• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μία εβδομάδα έμεινε για την επαναλειτουργία των σχολείων. Μεταξύ των εκκρεμοτήτων που τακτοποιήθηκαν αυτή στο πρώην Τεχνικό Λύκειο. Η αυλή επανήλθε στην προηγούμενη της κατάσταση κι είναι έτοιμη προς χρήση.

 


 

Κυκλοφοριακά μέτρα, απαγορεύσεις κίνησης και στάθμευσης, μπόλικοι αστυνομικοί να παρακολουθούν και να επιτηρούν τα πάντα. Όλα όσα έχουν σχέση με την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Μητροπολίτη Επιφάνιου. Μία ακόμη απόδειξη ότι ζούμε στην Ελλάδα. Στη χώρα της υπερβολής. Κι όταν αύριο βράδυ με το καλό η επίσκεψη λήξει, όλα θα επανέλθουν στο προηγούμενο γνωστό και καθημερινό μπάχαλο. Τότε για να δεις αστυνομικό στο κέντρο της πόλης, και δη τροχονόμο, θα είναι σα να ελπίζεις σε θαύμα! Για δημοτικό αστυνομικό δεν συζητάμε καν.

 

Από την προσεχή Παρασκευή 9 ως την προσεχή Κυριακή 11 Σεπτέμβρη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Μεγάλης Λέσχης πραγματοποιείται η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας. Τη μεγάλη και σημαντική συνάντηση προετοιμάζει και οργανώνει με προσοχή και επιμέλεια ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας. Εξ αιτίας της θα είναι στην πόλη μας, στην έναρξη της Ολομέλειας, και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας.

 

Παρόντες επίσης θα είναι ανώτεροι και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. Όπως ο Αντιεισαγγελέας του Α. Πάγου κ. Δημήτρης Παπαγεωργίου, ο οποίος προ αρκετών ετών διετέλεσε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Καβάλας. Με σύνδεση του τότε και με την τοπική κοινωνία. Θα μπορούσαμε λοιπόν να ισχυριστούμε ότι με την ευκαιρία επιστρέφει στην Καβάλα ένας καλός της φίλος. Παρόντες φυσικά θα είναι όλοι σχεδόν οι πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας.

 

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων δεν θα μπορούσε να γίνει στην πόλη μας αν δεν υπήρχαν υποστηρικτές και χορηγοί! Η σχετική αφίσα του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας τους αναφέρει αναλυτικά: Η Περιφέρεια ΑΜΘ, ο Δήμος Καβάλας και η Δημωφέλεια, ο Δήμος της Θάσου (ας μην ξεχνάμε ότι ο Δήμαρχος Θάσου Λευτέρης Κυριακίδης είναι δικηγόρος Καβάλας), το Επιμελητήριο, το ξενοδοχείο Ιμαρέτ, το Υπεραστικό ΚΤΕΛ, η εταιρία Χρυσανθίδη, η Νομική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας και η επιχείρηση της πόλης «Καφές Ανανιάδη».

 

Στο μεταξύ και εντός των ημερών ξαναρχίζουν τα δικαστήρια στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας. Λόγω του ότι άμεσα ξεκινά το νέο δικαστικό έτος. Σε μια από τις πρώτες δικασίμους του Μονομελούς κατηγορούμενοι είναι πολίτες επειδή δεν κατέθεσαν έγκαιρα δήλωση πόθεν έσχες (δήλωση περιουσιακής κατάστασης). Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται ένας πρώην δημοτικός σύμβουλος Καβάλας και ένας πρώην πρόεδρος τοπικής κοινότητας του Δήμου Καβάλας. Και οι δύο ευτυχώς κατηγορούνται για «… μη υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης από αμέλεια κατά συρροή». Τους ευχόμαστε καλή αθώωση.

 

Συνεργάτες του Άλεξ Χαντιτάτζι ισχυρίζονται ότι ο πρώην ποδοσφαιρικός παράγοντας του ΑΟΚ επιστρέφει στην Καβάλα. Προγραμματίζει ταξίδι στην Ελλάδα και στην πόλη μας αυτόν τον μήνα. Στο μέσο του Σεπτέμβρη ειδικότερα. Αν και το ταξίδι του αφορά – όπως λέγεται- τα διαδικαστικά για την αξιοποίηση της Αλάνας, κάποιοι συνεχίζουν να κάνουν όνειρα…. Σκεπτόμενοι την επιστροφή του στον ΑΟΚ. Πράγμα απίθανό και αδύνατο να συμβεί.

 

Ας δούμε τώρα τη δραστηριότητα των νομαρχιακών επιτροπών των κομμάτων σε τοπικό φυσικά επίπεδο. Η ΝΟΔΕ Καβάλας (ΔΕΕΠ με τα νέα δεδομένα) ετοιμάζεται για την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου λόγω ΔΕΘ. Το οποίο με τις πιο πρόσφατες πληροφορίες θα καταφέρει να προλάβει και να επισκεφθεί όλο το Ν. Καβάλας. Η νομαρχιακή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας σε πρόσφατη συνεδρίασης της άρχισε να συζητά την υποστήριξη της επίσκεψης Τσίπρα στη ΔΕΘ. Επίσκεψη που θα γίνει ως συνήθως μετά από αυτή του Πρωθυπουργού.

