• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Τα τουριστικά δεδομένα της περιοχής τα γνωρίζουμε. Πάρα πολύ καλά. Πέρα και εκτός των συνηθισμένων (αφίξεων, διανυκτερεύσεων, εκδρομών και εκδρομέων κτλ), υπάρχουν και τα άλλα. Πιο σπάνια μεν, υπάρχουν δε. Στη φωτογραφία ένα τέτοιο παράδειγμα. Γκρουπ Αμερικανών τουριστών σε ξενάγηση στην πόλη. Ευρισκόμενοι στο μνημείο της άφιξης του Αποστόλου Παύλου. Όπως εξήγησαν ήρθαν στην Καβάλα οδικώς. Με λεωφορείο φυσικά. Η πόλη τους άρεσε κι η περιοδεία τους στην ΑΜΘ συνεχίστηκε.

 


Πέρασε ένας χρόνος από το θάνατο της Μαρίας Φρατζεσκάκη. Της αξέχαστης και πάντα αγαπητής Μαρίας. Το περασμένο Σάββατο έγινε στη Μεσορόπη μνημόσυνο με την προσέλευση πολύ κόσμου. Εκτός από τους συγγενείς και καλούς φίλους της Μαρίας και της οικογένειας της, πολλοί παριστάμενοι ήταν συνάδελφοι της από τη Δ.Ο.Υ. Καβάλας. Η τοπική αυτοδιοίκηση -και μεταξύ άλλων- είχε παρόντες τους Ιωσηφίδου, Τελίδη, Τσουρουκίδη, Δρακονάκη, Μουριάδη.

 

Πάει, «χάλασε» κι ο Σκάι… Ο γνωστός ραδιοφωνικός σταθμός των Αθηνών- με μεγάλη προτίμηση και συμπάθεια στην Κυβέρνηση- φιλοξένησε την προηγούμενη εβδομάδα σε εκπομπή του τη βουλευτή Καβάλας Τάνια Ελευθεριάδου. Η κ. Ελευθεριάδου έδωσε συνέντευξη λόγω της συμμετοχής της (εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ) στην επιτροπή της Βουλής που ασχολείται με το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Μάλλον ήταν η πρώτη (μπορεί και τελευταία) συνέντευξη της κ. Ελευθεριάδου στο ραδιόφωνο του Σκάι.

 

Το περασμένο Σάββατο ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ τήρησε την πολυετή ισχυρή κομματική παράδοση. Μετακινήθηκε με πολλά στελέχη του στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησαν άπαντες την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο Βελίδειο. Δήλωσαν ικανοποιημένοι. Επέστρεψαν στην Καβάλα για να συνεχίσουν την αντιπολιτευτική τους δράση.

 

Το τρενάκι του Δήμου Καβάλας λόγω μιας ακόμη βλάβης του, δεν εκτελούσε δρομολόγια από το κέντρο της πόλης στη συνοικία της Παναγίας. Αλλά κι όταν η βλάβη διορθώθηκε, δεν επανήλθε. Προφυλάχτηκε ώστε την περασμένη Παρασκευή να διατεθεί στους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου. Έκανε χωρίς προβλήματα 3 δρομολόγια από και προς την Παναγία. Συνολικά μετέφερε 60 τουρίστες.

 

Άμεσα το τρενάκι επανέρχεται στα καθιερωμένα, δηλαδή στην εξυπηρέτηση των κατοίκων της Παναγίας. Όσοι ξέρουν λένε ότι «… τα έφαγε τα ψωμιά του». Θεωρούν σίγουρο ότι ο Δήμος Καβάλας σύντομα θα κληθεί να διαθέσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για να αποκτήσει ένα καινούργιο αυτού του τύπου όχημα. Το σημερινό όσο αντέξει, είναι η άποψη που επικρατεί στο Δήμο.

 

Τα δωρεάν δρομολόγια προς την Παναγία κάποιων εκ των επιβατών του κρουαζιερόπλοιου θύμωσαν τους οδηγούς Ταξί. Κι αν όχι όλους, κάποιους από αυτούς. Οι κούρσες που συνήθως «βγάζει» ένα κρουαζιερόπλοιο τούτη την φορά δεν υπήρξαν. Ή δεν υπήρξαν όπως σε προηγούμενες αφίξεις κρουαζιερόπλοιων. Οι επιβάτες προτίμησαν το δωρεάν τρενάκι και τη δωρεάν ξενάγηση. Η δημοτική πρωτοβουλία ωστόσο έγινε μία φορά κι απ’ ότι φαίνεται δεν θα επαναληφθεί. Ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.

 

Την προσεχή Πέμπτη το απόγευμα συνεδριάζει- μετά από καιρό- το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Ο πρόεδρος κ. Κώστας Πεφάνης αποφάσισε η συνεδρίαση να είναι μικτή. Δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη. Κι αποφάσισε σωστά. Αυτό σημαίνει επιστροφή στις συνεδριάσεις της παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών». Ως εκ τούτου η συνεδρίαση θα ξαναγίνει μαραθώνια… Κάτι που το προηγούμενο διάστημα και για πολλούς λόγους, δεν συνέβαινε. Κι αυτήν την φορά η ημερήσια διάταξη είναι «λάιτ» και μικρή. Άρα ότι γίνει (και έχει ενδιαφέρον) θα γίνει στα θέματα πριν την ημερήσια διάταξη.

 

Από την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη ως την Κυριακή 2 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί στην πόλη μας το επετειακό συνέδριο της Ιατρικής Εταιρίας Καβάλας. Με την ευκαιρία των 100 ετών από την ίδρυση της, την δραστηριοποίηση της στην Καβάλα. Το συνέδριο αποφασίστηκε να γίνει στο ξενοδοχείο Γαλαξίας. Η τελετή έναρξης παρουσία τοπικών παραγόντων θα γίνει την πρώτη μέρα της συνάντησης (απόγευμα της 30ης Σεπτέμβρη) ενώ την τελευταία μέρα θα υπάρξουν ομιλίες συμπολιτών γιατρών και για θέματα που αφορούν και τους πολίτες.

 

Για την Ιατρική Εταιρία Καβάλας μείζονος σημασίας θέμα ήταν και παραμένει η αξιοποίηση του Σανατόριου και της πρώην Ορθοπεδικής Κλινικής. Για τη δεύτερη υπήρξε ενδιαφέρον και διαπραγμάτευση που δυστυχώς δεν είχε θετικό αποτέλεσμα. Για το Σανατόριο, που ρημάζει, η Εταιρία περιμένει οριστική δικαίωση της με απόφαση πια του Αρείου Πάγου.

 

Μεγάλη αποστολή διοικητικών παραγόντων του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας βρέθηκε στην Καλαμάτα. Έλαβε μέρος στο 20ο συνέδριο Λυκείων Ελληνίδων απ’ όλη την Ελλάδα. Επικεφαλής της Καβαλιώτικης αποστολής ήταν η πρόεδρος Μαρίνα Φιλιππίδου. Πέρα από τη συμμετοχή στις εργασίες του συνεδρίου, οι εκπρόσωποι του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας παρακολούθησαν πρόγραμμα ξενάγησης στην Καλαμάτα και την ευρύτερη περιοχή.

 

Συμπολίτες που αθλούνται περιμετρικά του «Ανθή Καραγιάννη» διαμαρτύρονται επειδή εκεί έπαψε να λειτουργεί ο φωτισμός. Ο οποίος και τους διευκόλυνε στις προπονήσεις τους όταν το γήπεδο είναι κλειστό. Στα … σκοτάδια που δημιουργήθηκαν δεν μπορεί να αθληθεί κανείς. Ο Δήμος Καβάλας πρέπει να ξανανάψει τα φώτα και να διευκολύνει αυτούς τους ανθρώπους.

 

Μιας και μιλάμε για φωτισμό. Συνεχίζουν να μην λειτουργούν τα φώτα της οδού Σέκερη. 5 διαδοχικές λάμπες δεν ανάβουν, λόγω βλάβης που προκάλεσε ο εργολάβος του έργου των οπτικών ινών. Υποσχέθηκε να διορθώσει το πρόβλημα μα δεν το έκανε. Ο Δήμος Καβάλας δεν εμφανίστηκε στην περιοχή όπου η ταλαιπωρία περιοίκων συνεχίζεται. Εδώ και μέρες δεν λειτουργεί τμήμα του φωτισμού και στην οδό Εθνάρχου Μακαρίου.

 

Τα νέα για την εστίαση δεν είναι πάντα καλά. Τις προάλλες έκλεισε κατάστημα ταβέρνας σε συνοικία της πόλης. Λειτουργούσε με επιτυχία τα προηγούμενα έτη. Ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης προσπάθησε να την πουλήσει αλλά δεν υπήρξε ενδιαφερόμενος. Είναι ο Χειμώνας που έρχεται, τόσο διαφορετικός από το πρόσφατο Καλοκαίρι, που επηρεάζει τους πάντες και τα πάντα!

 

Από τον πρόεδρο των ξενοδόχων της Θάσου κ. Πάρη Παρασχούδη μαθαίνουμε την επίσκεψη στο νησί δημοσιογράφων από το εξωτερικό: « Η συνεργασία της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου με την Marketing Greece συνεχίζεται και 4η χρόνια. Από 13 έως 15 Σεπτεμβρίου φιλοξενήσαμε στο νησί μας ομάδα Γερμανών και Άγγλων δημοσιογράφων. Στην επίσκεψη αυτή δόθηκε έμφαση στους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από την δημιουργία και παραγωγή τοπικών προϊόντων, αναδεικνύουν την τοπική κουλτούρα, την αυθεντικότητα και την πολιτιστική αξία της Θάσου».

 

Την περασμένη Παρασκευή ήταν να δικαστεί στο Τριμελές Καβάλας αρκετά σοβαρό περιστατικό κακοποίησης ζώου. Ειδικότερα σκύλου. Περιστατικό που ανέδειξε ο φιλοζωικός σύλλογος «Αίσωπος». Μάλιστα το περιστατικό είχε γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Τελικά η υπόθεση αναβλήθηκε, ορίστηκε νέα δικάσιμος. Ο λόγος της αναβολής ήταν το ότι η βασική μάρτυρας- ο άνθρωπος που έκανε την αρχική καταγγελία- ήταν άρρωστος με κορωνοϊό. Σε αυτές τις περιπτώσεις η αναβολή της υπόθεσης θεωρείται και είναι βέβαιη. Την ίδια μέρα στο ίδιο δικαστήριο συζητήθηκε για πολύ ώρα μία ακόμη υπόθεση ρευματοκλοπής. Εδώ στην Καβάλα. Υπόθεση του 2017. Πολλά λόγια, αντικρουόμενα στοιχεία κτλ. Στο τέλος ο κατηγορούμενος αθωώθηκε.

 

Διαβάστε επίσης