μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μετά από 10 και πλέον χρόνια η Δημωφέλεια αντικατέστησε την πινακίδα (ταμπέλα) του τουριστικού περιπτέρου στην πλατεία Κονσουλίδη. Αυτό έγινε την προηγούμενη εβδομάδα. Στη θέση της έβαλε μια εντελώς καινούργια, στα χρώματα και στα σήματα του σήμερα. Ενταγμένη στα λογότυπα που η πόλη χρησιμοποιεί όταν πρόκειται για τουριστική προβολή και τουριστική εξυπηρέτηση. Έγινε μια καλή αρχή. Τώρα πρέπει να ανακαινιστεί και εσωτερικά ο σημαντικός αυτός χώρος. Που είναι και ιστορικός ταυτόχρονα αφού βρίσκεται εκεί επί σειρά δεκαετιών.

 


 

Το ανακαινισμένο από ενεργειακής πλευράς 12ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας ήταν το σχολείο της χθεσινής μέρας. Το σχολείο στον αγιασμό του οποίου, άπαντες ήθελαν να παραβρίσκονται. Για πολλούς και διάφορους λόγους. Η πολυκοσμία ως προς τους γονείς και τους μαθητές οφείλεται στη συστέγαση του με το 10ο δημοτικό. Αν δεν υπήρχε αυτή η συνύπαρξη, παιδιά- γονείς και εκπαιδευτικοί θα ήταν πολύ λιγότεροι.

 

Το σχολείο έχει τις ατέλειες του, μιας και το έργο δεν είναι έτοιμο 100%, αλλά ως καινούργιο σχολιάζεται θετικά. Βέβαια πρόκειται για ενεργειακή αναβάθμιση. Γεγονός που σημαίνει αλλαγές σε όλα τα ενεργειακά. Στα συστήματα θέρμανσης, φωτισμού κτλ. Αυτές οι αλλαγές συμπληρώθηκαν από τη ριζική ανακαίνιση της αυλής.

 

Η οποία μετατράπηκε εκτός των άλλων και σε έναν χώρο αναψυχής. Αθλητισμού και ψυχαγωγίας. Κατάλληλο για χρήση και τις απογευματινές ώρες. Όταν το σχολείο είναι κλειστό. Οι φωνές των μαθητών στον Άη Γιάννη ακούστηκαν πάλι και μετά από 3 περίπου χρόνια απουσίας. Ευχάριστη νότα σε μια περιοχή που μια ζωή συνυπήρχε με το συγκεκριμένο σχολείο.

 

Αν το έργο ολοκληρώνονταν στην ώρα του, όλα θα ήταν καλύτερα. Παρόλα αυτά το τελικό συμπέρασμα είναι θετικό. Με μια προϋπόθεση. Οι ατέλειες να διορθωθούν άμεσα. Και φυσικά να επιστρέψει στο κτίριο και το 12ο Νηπιαγωγείο. Κάτι που χθες δεν έγινε.

 

Για την ιστορία και μόνο. Η διοίκηση του Δήμου προσκάλεσε στην τελετή αγιασμού του 12ου δύο πρώην Δημάρχους. Που είχαν σχέση με το έργο. Τον κ. Κωστή Σιμιτσή και την κ. Δήμητρα Τσανάκα. Η κ. Τσανάκα δεν μπόρεσε να είναι παρούσα, την εκπροσώπησε η κ. Ευαγγελία Δρακονάκη. Όσο για τη μαρμάρινη πλάκα « Το έργο εγκαινιάστηκε κτλ», τέτοια δεν υπήρξε. Άλλωστε χθες έγινε αγιασμός στο σχολείο και όχι τελετή εγκαινίων.

 

Με παρέμβαση του στο ράδιο Πρωινή χθες ο κ. Δήμαρχος διευκρίνισε όλα όσα έχουν σχέση με το ωράριο των εργασιών στο έργο των οπτικών ινών. Μετά από έρευνα που έκανε διαπίστωσε ότι η ειδική άδεια που υπάρχει αφορά μόνο την ολοκλήρωση των εργασιών. Όχι την εκτέλεση τους. Δηλαδή στις 3 το μεσημέρι μπορούν να απομακρύνουν τα μηχανήματα και να «κλείσουν» το έργο. Και όχι να λειτουργούν τα κομπρεσέρ και τα σκαπτικά τους μηχανήματα. Αλήθεια, γνωρίζουν αυτήν την σημαντική λεπτομέρεια στην Αστυνομική Διεύθυνση; Ο κ. Μουριάδης έκανε δηλώσεις με ίδιο ακριβώς περιεχόμενο και την προηγούμενη εβδομάδα σε άλλο τοπικό μέσο ενημέρωσης. Πάλι για με την ίδια αφορμή, την ενόχληση περιοίκων όταν μεσημέριασε και το συγκεκριμένο έργο συνεχίζονταν σα να μην τρέχει τίποτα…

 

Η ΔΕΥΑΚ δεν τα κατάφερε χθες. Ενώ υποσχέθηκε να δώσει στην κυκλοφορία το τμήμα της οδού Αβέρωφ (από πλατεία Καπνεργάτη ως Ομόνοια), το άφησε για σήμερα. Σίγουρα σήμερα; Θα δείξει. Στην δε οδό Ναυπλίου, η οποία δόθηκε στην κυκλοφορία όπως προγραμματίζονταν, στην άκρη της ειδικότερα η δουλειά της ΔΕΥΑΚ δεν αποκαταστάθηκε. Όχι ακόμη. Χθες έγιναν κάποιες εργασίες και στο τμήμα της Κασσάνδρου, αυτό που είναι άνω κάτω από το τέλος Απριλίου.

 

Οι απολυμένοι των Πετρελαίων και της ΒΦΛ τήρησαν την δική τους παράδοση. Μία ακόμη φορά ταξίδεψαν στη Θεσσαλονίκη κι έλαβαν μέρος στις διαδηλώσεις την ώρα των εγκαινίων της ΔΕΘ. Οι λοιποί εργαζόμενοι από την Καβάλα, που πήγαιναν και αυτοί στη ΔΕΘ, φέτος ήταν ελάχιστοι.

 

Προεκλογικό χρώμα στην πετυχημένη προχθεσινή εκδήλωση στο δάσος των Πεντακοσίων. Η μεγάλη προσέλευση κατοίκων της περιοχής ήταν ένας από τους λόγους. Εκεί λοιπόν ήταν η κ. Τάνια Ελευθεριάδου, ο κ. Δημήτρης Εμμανουηλίδης και ο κ. Λεωνίδας Παππάς. Σε κάποια από τις στιγμές χορού (παραδοσιακού χορού), χόρευαν δίπλα δίπλα (πιάνοντας ο ένας το χέρι του άλλου) η κ. Ελευθεριάδου με τον κ. Παππά. Δυστυχώς σχετική φωτογραφία όσο κι αν ψάξαμε, δεν υπάρχει.

 

Στην ίδια εκδήλωση η διοίκηση του συλλόγου κατοίκων Αγίας Βαρβάρας και Πεντακοσίων βράβευσε την κ. Λέλα Γράσσου. Μέλος του συλλόγου, από τα πιο δραστήρια, παρουσιάζει σημαντική καλλιτεχνική δράση. Η οποία συχνά «παντρεύεται» με κοινωνική. Μπράβο της. Σωστά έκανε ο σύλλογος που την τίμησε.

 

Ρωτήθηκε ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Μπάμπης Δράκος για την επίσκεψη στην Καβάλα των Μπακογιάννη- Ρουσόπουλου- Καιρίδη. Απάντησε ότι δεν γνώριζε το παραμικρό. Όπως άφησε να εννοηθεί η επίσκεψη ήταν ιδιωτική. Το γεγονός ισχύει. Αυτός που αντίθετα γνώριζε και γνώριζε… πολλά ήταν ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μάρκος Δέμπας. Με κάτι τέτοιες παρέες, συνδέεται όλο και περισσότερο με το χώρο. Μιας και όπως όλα δείχνουν σύντομα θα τον εκπροσωπήσει ως υποψήφιος βουλευτής Νομού Καβάλας.

 

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ήταν στην Καβάλα την Παρασκευή, ήταν στη ΔΕΘ το Σάββατο και την Κυριακή επανήλθε στην Καβάλα. Τελευταία είναι όλο και πιο συχνά στην πόλη και το Νομό. Μεταξύ άλλων την Κυριακή παραβρέθηκε σε γάμο που έγινε στην Νέα Ηρακλείτσα. Έτσι το νέο ζευγάρι είχε την ευκαιρία να λάβει ευχές και Υπουργικού χαρακτήρα.

 

Φημολογείται έντονα μεταξύ των οδηγών Ταξί. Όχημα από την Καβάλα ενεπλάκη την προηγούμενη εβδομάδα σε περιστατικό διακίνησης παράτυπων μεταναστών. Κατά τις ίδιες φήμες το περιστατικό έγινε κοντά στη Θεσσαλονίκη, σε έλεγχο όπως λέγεται σε σταθμό διοδίων. Ο οδηγός προσπαθεί να πείσει για την αθωότητα του ενώ το Ταξί δεν κατασχέθηκε.

 

Μια ακόμη χορωδία ενηλίκων αποκτά η πόλη μας. Πρωτοβουλία του συνοικιακού συλλόγου της Κηπούπολης και της Καλαμίτσας. Η πρώτη συνάντηση θα γίνει αρχές Οκτώβρη. Ως χώρο για τις πρόβες της η χορωδία αρχικά θα χρησιμοποιεί την αίθουσα εκδηλώσεων του ιερού ναού της Αγίας Ειρήνης. Καλή επιτυχία.

 

Το κρουαζιερόπλοιο Azamara Journey ήρθε χθες στην Καβάλα κι είχε – όπως πάντα- τα κρούσματα του. Ευτυχώς ελάχιστα. Μόνο ένα. Γιατί η πανδημία υποχωρεί παντού. Και στον τουρισμό της κρουαζιέρας. Παλιά αυτού του είδους τα κρούσματα κινητοποιούσαν τις υπηρεσίες. Τη Διεύθυνση Υγείας, το Λιμεναρχείο κτλ. Τώρα άπαντες συνήθισαν. Τα αντιμετωπίζουν ως κάτι πολύ απλό και αρκετά εύκολο. Οι θετικοί στη νόσο παραμένουν στην καμπίνα τους.

 

Εξωτερικά ο Ζέφυρος έγινε πιο όμορφος. Χάρη στην εθελοντική εργασία καλλιτεχνών, στα γνωστά γκράφιτι. Η δουλειά έγινε την Κυριακή, από το πρωί ως το απόγευμα. Δεν ήταν εύκολη. Ο δυνατός ήλιος ταλαιπώρησε τους συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία. Στο τέλος άπαντες ήταν κουρασμένοι και ικανοποιημένοι. Εξωτερικά στους τοίχους του Ζέφυρου υπήρχαν γκράφιτι. Τα οποία ανανεώθηκαν. Άλλαξαν. Σημειώνουμε ότι αυτό έγινε κυρίως από κορίτσια. Από κοπέλες. Από την Καβάλα και όχι μόνο.

 

Διαβάστε επίσης