 

Η νομαρχιακή επιτροπή ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει για αυτήν την εβδομάδα συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς (μάλλον με τη διοίκηση του συλλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας) και με τη διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στο Νοσοκομείο. Τέλος τα στελέχη του ΚΚΕ (και της ΚΝΕ Καβάλας) επικεντρώνονται στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ τους. Θα γίνουν στο τέλος της εβδομάδας, στο Πάρκο Φαλήρου. Οι εκδηλώσεις θα είναι δύο ημερών.

 

Μια δυσάρεστη περιπέτεια είχε το πρωί του Σαββάτου γυναίκα που διανυκτέρευσε στην Καβάλα αλλά είχε πρόγραμμα να ταξιδέψει με το πλοίο στα νησιά του Β. Αιγαίου. Όταν νωρίς το πρωί του Σαββάτου πήγε να πάρει το αυτοκίνητο της και να κινηθεί στο λιμάνι, διαπίστωσε ότι το παρκινγκ ήταν κλειστό και δεν μπορούσε να το βγάλει. Κι όμως, από την προηγούμενη είχε αντίθετες διαβεβαιώσεις. Το επεισόδιο θα έχει συνέχεια στα δικαστήρια αφού λόγω αυτού του ζητήματος η γυναίκα έχασε το δρομολόγιο. Για το οποίο είχε εκδώσει εισιτήρια κτλ.

 

Δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε φέτος στη Λεκάνη η γνωστή και καθιερωμένη «Γιορτή της Πατάτας». Ο σύλλογος του χωριού δεν επανήλθε μετά την πανδημία κι έτσι η εκδήλωση ματαιώθηκε. Ίσως γίνει του χρόνου. Αντίθετα φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά το επόμενο διάστημα η «Γιορτή Κτηνοτροφίας» (πρώην γιορτή γίδας) που γίνεται στον Πλαταμώνα της ΔΕ Ορεινού του Δήμου Νέστου.

 

Στην οδό Κουντουριώτου, πολύ κοντά στη διασταύρωση της με την οδό Βενιζέλου, και σε μία από τις κολώνες των φωτεινών σηματοδοτών υπάρχει μηχανισμός για τη διευκόλυνση της κίνησης των πεζών. Το γνωστό κουμπί που το πατάς για να ανάψει πιο γρήγορα το πράσινο για τους πεζούς. Και να περάσεις στο απέναντι πεζοδρόμιο. Αυτός ο μηχανισμός έχει κυριολεκτικά διαλυθεί. Λείπει το καπάκι και το κουμπί που πατούν οι πεζοί. Συμβαίνει εδώ και καιρό.

 

Συμπολίτες που διαμένουν κοντά στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας ενοχλούνται πολλά βράδια, ειδικά τα Καλοκαίρια, από τις υπαίθριες εκδηλώσεις φοιτητών και άλλων επισκεπτών. Από τον θόρυβο που προκαλούν. Ζητούν τη συνδρομή της Αστυνομίας, για την τήρηση του ωραρίου κοινής ησυχίας, αλλά δεν υπάρχει ανταπόκριση. Δίκαιο το παράπονο μέσω ανάρτησης τους: «Τα πανηγύρια των συνοικιακών συλλόγων σταματούν με το πρώτο τηλέφωνο στο 100. Αυτό που γίνεται τώρα στον χώρο του π. ΤΕΙ (εννοεί εκδήλωση το βράδυ του περασμένου Σαββάτου) θα σταματήσει με ένα ίδιο τηλεφώνημα;». Φυσικά και η ερώτηση είναι ρητορική αφού ότι ισχύει στις εκδηλώσεις των συλλόγων δυστυχώς – λένε οι θιγόμενοι- δεν ισχύει με τα γεγονότα στο ΔΙΠΑΕ Καβάλας. Εδώ η Αστυνομία δεν μπορεί να κάνει κάτι… Ή μήπως δεν ασχολείται καν;

 

Ανάρτηση του Κωστή Σιμιτσή σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζόμενων στην υγεία: «Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφάνθηκε: συνταγματικός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των εργαζομένων στις δομές υγείας. Ως παράταξη στο Περιφερειακό Συμβούλιο, όταν ζητήθηκε από εργαζομένους στον υγειονομικό τομέα που βρίσκονται εκτός εργασίας επειδή δεν εμβολιάστηκαν να εκδώσουμε ψήφισμα συμπαράστασης, προτείναμε να ανασταλεί προσωρινά το μέτρο τώρα που τα πράγματα φαίνεται να έχουν ηρεμήσει και να επανέλθει αν τυχόν η κατάσταση ξαναγίνει δραματική. Από την άλλη δεν μπορώ προσωπικά να κατανοήσω τον φανατισμό για ένα εμβόλιο που δεν μπορεί πλέον να θεωρείται πλέον «πειραματικό», εφόσον έχει δοκιμαστεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια συνανθρώπους. Ιδίως όταν η αρνητική στάση προέρχεται από εργαζομένους ταγμένους στην υπηρεσία της δημόσιας υγείας».

 

 

Διαβάστε επίσης