μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Στους δρόμους της Καβάλας συναντάς όλο και πιο συχνά εικόνες που παραπέμπουν στον επόμενο Χειμώνα. Αν και αυτός αργεί. Η συζήτηση παρόλα αυτά υπάρχει και η προετοιμασία το ίδιο. Κι ενώ και τα καυσόξυλα ακρίβυναν αρκετά, υπάρχει η πεποίθηση ότι αν τα προμηθευτείς τώρα τον Αύγουστο μπορεί και να πετύχεις μια ελαφρώς καλύτερη τιμή. Ταυτόχρονα θα έχεις τη σιγουριά, τη βεβαιότητα ότι είσαι έτοιμος για το αύριο. Για όλους αυτούς τους λόγους συναντάς στην Καβάλα σήμερα πολλούς ανθρώπους να πηγαίνουν με τα πόδια στην (κοντινή) θάλασσα για το μπάνιο τους, λιγότερους να προμηθεύονται καυσόξυλα.

 


 

Μια άλλη πλευρά της έντονης τουριστικής κίνησης αφορά τους συμπολίτες που αποφασίζουν τώρα (ή σχεδόν τώρα) να αξιοποιήσουν την ακίνητη περιουσία τους. Εντάσσονται στις βραχυχρόνιες μισθώσεις κι ας περιορίζονται σε λιγότερα τετραγωνικά μέτρα εντός της ίδιας τους της οικίας. Και ποιος δεν νοικιάζει σήμερα! Κίνητρο το εύκολο και άμεσο χρήμα. Το ενδιαφέρον των τουριστών να καλύψουν τον χώρο όποιο κι αν είναι το τίμημα. Τα λένε, τα παραδέχονται και τα ομολογούν οι ίδιοι οι Καβαλιώτες.

 

Ποιο συνηθισμένο γεγονός να νοικιάζουν έναν από τους ορόφους του σπιτιού τους (ειδικά αν πρόκειται για μεζονέτα). Η οικογένεια ή το ζευγάρι προτιμά το ισόγειο. Στη συνέχεια τον ή τους ορόφους τους «βγάζουν» στο διαδίκτυο. Ειδικά αν αυτοί έχουν ανεξαρτησία. Δική τους κουζίνα, τουαλέτα και είσοδο. Δεν έχει σημασία το που βρίσκεται το ακίνητο. Αν έχει ή δεν έχει θέα κτλ. Είναι τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον που και το χειρότερο νοικιάζεται σχεδόν αμέσως.

 

Γίναμε όλοι κάτι σαν … ξενοδόχοι. Δοκιμάσαμε την εμπειρία, μας άρεσε (γιατί γέμισε το πορτοφόλι μας) κι έτσι συνεχίζουμε. Επενδύουμε, αναρτούμε και μετά περιμένουμε. Υπό αυτές τις συνθήκες τα οφέλη της αυξημένης τουριστικής κίνησης «απλώνονται» περισσότερο στην τοπική κοινωνία. Εισπράττουν πιο πολλοί, διαμένουν επίσης περισσότεροι τουρίστες. Κατά συνέπεια το τρέχον Καλοκαίρι θα ξεπεράσει το αντίστοιχο του 2019. Κι όταν από εδώ και πέρα θα μιλάμε για πετυχημένο Καλοκαίρι θα αναφέρουμε αυτό του 2022. Η επιτυχία του Καλοκαιριού του 2019 είναι ήδη κάτι ξεπερασμένο!

 

Έχουμε σημειώσει και στο παρελθόν την επιτυχία του Cosmopolis όσον αφορά τις αποκεντρωμένες του δράσεις. Αυτή η επιτυχία συνεχίστηκε την περασμένη Πέμπτη. Μία ακόμη φορά γεγονότα που έγιναν στα χωριά του Δήμου Καβάλας (ή πολύ κοντά σε αυτά) είχαν πολύ κόσμο. Η αποκέντρωση και των πολιτιστικών εκδηλώσεων αρέσει κι ως εκ τούτου πρέπει να συνεχιστεί. Ακόμη μεγαλύτερη.

 

Μικτή ήταν την προηγούμενη εβδομάδα η συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας. Κάποια μέλη ήταν στο Δημαρχείο, κάποια άλλα συμμετείχαν από απόσταση. Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης δεν είχαν μεγάλο ενδιαφέρον. Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο πρόεδρος της διοίκησης του Δημοτικού Ωδείου, παρέχοντας πληροφορίες και για τα οικονομικά του νομικού προσώπου και για τη διαδικασία είσπραξης των διδάκτρων. Η αντιπολίτευση δεν πείστηκε, του ζήτησε μια πιο αυστηρή αντιμετώπιση του θέματος. Σύμφωνα με τον πρόεδρο κ. Παναγιώτη Παπαδόπουλο τα δίδακτρα το προηγούμενο διάστημα εισπράχτηκαν – τελικά- σε ποσοστό 25% περίπου. Τόνισε επίσης ότι το Δημοτικό Ωδείο θα χρειαστεί σύντομα νέα οικονομική βοήθεια από το ταμείο του Δήμου Καβάλας.

 

Αυτήν την εβδομάδα οι συνεδριάσεις στην αυτοδιοίκηση του Ν. Καβάλας περιορίζονται σημαντικά λόγω του επικείμενου 15Αυγουστου. Μεθαύριο θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Παγγαίου με 3 μόνο θέματα στην ημερήσια διάταξη. Η συνεδρίαση αποφασίστηκε να γίνει δια ζώσης. Την απόφαση έλαβε ο πρόεδρος κ. Χρήστος Μποσμπότης.

 

Μιας και το έφερε η συζήτηση. Παρέμβαση στα θέματα του Δήμου Παγγαίου έκανε πρόσφατα ο πρώην Δήμαρχος Γιάννης Φιλόσογλου. Η ανάρτηση του είχε αφορμή αίθουσα διδασκαλίας- κοντέϊνερ που προστέθηκε πρόσφατα σε σχολείο της περιοχής. Ο κ. Φιλόσογλου μετά από καιρό σιωπής, αναφέρει: «Σε όσους διευθυντές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν επαρκούν οι αίθουσες ας ανατρέξουν στο κοντέινερ.car.gr να προμηθευτούν αίθουσες! Ντροπή! Τουλάχιστον να έχετε την ευαισθησία και να μη τα προβάλετε προκαλώντας το δημόσιο αίσθημα!! Αλλά είστε συνηθισμένοι στην προβολή της επιδιόρθωσης της κάθε λακκούβας ακόμη και στην αντικατάσταση κάθε λαμπτήρα φωτιστικού(που προϋπήρχε) θεωρώντας τα μεγάλα έργα. Επιτέλους δημιουργήσετε για να έρθει η προβολή σας από τη δημιουργία».

 

Συνεδρίασε προ ημερών η διοίκηση της Ένωσης Συλλόγων Γονέων των σχολείων του Δήμου Καβάλας. Συζήτησε το θέμα που ανέκυψε με την νηπιαγωγό του Ειδικού Νηπιαγωγείου, η οποία διώκεται πειθαρχικά και (ίσως) ποινικά. Κατά πληροφορίες η διοίκηση της Ένωσης αποφάσισε να μην εμπλακεί στο ζήτημα. Εξ αυτού του λόγου κι ενώ αρχικά αναμένονταν, δεν υπάρχει ως τώρα ανακοίνωση της. Αντίθετα υπέρ της εκπαιδευτικού τάσσονται με ανακοίνωση τους οι γονείς του ειδικού νηπιαγωγείου.

 

Το Επιμελητήριο Καβάλας συμμετέχει στην προσπάθεια ενίσχυσης του συλλόγου Εθελοντών κατά του Καρκίνου. Βοήθησε οικονομικά στην έκδοση του βιβλίου της κ. Λέλας Γράσου. Τα έσοδα από τις πωλήσεις του οποίου καταλήγουν στον σύλλογο. Η παρέμβαση του Επιμελητηρίου ήταν θετική και σχολιάζεται επίσης θετικά.

 

Συνήθως όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά. Εκτός κάποιων εξαιρέσεων. Μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής κάτοικοι των Σφαγείων είδαν καπνό σε σημείο κεντρικό της συνοικίας. Κάλεσαν την Π.Υ. Ένα όχημα της οποίας έσπευσε. Κι όταν έφθασε στην περιοχή δεν βρήκε ούτε καπνό, ούτε φωτιά. Επέστρεψε στην υπηρεσία χωρίς να χρειαστεί να κάνει το παραμικρό.

 

Συνεχίστηκε όλη την προηγούμενη εβδομάδα η φύλαξη της περιοχής όπου εκδηλώθηκαν διαδοχικές δασικές πυρκαγιές. Στο σημείο (μεταξύ Ακροβουνίου και Εξοχής) ήταν συνεχώς πυροσβεστικό όχημα. Διελεύσεις έκανε επίσης περιπολικό της Αστυνομίας μιας και υπήρξε σχετική συνεννόηση. Το γεγονός έπαιξε όπως ήταν αναμενόμενο τον ρόλο του. Νέο περιστατικό δασικής πυρκαγιάς εκεί δεν σημειώθηκε.

 

Οι προεκλογικές περίοδοι πλησιάζουν. Κι όπως είναι φυσικό οι πάσης φύσεως υποψήφιοι «έπιασαν» πάλι τις εκκλησίες. Τις θείες λειτουργίες, τις γιορτές, τις περιφορές εικόνων κτλ. Κάποιοι, οι περισσότεροι, είχαν να εμφανιστούν στις εκκλησίες από την προηγούμενη προεκλογική περίοδο. Του 2019. Κι είναι βέβαιο ότι αφού περάσουν κι αυτές οι εκλογές, θα … εξαφανιστούν. Για να επανέλθουν όταν και πάλι θα υπάρξει προεκλογικό κίνητρο. Αυτού του είδους η… «πίστη» με ημερομηνία έναρξης και λήξης, είναι μια μόνο από τις πολλές προεκλογικές παραδόσεις στην Ελλάδα. Συμπληρώνεται από πολλές άλλες. Παρουσία υποψηφίων σε εκδηλώσεις, λαϊκά πανηγύρια κτλ.

 

Ολοκληρώθηκε χθες στην Αθήνα το συνέδριο των εφέδρων αξιωματικών από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Ο συμπολίτης Γιάννης Κελγιώργης, πρόεδρος του τοπικού συνδέσμου, μετείχε και ως μέλος της οργανωτικής επιτροπής. Ήταν αυτός μάλιστα που υποδέχθηκε στο συνέδριο τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο. Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τίμησε τον φίλο του με την ακόλουθη ανάρτηση (μαζί με τη σχετική φωτογραφία): « Η ευχάριστη έκπληξη κατά την πρόσφατη παρουσία μου στο ετήσιο συνέδριο εφέδρων αξιωματικών χωρών- μελών του ΝΑΤΟ (CIOR) ήταν ότι με υποδέχθηκε ο Καβαλιώτης έφεδρος αξιωματικός και καλός φίλος Γιάννης Κελγιώργης. Άξιος εκπρόσωπος των Καβαλιωτών εφέδρων σε μια διεθνή σημαντική εκδήλωση».

 

 

 

Διαβάστε επίσης