μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Πολύ μεγάλη επιτυχία σημείωσε προχθές βράδυ ο ετήσιος χορός της Δόξας Αμυγδαλεώνα. Πραγματοποιήθηκε στην αυλή του σχολείου του χωριού με κόσμο όχι μόνο του Αμυγδαλεώνα. Επειδή τα τραπέζια και οι καρέκλες δεν έφθασαν, τελευταία ώρα μεταφέρθηκαν επιπλέον από διπλανά χωριά!  «Στο τραπέζι των επισήμων μετρήσαμε 25 άτομα» είπε εκπρόσωπος των διοργανωτών. Μεταξύ άλλων εννοούσε τον Θόδωρο Μαρκόπουλο, τον Γιώργο Καλαντζή, τον Μακάριο Λαζαρίδη, τον βουλευτή Τάκη Εμμανουηλίδη με τη σύζυγο του, τον Μάκη Παπαδόπουλο, τον Ζήση Μπόνια, τον Πέτρο Πετρόπουλο, τον Ανέστη Τσουρουκίδη ,τον Σπύρο Προυσαεύ και πολλούς άλλους.

Οι 25 επίσημοι σε έναν χορό όπως ο συγκεκριμένος, είναι τρανή απόδειξη της προεκλογικής δραστηριότητας που συνεχίζεται σχεδόν καθημερινά. Στην πόλη και στα χωριά. Τόσοι ή και περισσότεροι υποψήφιοι όλων των εκλογών που πλησιάζουν, συμμετείχαν και σε προηγούμενους χορούς. Όπως επίσης θα εμφανιστούν σε αυτούς που έρχονται.

 

=======================================================

 

Τον περασμένο Μάη ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της μακράς γραφειοκρατικής διαδικασίας. Το Καρνάγιο έπαψε να ανήκει στη χερσαία ζώνη του ΟΛΚ. Πλέον είναι αρμοδιότητας της Κτηματικής υπηρεσίας του δημοσίου. Κανονικά ο Δήμος Καβάλας πρέπει να ζητήσει την περιοχή του Καρνάγιου, σε συνέχεια των εξαγγελιών Κουρουμπλή (επίσκεψη του στην Καβάλα Μάρτιος του 2017).

 

Αλήθεια, έκανε όλες τις προβλεπόμενες ενέργειες ή απλώς περιμένει να του έρθει το Καρνάγιο από μόνο του; Κάτι τέτοιο δυστυχώς δεν πρόκειται να συμβεί…. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Δήμος Καβάλας δεν δρα άμεσα κι έτσι οι υποσχέσεις Κουρουμπλή αργούν κι άλλο να υλοποιηθούν. Αφήστε που όσο δεν ζητά το Καρνάγιο ο Δήμος, μπορεί να το ζητήσει και να το πάρει (πληρώνοντας το σχετικό τίμημα) κάποιος άλλος!

 

Η πόλη των Σερρών έχει τον δικό της καημό για τα διόδια, τα οποία η Εγνατία Οδός ΑΕ ετοιμάζεται να κατασκευάσει στο Στρυμωνικό. Σε τηλεοπτικό σταθμό των Σερρών εμφανίστηκε εκπρόσωπος των πολιτών που διαφωνούν και αντιδρούν. Σε γενικές γραμμές ζήτησε να γίνει στην περιοχή των Σερρών ότι έγινε στην πόλη μας (περίπτωση διοδίων στην Παράκαμψη). «Στην Καβάλα πολεμούν τα διόδια, είναι ενωμένοι. Εκεί φέρθηκε άψογα το Δασαρχείο, το ίδιο πρέπει να κάνει και το Δασαρχείο των Σερρών» είπε στις δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Γιάντσιος.

 

Δυστυχώς δεν είναι ίδιες όλες οι περιπτώσεις των νέων διοδίων τόσο στην Εγνατία οδό όσο και στους κάθετους σε αυτήν δρόμους. Κατά συνέπεια δικαιολογούμε τον ενθουσιασμό του Σερραίου φίλου μας αλλά δεν είναι σίγουρο ότι στην περίπτωση του Στρυμωνικού μπορεί να γίνει κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε για τα λάθος διόδια στην Παράκαμψη. Δείτε τα καλά λόγια για την Καβάλα και την προσπάθεια της κατά των διοδίων στη διεύθυνση https://www.youtube.com/watch?v=c_oNoF6fa3A.

 

Ανανεώθηκαν και ενισχύθηκαν τα μέτρα προστασίας των πολιτών στην οδό Δοϊράνης, δίπλα και μπροστά από το ακίνητο που δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση. Εννοούμε τη σειρά των άδειων καταστημάτων από την οδό Ύδρας και βορειότερα. Μπήκαν νέες προειδοποιητικές πινακίδες και νέα συρματοπλέγματα.

 

Το ακίνητο είναι σε σημείο πολύ καλό αλλά λόγω της κρίσης δεν υπάρχει διάθεση αξιοποίησης από τους ιδιοκτήτες του. Εδώ που τα λέμε για να αξιοποιηθεί χρειάζονται πολλά χρήματα. Προ 10 ετών στην πρόσοψη του είχε μπει ένα μεγάλο μπάνερ, ώστε να κρύβεται η ασχήμια των τσιμέντων. Αυτό καταστράφηκε από την πολυκαιρία κι έτσι τώρα υπάρχουν μόνο πινακίδες και σύρματα.

 

Φιλοξενούμενους από την Σερβία είχε τις προάλλες η Δημωφέλεια. Η επίσκεψη τους είχε σχέση και με την έκθεση Καβάλα Expo 2018. Η δημοτική επιχείρηση δίνει προτεραιότητα στις σχέσεις με τους Σέρβους κι έτσι βοήθησε στην τουριστική πλευρά του ταξιδιού.

 

Η καθιερωμένη προβολή της Καβάλας με την ευκαιρία του 27ου τουρνουά σκάκι. Εφημερίδες και ιστοσελίδες των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης το παρακολουθούν, δίνουν σημασία τα αποτελέσματα, αναρτούν ή δημοσιεύουν φωτογραφίες. «Θα υπάρξουν ανατροπές» προέβλεψε, μιλώντας στην Πρωινή, ο Βασίλης Θεοδωρίδης. Στους πρώτους γύρους των αγώνων η Σταυρούλα Τσολακίδου σημείωσε απροσδόκητη ήττα. «Πιστεύω ότι θα καλύψει το χαμένο έδαφος» σχολίασε ο κ. Θεοδωρίδης.

 

Χθες ο Κωστής Σιμιτσής δήλωσε (με αφορμή την εμπλοκή και την καθυστέρηση στο έργο της Πλατείας Καπνεργάτη): « Δυστυχώς οι ρουφιάνοι επικράτησαν στην πόλη μας». Ο Θόδωρος Καλλιοντζής που τον άκουσε έσπευσε να σχολιάσει: «Παραπονιέται για την ΄΄ρουφιανιά΄΄ πολλών Καβαλιωτών μιλώντας σε τοπικό ραδιόφωνο . Αφού ενθάρρυνε και καλλιέργησε το είδος με αντίδωρα και υποσχέσεις ( έως και τον ραδιοφωνικό σταθμό υποσχέθηκε ), αφού ωφελήθηκε από την συνεργασία με τους ρουφιάνους , τώρα του κακοφαίνεται που υπάρχουν».

 

Όλες οι κυβερνήσεις στα χρόνια της κρίσης, όλες μα όλες οι πρόσφατες κυβερνήσεις, έκαναν το ίδιο πράγμα σε σχέση με τα αυθαίρετα. Τόσο τα παλιά όσο και τα καινούργια. Προώθησαν ευκαιρίες νομιμοποίησης μέσω καταβολής σχετικού τιμήματος. Όλοι όσοι ήταν υπεύθυνοι κάθε είδους αυθαίρετων κατασκευών ανταποκρίθηκαν. Πλήρωσαν και νομιμοποίησαν.

