• 19 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Το σημείο στο οποίο έδεσε το πολυτελές σούπερ γιοτ ήταν αυτό με τον περισσότερο κόσμο. Από το πρωί του Σαββάτου μέχρι και χθες το μεσημέρι. Το χάζευαν, το ζήλευαν, το αναζητούσαν στο διαδίκτυο. Το φωτογράφιζαν, το βιντεοσκοπούσαν και φυσικά το σχολίαζαν. Άπαντες. Κατά τις 12 χθες το μεσημέρι το γιοτ σήκωσε τις άγκυρες του για να ξεκινήσει την μικρή του κρουαζιέρα. Οι επιβάτες του είχαν φθάσει κι είχαν επιβιβαστεί λίγο νωρίτερα.

Σημειώνουμε και σχολιάζουμε αρνητικά το ότι το σκάφος έδεσε ακριβώς δίπλα στα επαγγελματικά αλιευτικά της περιοχής. Κάποιοι θα πουν «…σιγά το πρόβλημα». Μπορεί να είναι κι έτσι. Κανονικά έπρεπε και πρέπει αλλού να εξυπηρετούνται τα σκάφη αναψυχής κι αλλού της αλιείας. Δυστυχώς αυτό όσο και να το προσπάθησαν, δεν το κατάφεραν ακόμη. Τόσο το Λιμεναρχείο όσο και κυρίως ο ΟΛΚ.

 


 

Η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος μεγάλης ακρίβειας. Επηρεάζεται γενικά και καθοριστικά η καθημερινότητα μας ενώ μια προοπτική διόρθωσης και επαναφοράς στα λογικά προηγούμενα επίπεδα (και κόστη) δεν υπάρχει. Κοιτώντας λοιπόν μπροστά, φθάνουμε στον επόμενο Χειμώνα. Ο οποίος υπό αυτές τις συνθήκες δεν βγαίνει. Δεν βγαίνει με τίποτα.

 

Δεν πειθόμαστε από τις διάφορες εξηγήσεις και δικαιολογίες. Ούτε τα επιδόματα- βοηθήματα επαρκούν. Καταλαβαίνουμε ότι ο πόλεμος της Ουκρανίας είναι μόνο η αφορμή. Ο βασικός λόγος είναι η απόφαση τους να αυξήσουν κι άλλο τα κέρδη τους. Δεν ανησυχούν, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δεν μπορεί –και δεν τολμά- να τους σταματήσει. Αυτοί άλλωστε τις βοήθησαν να εκλεγούν και να κυβερνήσουν άρα σε αυτούς που σήμερα κερδίζουν, σε αυτούς οι πολιτικοί ηγέτες (;) οφείλουν την ύπαρξη και την εξουσία τους.

 

Για την Καβάλα και την Ελλάδα γενικότερα όλα τα πιο πάνω βελτιώνονται μερικώς λόγω του Καλοκαιριού και της τουριστικής κίνησης. Ναι, ωφελούνται αρκετά οι επαγγελματίες- επιχειρηματίες. Άλλοι άμεσα και άλλοι έμμεσα. Τι θα συμβεί αλήθεια όταν το Καλοκαίρι τελειώσει; Αυτός πλέον είναι ο φόβος των πολλών. Ευτυχώς χρόνο έχουμε μιας και το Καλοκαίρι μόλις τώρα αρχίζει.

 

Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τα μπουρίνια, τότε θα καταλάβουμε γιατί ειδικά φέτος είναι ιδιαίτερα ενοχλητικά. Διακόπτουν ότι περιγράψαμε, στέλνουν τους ανθρώπους στο σπίτι (ή στο δωμάτιο) αντί να κινούνται στη θάλασσα, στην αγορά και στην εστίαση. «Νέκρωσαν» το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου οι τουριστικές περιοχές του Ν. Καβάλας. Με τόση βροχή οι τουρίστες τα μάζεψαν άρον άρον και έσπευσαν στο χώρο που νοικιάζουν. Μπας και προστατευτούν.

 

Δεν είναι μόνο οι ζημιές που προκλήθηκαν στις αγροτικές καλλιέργειες. Είναι και οι άλλες ζημιές. Στην τοπική οικονομία. Ας έχουμε λοιπόν στο μυαλό μας ότι η κακοκαιρία των ημερών προκαλεί πολύ περισσότερα προβλήματα απ’ όσα νομίζουμε. Ζητούμε ένα πραγματικό, συνεχές και χωρίς διακοπές ελληνικό Καλοκαίρι ώστε στη διάρκεια του να συγκεντρώσουμε πάσης φύσεως δυνάμεις. Θα μας χρειαστούν τον Χειμώνα που ακολουθεί.

 

Μια καλή παρένθεση αισιοδοξίας είναι αυτή που προκύπτει από τα προηγούμενα Καλοκαίρια. Πάντα ο Ιούνιος ήταν μήνας κακοκαιρίας, βροχής και ταλαιπωρίας. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος αντίθετα δεν είχαν ποτέ μπουρίνια. Ας το έχουμε στο μυαλό μας μιας και εντός των ημερών θα καλωσορίσουμε τον Ιούλιο. Τον βλέπουμε που έρχεται… Κι όπως φαίνεται από μακριά, έρχεται όπως τον θέλουμε. Μόνο Καλοκαιρινός. Τίποτα άλλο.

 

Μια επιπλέον οδική πινακίδα προστέθηκε στις υπάρχουσες, στον κόμβο από την Εγνατία Οδό προς Καβάλα. Στην περιοχή του νέου λιμανιού. Ήταν όπως φαίνεται απαραίτητη ώστε αυτοί που δεν ξέρουν να μην μπερδεύονται και μπαίνουν στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Ας μη ξεχνάμε ότι προ 15 περίπου ημερών είχε γίνει ένα τέτοιο τροχαίο ατύχημα. Ευτυχώς μόνο με υλικές ζημιές.

 

Στην ίδια περιοχή συνεχίζονται και τελειώνουν τα έργα της Εγνατίας Οδού. Η κατασκευή πλευρικών διοδίων στον κόμβο του νέου λιμανιού και μετωπικών διοδίων πριν τον κόμβο. Σύντομα όλα αυτά τα νέα διόδια θα λειτουργήσουν. Άρα το μπες- βγες στην Καβάλα (από τα ανατολικά πάντα) θα είναι ακριβό αφού για αυτό θα πληρώνεις… Η Εγνατία Οδός θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα διόδια θα λειτουργήσουν προς το τέλος του μήνα Ιούλη.

 

Όπως ακριβώς το ζήτησαν οι κάτοικοι της περιοχής έτσι και έγινε. Το νηπιαγωγείο Ζυγού μετονομάστηκε σε νηπιαγωγείο Κρυονερίου. Άλλωστε λειτουργεί σε κτίριο στο Κρυονέρι. Οπότε ήταν πρώην Ζυγού. Πλέον και με απόφαση Υπουργείου Παιδείας είναι νηπιαγωγείο Κρυονερίου.

 

Ο συμπολίτης γιατρός Ξενοφώντας Κροκίδης μίλησε στο ράδιο Πρωινή για την τοπική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού. Θεωρεί την εξέλιξη «… λίγο πολύ αναμενόμενη», ξεχωρίζει τις αρκετές επαναλοιμώξεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν άνθρωποι στην Καβάλα που νόσησαν ή νοσούν 3η φορά! Ο κ. Κροκίδης ζητά να φοράμε μάσκα όταν είμαστε με πολύ κόσμο. Προτείνει τα 18 κρεβάτια του 5ου ορόφου του Νοσοκομείου να είναι πάντα σε ετοιμότητα για πιθανή αύξηση των ασθενών. «Δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό, το λέμε όλοι» κατέληξε στις δηλώσεις του.

 

Στην Πρωινή μίλησε και ο δημοτικός σύμβουλος Άρης Βέρρος, επικεφαλής της Συμπαράταξης Πολιτών. Άσκησε κριτική στο Υπουργείο Εσωτερικών για την περίφημη διάταξη που περιορίζει τα δικαιώματα της αντιπολίτευσης στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων και πριν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Σχετικά με τους Δημάρχους και την στάση που κρατούν στο θέμα, ο κ. Βέρρος μεταξύ άλλων δήλωσε: «Οι περισσότεροι σιωπούν και δυστυχώς συναινούν».

 

Δύο τουλάχιστον εκδηλώσεις στην Καβάλα το βράδυ του Σαββάτου, πραγματοποιήθηκαν «τρέχοντας» προκειμένου να γλιτώσουν την κακοκαιρία. Επεδίωξαν να αρχίσουν και λίγο νωρίτερα ή και στην ώρα τους ακριβώς. Δεν έγιναν ακριβώς όπως είχαν σχεδιαστεί αφού τέλειωσαν νωρίς και λόγω βροχής. Τα έχει αυτά το Καλοκαίρι. Το φετινό πιο πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα. Ειδικά ο Ιούνιος. Ας ευχηθούμε τα φεστιβάλ του Ιουλίου και του Αυγούστου να μην έχουν τέτοια προβλήματα.

 

Η συζήτηση του προβλήματος στο Φρούριο έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Κι ήταν συζήτηση ουσίας. Χρήσιμη. Εννοούμε αυτή που έγινε στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής το πρωί της περασμένης Παρασκευής. Ο Δήμος Καβάλας κινητοποιείται για το πρόβλημα, η Αρχαιολογική υπηρεσία τον διευκολύνει κι η γραφειοκρατία πιέζεται ώστε να μην δημιουργήσει εμπόδια. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Ευαγγελία Δρακονάκη- Ηλίας Καλανταρίδης έκαναν τις ερωτήσεις τους για το από εδώ και πέρα. Την κριτική τους, την οποία κάνουν, την κράτησαν εκτός της συνεδρίασης. Αυτό άλλωστε που έχει μεγάλη προτεραιότητα είναι το τι θα γίνει. Εδώ και τώρα!

 

Εντελώς συμπτωματικά και… τυχαία από τη συνεδρίαση της Παρασκευής απουσίαζε ο εκπρόσωπος της παράταξης του λαϊκισμού. Η απουσία του ήταν μάλλον θετικό γεγονός για τη συνεδρίαση. Και τη συζήτηση. Είναι λογικό οι λαϊκιστές να είναι κάπου αλλού. Δρουν αλλά διαφορετικά και σε άλλα «γήπεδα». Οπότε από τη μια ζητούν τις συνεδριάσεις κι από την άλλη (ως γνήσιοι λαϊκιστές) απουσιάζουν όταν αυτές πραγματοποιούνται… Πάντα κάτι τους τυχαίνει και απουσιάζουν…

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης