• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωϊνά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας εξέδωσε χθες το πρωί δελτίο τύπου- απάντηση στον Μάκη Παπαδόπουλο. Η ανακοίνωση του οποίου, με θέμα τη διαμάχη ΟΛΚ- Δήμου Καβάλας, είχε προηγηθεί από την Κυριακή. Διαφωνούμε με τους υψηλούς τόνους και τους χαρακτηρισμούς που εντοπίζονται και στα δύο κείμενα. ΟΛΚ- Δήμος Καβάλας- δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης πρέπει να συνεργάζονται. Φυσικά θα διαφωνούν. Θα πρέπει ταυτόχρονα να αποφεύγουν τον καυγά (ειδικά τον ανούσιο, αυτόν για τις εντυπώσεις). Δεκτή η κριτική. Επιβάλλεται να υπάρχει. Αν είναι καλόπιστη θα είναι χρήσιμη. Είναι όμως; Σε πολλές περιπτώσεις σίγουρα δεν έχει αυτό το χαρακτηριστικό.

 

Η διοίκηση της κ. Τσανάκα παρασύρεται από την ανακοίνωση Παπαδόπουλου.  Του απαντά εν θερμώ. Λάθος. Ο κ. Παπαδόπουλος αναζητά επιχειρήματα προκειμένου κι αυτή τη φορά να τεκμηριώσει την κριτική του. Τελικά κάνει αντιπολίτευση γιατί πρέπει πάντα να κάνει αντιπολίτευση. Λάθος επίσης.

 

Επιχείρημα πρώτο (του κ. Παπαδόπουλου): «Είναι θέμα λίγου χρόνου να μάθουμε ποιος θα αποζημιώσει τον Δήμο Καβάλας». Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει αφού η τελεσίδικη απόφαση θα εκδοθεί σε έναν χρόνο από σήμερα. Κι αυτό, στην καλύτερη περίπτωση. Επιχείρημα δεύτερο: «Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να περιμένει, να κάνει υπομονή». Κι άλλη; Η υπομονή του Δήμου Καβάλας έχει λογικά εξαντληθεί μιας και το ζήτημα της αποζημίωσης του είναι σε εκκρεμότητα από την εποχή του Εριφυλλίδη. Επιχείρημα τρίτο: «Δημιουργήθηκαν προβλήματα στον ΟΛΚ που δεν μπόρεσε να πληρώσει το προσωπικό του». Σωστό. Επιχείρημα τέταρτο: «Η Δημωφέλεια ήταν υπερβολική κι έτσι προκάλεσε ρήγμα στις σχέσεις του με τον Οργανισμό». Δεν συμφωνούμε ότι οι δικαστικές κινήσεις ήταν υπερβολικές. Θα τις χαρακτηρίζαμε αναμενόμενες. Απ’ την άλλη όντως δημιουργήθηκε σοβαρό πρόβλημα στις σχέσεις δήμου Καβάλας και ΟΛΚ.

 

Ο κ. Μάκης Παπαδόπουλος παρενέβη στα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας όπως ήταν υποχρεωμένος. Έκανε σωστές παρατηρήσεις για την αντιπαράθεση που δεν έπρεπε να υπάρχει μεταξύ ΟΛΚ και Δήμου Καβάλας. Στο τέλος προσπάθησε να υπερασπιστεί τις απόψεις του ΟΛΚ. Τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε δείχνουν ότι απλώς ήθελε να αποφύγει να στηρίξει τα συμφέροντα του Δήμου Καβάλα.ς Τα οποία προσωρινά μόνο συμβαδίζουν με αυτά της κ. Τσανάκα και της κ. Ιωσηφίδου. Σήμερα είναι οι δύο κυρίες, χθες ήταν κάποιος άλλος, αύριο θα είναι άλλος κτλ.

 

Όσο για τον Δήμο Καβάλας, δεν έχασε ευκαιρία να απαντήσει σαφώς υπερβολικά στον υποψήφιο δήμαρχο. Πως είναι οι σχέσεις ΟΛΚ- Δήμου Καβάλας αυτό το διάστημα; Ε λοιπόν κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στις σχέσεις της διοίκησης του Δήμου με τον κ. Μάκη Παπαδόπουλο. Με τη διαφορά ότι ως τώρα δεν έχουμε ανάμεσα τους αποζημιώσεις και δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών. Όπως το πάνε πιθανόν να φθάσουν και σε αυτό το σημείο. Όλα αυτά αρκετά πριν τις επόμενες δημοτικές εκλογές.

 

Την ίδια στιγμή στην Κρήτη υπάρχουν αξιοπρόσεκτες συνεργασίες (εκτός από τους συνηθισμένους, ελληνικούς καυγάδες). Αντιγράφουμε την είδηση:  Στη δημιουργία Επιτροπής Προώθησης του Τουρισμού Κρουαζιέρας προχωρούν οι παραγωγικοί φορείς του Ηρακλείου σε μια κοινή προσπάθεια για την αξιοποίηση του Τουρισμού Κρουαζιέρας και την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Κρήτης. Η πρωτοβουλία ανήκει στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Διοίκησής του, του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών & Εμπόρων Ν. Ηρακλείου (ΟΕΒΕΝΗ), του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου και του Συνδέσμου Επαγγελματιών Επισιτισμού και Διασκέδασης.

 

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσπαθεί να καινοτομήσει προκειμένου κάπου να στηριχθεί καθώς υπόσχεται κάτι διαφορετικό στην κοινωνία. Αποφεύγει τις υποσχέσεις τύπου ΣΥΡΙΖΑ ετών 2010-2015. Κάτι καινούργιο ωστόσο πρέπει να δείξει ότι έχει στις προθέσεις του. Αυτό το νέο και διαφορετικό είναι το Μητρώο Πολιτικών Στελεχών που ανακοινώθηκε χθες. Αυτό που θα αλλάξει το πολιτικό δυναμικό ώστε να μπουν στην άκρη παραδοσιακά και κουρασμένα στελέχη, να ανανεωθεί ο κατάλογος των υποψήφιων βουλευτών. Αυτού του είδους οι αλλαγές ποτέ δεν έκαναν κακό. Αρκεί να τις δούμε και στην πράξη. Αν μάλιστα τις ακολουθήσουν και τα άλλα κόμματα (θεσπίζοντας π.χ. ένα γενικό και αυστηρό όριο θητειών), τότε ακόμη καλύτερα.

 

Χθες ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον σταυρό προτίμησης σε σχέση με τις επόμενες βουλευτικές εκλογές: «Σε συνομιλία που είχε μετά το πέρας της παρουσίασης του Μητρώου πολιτικών στελεχών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η δική του νομική ερμηνεία είναι πως το 18μηνο έχει παρέλθει ήδη, δεν υφίσταται λίστα και άρα οι επόμενες εκλογές θα πρέπει να γίνουν με σταυρό προτίμησης. “Για να πας με λίστα, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο με νομοθετική ρύθμιση. Άλλωστε, από θεσμικές ακροβασίες η κυβέρνηση άλλο τίποτα”, συμπλήρωσε».

 

Όσο για την διαδικασία επιλογής των υποψήφιων βουλευτών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι: «Αναλαμβάνοντας να παρουσιάσει το σκέλος της πρωτοβουλίας, που σχετίζεται με το τεχνοκρατικό μέρος του, η σύμβουλος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Ρεβέκκα Πιτσίκα, τόνισε πως τα κριτήρια βάσει των οποίων θα αξιολογούνται οι εν δυνάμει υποψήφιοι βουλευτές θα είναι η επικοινωνία, η ακεραιότητα, η δημιουργική σκέψη, η κατανόηση, η συνέπεια, η προσήλωση στο αποτέλεσμα και η κοινωνική αντίληψη».

 

Όλα αυτά πρέπει να τα ταιριάσουμε στα τοπικά δεδομένα αφού σύντομα το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στον Νομό Καβάλας υπό τις ίδιες συνθήκες θα συμπληρωθεί. Η δραστηριότητα του Γιάννη Χατζηεμμανουήλ, η προσπάθεια του να μπει στο ψηφοδέλτιο, αποδεικνύεται καθόλου τυχαία. Δεν είναι μόνο αυτός. Είναι κι άλλοι. Προς τα νέα πρόσωπα η ΝΔ κάνει σινιάλο ανταπόκρισης. Τους προτρέπει να συνεχίσουν να ασχολούνται προκειμένου να αποκτήσουν τις προϋποθέσεις που ζητά να έχουν. Συμπέρασμα: Θα παρακολουθήσουμε έναν διαφορετικό σε σχέση με τους προηγούμενους «αγώνα δρόμου» προς τις 5 θέσεις του ψηφοδελτίου. Δεν θα είναι κούρσα 100 ή 200 μέτρων αλλά μαραθώνιος. Παλαιότερα οι νέες υποψηφιότητες είχαν μειονεκτήματα και περιορισμένες πιθανότητες. Αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι θα το αλλάξει.

 

Αλλαγή δεδομένων σχετικά με τις δημοτικές δαπάνες για τις εκδηλώσεις της πόλης. Ο Δήμος Καβάλας δεν θα πληρώνει μόνο το δικό του μερίδιο. Θα πληρώνει και το μερίδιο της Π.Ε. Καβάλας όταν αυτή δεν μπορεί! Χθες στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμος Καβάλας επρόκειτο να αυξήσει τη συμμετοχή του σε εκδήλωση των ΑμΕΑ αναλαμβάνοντας να πληρώσει και ότι θα πλήρωνε η Π.Ε . Η οποία φέρεται να δήλωσε αδυναμία. Κατόπιν τούτου η συμμετοχή του Δήμου Καβάλας στην εκδήλωση που θα γίνει 7 και 8 Οκτώβρη αυξάνεται κατά 3.000 ευρώ περίπου. Αρχικά είχε αποφασιστεί να συμμετέχει στο ποσό των 4.400 ευρώ.

 

Το καλό νέο είναι ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ θα πληρώσει κανονικά 10.000 ευρώ ως ενίσχυση της έκθεσης KavalaExpo 2016. Άρα αποφεύγει την επιβάρυνση ο Δήμος Καβάλας. Η αρμόδια επιτροπή που συνεδρίασε στην Κομοτηνή την περασμένη Πέμπτη αποφάσισε: «Στο ετήσιο προγραμματισμό της Π.Ε. Καβάλας συμπεριλήφθηκε η δράση «Συνδιοργάνωση προωθητικής ενέργειας γενικών προϊόντων Kavala Expo», με προϋπολογισμό ύψους δέκα χιλιάδων ευρώ (10.000,00€) με Φ.Π.Α.. Η Π.Α.Μ.Θ. όπως και κάθε χρόνο θα συμμετάσχει και το 2016 στη διοργάνωση μέσω της ΠΕ Καβάλας – Δνση Ανάπτυξης , προσβλέποντας στην αύξηση της τουριστικής κίνησης με την προσέλευση και διακίνηση εμπορικών αντιπροσώπων και επισκεπτών, από την Ελλάδα και το εξωτερικό, ιδιαίτερα από τις βαλκανικές χώρες. Συγκεκριμένα η ΠΑΜΘ αναλαμβάνει την κάλυψη των εξόδων που αφορούν την εκτύπωση εντύπου υλικού δηλαδή προσκλήσεις, αφίσες, τρίπτυχα, έντυπα και μπάνερ».

 

Σήμανε συναγερμός. Στις χθεσινές εκδηλώσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας δεν συμμετείχε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Γραμμένος. Η απουσία του δεν πέρασε απαρατήρητη και λόγω της πρόθεσης του να διεκδικήσει την προεδρεία του συλλόγου στις επόμενες εκλογές. Τελικά ο κ. Γραμμένος πρόλαβε την προσφορά καφέ. Μέχρι εκείνη την ώρα ήταν απασχολημένος σε έκτακτη εκκρεμότητα του Δήμου Καβάλας.

 

Η γιορτή που όπως κάθε χρόνο έτσι και χθες διοργάνωσε ο Δικηγορικός Σύλλογος, έγινε σε μια βαριά και μουντή ατμόσφαιρα. Ο κλάδος των δικηγόρων πλήττεται από την κρίση. Οι πρόσφατες αλλαγές σε ασφαλιστικό και όχι μόνο, επιδείνωσαν την κατάσταση ενώ η πολύμηνη αποχή δεν είχε αποτέλεσμα. Οι εκπρόσωποι του συλλόγου προσπαθούσαν να χαμογελάσουν, να δηλώσουν αισιόδοξοι. Φιλότιμη προσπάθεια μόνο και μόνο επειδή κάτι τέτοιο ταίριαζε στη χθεσινή μέρα. Από σήμερα πίσω στα δύσκολα…

 

 

 

Διαβάστε επίσης