αυτού του είδους τα ζητήματα δεν υπάρχει -μέχρι τώρα- καμιά ουσιαστική δυνατότητα είτε από την Περιφέρεια, είτε από την τοπική αυτοδιοίκηση. Γίνεται ότι θέλει ο κάθε εργολάβος.

 

Παρακολουθήσαμε την χθεσινή επίσκεψη του κ. Γιαννακίδη στη Χρυσούπολη. Εκεί δρομολογήθηκε ένα διαφορετικό μεγάλο έργο. Αυτό της αξιοποίησης της γεωθερμίας. Ο Άρης Γιαννακίδης προ έτους το ενέταξε στο ΕΣΠΑ. Το έργο δημοπρατήθηκε αλλά δεν άρχισε ακόμη. Περιμένουν… Δύο πράγματα. Βασικά την άδεια των Βρυξελών, ίσως την κρατική χρηματοδότηση. Την οποία αρχικά δεν υπολόγιζαν. Στις χθεσινές τους δηλώσεις Γιαννακίδης-Μιχαηλίδης επανέλαβαν τα ίδια. Ότι το έργο είναι μοναδικό για την χώρα, θα «ανοίξει» δρόμους κτλ. Ναι αλλά επί της ουσίας;

 

Επί της ουσίας δίστασαν να πουν όλη την αλήθεια. Ξέχασαν δηλαδή να σημειώσουν ότι περιμένουν μήνες τώρα την απόφαση της Ε.Ε. Έκρυψαν την αγωνία τους. Γιατί αν πραγματικά χρειαστεί κρατική συμμετοχή, είναι άγνωστο αν αυτή θα υπάρξει. Τότε θα πρέπει να αρχίσει ένας νέος αγώνας, από μηδενικής βάσης. Στο μεταξύ σύμβαση θα πρέπει να υπογράψουν εντός του έτους. Πώς όμως να υπογράψουν σύμβαση με τον ανάδοχο αν δεν έχουν σίγουρη και την κρατική συμμετοχή;

 

Ο Άρης Γιαννακίδης θα συνοδεύσει σήμερα στην Αθήνα τους προέδρους των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ. Στην περίπτωση αυτής της διεκδίκησης δικαιώνεται ο αγώνας της ενιαίας περιφέρειας. Στην οποία δεν υπάρχουν διαχωρισμοί και διακρίσεις. Τούτη όμως η κατάσταση ισχύει μόνο για αυτή τη περίπτωση. Για τα εγγυημένα από το δημόσιο δάνεια. Στην επιδότηση εργασίας αντίθετα συνεχίζουν να υπάρχουν επιχειρήσεις κι επαγγελματίες δύο ταχυτήτων.

 

Αλήθεια, σήμερα που όλοι μαζί θα είναι στην Αθήνα- στο Υπουργείο των Οικονομικών- δεν ρίχνουν μια ματιά και για το 12%. Υποτίθεται ότι είχαν αρχίσει οι πληρωμές. Τα λεφτά όμως τέλειωσαν κι οι πληρωμές των δικαιούχων στον Νομό Καβάλας έμειναν στη μέση. Τι θα γίνει με αυτούς που δεν πληρώθηκαν; Πόσο ακόμη θα περιμένουν; Δεύτερον, δεν πρέπει σήμερα να πιέσουν πάλι ώστε το ποσοστό επιδότησης να είναι ίδιο; Ή μήπως για αυτά δεν θα έχουν χρόνο στο σημερινό ταξίδι τους στην πρωτεύουσα; Ελπίζουμε –όταν οι της Θράκης θα σιωπούν- να θυμίσει την εκκρεμότητα και την υποχρέωση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Καβάλας.

 

Με δική του χωριστή εκδήλωση το ΚΚΕ Καβάλας τιμά σήμερα την επέτειο λήξης του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το πρωί θα γίνει το επίσημο πρόγραμμα (το ετοίμασε η Π.Ε. Καβάλας). Το απόγευμα στην πλατεία Καπνεργάτη η εκδήλωση του ΚΚΕ. Σε αυτή θα μιλήσει ένα νέο πρόσωπο που όμως έχει σημαντική κομματική θέση. Είναι γραμματέας περιοχής ΑΜΘ. Κάτι σαν επικεφαλής του ΚΚΕ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Πρόκειται για τον Δημήτρη Παπατολίδη. Περιγράφεται να είναι κάτοικος Καβάλας. Νέος στην ηλικία, αναλαμβάνει μεγάλες κομματικές υποχρεώσεις για όλη την περιοχή. Κι όσοι δεν τον ξέρουμε, ένα πράγμα είναι σίγουρο. Θα τον γνωρίσουμε καλά μέσα από τις δραστηριότητες του κόμματος.

 

Άντε πάλι. Βγάζουν στο σφυρί την Αλάνα της Νέας Ηρακλίτσας… Έργο που έχουμε ξαναδεί. Η είδηση αρχίζει ως εξής: Νέο κατάλογο με τα υπό πώληση ακίνητα καταρτίζει το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Όπως αποφάσισε η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και Αναδιαρθρώσεων, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, τα θρυλικά ξενοδοχεία «Ξενία», ιαματικές πηγές και άλλα οικόπεδα περιλαμβάνονται πρώτα στη λίστα για πώληση.Ειδικότερα, μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ το δικαίωμα παραχώρησης του ΣΕΦ σε τρίτους, «μέσω σύμβασης, κάθε δικαιώματος, αποκλειστικής ή μη, χρήσης, διοίκησης, διαχείρισης, εκμετάλλευσης και αξιοποίησης και γενικώς κάθε είδους περιουσιακής φύσης δικαιωμάτων, κεκτημένων οικονομικών συμφερόντων, άυλων δικαιωμάτων και δικαιωμάτων λειτουργίας, συντήρησης και εκμετάλλευσης των υποδομών», όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης κτλ

 

Ακολουθεί- στην ίδια είδηση- αναλυτικός κατάλογος όσων το κράτος θέλει να πουλήσει. Κάπου εκεί διαβάζουμε για την Αλάνα, με τον ακόλουθο τρόπο:Ακίνητο «Κτήμα Νέας Ηρακλείτσας», εκτάσεως 105.140 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας, στον οικισμό Νέα Ηρακλείτσα του Δήμου Παγγαίου. Για ιστορικούς και μόνο λόγους θέλουμε να θυμίσουμε ότι αυτή η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης είναι σε εξέλιξη (με διάφορους τρόπους) από τη δεκαετία του 90!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης