• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πριν από κάθε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας οι δημοτικοί σύμβουλοι λαμβάνουν στο e mail τους τις εισηγήσεις όλων των θεμάτων. Αυτό τους βοηθά προκειμένου να προετοιμάζονται καλύτερα. Πριν τη διαδικασία της αποστολής των e mail οι πιο συνεπείς δημοτικοί σύμβουλοι ενημερώνονταν με επίσκεψη τους στη γραμματεία του συμβουλίου. Διάβαζαν τα θέματα μία ή περισσότερες μέρες πριν τη συνεδρίαση. Τα ίδια ίσχυαν και για τους δημοσιογράφους. Ως που προχθές τα e mail στα μέσα ενημέρωσης σταμάτησαν. Με δικαιολογία (των υπηρεσιακών παραγόντων) ότι θίγονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα! Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας πήρε αποστάσεις από την προαναφερθείσα εξέλιξη, (με λίγα λόγια προσπάθησε να βγάλει την ουρά της απ’ έξω) αλλά αυτό είναι αδύνατο. Κουμάντο στο Δημαρχείο δεν κάνουν οι υπάλληλοι. Κάνουν οι εκλεγμένοι.

 

Πρώτα πρώτα ο τρόπος που έγιναν όλα αυτά είναι απαράδεκτος. Χωρίς καμία ενημέρωση, στάλθηκε στα μέσα ενημέρωσης μόνο η πρόσκληση της σημερινής συνεδρίασης και καμία εισήγηση. Δεύτερον, είναι αστείο το επιχείρημα περί προσωπικών δεδομένων. Ακόμη κι εκεί που τέτοια υπάρχουν, οι εισηγητές (υπηρεσίες του Δήμου) ξέρουν πώς να τα προστατεύσουν. Το έκαναν τόσο καιρό άλλωστε.

 

Το περιστατικό μας θυμίζει την … βλάβη και την μη μετάδοση των συνεδριάσεων από το διαδίκτυο. Η μέθοδος που ακολουθήθηκε δείχνει ότι κάτι άλλο έχουν στο μυαλό τους. Η απόφαση τους αυτή (ελπίζουμε προσωρινή) πλήττει την ελευθεροτυπία. Περιορίζει τη διαφάνεια. Ελπίζουμε η Δήμαρχος να εξηγήσει στους συνεργάτες της ότι κάνουν λάθος. Να τους πείσει ότι οποιαδήποτε τέτοια αλλαγή δεν μπορεί να γίνει με διαδικασία «αποφασίζουμε και διατάσσουμε». Ειδικά όταν είναι τόσο λάθος.

 

Στην σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου δεν υπάρχει το θέμα της προηγούμενης. Αυτό της ψήφισης του κανονισμού λειτουργίας των αθλητικών χώρων (γηπέδων). Τάχα ο εισηγητής βιάζονταν. Το απέσυρε την προηγούμενη φορά αλλά δεν το επανέφερε. Για … τέτοια βιασύνη μιλάμε. Όσο για τον νέο κι υπό συζήτηση κανονισμό λειτουργίας του Πυθαγόρα, οι σύλλογοι είχαν μια πρώτη ενημέρωση. Προσπέρασαν το θέμα γρήγορα. Κάνουν μεγάλο λάθος που το υποτιμούν. Όταν θα καταλάβουν τι αλλάζει, θα είναι αργά. Τότε δίκαια κάποιος θα τους υπενθυμίζει τις ευκαιρίες που είχαν και δεν εκμεταλλεύτηκαν.

 

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δέχεται κριτική για το πόσο γρήγορα αντιμετωπίζει τα προβλήματα της καθημερινότητας. Το παράδειγμα της τρύπας στο οδόστρωμα, στη γέφυρα μπροστά από το παλιό νοσοκομείο είναι χαρακτηριστικό. Έχουμε και λέμε: Στις 18 Αυγούστου σημειώθηκε τροχαίο ατύχημα εξ αιτίας της συγκεκριμένης τρύπας. Τότε το πρόβλημα παρουσιάστηκε πρώτη φορά. Στις 22 Αυγούστου ανακοινώθηκε η εκτέλεση του απαραίτητου έργου. Στις 25 Αυγούστου έγινε αυτοψία από μηχανικούς της Εγνατίας Οδού ΑΕ και στις 16 Σεπτέμβρη ο αντιδήμαρχος ανακοίνωσε ότι τελικά θα γίνει μικρής έκτασης παρέμβαση. Θα κλείσει μόνο η συγκεκριμένη τρύπα. Την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη η τρύπα έκλεισε.

 

Συνολικά 42 ημέρες. Τόσες πέρασαν από τότε που ανέκυψε το πρόβλημα (μια τρύπα στην άσφαλτο) μέχρι αυτό να λυθεί οριστικά. Θα μπορούσε να ήταν χειρότερα. Έπρεπε να δράσουν ταχύτερα. 42 μέρες για μια τρύπα είναι πάρα πολλές.

 

Ας δούμε τώρα τις αντίστοιχες επιδόσεις της ΔΕΥΑΚ. Εδώ και εβδομάδες υπάρχει στο πεζοδρόμιο μπροστά από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη μια άλλη τρύπα. Η ΔΕΥΑΚ μάλλον άφησε τη δουλειά στη μέση. Όπως πάντα δηλαδή. Έβαλε τις γνωστές της πινακίδες και μετά μη την είδατε… Την περιμένουμε να επανέλθει, όποτε αυτή το θυμηθεί. Φυσικά για αυτή της την ασυνέπεια δεν θα εκδοθεί δελτίο τύπου. Τα δελτία τύπου αφορούν μόνο τις… επιτυχίες. Όλα τα άλλα στο ντούκου. Θαρρείς και με αυτόν τον τρόπο είναι πιθανό να ξεγελαστεί ο πολίτης. Ο οποίος όλα τα βλέπει και τα παρακολουθεί.

 

Συναντήθηκαν τις προάλλες οι πρόεδροι των δραστήριων συνοικιακών συλλόγων της Καβάλας. Αποφάσισαν την περίοδο των εορτών να πουν όλοι μαζί τα κάλαντα στο κέντρο της πόλης. Τα χρήματα που θα συγκεντρώσουν θα τα κάνουν δώρο στο κοινωνικό παντοπωλείο. Ίδια εορταστική πρωτοβουλία είχαν και πέρσι τα Χριστούγεννα. Φέτος θα είναι ακόμη καλύτερα οργανωμένοι. Συμφώνησαν να τραγουδήσουν τα κάλαντα την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη.

 

Η Καβάλα τη δική της έκθεση (εγκαινιάζεται την προσεχή Παρασκευή) κι η Περιφέρεια ΑΜΘ τη δική της. Άρχισαν οι προετοιμασίες για την έκθεση «Ανατολική Μακεδονία και Θράκη 2016». Και αυτή τη φορά θα γίνει στην Κομοτηνή, 25 με 27 Νοέμβρη. Η πρώτη σύσκεψη της οργανωτικής επιτροπής έγινε την περασμένη εβδομάδα.

 

Όσοι γνωρίζουν τον Γιάννη Χατζηεμμανουήλ δεν ξαφνιάζονται για την κινητικότητα που παρουσιάζει στο θέμα της βουλευτικής του υποψηφιότητας με την ΝΔ. Εργάζεται για τον στόχο του κάθε μέρα (ας είναι μακριά οι επόμενες εκλογές), τα δε αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται. Με αυτόν τον τρόπο παρασύρει κι όλους τους άλλους. Όπως όλα δείχνουν το ψηφοδέλτιο των 6 θέσεων της ΝΔ στο νομό Καβάλας θα είναι πολύ μικρό για να χωρέσει όλους αυτούς (παλιούς και νέους) που ενδιαφέρονται. Ο μόνος σίγουρος είναι ο εν ενεργεία βουλευτής Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ως εκ τούτου οι κενές θέσεις είναι 5.

 

Η Περιφέρεια ΑΜΘ θα συμμετέχει στην έκθεση ΚαβάλαExpo 2016 με περίπτερο που θα έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Με πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της Περιφέρειας ανατέθηκε στην κ. Μαρία Καλέα η κατασκευή και προετοιμασία του. Περιμένουμε να το δούμε.

 

Στην αίθουσα του δικηγορικού συλλόγου Καβάλας, στο δικαστικό μέγαρο, οι πολιτικές συζητήσεις είναι καθημερινές. Πολλές φορές φιλικές αλλά και έντονες. Μια τέτοια επιχείρησε να τροφοδοτήσει ο Νίκος Σκαρτούλης. «Σκασμένος» από την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ φώναζε προ λίγων ημερών: «Τόσα χρόνια μπαίνουμε εδώ μέσα και μας φτύνουν». Πιθανόν εννοούσε συναδέλφους του που «στοχοποίησαν» δικηγόρους υποστηρικτές και οπαδούς της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτούς είχε και έχει στο μυαλό του, υπό την έννοια ότι τα πράγματα άλλαξαν αλλά το … φτύσιμο που υπέστη δεν το ξεχνά. Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι ο συμπαθής κ. Σκαρτούλης δεν έχει δίκιο;

 

Την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη επρόκειτο να δικαστεί στο Τριμελές Καβάλας υπόθεση που αφορούσε αδέσποτες, ενοχλητικές, επικίνδυνες αγελάδες οι οποίες κυκλοφορούσαν μέσα στο Χαλκερό. Τελικά η υπόθεση παραγράφηκε λόγω εφαρμογής της νέας νομοθεσίας για την αποσυμφόρηση και διευκόλυνση της δικαιοσύνης. Ήταν αναμενόμενο. Ένα περιστατικό του 2011 έπρεπε να δικαστεί 5 χρόνια μετά! Κάπως έτσι οι λίγοι κακοί κτηνοτρόφοι μένουν ατιμώρητοι, μπορούν άρα να συνεχίσουν να αφήνουν τις αγελάδες τους ελεύθερες. Σε χωριά και ποιος ξέρει; Ίσως (αύριο μεθαύριο) και στις πόλεις.

 

Τρεις επαγγελματίες της οδού Βενιζέλου σχολίασαν τις δηλώσεις του αντιδημάρχου Ηλία Καλανταρίδη (έγιναν την Παρασκευή) για τη διαβούλευση ως προς την φορτοεκφόρτωση στον ίδιο δρόμο. Ο κ. Νίκος Καλλιπολίτης γράφει στο facebook της Πρωινής: «Τελειώνετε επιτέλους. Τα πράγματα είναι απλά. Μόνο ολιγόλεπτη στάση και φορτοεκφόρτωση σε Ερυθρού Σταυρού- Ομόνοια- Βενιζέλου. Μας έχει κάνει την ζωή δύσκολη ο κάθε βαριεστημένος καλοπερασάκιας με το όχημα του». Ο κ.  Αριστοτέλης Καραγιαννάκης συμπληρώνει: «Στους πολύξερους του Δήμου Καβάλας θα ήθελα να πω ότι εκείνοι που πρέπει να ερωτηθούν είναι μόνο οι επαγγελματίες της Βενιζέλου και κανείς άλλος. Το θέμα δεν αφορά ούτε τον Εμπορικό σύλλογο, ούτε τον Δήμο Καβάλας». Υπάρχει ένα ακόμη σχόλιο που αναφέρει: «Ούτε μελέτη πυρηνικής φυσικής δεν έχει τόσες δυσκολίες! Πάντα αυτοί που αποφασίζουν είναι μακριά από το θέμα οπότε πάντα είναι λάθος. Βγείτε , περπατήστε , σταθμεύεστε και προσπαθήσετε να ξεφορτώσετε να δούμε πόσο εύκολα είναι όλα. Η σήμανση για πότε είναι δηλαδή να γίνει; Μετά από δύο χρόνια; Όλα ημιτελή! Όλα».

 

Συγχαρητήρια στην Αναστασία Ιωσηφίδου από τον αντιδήμαρχο Παγγαίου Χρήστο Μποσμπότη: «Θαυμασμός και πολλά μπράβο στην συνάδελφο δημοτική σύμβουλο Καβάλας Αναστασία Ιωσηφίδου. Κάνει το αυτονόητο. Προστατεύει τα συμφέροντα του Δήμου Καβάλας, “εφ᾿ ω ετάχθη”. Διεκδικεί για λογαριασμό των δημοτών της Καβάλας την αποζημίωση που επιδίκασαν τα δικαστήρια στον ΟΛΚ. Ο “δοτός” Πρόεδρος του ΟΛΚ τι ακριβώς ποιεί και εις βάρος ποιου;».

Διαβάστε επίσης