 

Με αυτόν τον τρόπο το δημόσιο πέτυχε (μεταξύ άλλων) και τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Αδιαφόρησε για τις άλλες συνέπειες, πορεύτηκε εισπρακτικά κι είχε το … κεφάλι του ήσυχο. Ως που έγινε το κακό. Τώρα η κυβέρνηση που της έτυχε η αναποδιά κι η τραγωδία, τρέχει. Τρέχει να αλλάξει μια πορεία επί χρόνια σταθερή. Τώρα τα αυθαίρετα αντιμετωπίζονται ως αυθαίρετα.

 

Τώρα βέβαια είναι αργά αλλά έστω για λόγους εντυπώσεων, ο … πόλεμος κατά των αυθαιρέτων ξεκινά! Αρκεί το κράτος να βρει τρόπο να φθάσει στο ουσιαστικό μέρος της υπόθεσης. Στις κατεδαφίσεις. Ήταν τόσο σίγουροι για τη νομιμοποίηση και του τελευταίου αυθαίρετου που έπαψαν να προβλέπουν κονδύλια για την κατεδάφιση έστω ορισμένων! Ζούμε στην Ελλάδα κι αυτό δεν πρέπει να μας διαφεύγει ποτέ!

 

Συμπολίτης γράφει στην Πρωινή: « Έκανα μια βόλτα στην υποβαθμισμένη περιοχή του Σανατορίου. Εκτός από την εγκατάλειψη, την οποία συνήθισα, τελευταία είδα στην περιοχή δύο μεγάλους κάδους. Γεμάτους μπάζα και άλλα άχρηστα υλικά. Ακόμη κι αν ο Δήμος Καβάλας τους αδειάζει συχνά, δεν είναι επικίνδυνο αυτά τα σκουπίδια να συγκεντρώνονται τόσο κοντά στο περιαστικό δάσος; Βλέπω μέσα στους κάδους τζάμια. Βλέπω εύφλεκτα υλικά. Απορώ για την παρουσία των κάδων. Βρίσκονται δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Θεράποντα».

 

=====================================================================

Ο ρόλος των γατών στην Καβάλα του χθες

Με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα γάτας, ο συμπολίτης κ. Κυριάκος Λυκουρίνος θυμήθηκε τη σχέση και τη βοήθεια της γάτας στην πόλη μας. Η ανάρτηση έχει μεγάλο ενδιαφέρον αν και αναφέρεται σε μια άλλη Καβάλα: 8 Αυγούστου, Παγκόσμια Ημέρα Γάτας, και αναρωτιέμαι αν υπάρχει κάποια άλλη, ανάλογη μαρτυρία για μετακίνηση τέτοιου πληθυσμού… Το Σεπτέμβριο του 1918, μετά την αποχώρηση των βουλγαρικών κατοχικών δυνάμεων, φθάνουν στην Καβάλα οι πρώτοι διεθνείς παρατηρητές, Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι, μέλη διεθνών επιτροπών και ανθρωπιστικών οργανώσεων. Διεκτραγωδώντας τα συμπτώματα της ανθρωπιστικής κρίσης, παρατηρούν και κάτι παράξενο: στην πόλη δεν υπάρχουν πια γάτες και σκύλοι, αφού όλα τα ζώα είχαν φαγωθεί από τους κατοίκους. Όμως οι γάτες ήταν πλέον απαραίτητες, επειδή είχε ξεσπάσει η επιδημία του εξανθηματικού τύφου και έπρεπε να εξοντωθούν τα ποντίκια. Σε λίγες μέρες κατέπλεαν στο λιμάνι της Καβάλας ιστιοφόρα με γάτες από τα νησιά του Αιγαίου…

 

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης