μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Σχεδόν καθημερινά συνεχίζεται το έργο διάνοιξης του δρόμου παραπλεύρως του Ασημακοπούλου και από τον ΟΑΕΔ προς το Περιγιάλι. Έπεσαν ντουβάρια, ξηλώθηκαν περιφράξεις κι έπεται συνέχεια. Είναι το πρώτο από τα έργα υποδομής του Περιγιαλίου που εξελίσσεται κι εξελίσσεται γρήγορα. Πρόσφατα η Οικονομική Επιτροπή έλαβε μία ακόμη απόφαση, κι άλλων έργων ίδιου χαρακτήρα. Τα χρήματα στην εργολαβία που θα «βγει» σε δημοπρασία το επόμενο διάστημα είναι και του Δήμου Καβάλας και του Υπουργείου Μετανάστευσης. Δεν είναι πολλά αλλά δουλειά θα γίνει.


Τετάρτη 29 Ιουνίου. Η μέρα της διπλής γιορτής της Καβάλας. Γιορτάζει και τιμά τον πολιούχο Απόστολο Παύλο μα και την επέτειο απελευθέρωσης της. Εκτός από γιορτή και αργία. Ισχυρή. Με παλαιότερο νόμο του κράτους. Κλειστή η αγορά, κλειστές οι τράπεζες και φυσικά οι δημόσιες υπηρεσίες. Μια πόλη «εκτός λειτουργίας» αν και οι άνθρωποι της σίγουρα ήταν κάπου αλλού. Και όχι στις προγραμματισμένες – για την ημέρα- εκδηλώσεις.

 

Τα πράγματα την περασμένη Τετάρτη δεν ήταν ακριβώς έτσι… Κι αυτή η αργία, όπως τόσες άλλες, επηρεάζεται και αλλάζει από τις συνθήκες της εποχής. Κάθε χρόνο είναι περισσότεροι όσοι δεν επωφελούνται διότι απλώς εργάζονται. Κι εργάζονται κανονικά σε μια πόλη που τάχα γιορτάζει. Ας μην ανησυχούν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Δεν εννοούμε αυτούς. Εννοούμε ένα σωρό άλλους.

 

Εννοούμε εργαζόμενους γνωστού σούπερ μάρκετ που εκείνη την μέρα ήταν κλειδωμένοι εντός του καταστήματος κι εργάζονταν κανονικά. Εννοούμε το έργο των οπτικών ινών και το σκάψιμο των δρόμων του Αγίου Λουκά. Συνεχίστηκε κανονικά. Εννοούμε αρκετούς κούριερ που μοίραζαν δέματα και γράμματα κι εννοούμε και τόσους άλλους που ίδρωναν στη δουλειά και την περασμένη Τετάρτη. Όπως κάθε μέρα.

 

Αυτοί είναι τελικά οι κανόνες που επικρατούν κι είναι πάνω κι από την ελληνική νομοθεσία. Εργασία κάθε μέρα. Τις γιορτές, ακόμη περισσότερο. Αυτή η αδικία δεν αντιμετωπίζεται. Μεγαλώνει. Θα το δούμε με την επόμενη ευκαιρία. Με την εορτή του 15Αυγούστου που και φέτος για πολλούς θα είναι μια κανονική εργάσιμη.

 

Κι ενώ οι άνθρωποι δυσκολεύονται καθώς εργάζονται πολύ περισσότερο απ’ ότι πρέπει, οι προκλήσεις συνεχίζονται. Από τους γνωστούς τεμπελαχανάδες. Οι οποίοι επειδή ο κόσμος τους πήρε χαμπάρι (μικρή κοινωνία η Καβάλα), προσπαθούν τελευταία να κρυφτούν. Τις περισσότερες φορές πίσω από το δάκτυλο τους.

 

Έχουμε στο μυαλό μας δύο συγκεκριμένα παραδείγματα, δύο ανθρώπων για τους οποίους κάθε μέρα «ο μήνας έχει εννιά». Ακριβώς επειδή τεμπελιάζουν συστηματικά και για χρόνια, έχουν τα χόμπι τους προκειμένου να εκτονωθούν. Κι αν διακρίνονται ή προσπαθούν να διακριθούν σε αυτά, το γεγονός δεν σημαίνει απολύτως τίποτα. Συνεχίζουν να προκαλούν την κοινωνία, εις βάρος της οποίας δρουν. Τα δε χρήματα που έχουν πάντα στην τσέμπη τους, είναι άλλοτε χρήματα των Ελλήνων πολιτών κι άλλοτε τα λεγόμενα «δανεικά κι αγύριστα».

 

Αυτής της κατηγορίας οι τεμπέληδες δεν μπορούν ούτε να μας σώσουν, ούτε να μας βοηθήσουν. Κι ας ισχυρίζονται το αντίθετο. Κι επειδή δεν πρόκειται να αλλάξουν καλό είναι να κρυφτούν καλύτερα ώστε να μην γίνονται αντιληπτοί. Ας μείνουν σπίτι τους κι ας προσποιηθούν ότι απουσιάζουν. Τάχα για δουλειές… Μια τέτοια συμπεριφορά και διαφορετική τακτική δεν θα τους διορθώσει. Απλώς θα διασφαλίσει το τεμπελιό της επόμενης περιόδου. Γιατί όσο περισσότερο τεμπελιάζουν δημοσίως, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν…

 

Γίνεται πολύς λόγος για την πιθανή επίσκεψη Μητσοτάκη στην Καβάλα την ερχόμενη Παρασκευή. Κι ενώ ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Καβάλας την παρουσιάζει σίγουρη («είναι οριστικό, θα έρθει» δήλωσε την Παρασκευή ο κ. Δράκος) τα δεδομένα το θέματος είναι διαφορετικά. Αντιλαμβανόμαστε μάλιστα ότι κάποιοι ενώ θα περιμέναμε να θέλουν να γίνει η επίσκεψη, ισχύει το αντίθετο. Δεν επιθυμούν το σενάριο να υλοποιηθεί!

 

Περίεργα πράγματα. Κι αν τα προσεγγίσουμε ρεαλιστικά, θα συμφωνήσουμε ότι η επίσκεψη μάλλον δεν θα γίνει. Κυρίως λόγω του προβλήματος των αγροτών του Παγγαίου. Αν αυτό λυθεί, ως την Παρασκευή, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται. Αν δεν λυθεί, χαιρέτα μου τον πλάτανο… Για να λυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα χρειάζονται χρήματα. Χρήματα υπάρχουν. Θα πεισθεί το Αθηναϊκό κράτος να τα διαθέσει για τους αγρότες περιοχών που σίγουρα δεν γνωρίζει; Θα το μάθουμε σύντομα.

 

Έρθει δεν έρθει ο Μητσοτάκης στην Καβάλα, η προεκλογική περίοδος των εθνικών εκλογών ξεκίνησε. Το πιο πρόσφατο μήνυμα μας το έστειλε η Τάνια Ελευθεριάδου. Με τη συμμετοχή της στο λαϊκό γλέντι του Κοκκινοχώματος τις προάλλες. Με την Τάνια το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογική του επίδοση. Τα έφερε έτσι η ζωή που ο βασικός της «αντίπαλος» είναι ο καλός της φίλος….

 

Ιστοσελίδα των Αθηνών παρουσίασε αναλυτικά και το αποτέλεσμα του διαγωνισμού και τις εκπτώσεις που έδωσαν άπαντες οι εμπλεκόμενοι. Για το δρόμο αναφερόμαστε, το νέο δρόμο από Κρηνίδες έως Σταυρό Αμυγδαλεώνα. Οι εκπτώσεις είναι ελάχιστες. Προσαρμοσμένες στις τρέχουσες τιμές των υλικών και των υπηρεσιών. Παλιά ένα τέτοιο έργο θα είχε έκπτωση ακόμη και 40%. Ή και περισσότερο. Εν τω μεταξύ όλα άλλαξαν και οι εκπτώσεις ελαχιστοποιήθηκαν. Όχι ειδικά σε αυτό το έργο αλλά σε κάθε δημόσιο έργο.

 

Η Αρχαιολογική υπηρεσία Καβάλας χορήγησε την προβλεπόμενη άδεια για να γίνει στην πλατεία Πιπίνου, στις Καμάρες, εκδήλωση του Cosmopolis. Οι διοργανωτές μαθαίνοντας από τα περσινά τους λάθη, ζήτησαν και έλαβαν την άδεια. Έτσι ώστε η εκδήλωση της 22ας Ιουλίου να γίνει κανονικά εκεί που ορίστηκε. Πέρσι οι περίοικοι (ή κάποιοι από αυτούς) είχαν απειλήσει με καταγγελία και είχαν ματαιώσει ότι εκδήλωση ήταν να γίνει στο ίδιο σημείο. Φέτος και να το επιδιώξουν, δεν θα το καταφέρουν!

 

Θα επανέλθουμε στην τοπική ΝΔ και στη σημαία του μπαλκονιού της που κάποιος την έβαλε λάθος. Ανάποδα. Υπάρχουν φήμες για το ποιος έκανε το λάθος και … δυστυχώς αναφέρεται το γνωστό πρόσωπο. Είναι περιστατικό που αφορά διαδικασία υπερβάλλοντα ζήλου. Με την καλή του την καρδιά πήγε για καλό κι έκανε γκάφα! Που να ήξερε ο άνθρωπος ότι η Τάνια περίμενε με τη φωτογραφική μηχανή στο χέρι… Να προσέξει μόνο, τα επόμενα λάθη μη τυχόν και «κάψουν» τον εκλεκτό του…. Τον ήδη «καμένο».

 

Η τελευταία σημαντική δίκη στο Τριμελές Καβάλας τις προάλλες – τελευταία πριν τις καλοκαιρινές διακοπές- είχε κατηγορούμενους 3 εργαζόμενους σε δημοτικό παιδικό σταθμό του Ν. Καβάλας. Καταδικάστηκαν και οι 3 σε ποινές φυλάκισης (με αναστολή φυσικά) από 8 έως 3 μήνες. Θεωρήθηκαν υπεύθυνοι τραυματισμού παιδιού (τότε 2,5 ετών). Περιστατικό που έγινε σε αίθουσα του Παιδικού Σταθμού το 2018. Ασκήθηκε έφεση ώστε η υπόθεση να κριθεί σε δεύτερο βαθμό.

 

Η ίδια υπόθεση έχει και άλλη παράμετρο. Οι γονείς του παιδιού έχουν καταθέσει και αγωγή αποζημίωσης, ζητούν από το νομικό πρόσωπο του ίδιου Δήμου ένα ποσό που αναφέρεται στα 50.000 ευρώ. Η δίκη στο Τριμελές ήταν μαραθώνια με πολλούς μάρτυρες και αρκετούς δικηγόρους. Πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης