• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η μοναξιά του ναυαγοσώστη στην άδεια από κόσμο παραλία. Η αλλαγή του καιρού και η πτώση της θερμοκρασίας επηρέασε τους λουόμενους που άρχισαν σταδιακά να αποχωρούν. Χθες μάλιστα με την συννεφιά ήταν ακόμη λιγότεροι (στην παραλία του Περιγιαλίου). Αντίθετα ο ναυαγοσώστης παρέμεινε στο πόστο του. Θα είναι εκεί, όπως όλοι οι ναυαγοσώστες άλλωστε, ως το τέλος του μήνα. Και μόνος και μετά πολλών, που λένε.

 


 

Τις προηγούμενες ημέρες και σε κεντρικά σημεία της πόλης εμφανίστηκαν αφίσες με υβριστικό για την κυβέρνηση περιεχόμενο. Στα χρώματα της ΝΔ, στα μπλε. Ο αφισοκολλητής παραμένει άγνωστος και δεν φαίνεται να είναι ο συνήθης ύποπτος. Το απαράδεκτο περιεχόμενο των αφισών θυμίζει τα συνθήματα που επιμόνως γράφονται στους εξωτερικούς τοίχους του κτιρίου του πρώην ΙΚΑ. Τα οποία το πρωί τα σβήνουν και το βράδυ ξαναγράφονται… Είναι κάτι που επαναλαμβάνεται εδώ και πολύ καιρό.

 

Το πιο πιθανό σενάριο (αλλά σενάριο) είναι να δρουν στην Καβάλα ακροδεξιοί, οι οποίοι έχουν λόγους να στρέφονται κατά της Κυβέρνησης (κατά της ΝΔ δηλαδή) με φανατισμό και σύστημα. Κι αν οι απόψεις τους ήταν εντός ορίων, μπορεί και να τις συζητούσαμε. Ωστόσο έχουν ξεπεράσει προ πολλού τα όρια. Εξ αυτού του λόγου η συγκεκριμένη δράση δεν είναι αντιπολίτευση. Είναι κάτι άλλο. Πολύ χειρότερο (αν σκεφθεί κάποιος κι όσα υποκρύπτονται των συνθημάτων και των αφισών).

 

Σημαντική η σημερινή μέρα. Κρίσιμη και σημαντική για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την ιδιωτικοποίηση του. Σήμερα κατατίθενται στο ΤΑΙΠΕΔ οι οικονομικές προσφορές. Το λιμάνι διεκδικούν δύο Αμερικανικών συμφερόντων κοινοπραξίες. Μία εκ των οποίων είναι αυτή που θα αναλάβει το νέο λιμάνι Καβάλας, το «Φίλιππος Β’». Αν προσεγγίσουμε το θέμα από την Καβαλιώτικη του πλευρά τότε σαφώς και δεν μας συμφέρει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης να το αναλάβει αυτός που θα έχει υπό την ευθύνη του το λιμάνι της Καβάλας. Για ευνόητους λόγους. Θα προτιμήσει να αναπτύξει της Αλεξανδρούπολης ενώ το «Φίλιππος Β’» θα μείνει δεύτερο… Με όσα αυτό συνεπάγεται.

 

Σε σχετικά καλό κλίμα συνεδρίασε το απόγευμα της Τρίτης η διοίκηση του ΔΗΠΕΘΕ. Ο … λαϊκισμός έμεινε εκτός συνεδρίασης. Γεγονός που μπορεί και να είναι συμπτωματικό. Προσωρινό. Συμφωνήθηκε να μην διαρρεύσουν τα ονόματα των 7 υποψήφιων για τη θέση του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή. Η συμφωνία, όσο κι αν φαίνεται περίεργο, τηρούνταν χθες. Ως τουλάχιστον τις απογευματινές ώρες. Για σήμερα βλέπουμε.

 

Η ιστορία του έργου είναι λίγο πολύ γνωστή. Έργο αναπλάσεων κοινόχρηστων χώρων στη ΔΕ Φιλίππων, το οποίο ακυρώθηκε δίκαια από τον Επίτροπο. Έργο που θα επιδιωχθεί να δημοπρατηθεί πάλι, πριν το τέλος του έτους. Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε ότι το έργο που πρόσφατα ακυρώθηκε, είχε δημοπρατηθεί πριν έναν χρόνο. Τον Οκτώβρη του 2021!

 

Για όσους βιάζονται με τα έργα, το παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό. Μια δημοπρασία που γίνεται τώρα θα αποκτήσει ουσία μετά από έναν περίπου χρόνο! Και να σκεφθεί κανείς ότι το συγκεκριμένο έργο είχε σύντομες διαδικασίες αφού δεν είναι έργο ΕΣΠΑ. Τα έργα του ΕΣΠΑ αργούν περισσότερο (μέχρι να ξεκινήσουν).

 

Η διαδικασία εκτέλεσης έργων στην Καβάλα έχει και καλά νέα. Ας πούμε καλά νέα. Στο γνωστό ταλαιπωρημένο τμήμα της οδού Κασσάνδρου οι εργασίες είναι πλέον καθημερινές. Λέτε να πλησιάζει η ώρα να δούμε τον καινούργιο πεζόδρομο; Μπορεί. Σε γενικές γραμμές πρέπει να είμαστε «κουμπωμένοι» κι επιφυλακτικοί. Κανείς δεν ξέρει τι ξημερώνει… Δυστυχώς και σε αυτόν τον τομέα.

 

Αδικήθηκε κι αυτήν την φορά η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας μιας και στις Φθινοπωρινές μεταθέσεις αστυνομικών δεν υπήρξε καμία ενίσχυση της. Η Ένωση Αστυνομικών Ν. Καβάλας διαμαρτύρεται. Όπως κάθε φορά. Η ανακοίνωση διαμαρτυρία της, χθες, ξεχωρίζει για τον ήπιο τρόπο με τον οποίο έχει γραφτεί. Αυτού του είδους η διεκδίκηση του αυτονόητου, κακά τα ψέματα δεν είναι αρκετή. Χρειάζεται δυνατότερη φωνή και πιο συγκεκριμένες περί του θέματος αναφορές.

 

Συμπληρωματικά στη χθεσινή μας αναφορά για τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας. Προσθέτουμε τον Τάσο Καρασαββόγλου. Το όνομα του οποίου στο παρελθόν είχε ακουστεί και για το Δήμο Καβάλας. Και ο κ. Καρασαββόγλου θα ήθελε να είναι υποψήφιος βουλευτής Καβάλας.

 

Όσο για το ψηφοδέλτιο της ΝΔ στο Ν. Καβάλας, παραμένει ένα και μοναδικό νέο όνομα. Του Μάρκου Δέμπα. Πέραν αυτού το… χάος. Κι εδώ που τα λέμε με τρεις εν ενεργεία βουλευτές και τον συγκεκριμένο εκλογικό νόμο, είναι δύσκολο να ενδιαφερθούν κι άλλοι. Στις γυναίκες; Στις γυναίκες υπάρχει μία κενή θέση. Αν και αρκετοί ισχυρίζονται ότι οι κενές θέσεις γυναικών τελικά είναι δύο. Γυναίκες να ενδιαφέρονται δεν υπάρχουν.

 

Αποτελέσματα rapid τεστ της περασμένης Δευτέρας. Στο Κ.Υ. Πρίνου έγιναν 35 τεστ με 0 θετικά περιστατικά. Στην Ελευθερούπολη 10 μόνο τεστ με 0 θετικά περιστατικά αλλά στη Χρυσούπολη βρέθηκαν 11 κρούσματα σε 36 τεστ. Ο μέσος όρος ηλικίας των 11 πολιτών που ήταν θετικοί  τα 17 έτη! Άρα τα κρούσματα της Χρυσούπολης αφορούν μαθητές. Την ίδια μέρα στο Αμφιθέατρο έγιναν 63 τεστ με 8 θετικά περιστατικά.

 

Ο γενικός γραμματέας του Δήμου Παγγαίου κ. Γιώργος Καλλινικίδης δήλωσε χθες, μιλώντας στο ραδιόφωνο της Πρωινής, ότι οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου συνεχίζουν να μην πληρώνουν τα διόδια της Μουσθένης. Περνούν ελεύθερα απ’ όλα τα πλευρικά διόδια του ίδιου Δήμου. Έχουν στη διάθεση τους κάρτα, την δείχνουν και η μπάρα σηκώνεται για ελεύθερη διέλευση. Τόσο απλά. Τόσο σωστά. Άραγε θα γίνει το ίδιο με τους κατοίκους του Δήμου Καβάλας;

 

Το σκάκι «απλώνεται» στο Νομό Καβάλας. Κι αντέχει στις πιέσεις άλλων δραστηριοτήτων των παιδιών. Αντιγράφουμε την ανακοίνωση του σκακιστικού ομίλου του Δήμου Νέστου (και χαιρόμαστε που το σκάκι αναπτύσσεται και στη Χρυσούπολη): «Ο Σκακιστικός Όμιλος Δήμου Νέστου ανακοινώνει την έναρξη τμημάτων διδασκαλίας σκακιού για την σχολική περίοδο 2022-2023 στο χώρο του πρώην Ειρηνοδικείου. Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από τις 19 Σεπτεμβρίου είτε τηλεφωνικά (Μάριος Παπαδιανάκης-6973827193) είτε στον χώρο διδασκαλίας (6-8 το απόγευμα). Επίσης θα λειτουργήσει και τμήμα ενηλίκων αν εκδηλωθεί ενδιαφέρον».

 

Πολύ συζήτηση γίνεται αυτήν την εποχή για την νεοϊδρυθείσα αστυνομία των Πανεπιστημίων. Εκεί που εμφανίστηκε κι ανέλαβε υπηρεσία, υπήρξαν αντιδράσεις. Διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες. Έντονες. Για το ΔΙΠΑΕ Καβάλας θα πρέπει να επαναλάβουμε ότι τέτοια δεν προβλέπεται. Τουλάχιστον με τα έως σήμερα δεδομένα. Για αργότερα βλέπουμε…

 

Στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας γίνονται πολλά περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε και ήδη γνωρίζουμε. Χθεσινή της ανάρτηση παρουσιάζει μια ακόμη δραστηριότητα στους πάντα φιλόξενους χώρους της: «Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» με μεγάλη χαρά φιλοξενεί Τμήμα Εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας. Η κ. Ελισάβετ Παρασκευοπούλου εθελοντικά αφιερώνει τις γνώσεις και τον χρόνο της προκειμένου να τελειοποιήσουν τα Ελληνικά τους οι Ρωσόφωνοι κάτοικοι της πόλης μας». Στο γκρουπ που έχει τακτικές συναντήσεις συμμετέχουν αρκετοί Ρωσόφωνοι. Όπως μάλιστα φαίνεται στη σχετική φωτογραφία, πρόκειται μόνο για γυναίκες! Όλων των ηλικιών.

 

Διαβάστε επίσης