μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Οι διήμερες εκδηλώσεις για τη γιορτή της Καβάλας υλοποιήθηκαν σχεδόν όπως με προσοχή ετοιμάστηκαν. Με μικρή αλλαγή μόνο στη λιτανεία της εικόνας. Η οποία έγινε την Τετάρτη το πρωί κι όχι το απόγευμα της Τρίτης. Οι επίσημοι που συμμετείχαν παρατήρησαν ότι τις εκδηλώσεις δεν τις παρακολούθησε αρκετός κόσμος. Παρατήρηση σωστή. Και φέτος, όπως αρκετά προηγούμενα χρόνια, οι πολίτες προτίμησαν κάτι άλλο. Όχι τις εκδηλώσεις. Από την γιορτή και την αργία στήριξαν (και στηρίχτηκαν) την αργία. Που ήταν ο πολύς κόσμος; Η φωτογραφία από την ακτή της Καλαμίτσας μιλά από μόνη της! Τετάρτη πρωί, η πλαζ γεμάτη.

 


 

Με πρόσκληση που έστειλε χθες το μεσημέρι στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η κ. Αναστασία Ιωσηφίδου προσκαλεί σε εκδήλωση- παρουσίαση νέας δημοτικής (της) παράταξης. Αυτή θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη το απόγευμα στο ΝΟΚ. Σημειώνουμε ότι πρόκειται για νέα δημοτική παράταξη και φυσικά της ευχόμαστε καλή επιτυχία. Όλα τα υπόλοιπα τότε. Από τώρα θεωρείται βέβαιο ότι βασικοί «συμπαίκτες» της κ. Ιωσηφίδου θα είναι εκλεγμένοι ή υποψήφιοι με την παράταξη Ανάσα. Και όχι μόνο.

 

Τόσο στο παρελθόν όσο και πιο πρόσφατα η κ. Ιωσηφίδου φέρεται να απάντησε αρνητικά σε προτάσεις που της έγιναν για συνεργασία. Οι «χυλόπιτες» ήταν δύο. Και οι δύο προς τον ίδιο άνθρωπο. Ως που ο κακόμοιρος το κατάλαβε, όσο δυσάρεστο κι αν του ήταν. Η Αναστασία Ιωσηφίδου και δεν ξεχνά και ανεβάζει τον πήχη.

 

Το έργο της κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου ήταν σταματημένο χθες και όσον αφορά την οδό Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού (έμπροσθεν του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου»). Ο σωλήνας είναι στο χαντάκι αλλά το χαντάκι παραμένει ανοιχτό. Πρέπει να κλείσει και ο δρόμος να ανοίξει. Να γίνει όπως ήταν πριν. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή ισχύουν εδώ και δύο περίπου μήνες και πρέπει επιτέλους να σταματήσουν.

 

Στο άλλο έργο, της οδού Δαμιανού. Τα πεζοδρόμια «κλείνουν» κι αποκαθίστανται έστω κι αν κάποιες εργασίες (μερεμέτια) που και που συνεχίζονται. Πλέον τα περισσότερα μερεμέτια γίνονται προς την πλευρά της οδού Ε. Μακαρίου (και όχι κοντά στην οδό Κύπρου). Η παρατήρηση είναι άλλη. Στα διορθωμένα πεζοδρόμια σταθμεύουν τάχα για λίγο επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα. Που κι αυτά ενοχλούν. Όπως τόσο καιρό ενοχλούσαν τα έργα. Όπως σταμάτησαν ή σταματούν τα έργα έτσι πρέπει να σταματήσουν οι τόσο συχνές παράνομες σταθμεύσεις.

 

Είναι ένα πρόβλημα των ημερών τα κουνούπια. Κι εννοούμε αυτά εντός πόλης. Και όχι μόνο. Οι βροχές τα αύξησαν κι οι ίδιες καιρικές συνθήκες επηρέασαν το πρόγραμμα καταπολέμησης τους. Όταν βρέχει δεν γίνονται εναέριοι αλλά και επίγειοι ψεκασμοί. Για ευνόητους λόγους. Ευτυχώς φτιάχνει ο καιρός κι οι συγκεκριμένες δράσεις θα επανέλθουν. Για να πάψει να υπάρχει η ενόχληση των ανθρώπων. Ειδικά στα ανατολικά. Τόσο της πόλης όσο και του Ν. Καβάλας.

 

Με ανάρτηση της πρόσφατα η κ. Τάνια Ελευθεριάδου σχολίασε αρνητικά την ελληνική σημαία στα γραφεία της ΝΟΔΕ Καβάλας. Ήταν βαλμένη ανάποδα. Παρατήρηση πρώτη, τέτοια σχόλια και αναρτήσεις δεν συνηθίζονται από βουλευτές. Παρατήρηση δεύτερη, η ανάρτηση έγινε αφορμή το πρόβλημα να λυθεί. Ήταν ένα ανθρώπινο λάθος από αυτά που γίνονται. Το σχόλιο πάντως της κ. Ελευθεριάδου είχε το καλώς εννοούμενο πολιτικό χιούμορ. Αφήστε που έδειξε πόσο στενά παρακολουθεί την ΝΔ της Καβάλας μια από τους βασικούς της αντιπάλους.

