• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η φωτογραφία δείχνει τα μεγάλα χόρτα έξω από το Εκθεσιακό Κέντρο στη Νέα Καρβάλη, τόσο μεγάλα που σε λίγο θα «πνίξουν» το κτίριο. Είναι ευθύνη του Επιμελητηρίου το κόψιμο τους, είναι κάτι που σίγουρα θα γίνει. Με αυτήν την ενέργεια και σιγά σιγά και το Εκθεσιακό Κέντρο θα επανέλθει στην προηγούμενη του κατάσταση. Θα ξαναβρεί το δρόμο του. Ήδη ακούγονται καλά νέα, σύμφωνα με τα οποία η KavalaExpo θα πραγματοποιηθεί κανονικά το προσεχές Φθινόπωρο. Μια πρώτη ενέργεια προετοιμασίας της θα είναι λοιπόν η συγκεκριμένη παρέμβαση και καθαριότητα.

 


 

Κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς εμφανίστηκε η συγκεκριμένη ρωγμή. Αναφέρεται γενικά και αόριστα ότι εντοπίστηκε το 2019. Από την στιγμή που έγινε αντιληπτή, κανείς δεν της έδωσε τη σημασία που πρέπει. Την προσπέρασαν γρήγορα οι αρμόδιοι, οι υπηρεσίες κτλ. Ουδείς παρουσίασε την ευαισθησία που έπρεπε. Και κάπως έτσι η ρωγμή μας… εκδικήθηκε. Έγινε κατάρρευση τμήματος του Φρουρίου. Γεγονός που μάλλον δεν έχει ξαναγίνει πρόσφατα.

 

Σαφώς και δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Αρκεί να υπάρξει άμεση δράση. Με την πίεση των καταστάσεων που δημιουργήθηκαν ήδη, θα υπάρξει άμεση δράση. Και διόρθωση του προβλήματος. Κάτι τέτοια περιστατικά από την άλλη πλευρά γίνονται μάθημα. Ή πρέπει να γίνουν μάθημα. Ποτέ να μην υποτιμάς οτιδήποτε προκύπτει στο δρόμο σου. Να μην το υποβαθμίζεις κτλ. Κάθε γεγονός έχει τη σημασία του, κι όταν είναι τέτοιου χαρακτήρα τότε πρέπει να αντιμετωπίζεται «εδώ και τώρα».

 

Οι επισκέπτες στο Φρούριο αυτό το διάστημα είναι πάρα πολλοί. Πρόκειται για τουρίστες, οι οποίοι σπεύδουν να περπατήσουν ως το πιο ψηλό σημείο της Παναγίας. Στα χέρια τους έχουν φωτογραφικές μηχανές. Κι αφού δουν τη θέα, αρχίζουν να τη φωτογραφίζουν. Κυρίως αλλοδαποί, σπανιότερα Έλληνες τουρίστες, δημιουργούν κίνηση στο Φρούριο κάθε μέρα. Όλη τη μέρα. Πείθοντας και τον πλέον επιφυλακτικό ότι η τουριστική Καβάλα επανήλθε. Επανήλθε για να τα καλά φέτος το Καλοκαίρι.

 

Προχωράμε παρακάτω. Στα ευχάριστα νέα του Δήμου Καβάλας και το ότι μέσω της κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων «κερδίζει» έναν επιπλέον διοικητικό υπάλληλο. Του έρχεται άμεσα από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Ροδόπης. Κι όπως ακούμε προορίζεται για το τμήμα που έχει τα μεγαλύτερα κενά.

 

Κι αυτό είχε να γίνει καιρό. Πολύ καιρό. Ο Δήμος Καβάλας μέσω της κινητικότητας «έχασε» πολλούς υπαλλήλους του. Κάποιοι μάλιστα έδωσαν την εντύπωση ότι έφυγαν τρέχοντας… Κι επειδή η ζωή δεν έχει μόνο αποχωρήσεις, να που γίνεται έκπληξη. Κι έρχεται υπάλληλος στο Δημαρχείο από εκεί που μάλλον δεν το περίμενε κανείς.

 

Ο συμπολίτης Γιώργος Βασιλειάδης, δάσκαλος χορού και μέλος της διοίκησης του συλλόγου των Εθελοντών Αιμοδοτών, εργάζεται στο ΕΚΑΒ της Ξάνθης. Κι όπως ακούμε είναι ένας από τους διασώστες που προχθές έσωσαν πολίτη από βέβαιο θάνατο. Πρόκειται για την είδηση που ίσως διαβάσαμε. Έγινε ΚΑΡΠΑ για πολλά λεπτά κι ο άνδρας τελικά κατάφερε και σώθηκε. Σώθηκε λοιπόν και χάρη στην προσπάθεια του Γιώργου Βασιλειάδη. Μπράβο και σε αυτόν, μπράβο και στο συνάδελφο του.

 

Με οριακό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας (6 με 5) εξελέγη νέος γραμματέας της ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας ο Κώστας Κάρολος Παπαδόπουλος. Υποψηφιότητα για την ίδια θέση έθεσε και ο Παναγιώτης Μαμτσαδέλης. Ο οποίος μάλλον στεναχωρήθηκε από το αποτέλεσμα και δεν θέλησε να αναλάβει άλλο πόστο ή αρμοδιότητα. Κακώς. Ο κ. Μαμτσαδέλης στήριξε το τοπικό ΠΑΣΟΚ στα πολύ δύσκολα. Ανεξάρτητα απ’ όλα τα άλλα έπρεπε να δεχθεί κάτι που σίγουρα αξίζει. Αυτό ίσως γίνει το επόμενο διάστημα.

 

Η νέα Νομαρχιακή του ΠΑΣΟΚ Καβάλας αποτελείται από πολλά νέα και πρωτοεμφανιζόμενα πρόσωπα. Τα οποία έχουν όρεξη μα δεν έχουν εμπειρία. Άρα η εμπειρία των υπολοίπων είναι χρήσιμη. Όλοι μαζί οφείλουν να ξεχάσουν την προχθεσινή ψηφοφορία και ενωμένοι να προχωρήσουν μπροστά. Άλλωστε έρχονται πολλές εκλογές. Η μια πίσω από την άλλη. «Έχουμε καλές προθέσεις. Βαθιά πολιτικές και δημοκρατικές» είπε σε χθεσινές του δηλώσεις ο νέος γραμματέας κ. Κώστας Παπαδόπουλος.

 

Στα μέσα Ιουλίου δημοπρατείται ένα σημαντικό έργο για τις κτιριακές εγκαταστάσεις του ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου της βιβλιοθήκης του. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,4 εκ ευρώ. Τα λεφτά πολλά. Αντικείμενο του έργου είναι: «… εργασίες αντικατάστασης των κουφωμάτων, εφαρμογής συστήματος
θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, εφαρμογής συστήματος υδατοστεγάνωσης και

θερμομόνωσης του δώματος, και αναβάθμισης του συστήματος θέρμανσης, με την
θερμομόνωση των σωληνώσεων και την εφαρμογή συστήματος αντιστάθμισης».

 

Αν δεν υπήρχε η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια, ουδείς θα ανησυχούσε. Τώρα όμως επικρατούν νέα δεδομένα και στα δημόσια έργα. Θα κατατεθούν προσφορές; Θα υπάρξουν ενδιαφερόμενοι; Θα το ξέρουμε τότε. Ένα είναι σίγουρο. Τις μεγάλες εκπτώσεις πρέπει να τις ξεχάσουμε. Κι αυτοί που τις προτιμούσαν και τις επέλεγαν, ακόμη κι αυτοί τις αποφεύγουν. Συστηματικά.

 

Την περασμένη εβδομάδα έδωσε συνέντευξη για τα θέματα του Δήμου Καβάλας ο δημοτικός σύμβουλος κ. Άκης Τελίδης. Μίλησε στο Ένα τσάνελ. Κατ’ αρχήν άσκησε κριτική στη διοίκηση του Δήμου, προβλέποντας ότι ο κ. Μουριάδης θα ηττηθεί στις επόμενες εκλογές. Αμέσως μετά σχολίασε τα «εσωτερικά» θέματα της ΝΔ. «Με επικεφαλής την κ. Αναστασία Ιωσηφίδου θα έχουμε έναν πολύ δυνατό συνδυασμό» είπε. Ο οποίος κατά το σκεπτικό του θα είναι συνέχεια της «Ανάσας» αφού σε αυτόν θα μετέχουν πολλά πρόσωπα της εποχής και της διοίκησης της κ. Τσανάκα.

 

Ο κ. Τελίδης που είναι κοντά στην κ. Ιωσηφίδου, είπε ότι αυτή συζητά με πολλούς και σύντομα θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα της. Το καλύτερο το κρατούσε για το Μάκη Παπαδόπουλο. Τον προτείνουν μέλη της ΝΟΔΕ (ως υποψήφιο δήμαρχο που θα στηρίξει η ΝΔ στην Καβάλα), του είπε ο δημοσιογράφος κ. Ατζεμιδάκης. Κι ο κ. Τελίδης «έσφαξε» τον Μάκη Παπαδόπουλο με το γάντι. «Το κάνουν λόγω προσωπικών σχέσεων και μεταξύ τους φιλίας» είπε. Και δεν έκανε και λάθος…

 

Τέλος ο κ. Τελίδης φάνηκε να υπολογίζει τους Τσουρουκίδη- Κουφατζή- Δράκο ως στελέχη του κ. Κλειτσιώτη. Με την προσπάθεια του οποίου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συνεργασίας ή και συμπόρευσης. Επανέλαβε την κριτική του προς τον διοικητή του Νοσοκομείου, σύμφωνα με την οποία δεν απευθύνθηκε στην παράταξη «Ανάσα» όταν έπρεπε (και πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητα του για το Δήμο Καβάλας).

 

Αυτό που ο κ. Τελίδης δεν γνωρίζει (ή δεν έχει πρόσφατο στο μυαλό του) είναι το τι κάνουν τα κόμματα με τα στελέχη τους. Τα μεγάλα κόμματα. Πολλές φορές (όχι πάντα) αδιαφορούν για το παρελθόν των στελεχών (ή το παρελθόν δημοτικών παρατάξεων στελεχών) και αποφασίζουν κάτι εντελώς διαφορετικό. Κάτι καινούργιο. Αυτό τα κόμματα το κάνουν ειδικά όταν έχουν σχετικές αφορμές. Όπως στην προκειμένη περίπτωση η αποχώρηση της κ. Τσανάκα, η οποία όπως είναι γνωστό δεν θα είναι εκ νέου υποψήφια. Αυτή η απόφαση άλλωστε ήταν αφετηρία για όσα έγιναν και θα γίνουν.

 

 

 

Διαβάστε επίσης