μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά απο τον Νίκο Γενικόπουλο

Για περίπου 10 χρόνια μια ομάδα Καβαλιωτών- μη προνομιούχων όπως θα έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου- προσπάθησε φιλότιμα να βρει λύση στο ακόμη παλαιότερο πρόβλημα των δημοσίων κτημάτων. Προσπάθησε να απευθυνθεί σε υπουργούς και κυβερνήσεις, σε υπηρεσίες και λοιπούς ντόπιους αιρετούς. Αυτό έγινε με τη βοήθεια του Βασίλη Λιόγκα, ιδέα του οποίου ήταν οι συμπολίτες να εκφραστούν μέσω συλλόγου. Ο σύλλογος δημιουργήθηκε, είχε πρόεδρο τον Άγγελο Θεοδοσίου. Ο οποίος «έφυγε» από τη ζωή πριν λίγες μέρες.

Το θλιβερό νέο του θανάτου του έγινε αφορμή να θυμηθούμε την προσπάθεια, να ανατρέξουμε στο αρχείο της Πρωινής για να μνημονεύσουμε  τις σημαντικές λεπτομέρειες ενός δίκαιου αιτήματος. Το οποίο απασχόλησε την τοπική κοινωνία (με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε) περίπου έως το 2012. Η βασική ωστόσο προσπάθεια ξεκίνησε αρκετά νωρίτερα. Όταν δεν υπήρχε κρίση.

Τι ζητούσαν; Ζητούσαν να  γίνουν ιδιοκτήτες των εκτάσεων που επί σειρά δεκαετιών κατείχαν. Ζητούσαν αυτό να γίνει με ευνοϊκούς όρους και χωρίς χρήματα. Έλαβαν υποσχέσεις, υπήρξαν νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά στο τέλος άνθρακες ο θησαυρός. Το κράτος των Αθηνών αγνόησε την εκκρεμότητα. Λες και ήξερε τι επακολουθούσε: Το ότι αρκετοί κάτοχοι δημοσίων κτημάτων τελικά δέχθηκαν να πληρώσουν, το ότι το χρήμα θα το είχε ανάγκη το δημόσιο εξ αιτίας της χρεοκοπίας του.

Το «μυαλό» εκείνης της πρωτοβουλίας ήταν ο Βασίλης Λιόγκας. Ο ακούραστος πρόεδρος ήταν ο Άγγελος Θεοδοσίου. Η μεταξύ τους συνεργασία ήταν μια έκπληξη. ΚΚΕ ο Λιόγκας, προς το ΠΑΣΟΚ ο Θεοδοσίου πλην όμως βρήκαν δίοδο επικοινωνίας. Μαζί συνάντησαν βουλευτές και υπουργούς, ταξίδεψαν στην Αθήνα κτλ. Ήταν μια κινητοποίηση που τελικά απέτυχε. Όσοι όμως συμμετείχαν είχαν και έχουν ήσυχη τη συνείδηση τους.

Έκαναν αυτό που έπρεπε. Δεν άντεξαν στην αναμέτρηση με το «σύστημα». Το ότι νικήθηκαν δεν είναι ήττα. Είναι παράσημο στο πέτο τους. (Μια από τις πολλές φωτογραφίες της εποχής – δεκαετία 2000- είναι αυτή που δημοσιεύουμε. Οκτώβρης του 2006).  

 

Στην οδό Θεσσαλονίκης (συνοικία Δεξαμενής) τα χόρτα απέκλεισαν το πεζοδρόμιο. Για να ξεπεράσεις το εμπόδιο πρέπει ενώ περπατάς σε αυτό, να κατέβεις στο δρόμο. Μετά πάλι στο πεζοδρόμιο!

 

=========================================================================

 

Η οικονομική δυσκολία της εποχής μας δίδαξε πολλά και διάφορα. Λίγα είναι αυτά που αφομοιώσαμε. Αυτά που αλλάξαμε. Τις περισσότερες φορές οι έλληνες αντιστέκονται, δίνουν υποσχέσεις αλλά συνεχίζουν να κινούνται στο δικό τους χαβά… Τρανό παράδειγμα μη αλλαγής είναι ότι συμβαίνει σε όλη τη χώρα αυτήν την περίοδο.

 

Διακοπές. Οι εταιρίες κλείνουν, τα μαγαζιά κλείνουν, οι υπηρεσίες το ίδιο. Ενώ κατά γενική ομολογία πρέπει να προσπαθήσουμε, να δουλέψουμε, περισσότερο αναζητούμε πάντα μια ευκαιρία. Μια δικαιολογία για να απουσιάσουμε. Τώρα το Καλοκαίρι ο Δεκαπενταύγουστος είναι γιορτή όχι μιας ημέρας. Μιας εβδομάδας και βάλε…

 

Εξ αιτίας της παράστασης Ηλέκτρα σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, ήταν στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων το βράδυ της Πέμπτης και οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Υποδέχθηκαν θερμά τον σκηνοθέτη συνάδελφο τους, όπως έκαναν και σε προηγούμενες καλλιτεχνικές του επισκέψεις στην πόλη μας.

 

Αργά το βράδυ της Πέμπτης και οι τρεις βουλευτές παρακάθισαν στο δείπνο προς τιμήν των συντελεστών της παράστασης. Η Δήμαρχος απουσίαζε αλλά εκπροσωπήθηκε από την πρόεδρο του ΔΗΘΕΠΕ Κορίνα Χιώτη Πρασσά και τον συνεργάτη – σύμβουλο της Γιάννη Χατζηεμμανουήλ. Πρώτη φορά ο κ. Χατζηεμμανουήλ, που όπως είναι γνωστό επιθυμεί να είναι υποψήφιος βουλευτής με τη ΝΔ στην Καβάλα, βρέθηκε ανάμεσα σε τόσο ΣΥΡΙΖΑ! Έκανε πέτρα την καρδιά και το άντεξε…

 

Στο Νοσοκομείο Καβάλας ήταν χθες το πρωί ο Χρήστος Μέτιος. Επισκέφθηκε τον αντιπεριφερειάρχη Δράμας, που νοσηλεύεται σε κλινική του. Αμέσως μετά ο κ. Μέτιος ξεκίνησε το ταξίδι για τη Θάσο, όπου θα κάνει σύντομες και σε οικογενειακό κλίμα διακοπές. Θα έχει την ευκαιρία και κάποιων συναντήσεων, κυρίως με το Δήμαρχο του Δήμου της Θάσου.

 

Το έμπειρο προσωπικό της Π.Υ. Καβάλας- όσοι έχουν χρόνια πολλά στην υπηρεσία- χαμογελά και θυμάται: «Ποτέ στην Καβάλα δεν υπήρξε περιστατικό και μάλιστα σοβαρό με δείκτη επικινδυνότητας 4. Όλες οι σημαντικές φωτιές στο Νομό έγιναν με δείκτη επικινδυνότητας χαμηλότερο. Ακόμη και η μεγάλη φωτιά της Θάσου το 2016 εκδηλώθηκε όταν ο δείκτης επικινδυνότητας ήταν 2».

 

«Μεταφράζοντας» την ίδια διαπίστωση έχουμε να σημειώσουμε για την Ελλάδα: Όταν προετοιμάζεται και λαμβάνει τα μέτρα της περιμένοντας κάτι, αυτό το κάτι δεν συμβαίνει. Δεν γίνεται ποτέ. Αντίθετα τα πραγματικά έκτακτα περιστατικά είναι που την εκθέτουν. Κι εμάς μαζί.

 

Με κεκτημένη ταχύτητα από την λοιπή έντονη προεκλογική του δράση, ο Μάκης Παπαδόπουλος αμφισβητεί γενικώς τα στατιστικά στοιχεία του συνδέσμου των ξενοδόχων. Αυτά που δείχνουν αύξηση διανυκτερεύσεων για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Αν και έχει δίκιο στο ότι ο σωστός και συνολικός απολογισμός του Καλοκαιριού θα γίνει αργότερα, κακώς συνδέει τους ανοιχτούς του λογαριασμούς με τη Δημωφέλεια με τις ανακοινώσεις των ξενοδόχων.

 

Τους οποίους οφείλει να σέβεται περισσότερο. Ειδικά το διοικητικό συμβούλιο του συνδέσμου τους. Στο κάτω κάτω της γραφής η αύξηση που περιγράφεται στο δελτίο τύπου των ξενοδόχων δεν είναι έργο κανενός αιρετού. Είναι μια συνολική δουλειά, την οποία βοήθησαν όπως είχαν υποχρέωση οι αρμόδιοι φορείς.

 

Κατά το ίδιο σκεπτικό κακώς η Αναστασία Ιωσηφίδου εκμεταλλεύεται τα στοιχεία των ξενοδόχων, τα χρησιμοποιεί για να πλήξει τον Μάκη Παπαδόπουλο. Η δημοτική επιχείρηση πρέπει να συνεχίσει να κάνει καλά τη δουλειά της, να διορθώσει τα λάθη της και να μην επαναπαύεται. Βοήθησε στην τουριστική επιτυχία του τόπου αλλά αυτή είναι η δουλειά της. Είναι μια από τις βασικές της υποχρεώσεις.

 

Τελικά ο προεκλογικός καυγάς (περί καυγά πρόκειται και όχι για μια συνηθισμένη κι αναμενόμενη διαφωνία) ας συνεχιστεί σε όλα τα άλλα εκτός από τα τουριστικά. Σε αυτού του είδους τα ζητήματα είμαστε υποχρεωμένοι σε ενότητα και κοινή δράση. Αφήστε που η διαδικασία του συγκεκριμένου καυγά απογοητεύει όλους τους άλλους που συνειδητά και χωρίς πολλά λόγια εργάζονται για βρει επιτέλους μια άσπρη μέρα η πόλη και ο Νομός Καβάλας.

 

Θυμηθήκαμε με την ευκαιρία μια προηγούμενη πρόταση του κ. Μιχάλη Καπέτη σε σχέση με τις τοπικές εκδηλώσεις. Ο συνεργάτης του Μάκη Παπαδόπουλου ζήτησε σωστή κατανομή τους στους 12 μήνες του έτους, ενίσχυση τους όταν πρέπει κτλ. Προκύπτει κενό μεγάλων εκδηλώσεων για το διάστημα Αύγουστος- Σεπτέμβρης. Κάτι πρέπει να υπάρξει να καλύψει το συγκεκριμένο κενό. Κάτι λογικό (από πλευράς κόστους), κάτι ταιριαστό για την περίοδο στην οποία αναφερόμαστε.

 

Στο δημόσιο ανήκει και η Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας, εκεί όπου η παράνομη κατασκήνωση οργιάζει. Το γεγονός το επισημαίνουν με ποικίλους τρόπους πολίτες στο διαδίκτυο. Ο κ. Σιμιτσής βρίσκει ευκαιρία να συγκρίνει όσα δεν γίνονται στην Αλάνα με όσα έγιναν τον Ιούνιο στην Καλαμίτσα: «Δεν μπορώ να καταλάβω. Η ΕΤΑΔ στην Καβάλα εξάντλησε όλη την αυστηρότητά της κατάσχοντας τις ξαπλώστρες της Καλαμίτσας. Ή μήπως τρέχει κάτι άλλο…». Η απορία του είναι δικαιολογημένη.

 

Μιλώντας για την Πολιτική Προστασία του Δήμου Καβάλας ο δημοτικός σύμβουλος Θόδωρος Τζατζάρης (έχει και αυτήν την αρμοδιότητα) είπε με χιούμορ: «Στη διάθεση μου έχω το ¼ ενός υπαλλήλου». Έσπευσε να εξηγήσει ότι ο συγκεκριμένος δημοτικός υπάλληλος έχει 4 τομείς ευθύνης, ένας εκ των οποίων είναι η Πολιτική Προστασία.

 

Σίγουρο πρέπει να θεωρούμε το ότι ο Ζήσης Μπόνιας δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος με τη Δήμαρχο. Το έχει ξεκαθαρίσει από πολύ καιρό. Ο κ. Μπόνιας αφοσιώθηκε, εργάστηκε, κουράστηκε, απογοητεύτηκε, δικαιώθηκε. Θεωρεί ότι ο κύκλος του στην αυτοδιοίκηση έκλεισε. Μένει στο πόστο του ως τη λήξη της θητείας, στηρίζοντας χωρίς δεύτερη κουβέντα την Δήμαρχο που τον εμπιστεύτηκε.

 

Πάλι διαμαρτυρίες από τα ανατολικά της πόλης, πάλι για μυρωδιά προερχόμενη από το Βιολογικό Καθαρισμό της Άσπρης Άμμου. Φταίει η ζέστη των ημερών και η βλάβη που δεν διορθώθηκε ακόμη. Αρκετός κόσμος ταλαιπωρείται από τη μυρωδιά, μας εξηγεί συνεχώς πως επηρεάζεται η καθημερινότητα του. Η υπομονή αυτών των ανθρώπων εξαντλήθηκε προ πολλού ενώ η συγκεκριμένη μυρωδιά δεν συνηθίζεται.

 

Στο ματς του Σαββάτου ανάμεσα στον ΑΟΚ και τον Κεραυνό Πέρνης υπήρχε κλίμα εκλογών. Αυτό το … εξασφάλισαν με την παρουσία τους στην αναμέτρηση οι Νίκος Παναγιωτόπουλος, Γιώργος Καλαντζής και Μάκης Παπαδόπουλος. Καλαντζής και Παπαδόπουλος έμειναν λίγο αφού είχαν κι άλλο πρόγραμμα επισκέψεων.

Διαβάστε επίσης