• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Εδώ και έναν περίπου χρόνο, όπως αναφέρουν οι πιο παρατηρητικοί κάτοικοι της περιοχής, βρίσκονται πεταμένα τα στρώματα της φωτογραφίας. Περισσότερα από 5. Το σημείο είναι δίπλα και κάτω από το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Στη συνοικία της Νεάπολης (ΔΕΠΟΣ). Για να φθάσει κάποιος στη συγκεκριμένη ρεματιά (δασική περιοχή) δεν υπάρχει δρόμος! Ή τουλάχιστον δεν φαίνεται να υπάρχει. Παρόλα αυτά βρέθηκε τρόπος να εγκαταλειφθούν εκεί τα στρώματα της φωτογραφίας. Και να θέλει να τα μαζέψει ο Δήμος Καβάλας, του είναι δύσκολο. Θα πρέπει να… πετάξει για να φθάσει στο σημείο.

Το περιστατικό δείχνει και την εφευρετικότητα των ανθρώπων. Το ότι τίποτα μα τίποτα δεν τους σταματά. Όταν είναι να «ξεφορτωθούν» αυτό που δεν χρειάζονται, θα βρουν τη διαδικασία προκειμένου να φθάσουν στο στόχο τους. Αδιαφορώντας πλήρως για τις συνέπειες.

 


Το απόγευμα της Τρίτης (προχθές) ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα κρούσματα κορωνοϊού σε όλη την Ελλάδα και για την προηγούμενη εβδομάδα. Τα κρούσματα στο Ν. Καβάλας παρουσίασαν μικρή αύξηση σε σχέση με την προ προηγούμενη εβδομάδα. Από τις αρχές Ιούνη και μετά τα κρούσματα στο Ν. Καβάλας, πάντα σε εβδομαδιαία βάση, αυξάνονται. Ήταν 150 την εβδομάδα 6 με 12 Ιουνίου. Έγιναν 2.195 την προηγούμενη εβδομάδα. Την εβδομάδα από 25 έως 31 Ιουλίου.

 

Οι αριθμοί πάντα λένε όλη την αλήθεια. Την έλεγαν, τη λένε και θα την λένε. Κρούσματα αυτού του επιπέδου- άνω των 2.000 την εβδομάδα- ο Νομός μας είχε να παρουσιάσει από τον περασμένο Φεβρουάριο. Κι ενώ από τότε και ως τον Ιούνιο οι αριθμοί ήταν συνεχώς και μικρότεροι, τελευταία ισχύει το ακριβώς αντίθετο.

 

Οι αριθμοί του ΕΟΔΥ δείχνουν και κάτι ακόμη. Αν συγκρίνουμε τα κρούσματα της προηγούμενης με την προ προηγούμενη εβδομάδα θα διαπιστώσουμε μικρή μείωση και στους 3 Νομούς της Θράκης και μικρή αύξηση στους δύο Νομούς της Ανατολικής Μακεδονίας. Τα περισσότερα δε στην ΑΜΘ για την προηγούμενη εβδομάδα υπάρχουν φυσικά στο Ν. Καβάλας. Μετά τα 2.195 κρούσματα του Νομού μας καταγράφονται τα 1. 965 του Ν. Έβρου.

 

Αυξήθηκαν πάλι χθες οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο. Ήταν 31 από 26 την προηγούμενη μέρα. Τα τεστ που έκανε το εργαστήριο του Νοσοκομείου χθες ήταν 127 και τα θετικά περιστατικά 29. Όλα αυτά δείχνουν το που πάει η κατάσταση όσον αφορά την εβδομάδα που διανύουμε. Μια απ’ τα ίδια…

Η διοίκηση του Νοσοκομείου Καβάλας αποδέχθηκε με ομόφωνη απόφαση που έλαβε, δωρεά από την εταιρία Θερμοπλαστική ΑΒΕΕ. Η δωρεά περιλαμβάνει 8 αναπηρικά αμαξίδια. Θα εξυπηρετήσουν ανάγκες του Γενικού Νοσοκομείο Καβάλας.

 

Σύνθημα έναρξης διακοπών έδωσε με πρόσφατη ανάρτηση της (την περασμένη Δευτέρα 1η Αυγούστου) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τάνια Ελευθεριάδου:  «Καλημέρα, καλή εβδομάδα και καλό μήνα σε όλους. Γεμίστε τις μπαταρίες…Θα μας χρειαστεί…»

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Γιώργος Καρατσιουμπάνης, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Σημειώνουμε το βασικότερο. Η Βουλή έκλεισε. Επόμενη συνεδρίαση της ολομέλειας της προγραμματίζεται για την 31η Αυγούστου. Μέχρι τότε τα μπάνια των βουλευτών και των εκπροσώπων των κομμάτων γενικότερα. Καλές διακοπές λοιπόν.

 

Όταν πάει διακοπές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι σα δίνει το ελεύθερο για να κάνει το ίδιο και η κυβερνητική παράταξη. Παρατηρούμε ωστόσο ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τουλάχιστον όχι ως τώρα. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είναι πάντα στην Αθήνα στο Υπουργείο ενώ οι Μακάριος Λαζαρίδης και Γιάννης Πασχαλίδης από τοπική εκδήλωση σε τοπική εκδήλωση.

