μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πέρασαν 2 χρόνια και 3 μήνες συνεδριάσεων από απόσταση και μέσω τηλεδιάσκεψης. Η εμπειρία ήταν σημαντική αλλά το πράγμα κάποτε έπρεπε να διορθωθεί. Να επανέλθει. Αυτό έγινε προχθές. Το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας συνεδρίασε πάλι στο Δημαρχείο. Με αρκετούς πολίτες παρόντες αφού δύο θέματα είχαν ενδιαφέρον μεγαλύτερο του συνηθισμένου.

 

Η επιστροφή όλων στο Δημαρχείο είχε λίγη συγκίνηση, αρκετή χαρά και φυσικά μπόλικους χαιρετισμούς. Χειραψίες, αγκαλιές κτλ. Αυτά έγιναν ανάμεσα στους ανθρώπους που τόσο καιρό δεν συναντιόντουσαν. Ή συναντιόντουσαν μέσω … διαδικτύου. Κι αφού καταγράφηκαν αυτές οι πρώτες αντιδράσεις, αμέσως μετά ήρθε η ώρα της πρόληψης.

 

Ο Γιώργος Γραμμένος διαπίστωσε συνωστισμό κι έτσι ζήτησε άπαντες να φορέσουν μάσκα. Κι ήταν «αγριεμένος» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, έτοιμος να κάνει επίθεση σε αυτούς που δεν συμμορφώνονταν. Ειδικά αν είχε υποψίες ότι ήταν του … ΣΥΡΙΖΑ. Ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν χρειάστηκε. Εύκολα οι σύμβουλοι αποδέχθηκαν το σωστό κι έτσι όλοι έβαλαν τη μάσκα τους. Την οποία είναι αλήθεια άργησαν να βγάλουν.

 

Κλιματισμός δεν υπήρχε. Παράθυρα ανοιχτά και μια κάποια ζέστη, όχι ανυπόφορη. Αρχικά το κλίμα ήταν θετικό. Κάτι που βοήθησε τα δύο πρώτα θέματα να εγκριθούν ομόφωνα. Όσο όμως περνούσε η ώρα, τόσο τα πράγματα επανέρχονταν εκεί που ήταν. Στο τέλος η αντιπολίτευση καταψήφισε τη δημιουργία του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου αλλά το έκανε για … καλό. Κι όποιος θέλει το πιστεύει.

 

Αν όμως δεν υπήρχε ο «Κλεισθένης» κι αν η διοίκηση δεν ήταν μειοψηφία, και αυτή η απόφαση θα λαμβάνονταν κανονικά. Όσο πλησιάζουμε στις εκλογές τόσο η διοίκηση θα δυσκολεύεται. Κι όταν η αντιπολίτευση δεν θα έχει άλλα επιχειρήματα, θα καταψηφίζει για καλό… Για το καλό- υποτίθεται- του Δήμου Καβάλας.

 

Στα θέματα πριν την ημερήσια διάταξη η κ. Τσανάκα και ο κ. Βέρρος δεν είχαν ερωτήσεις. Οι ερωτήσεις από απλούς δημοτικούς συμβούλους ήταν κι αυτές λίγες. Ξεχώρισαν αυτές του Μάκη Παπαδόπουλο. Που πάλι άρχισε το διάβασμα… Κι επειδή υπήρχε λόγος, έκανε ότι μπορούσε για να μην φαίνεται ότι διαβάζει όσα είχε μπροστά του. Τα πασπάλισε με λίγο από τον αγαπημένο του λαϊκισμό κι ήρθε το πράγμα και έδεσε…

 

Έστω κι έτσι, επανήλθε η κανονικότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στις συνεδριάσεις του. Μακάρι όλα να εξελιχθούν ομαλά και χωρίς εκπλήξεις ώστε να μην χρειαστούν άλλες τηλεδιασκέψεις. Το δια ζώσης είναι προτιμότερο κάθε άλλης επιλογής και λύσης. Αυτό πρέπει να προστατευτεί. Να γίνουν όλα όπως ήταν παλιά.

 

Η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας προχθές, ήταν κι αυτή τη φορά πολύωρη. Άρχισε στις 7 το απόγευμα, τέλειωσε στη 1 το πρωί της Τρίτης! Αντίθετα η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής –το πρωί της ίδιας μέρας- ήταν ταχύτατη. Διήρκεσε μόνο 2 λεπτά και 28 δευτερόλεπτα! Αυτό προκύπτει από την ανάρτηση του σχετικού βίντεο. Ήταν πολύ σύντομη συνεδρίαση επειδή δεν παρέστη σε αυτήν κανείς δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης.

 

Χαρούμενη μέρα η χθεσινή για τον Μακάριο Λαζαρίδη και την οικογένεια του. Η θυγατέρα του Εβελίνα πήρε το πτυχίο της, αποφοίτησε από Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η σχετική ανάρτηση με την απαραίτητη αναμνηστική φωτογραφία «βομβαρδίστηκε» από σχόλια συγχαρητηρίων. Κι οι γονείς φυσικά ήταν το ίδιο ικανοποιημένοι όσο και η απόφοιτη.

 

Κατά τη χθεσινή περιοδεία του στην Καβάλα ο πρώην Υπουργός Χρήστος Σπίρτζης είχε και συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Αλέξη Πολίτη και τον περιφερειακό σύμβουλο Αρχέλαο Γρανά. Η οποία δεν περιλαμβάνονταν στο αρχικό πρόγραμμα. Γνωστοποιήθηκε αφού έγινε. Μέσω ανάρτησης της κ. Τάνιας Ελευθεριάδου: «Συναντηθήκαμε με τον αντιπεριφερειαρχη Καβάλας Αλ. Πολίτη και τον Αχ. Γρανα, και συζητήσαμε για θέματα που αφορούν την πολιτική προστασία, την εξέλιξη των σημαντικών έργων για την περιοχή μας, καθώς και τα προβλήματα υποστελεχωσης κρίσιμων υπηρεσιών».

 

Συνεχίζεται το πρόγραμμα κινητικότητας μεταξύ υπαλλήλων του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό το διάστημα οριστικοποιήθηκε και δρομολογήθηκε μετάταξη μηχανικού της ΠΕ Καβάλας που πλέον θα εργάζεται σε αντίστοιχη υπηρεσία του Νοσοκομείου Καβάλας.

 

Έκλεισε επιτέλους η «τρύπα» της ΔΕΥΑΚ στο δρόμο ακριβώς μπροστά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η αποκατάσταση του οδοστρώματος ολοκληρώθηκε χθες. Ήταν απαραίτητη, λένε στη δημοτική επιχείρηση, προκειμένου να γίνουν ρυθμίσεις στο έργο της λειτουργίας του νέου δικτύου ύδρευσης στην ίδια περιοχή (περιοχή του Βύρωνα).

 

Συνεχίζουν να μην λειτουργούν σωστά τα φώτα στο δρόμο της οδού Σαππαίων. Διαπιστώνονται … μαύρα και πυκνά σκοτάδια αρκετές μέρες τώρα. Κι ενώ υπάρχει συνεχώς σχετική αναφορά κατοίκων και διερχόμενων, τόσο στο ΔΕΔΔΗΕ όσο και στο Δήμο Καβάλας, η κατάσταση δεν διορθώνεται. Κακώς.

 

Πρώτη σελίδα στην αθλητική εφημερίδα (πανελλήνιας κυκλοφορίας) «Φως των Σπορ» ήταν την περασμένη Δευτέρα ο Θοδωρής Γκόνης. Με μεγάλη μάλιστα φωτογραφία του. Η εφημερίδα από όλα όσα δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, επέλεξε να κάνει τίτλο τον θετικό σχολιασμό του Γερμανού προπονητή ποδοσφαίρου (προπονητή της Λίβερπουλ) Κλοπ. Από τη συνέντευξη προκύπτει ότι ο Θ. Γκόνης υποστηρίζει την ΑΕΚ. Κάτι που στην Καβάλα μάλλον ήταν γνωστό.

 

Ο Γιάννης Παναγιωτίδης σχολίασε χθες, μιλώντας στο ράδιο Πρωινή, τη διαδικασία των συμψηφισμών (με την απλήρωτη επιδότηση εργασίας) και το πότε αυτοί θα γίνουν. «Σίγουρα ως το τέλος του μήνα» προέβλεψε. Είπε ότι οι αιτήσεις ήταν χθες το πρωί 130. Επιβράβευσε την δουλειά που έκανε ο τοπικός ΟΑΕΔ αφού μέσω αυτής της δουλειάς προέκυψε το χρέος του κράτους σε κάθε επιχείρηση. Ο κ. Παναγιωτίδης χαρακτήρισε την από εδώ και πέρα διαδικασία εύκολη αλλά παραδέχθηκε ότι οι συμψηφισμοί άργησαν πολύ. Η πρώτη απόφαση, είπε, πάρθηκε προ 2 ετών!

 

Όντως χρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια ώστε να γίνει πράξη αυτό που τότε ανακοινώθηκε πρώτη φορά. Αυτό – δηλαδή οι συμψηφισμοί- που είναι δίκαιο σχετικά με πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται όχι μόνο στο Ν. Καβάλας αλλά σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Τέλος ο κ. Παναγιωτίδης είπε ότι οι πρόσφατες πλατφόρμες των νέων επιδοτήσεων (όπως π.χ. αυτή για το ηλεκτρικό ρεύμα) είναι απλές κι έτσι τα αιτήματα μπορούν να υποβληθούν και από πολίτες. Που έχουν κάποιες βασικές γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών.

 

Συνεχίζουν να παραμένουν στη θέση τους τα λίγα μπάνερ της ΠΕ Καβάλας, τα οποία πρόβαλαν τις εκδηλώσεις της «Εβδομάδας Δημόσιας Υγείας». Πρέπει να απομακρυνθούν μιας και όλα αναφέρουν έγιναν. Αυτή τη δουλειά καλώς ή κακώς πρέπει να κάνουν τα συνεργεία του Δήμου Καβάλας. Ένα τέτοιο ξεχασμένο μπάνερ είναι κρεμασμένο σε κολώνα στην είσοδο της Περιμετρικής (από την πλευρά κοντά στο Σανατόριο).

 

Κάποιοι πολίτες συμπεριφέρονται σαν άγριοι και καταστροφείς, σε οτιδήποτε βρίσκουν μπροστά τους. Δρουν πάντα τη νύχτα. Στην οδό Βενιζέλου και κοντά στο 12ο Δημοτικό άγνωστος έσπασε τον κορμό νεαρού δέντρου. Από αυτά που είναι φυτεμένα στο πεζοδρόμιο. Στη Ραψάνη το βράδυ της Κυριακής άγνωστοι έκαναν ότι μπορούσαν. Τελικά ξήλωσαν και έριξαν στην άμμο μια από τις ομπρέλες του Δήμου.

Διαβάστε επίσης