 

Μεγάλη ουρά χθες στη Δ. Αγορά, στο κατάστημα της ΔΕΥΑΚ. Πολύς κόσμος πλήρωνε τον λογαριασμό του. Αλλά και περίμενε αρκετή ώρα για αυτό. Δεχθήκαμε διαμαρτυρίες όσων πήγαν να πληρώσουν κι έφυγαν από την ουρά που είδαν. Ήταν η τελευταία μέρα του μήνα, δικαιολογούνται οι αρμόδιοι. Πάντως και στα 3 ταμεία υπήρχαν υπάλληλοι. Δίπλα σε αυτήν την ουρά υπήρχε και μια άλλη. Των διακανονισμών. Αρκετός κόσμος δεν μπορεί να πληρώσει το νερό που καταναλώνει και ρυθμίζει το ποσό. Γεγονός που έχει τη σημασία του για την περίοδο που διανύουμε.

 

Η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολλαπλής Ανάπτυξης του Δήμου Βέροιας πληρώνει τη σχετική δαπάνη, που δεν είναι μικρή, προκειμένου η φιλαρμονική του ίδιου Δήμου να επισκεφθεί την Καβάλα. Η εκδρομή περιγράφεται ως εκπαιδευτική και προγραμματίζεται να γίνει στα μέσα του Ιουλίου. Καλώς να έρθουν και καλά να περάσουν.

 

Στα αξιοσημείωτα των ημερών. Η δημοτική κοινωνική «Αλληλεγγύη» θα προσλάβει εποχιακό προσωπικό για τις ανάγκες του προγράμματος Θερινής Απασχόλησης Παιδιών. Η επιλογή του προσωπικού θα ήταν έτσι κι αλλιώς αξιοκρατική. Όμως με απόφαση του δ.σ. η επιτροπή που θα εξετάσει τις αιτήσεις είναι διαπαραταξιακή. Κάτι που δεν συνηθίζεται κι ενισχύει ακόμη περισσότερο το αξιοκρατικό και αξιόπιστο της υπόθεσης. Σωστή ενέργεια του νέου προέδρου κ. Ανέστη Δημητριάδη. Κανονικά έπρεπε να τη σχολιάσουν το ίδιο θετικά οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης μα λόγω πρόωρης προεκλογικής περιόδου, δύσκολα θα το κάνουν. Αν αντίθετα ήταν να καταγγείλουν, αυτό θα το έκαναν αμέσως και όσο πιο δυνατά γίνεται!

 

Μετά από διακοπή δύο περίπου ετών ξανάρχισαν οι εκδρομές των μελών των ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας. Η πρώτη (με μεγάλη συμμετοχή) έγινε προχθές. Είχε προορισμό την Χαλκιδική. Άπαντες πέρασαν πολύ ωραία. Το πρόγραμμα των εκδρομών των ΚΑΠΗ συνεχίζεται ως και το τέλος Ιουλίου.

 

Ανακοινώθηκε ως οριστικό γεγονός. Κάποιοι μάλιστα επέμεναν. Ως το τέλος Ιουνίου, έλεγαν, θα επισκεφθεί την Καβάλα και το ΔΙΠΑΕ Καβάλας η Υπουργός Παιδείας. Χθες ο Ιούνιος τέλειωσε μα τέτοια επίσκεψη δεν έγινε. Ούτε φαίνεται ότι θα γίνει. Στο μεταξύ η επικαιρότητα άλλαξε. Κατά συνέπεια έχει σημασία και προτεραιότητα να επισκεφθεί το Ν. Καβάλας ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι η Υπουργός Παιδείας.

 

Έγκαιρα η ΕΤ3 ανακοίνωσε ότι η εκπομπή αφιέρωμα στη Νέα Πέραμο θα μεταδοθεί το μεσημέρι της Κυριακής. Μεθαύριο. Είναι η εκπομπή «Κυριακή στο χωριό ξανά». Η κρατική τηλεόραση παρουσιάζει (σε εκπομπή της ΕΤ2) ένα μικρό αφιέρωμα στον συγγραφέα Θόδωρο Γρηγοριάδη. Η καταγωγή του οποίου είναι από το Παλιοχώρι. Αυτή η εκπομπή θα μεταδοθεί αύριο Σάββατο. Απογευματινές ώρες.

 

Με αφορμή τις εκδηλώσεις για τη γιορτή της Καβάλας, επανεμφανίστηκε ο πρώην βουλευτής κ. Σάββας Εμινίδης. Κι όπως επιβάλλουν οι προεκλογικές συνθήκες, ήταν πάντα μπροστά μπροστά. Ο κ. Εμινίδης θεωρεί την υποψηφιότητα του σίγουρη (με το ΠΑΣΟΚ φυσικά). Υπήρξαν και σχετικές αναφορές στο όνομα του, σε δημοσιεύματα εφημερίδων των Αθηνών.

 

Η ΠΕ Καβάλας έδρασε άμεσα. Την Δευτέρα αυτοκίνητο «γκρέμισε» φωτεινό σηματοδότη στον Σταυρό Αμυγδαλεώνα, την Τρίτη αυτός είχε αντικατασταθεί. Λίγο πρόχειρα αλλά η δουλειά (η ρύθμιση της κυκλοφορίας) γίνονταν κανονικά. Έπρεπε να συμβεί αυτό αφού το σημείο ειδικά αυτήν την περίοδο παρουσιάζει αυξημένη κίνηση.

 

Σε φάση Καλοκαιρινών διακοπών μπαίνει από σήμερα και η λειτουργία των δικαστηρίων στην Καβάλα. Πλέον δίκες θα γίνονται μόνο κάποιες φορές το μήνα. Λίγες τον Ιούλιο κι ακόμη λιγότερες τον Αύγουστο. Ραντεβού στα δικαστήρια και πάλι τον Σεπτέμβρη. Με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης