• 26 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Αρκετός κόσμος ανέβηκε προχθές Δευτέρα στην Παναγία (το πρωί), αν και μέρα εργάσιμη. Και μάλιστα η πρώτη της νέας εβδομάδας. Από την τουριστική κίνηση ξεχώρισε το γκρουπ της φωτογραφίας. Μια μεγάλη ομάδα Τούρκων που πέρασε από την Καβάλα με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη. Επικεφαλής ο Δήμαρχος του Δήμου Turgutlu της Τουρκίας. Μιας περιοχής αρκετά κοντά στη Σμύρνη. Στην εκδρομή μετείχαν κυρίως εργαζόμενοι του ίδιου Δήμου.

 


 

Εδώ και 15 περίπου μέρες, ίσως και περισσότερες, μέσα ενημέρωσης των Αθηνών ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα στο Ν. Καβάλας. Γράφουν και ξαναγράφουν για το πρόβλημα. Τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι μόνο Καβαλιώτικο. Είναι- σημειώνουν- πρόβλημα όλης της Ελλάδας. Όλων των περιοχών που παράγουν σταφύλια. Φέτος το ελληνικό σταφύλι δεν πωλείται. Σχεδόν καθόλου. Και το χειρότερο; Δεν εξάγεται.

 

Χωρίς να υποτιμούμε το πρόβλημα της Κρήτης, της Κορίνθου κτλ προσεγγίζουμε την όλη κατάσταση στην τοπική της διάσταση. Ξέρουμε καλά τις πολλές οικογένειες αγροτών που μεγάλωσαν καλλιεργώντας σταφύλια. Ξέρουμε πολύ καλά την πολυετή παράδοση σε μια σειρά από δημοτικές κοινότητες. Κυρίως στο Δήμο Παγγαίου.

 

Είναι κάτι που δυστυχώς αλλάζει κι αλλάζει απότομα. Κάποιοι βέβαια προνόησαν. Επέλεξαν νέα καλλιέργεια κι εν πάση περιπτώσει έλαβαν τα μέτρα τους. Οι πολλοί δυστυχώς πιάστηκαν στον ύπνο. Και τώρα τρέχουν. Να σκεφθούν και να δουν το τι θα κάνουν. Μεγάλες εκτάσεις αμπελιών δεν έχουν μέλλον. Άραγε μπορούν αυτές να αλλάξουν και να φιλοξενήσουν κάτι άλλο; Φαίνεται δύσκολο.

 

Οι βασικές ευθύνες της νέας κατάστασης είναι φυσικά των ίδιων των παραγωγών. Που ενώ είχαν προειδοποιήσεις, αρνήθηκαν να δουν αυτό που έρχεται. Αλλά το κράτος; Τι έκανε το κράτος για να τους προστατεύσει; Απολύτως τίποτα. Να λοιπόν που με «βίαιο» τρόπο διαμορφώνονται νέα δεδομένα που δυστυχώς θα έχουν και τις αρνητικές τους συνέπειες. Σε ορισμένες περιπτώσεις αξεπέραστες.

 

Πάλι τα ίδια χθες αργά το μεσημέρι. Τούτη την φορά στην Κηπούπολη, στην κεντρική οδό Σοφοκλή Βενιζέλου. Το συνεργείο χωρίς κανένα σεβασμό στο ωράριο κοινής ησυχίας δούλευε σα να είναι 10 το πρωί! Κι έκανε αποκατάσταση στα χαντάκια (οπτικών ινών) που προ ημερών το ίδιο είχε προκαλέσει. Το περιστατικό, για το οποίο διαμαρτυρήθηκαν οι πολίτες, έγινε στη διασταύρωση της οδού Σοφοκλή Βενιζέλου με Μαβίλη. Κάποια στιγμή εμφανίστηκε στο σημείο η αστυνομία. Ευχόμαστε να έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα στο συνεργείο περί της υποχρέωσης του να τηρεί τους βασικούς κανόνες της καθημερινότητας.

 

Τα χαντάκια της οδού Κολοκοτρώνη έκλεισαν την περασμένη Δευτέρα, μετά από αρκετό καιρό και ταλαιπωρία των περιοίκων. Πάμε στα επόμενα. Το έργο του φυσικού αερίου επί της Ζαλόγγου (περιοχή Βύρωνα) χρειάζεται τη δική του αποκατάσταση αλλά αυτό μόνο ο Θεός ξέρει πότε θα γίνει. Όσοι διαμένουν στην περιοχή θα πρέπει να κάνουν υπομονή. Πόση; Ελπίζουμε όχι τόση όση χρειάστηκε σε άλλες περιπτώσεις.

 

Μέχρι τη Δευτέρα (προχθές) το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας είχε λάβει μόνο 5 αιτήσεις επί της διαδικασίας για την κάλυψη της θέσης του καλλιτεχνικού του διευθυντή. Περίμενε κι άλλες που επρόκειτο να λάβει χθες, μέσω του ταχυδρομείου. Έτσι σαφή, ολοκληρωμένη και οριστική εικόνα για τους ενδιαφερόμενους θα έχουμε μάλλον σήμερα.

 

Δεν άρχισαν ακόμη οι εργασίες μετατροπής του Όσκαρ σε χώρο διασκέδασης. Λέγεται ότι θα ξεκινήσουν σε έναν περίπου μήνα. Αν η πληροφορία είναι σωστή τότε όλα θα είναι έτοιμα την περίοδο των εορτών. Για τα Χριστουγεννιάτικα γλέντια και την εορταστική διασκέδαση γενικότερα.

 

Χωρίς προβλήματα λειτούργησαν χθες τόσο το 12ο όσο και το 10ο δημοτικό σχολείο. Ήταν η δεύτερη μέρα στο ανακαινισμένο ενεργειακά κτίριο, η οποία εξελίχθηκε ομαλά. Κυκλοφοριακά βέβαια ανακύπτει θέμα. Δύο φορές. Κατά την προσέλευση το πρωί και κατά το σχόλασμα το μεσημέρι. Ευτυχώς πολλοί γονείς, τώρα που βοηθά ο καιρός, συνοδεύουν τα παιδιά στο σχολείο με τα πόδια. Αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να Χειμωνιάσει. Μετά ακόμη περισσότερα οχήματα θα σταματούν- για λίγο- επί της Βενιζέλου. Για την αποβίβαση- επιβίβαση των μαθητών.

 

Αναρτήθηκαν στο facebook φωτογραφίες από την τελετή του αγιασμού στο Δημοτικό σχολείο του Κεχρόκαμπου. Εκεί οι εικόνες είναι εντελώς αντίθετες. Γιατί εκπαιδευτικοί, γονείς και φυσικά μαθητές είναι πολύ λίγοι. Παρόλα αυτά το σχολείο «αντέχει» και συνεχίζει να λειτουργεί. Εξυπηρετώντας τα λίγα νέα ζευγάρια που συνεχίζουν να ζουν στο χωριό.

 

Σίγα την είδηση… Με την επαναλειτουργία των σχολείων από προχθές Δευτέρα καταγράφηκαν και τα πρώτα μαθητικά κρούσματα στον κορωνοϊό. Όχι, δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Απλώς τα κρούσματα που γενικά είναι λίγα στο Νομό Καβάλας, εμπλουτίστηκαν όπως ήταν αναμενόμενο με αυτά της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας. Παλιά θα υπήρχε ανησυχία. Τώρα λέμε το απλό «…πάμε παρακάτω».

 

Ευχάριστη ανακοίνωση και πρωτοβουλία, έχει σχέση με την επανέναρξη των σχολείων, αυτή από τους γονείς και κηδεμόνες του σχολείου των Ποταμουδίων: «Αγαπητοί γονείς έγινε ο καθιερωμένος αγιασμός για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς στο σχολείο μας. Ο σύλλογος μας όπως κάθε χρόνο καλωσόρισε με δωράκια τους μικρούς μαθητές της Α τάξης μας.Ευχόμαστε να είναι μια όμορφη και δημιουργική χρονιά για τα παιδιά μας». Τα δωράκια αφορούσαν τσάντες πλάτης που τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν τόσο στο σχολείο όσο και στις άλλες τους δραστηριότητες.

 

Το προσεχές έτος 2023 είναι μεταξύ άλλων έτος ολοκλήρωσης των έργων του ΕΣΠΑ αφού 31 Δεκέμβρη του 2023 το τρέχον ΕΣΠΑ τελειώνει. Βιάζονται οι υπηρεσίες, βιάζονται και οι ανάδοχοι. Από τα έργα που επιτέλους θα ολοκληρωθούν (εντός του 2023) είναι αυτό στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου. Δεν φαίνεται ωστόσο το ανακαινισμένο και σε νέα κατάσταση θέατρο να προλαβαίνει το Καλοκαίρι. Οπότε θεατρικές παραστάσεις εκεί από το Καλοκαίρι του 2024. Και εκτός απροόπτου φυσικά.

 

Την Τετάρτη 31 Αυγούστου σε συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Παγγαίου αποφασίστηκε η κοπή δύο πεύκων κοντά στο σχολείο του Κοκκινοχώματος. Η απόφαση που ήταν ομόφωνη, εξηγεί τους λόγους: «Στην αυλή του δημοτικού σχολείου της Κοινότητας Κοκκινοχώματος πλησίον του κτιρίου του σχολείου βρίσκονται δύο πολύ υψηλά πεύκα τα οποία χρήζουν κοπής καθώς 1) ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι πτώσης κλάδων στον υποκείμενο χώρο όπου καθημερινά είναι χώρος παιγνιδιού πολλών παιδιών και 2) χρειάζεται να δημιουργηθεί ένας αθλητικός χώρος στο σημείο αυτό που βρίσκονται τα δέντρα, για τις ανάγκες του σχολείου».

 

Από την ΕΡΤ Ορεστιάδας είδηση, με ήπια κριτική Χριστόδουλου Τοψίδη στην Κυβέρνηση: «Ανεπαρκή για τη διάσωση των επιχειρήσεων, που επιβαρύνονται πολύ σοβαρά από το ενεργειακό κόστος, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου, Χριστόδουλος Τοψίδης, τα μέτρα που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι «οι ανακοινώσεις, ορθά, είχαν αναπτυξιακή στόχευση και στόχευση αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης».

 

Στις τελευταίες προβολές ταινιών του βρίσκεται ο «Ζέφυρος». Αποφάσισε να ενισχύσει τους Γιατρούς του Κόσμου, το δραστήριο παράρτημα της Καβάλας. Έτσι την Παρασκευή θα προβάλει την ταινία «Δεσμοί Γυναικών», τα έσοδα από την ταινία θα διατεθούν στην οργάνωση, για την αγορά παιδικών εμβολίων. Έναρξη προβολής 20.30.

 

 

 

Διαβάστε επίσης