 

«Διαφημίστηκε» σε όλη την Ελλάδα η Νοσηλευτική Σχολή Διδυμοτείχου. Και φέτος δεν έχει ούτε έναν εισακτέο! Το Υπουργείο δεν θεωρεί το γεγονός τυχαίο. Οι υπόλοιποι το ίδιο αλλά για άλλους λόγους. Με την ευκαιρία θυμόμαστε την ιστορία της σχολής, η οποία ξεκινά από την Καβάλα. Κάποτε λοιπόν και σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες, το ΤΕΙ Καβάλας ξεκίνησε αυτήν την σχολή στο Διδυμότειχο. Ιδέα και πρωτοβουλία του ΤΕΙ Καβάλας!

 

Από την αρχή υπήρχαν προβλήματα αλλά αυτά εντάθηκαν όταν το ΤΕΙ έπρεπε να «ενωθεί» με το ΔΙΠΑΕ. Το ΔΙΠΑΕ δεν ήθελε με τίποτα τη Νοσηλευτική του Διδυμοτείχου. Τελικά η πίεση της κοινωνίας του Διδυμοτείχου είχε αποτέλεσμα και η σχολή σώθηκε. Ή τουλάχιστον έτσι νομίσαμε. Χωρίς νέους φοιτητές δύο χρόνια τουλάχιστον, έχει μπροστά της ένα αβέβαιο μέλλον. Το… μαγαζί με λίγα λόγια πάει για κλείσιμο!

 

Πολλές φορές το τελευταίο διάστημα ο σύλλογος ΑμΕΑ Ν. Καβάλας έχει διαμαρτυρηθεί στο Δήμο επειδή οι κάδοι απορριμμάτων καλύπτουν και καταλαμβάνουν μία από τις δύο θέσεις στάθμευσης (στάθμευση για ΑμΕΑ) στο πλαι της πρώην Εμπορικής Τράπεζας. Οι πιέσεις και σωστές παρατηρήσεις φαίνεται να είχαν αποτέλεσμα αφού χθες το πρωί οι κάδοι ήταν σε τέτοιο σημείο που δεν ενοχλούσαν τις συγκεκριμένες θέσεις στάθμευσης.

 

Αυτό φυσικά πρέπει να συνεχιστεί. Ευθύνη έχουν και οι οδηγοί που προκειμένου να παρκάρουν, συχνά σπρώχνουν τους … ενοχλητικούς κάδους προς τις θέσεις ΑμΕΑ. Τις κλείνουν, ειδικά τη μία, αλλά δεν τους νοιάζει. Σε προτεραιότητα είναι το δικό τους παρκάρισμα. Το δικό τους βόλεμα.

 

Μικρή μαθαίνουμε ήταν η ανταπόκριση των τοπικών επιχειρήσεων προκειμένου μέσω του Επιμελητηρίου Καβάλας να συμμετάσχουν στη ΔΕΘ. Η σχετική προθεσμία έληξε προ ημερών αλλά ακόμη και τώρα όποιος θέλει μπορεί να γίνει δεκτός. Θα προβληθεί στο περίπτερο των Επιμελητηρίων ή σε αυτό των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ. Είναι καιρός για τέτοια; Μάλλον όχι.

 

Η ΔΕΘ έχει απομυθοποιηθεί τελευταία, επηρεασμένη και αυτή από την πανδημία. Έγινε μια έκθεση πιο μικρή και κυρίως κρατική. Έτσι οι ιδιώτες την αποφεύγουν αν και η συμμετοχή τους – μέσω των Επιμελητηρίων- είναι δωρεάν. Δοκίμασαν, συμμετείχαν στο παρελθόν και δεν διαπίστωσαν οποιοδήποτε κέρδος. Λογικό να απέχουν και να μην ενδιαφέρονται. Γιατί το μικρό ενδιαφέρον για την επόμενη ΔΕΘ δεν ισχύει, δεν υπάρχει  μόνο στην Καβάλα. Είναι μια ίδια κατάσταση σε όλη σχεδόν τη Βόρεια Ελλάδα. Αρκεί φυσικά αυτή η αντίδραση να μην γίνει συνήθεια…

 

Εννοούμε την έκθεση του Επιμελητηρίου, τη γνωστή μας KavalaExpo. Άλλο η ΔΕΘ, άλλο η KavalaExpo. Το Επιμελητήριο θα κάνει την προσπάθεια του. Θα προβάλει την επιστροφή της έκθεσης του τον Οκτώβρη προκειμένου μαζί της -και με την ευκαιρία- να επιστρέψουν οι τοπικές επιχειρήσεις. Η προβολή της έκθεσης θα ξεκινήσει αμέσως μετά τις διακοπές. Μετά τον 15Αυγουστο και προς το τέλος του μήνα.

 

Τελικά δεν θα υπάρξει ένα απλό δελτίο τύπου. Μέσω συνέντευξης τύπου σήμερα το μεσημέρι θα γίνουν γνωστές όλες οι λεπτομέρειες της επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη σε Θάσο και Καβάλα. Η συνέντευξη τύπου οργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη αλλά σε αυτήν θα λάβουν μέρος άπαντες οι εμπλεκόμενοι.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο παρουσιάστηκε και προτάθηκε ένα «γεμάτο» πρόγραμμα. Το οποίο με κατάλληλους χειρισμούς και διορθώσεις φέρεται να άλλαξε. Έγινε  πιο λαιτ. Πιο μικρό. Λογικό. Κανείς δεν θα ήθελε να λάβει μέρος σε έναν… αγώνα δρόμου!

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης