μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η λαϊκή παροιμία είναι γνωστή κι αναφέρει ότι… «κύλησε το νερό στο αυλάκι». Στην προκειμένη περίπτωση ισχύει κάτι παρεμφερές και παρόμοιο: «Μπήκε ο σωλήνας στο χαντάκι»! Επιτέλους. Είναι κάτι που στην περιοχή άργησε για διάστημα μεγαλύτερο του μήνα. Κι αφού- έμπροσθεν του Ασημακοπούλου- λύθηκαν άλλα προβλήματα, χθες μπήκε ο σωλήνας κι έτσι άμεσα θα κλείσει, θα σκεπαστεί το χαντάκι. Ώστε το έργο να προχωρήσει παρακάτω.

 


 

Συνεχίζεται από το πρωί σήμερα η προσπάθεια τόσο της Τροχαίας όσο και της Δημοτικής Αστυνομίας προκειμένου να αδειάσουν κεντρικοί δρόμοι από παρκαρισμένα οχήματα. Πρέπει να είναι εντελώς άδειοι ώστε να γίνει κανονικά το απόγευμα η λιτανεία της εικόνας του Αγίου Παύλου. Ανάμεσα στους δρόμους που δεν θα έχουν ούτε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο είναι η οδός Ομονοίας και η οδός Κουντουριώτου! Κι όσοι ιδιοκτήτες δεν βρεθούν να τα απομακρύνουν, μέχρι και γερανό θα καλέσουν οι αρμόδιοι!

 

Αρκετοί άνδρες και αρκετές γυναίκες- προσωπικό των δύο υπηρεσιών- θα εργαστούν σήμερα όλη την ημέρα. Και για τον προαναφερθέντα λόγο και για την ομαλή εξέλιξη της θρησκευτικής διαδικασίας. Κι επειδή θα εργαστούν και το απόγευμα, κάποιοι και το βράδυ, στη συνέχεια θα αξιοποιήσουν τα ρεπό που θα δικαιούνται. Θα λείψουν με λίγα λόγια από την εργασία τους, όπως σχετικά προβλέπεται. Όπως πάντα γίνεται.

 

Λιτανεία της εικόνας έχει να γίνει καιρό. Λόγω της πανδημίας. Άρα και η συμμετοχή των πολιτών αναμένεται μεγαλύτερη φέτος. Όλη αυτή η κινητοποίηση έχουμε ξαναγράψει ότι είναι μια υπερβολή. Δίνει την εντύπωση μιας πόλης που λειτουργεί άψογα στις γιορτές. Το τι συμβαίνει καθημερινά, στα γνωστά προβλήματα των πολιτών, είναι μια άλλη. Μια διαφορετική ιστορία. Ας την αφήσουμε στην άκρη κι ας … απολαύσουμε μόνο σήμερα τους άδειους δρόμους και τους πολλούς τροχονόμους στις διασταυρώσεις. Κι άλλους τόσους δημοτικούς αστυνομικούς.

 

Δυναμώνει το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Η συμμετοχή των Δημήτρη Παπουτσή και Λεωνίδα Παππά δίνει στο κόμμα ακόμη μεγαλύτερη προοπτική εκλογής ενός βουλευτή στο Νομό μας, στις επόμενες εθνικές εκλογές. Ανάμεσα στα ονόματα που θα είναι υποψήφιοι (τα ονόματα που ακούγονται και γράφονται στον τύπο των Αθηνών) ας προσθέσουμε και αυτό του Σάββα Εμινίδη.

 

Από την εξέλιξη επηρεάζεται κυρίως ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ. Μετά η τοπική ΝΔ. ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να απευθύνονται στον ίδιο κόσμο. Ας μη ξεχνάμε ότι και η Τάνια Ελευθεριάδου από το ΠΑΣΟΚ προέρχεται. Με τον κ. Παππά συνδέεται με μια μεγάλη φιλία. Συνεργασία κτλ. Η οποία δεν θα επηρεαστεί από τον πολιτικό ανταγωνισμό που θα υπάρξει.

 

Πότε όμως θα γίνουν εκλογές; Κάθε μέρα υπάρχουν σημάδια και μηνύματα, σύμφωνα με τα οποία θα είναι πρόωρες και Φθινοπωρινές. Το σενάριο είναι το επικρατέστερο. Κι αν επιβεβαιωθεί τότε θα επηρεάσει και τις τοπικές εκλογές. Οι οποίες θα έχουν απόσταση 12 μηνών από τις εθνικές. Ίσως και αυτά να σκέπτεται η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου, η οποία δείχνει να «παγώνει» όχι τις αποφάσεις της αλλά τις δράσεις της. Περιμένει και οργανώνεται. Δεν αποκλείεται η ανακοίνωση της- σύμφωνα με την οποία θα είναι υποψήφια δήμαρχος- να γίνει αρχές Ιουλίου. Δεν αποκλείεται να την αφήσει για το Φθινόπωρο. Όλα είναι πιθανά.

 

Αναζητείστε στο διαδίκτυο φωτογραφία του Μάκη Παπαδόπουλου που με το δάκτυλο του απλωμένου του χεριού δείχνει το σημείο που κατέρρευσε τμήμα του τοίχους του Φρουρίου. Ευρισκόμενος ακριβώς κάτω από αυτό. Πρόκειται για την αποθέωση του λαϊκισμού. «Σπάει» κάθε προηγούμενο ρεκόρ λαϊκισμού. Ήταν ποτέ δυνατόν η ΝΔ, η σημερινή ΝΔ με τη συγκεκριμένη της ηγεσία, να επιβραβεύσει στηρίζοντας έναν τέτοιο λαϊκισμό; Ήταν και παραμένει αδύνατο.

 

Την προσεχή Παρασκευή (απόγευμα και βράδυ) θα πραγματοποιηθεί στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας το φοιτητικό φεστιβάλ της Πανσπουδαστικής. Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα της εκδήλωσης θα γίνουν γνωστές εντός των ημερών. Η ΚΝΕ Καβάλας ετοιμάζει τις Καλοκαιρινές, καθιερωμένες προφεστιβαλικές της εκδηλώσεις στο Ν. Καβάλας. Οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ της ΚΝΕ θα γίνουν τον Σεπτέμβρη. Μάλλον στο Πάρκο Φαλήρου. Πιθανόν και με σημαντικό μουσικό γεγονός (συναυλία).

 

Εκδήλωση προετοιμάζει να κάνει και η νέα Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Θα επιλέξει πρωτοκλασάτο στέλεχος από την Αθήνα. Ίσως τον ίδιο τον πρόεδρο κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Η εκδήλωση θα επιδιωχθεί να είναι Καλοκαιρινή και άμεση. Τον μήνα Ιούλιο.

 

Το βράδυ της Κυριακής η Περιφέρεια ΑΜΘ ήταν παρούσα στα πολιτιστικά δρώμενα της Καβάλας με θεατρική παράσταση στο Φρούριο. Η οποία ήταν χωρίς εισιτήριο. Η είσοδος ήταν για όλους δωρεάν. 300 και πλέον άνθρωποι άρχισαν να παρακολουθούν το θέατρο όταν ξαφνικά άρχισε η βροχή. Η παράσταση σταμάτησε. Θα γίνει προσπάθεια να επανέλθει σε νέα ημερομηνία.

 

Το βράδυ του Σαββάτου στο Ζέφυρο η βροχή επηρέασε και τελικά σταμάτησε τη μουσική εκδήλωση- αφιέρωμα στη Βίκη Μοσχολιού. Η παράσταση αυτή με την επιμέλεια του Παύλου Λεμοντζή, ίσως επανέλθει σε νέα ημερομηνία. Δόθηκε κανονικά (χωρίς βροχή) την περασμένη Παρασκευή.

 

Στα Ποταμούδια το Σάββατο η εκδήλωση του συνοικιακού συλλόγου άρχισε κανονικά μα η βροχή την σταμάτησε. Όση υπομονή κι αν είχαν οι πολίτες που γέμισαν τον χώρο. Άνοιξαν τις ομπρέλες τους και περίμεναν αλλά κάποια στιγμή η βροχή δυνάμωσε και όλα τέλειωσαν νωρίς. Κανονικά έγινε το φεστιβάλ «Κάθε Τόπος και Χορός» στην παραλία όπως και η μουσικοχορευτική συνάντηση των συλλόγων του Πυθαγόρα. Προχθές το απόγευμα και το βράδυ, πάλι στην παραλία. Η συγκεκριμένη προσαρμόστηκε στα δεδομένα του καιρού και έτσι πρόλαβε την βροχή.

 

Ένα πανό εμφανίστηκε εντός του πάρκου Φαλήρου το Σαββατοκύριακο. Στην περιοχή της μεγάλης παιδικής χαράς. Το πανό απομακρύνθηκε από τον Δήμο Καβάλας αφού στα κάγκελα της περίφραξης του μουσείου που κρεμάστηκε χθες έγινε συντήρηση (βάψιμο).

 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας δεν είχε περιστατικά να αντιμετωπίσει το τριήμερο Παρασκευή- Σάββατο και Κυριακή. Αντίθετα της Ελευθερούπολης βοήθησε το βράδυ του Σαββάτου στην αποκατάσταση των ζημιών στις Δ.Ε. Ορφανού και Πιερέων. Η Π.Υ. Καβάλας έστειλε ένα όχημα και δύο άνδρες να συνδράμουν τις δυνάμεις σε περιστατικό δασικής πυρκαγιάς στην περιοχή του Αγίου Όρους. Οι εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Καβάλας ήταν στο Άγιο Όρος ακόμη και χθες.

 

Μια από τις πολλές αποφάσεις που έλαβε στην πρόσφατη συνεδρίαση της η διοίκηση του ΟΛΚ αφορά ανάκληση προηγούμενης ως προς τη βεβαίωση χρεών στην εφορία. Ανακαλούνται βεβαιώσεις απλήρωτων κλήσεων που αφορούν ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που στο μεταξύ έχουν πεθάνει. Προκύπτει δηλαδή ισχυρό συμπέρασμα σύμφωνα με το οποίο γλιτώνεις την πληρωμή της κλήσης μόνο αν πεθάνεις! Κι αυτό όχι πάντα αφού σε άλλες περιπτώσεις τα χρέη ή το χρέος βεβαιώνονται εκ νέου στα συγγενικά πρόσωπα του ατόμου που έφυγε από τη ζωή.

 

Η Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας απέρριψε αίτημα ιδιώτη που ήθελε να κατασκευάσει φωτοβολταϊκό πάρκο στην ευρύτερη περιοχή του Χορτοκοπίου. Ο λόγος είναι ότι εκεί κοντά υπάρχουν αρχαία. Εφαρμόζεται- διαβάζουμε στην ίδια απόφαση- το άρθρο 10 του Νόμου 4858 του 2021.

 

Διαβάστε επίσης