• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Συνεχίστηκαν χθες το απόγευμα οι εκδηλώσεις του Δήμου Καβάλας στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας. Χθες μετατράπηκε σε πεζόδρομο η οδός Νίκης, δρόμος που ενώνει την Δαγκλή με την Εθνάρχου Μακαρίου. Τα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα μεταξύ καπνομάγαζων (και πολυκατοικιών) φυσικά και ήταν ωραία. Και προσωρινά ταυτόχρονα. Η φωτογραφία αφορά την προετοιμασία του δρόμου της εκδήλωσης. Της οδού Νίκης. Η τελευταία εκδήλωση για την ίδια Εβδομάδα αύριο το απόγευμα. Με προσωρινή πεζοδρόμηση δρόμων στην περιοχή του Αγίου Νικολάου (Κριεζή, Ύδρας και Αγίου Νικολάου).

 


Διαμορφώνονται νέα κυκλοφοριακά δεδομένα έξω από την Καβάλα- στα ανατολικά- επειδή εκεί πρόκειται να λειτουργήσουν νέα διόδια. Πλευρικά πολλά, μετωπικά μόνο ένα. Σε αυτήν την καινούργια κατάσταση οι κάτοικοι της πόλης δεν έχουν μόνο υποχρεώσεις. Έχουν και δικαιώματα. Που φθάνουν ακόμη και στην ελεύθερη διέλευση τους (από τα νέα διόδια). Σωστά έχει αναφερθεί ότι περί του θέματος είναι απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση. Σημαντική λεπτομέρεια το ότι η Εγνατία Οδός οδεύει σε ιδιωτικοποίηση. Την οποία η νομοθετική ρύθμιση πρέπει να προλάβει.

 

Σχετική ανακοίνωση έκανε προ ημερών ο κ. Λεωνίδας Παππάς. Συμπληρωματικά έδρασε προχθές και ο Αντιπεριφερειάρχης Αλέξης Πολίτης. Καλώς ή κακώς το θέμα είναι άλλης αρμοδιότητας. Είναι των βουλευτών. Οι τρεις Κυβερνητικοί πρέπει να δράσουν από κοινού ώστε να υπάρχει για τους Καβαλιώτες, για όσους το δικαιούνται, το προβλεπόμενο μέτρο της ελεύθερης διέλευσης. Όλα πρέπει να γίνουν συντονισμένα και γρήγορα. Πολύ γρήγορα. Ακόμη και πριν την λειτουργία των νέων μετωπικών διοδίων. Η οποία «οδεύει» για το δεύτερο 15νθήμερο του Οκτώβρη. Προσοχή, πραγματικός αντίπαλος μας δεν είναι τα νέα διόδια. Πραγματικός αντίπαλος είναι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του δρόμου. Αλλιώς ζητάς από τη σημερινή Εγνατία Οδό κι αλλιώς από μια εταιρία ιδιωτική.

 

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας συνεδρίασε χθες το μεσημέρι. Με μικτό τρόπο. Μια ήσυχη και χωρίς ειδήσεις συνεδρίαση. Η διοίκηση του Δήμου δεν είπε τίποτα για το περίφημο έργο των αναπλάσεων που θα δημοπρατηθεί πάλι. Η αντιπολίτευση απέφυγε και αυτή οποιαδήποτε σχετική αναφορά. Σίγουρα το θέμα θα απασχολήσει αύριο την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Εκεί και αντίθετα με τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, αναμένεται να ειπωθούν πολλά. Και από τη μία πλευρά και από την άλλη.

 

Συνεχίζεται η κινητικότητα μεταξύ των εργαζομένων των Δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων. Άλλοτε είναι η γνωστή κινητικότητα και άλλοτε κάπως αλλιώς. Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τι μεσολάβησε. Εργάτης από το Δήμο Παγγαίου έλαβε μετάταξη για να συνεχίσει να εργάζεται στο Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας. Εργάτης της ΔΕΥΑ Καβάλας έλαβε μετάταξη, για λόγους υγείας, για να συνεχίσει να εργάζεται στη ΔΕΥΑ της Κω. Τέλος ωφελούμενος του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στο Δήμο Θάσου απολύθηκε πρόωρα. Αναμενόμενο. Είχε να εμφανιστεί στην εργασία του από τις 16 Αυγούστου!

 

Ο πολιτιστικός σύλλογος του όμορφου Πλαταμώνα, στη ΔΕ Ορεινού του Δήμου Νέστου, προετοιμάζει την γιορτή της κτηνοτροφίας. Η οποία θα γίνει κανονικά στο χωριό και μετά από δύο χρόνια διακοπής λόγω της πανδημίας. Το γεγονός θα γίνει αρχές Οκτώβρη, στην γνωστή του δηλαδή ημερομηνία. Επαναλαμβάνουμε ότι φέτος δεν έγινε η γιορτή της πατάτας στη Λεκάνη για λόγους που αφορούν την ετοιμότητα του διοργανωτή συλλόγου του χωριού της Λεκάνης.

 

Η Πολεοδομία Καβάλας εξέδωσε άδεια για εργασίες συντήρησης σε ακίνητο που βρίσκεται κοντά στο κέντρο της πόλης. Αυτό καιρό τώρα δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση. Πρέπει να συντηρηθεί ώστε να μην είναι επικίνδυνο. Στα αξιοσημείωτα της υπόθεσης το ότι ανάμεσα στους αρκετούς ιδιοκτήτες του ακινήτου είναι και τράπεζα. Η οποία δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, συμφώνησε στη δαπάνη των απαραίτητων εργασιών.

 

11 ήταν χθες οι ασθενείς με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο. Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι. Νοσούν σχετικά ήπια. Κι ενώ το ίδρυμα ειδοποίησε τους συγγενείς τους ώστε να μεταφερθούν και να μείνουν σπίτι, οι συγγενείς απαντούν αρνητικά. Θα τους πάρουν σπίτι, απάντησαν στο Νοσοκομείο, μόνο όταν είναι αρνητικοί στα τεστ. Δυστυχώς οι ηλικιωμένοι που κάνουν σχεδόν κάθε μέρα τεστ, αργούν να «απελευθερωθούν» από τον κορωνοϊό. Κι ως εκ τούτου παραμένουν στο Νοσοκομείο.

 

Στο μεταξύ νέοι συμπολίτες που υπηρετούν από χθες την στρατιωτική τους θητεία, έσπευσαν κι αυτοί στο Νοσοκομείο. Για να αρχίσουν τη θητεία τους έπρεπε να έχουν μαζί τους αρνητικό τεστ. Οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, το έκαναν στο νοσηλευτικό ίδρυμα της πόλης. Το εργαστήριο του οποίου και μετά από πολύ καιρό έκανε την περασμένη Δευτέρα 124 τεστ. Πάρα πολλά για την περίοδο που διανύουμε. Το γεγονός οφείλονταν στους νεοσύλλεκτους.

 

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Ν. Καβάλας κ. Νίκος Ίμβρος δεν έχει καλά νέα για τη δυνατότητα ενίσχυσης του προσωπικού που υπηρετεί στο Νομό Καβάλας. Μέσω της διαδικασίας των Φθινοπωρινών μεταθέσεων. Στηριγμένος σε έγκυρες πληροφορίες (και όχι οριστικές αποφάσεις) έγραψε στο διαδίκτυο: «Οι πληροφορίες που έρχονται από την Αθήνα είναι ότι το αυριανό συμβούλιο μεταθέσεων θα ανακοινώσει ένα τεράστιο μηδέν στους συναδέλφους που θα έρθουν στην Καβάλα… Ελπίζω να πρόκειται για αστείο, “κρύο” αλλά αστείο από αυτούς που διαχρονικά μας λατρεύουν στα λόγια και μας ξεχνούν στην πράξη…».

 

Υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για αυτούς που στις επόμενες βουλευτικές εκλογές θα ήθελαν να είναι υποψήφιοι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Στη διαδικασία που ήταν σε εξέλιξη το προηγούμενο διάστημα, φέρονται να δήλωσαν ενδιαφέρον οι «παλιοί» Εμμανουηλίδης Τάκης, Γιώργος Καρατσιουμπάνης και Αθηνά Παναγιωτίδου. Οι προερχόμενοι από την αυτοδιοίκηση Δημήτρης Λυμπεράκης και Σωτήρης Σωτηριάδης. Η μηχανικός Ζωή Χωματά και τέλος η σημερινή βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου. Όταν έρθει η ώρα και μεταξύ όσων αναφέραμε, το κόμμα θα κάνει τις επιλογές του. Θα λάβει την απόφαση του.

 

Μετά την μεγάλη επιτυχία που σημείωσε στον Αμυγδαλεώνα, το εκπαιδευτικό πλανητάριο σκοπεύει να επανέλθει στο Ν. Καβάλας. Καλεσμένο τούτη την φορά του πολιτιστικού συλλόγου του Κοκκινοχώματος. Η ημερομηνία που ανακοίνωσαν οι διοργανωτές είναι η 24η Σεπτέμβρη. Εκείνη την μέρα η επίσκεψη στο πλανητάριο θα είναι δυνατή αφού θα βρίσκεται έξω από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του συλλόγου. Στο Κοκκινόχωμα φυσικά.

 

Πολλά «μαύρα σκοτάδια» και το βράδυ της Δευτέρας έξω από το κτίριο του Νοσοκομείου. Σύμφωνα με την ενημέρωση που υπήρξε, το βασικό πρόβλημα οφείλονταν σε βλάβη. Κάποιες άλλες λάμπες ίσως και να έσβησαν για λόγους οικονομίας. Στο τέλος μάλλον έσβησαν όλες οι λάμπες ταυτόχρονα! Χθες λοιπόν έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου η κατάσταση να ομαλοποιηθεί.

 

Τροχαίο μόνο υλικών ζημιών συνέβη χθες το πρωί μπροστά από το κτίριο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Ευτυχώς μόνο υλικών ζημιών μιας και επρόκειτο για σύγκρουση δικύκλου με ημιφορτηγό (αγροτικού τύπου). Το περιστατικό συνέβη όταν και τα δύο οχήματα κατέβαιναν από την Αγία Παρασκευή, το ημιφορτηγό επιχείρησε να στρίψει προς την οδό Σέκερη. Το δίκυκλο έπεσε πάνω του, ο οδηγός βρέθηκε στο οδόστρωμα αλλά δεν τραυματίστηκε. Πάλι καλά.

 

 

 

Διαβάστε επίσης