μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο τοίχος της φωτογραφίας είναι ότι απέμεινε από το ιστορικό και υπό προστασία(!) ακίνητο Μπαλάνου. Τον βγάζει δεν τον βγάζει τον ερχόμενο Χειμώνα… Τα μέτρα προφύλαξης των διερχόμενων χαλαρά (λόγω πολυκαιρίας και χωρίς καμία συντήρηση σε αυτά), αφορούν το πάνω μέρος του ακινήτου. Η συγκεκριμένη κατάσταση περιμένει όπως όλα δείχνουν, την επόμενη ή την μεθεπόμενη κακοκαιρία. Στο τέλος της ιστορίας δεν θα υπάρχει απολύτως τίποτα να θυμίζει το τι υπήρχε. Κι έτσι η ζωή θα συνεχιστεί με κάτι που δεν θα έχει καμία σχέση με το παρελθόν. Το παρελθόν θα έχει … «εξαφανιστεί». Πλήρως.

 


 

Οι υποθέσεις της ενδοοικογενειακής βίας δεν έχουν τέλος. Μία ακόμη, τουλάχιστον μία ακόμη, απασχόλησε χθες το Τριμελές Καβάλας. Περιστατικό μάλιστα που φέρονταν να έγινε σε σχολείο της πόλης! Εκεί συνέβη το σοβαρό επεισόδιο μεταξύ των εν διαστάσει συζύγων. Κι ενώ άρχισε κάθε πλευρά να αναπτύσσει τις απόψεις της, αποδείχθηκε ότι έπρεπε να παραστεί στη δίκη για να καταθέσει εκπαιδευτικός και αυτόπτης μάρτυρας. Η εκδίκαση διακόπηκε, δόθηκε αναβολή για να κληθεί ο εκπαιδευτικός.

 

Από τα λοιπά χθες στο δικαστήριο η εκτεταμένη χρήση της προστατευτικής μάσκας. Φορούσαν άπαντες οι δικαστές. Οι περισσότεροι δικηγόροι και οι πιο πολλοί πολίτες που ήταν στο ακροατήριο. Ρόλο έπαιξε το γεγονός ότι αρχικά η αίθουσα του ακροατηρίου ήταν γεμάτη. Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση πολυκοσμίας άπαντες θεώρησαν σωστό να βάλουν μάσκα. Που την κράτησαν στο πρόσωπο τους ως το τέλος.

 

Περίεργα πράγματα. Μη αναμενόμενα. Ήρθε στην Καβάλα ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ που αντιμετώπισε πρόσωπο με πρόσωπο τους αγρότες και μιλώντας τους έβαλε τα πράγματα στη θέση τους. Προκαταβολές αποζημιώσεων- είπε στους αγρότες του Παγγαίου- τέλος Οκτώβρη και τέλος Δεκέμβρη. Εξόφληση την Άνοιξη.

 

Ο κ. Δούκας είπε όλη την αλήθεια. Κι έκανε πάρα πολύ καλά. Στις συναντήσεις του ήταν μόνος. Απουσίαζαν οι κυβερνητικοί παράγοντες που είχαν ασχοληθεί με το ίδιο θέμα. Οι αγρότες μάλλον περίμεναν αυτήν την αλλαγή του χρονοδιαγράμματος αφού τις «φαστ τρακ» αποζημιώσεις έπαψαν από καιρό να τις πιστεύουν. Και να τις περιμένουν. Η … προσγείωση δεν ήταν ανώμαλη. Ούτε υποχρεωτική. Ήταν προσγείωση στην πραγματικότητα που όλη την περίμεναν.

 

Η αδικία και το περίεργο έγκειται στο εξής. Άλλοι υποσχέθηκαν «λαγούς με πετραχήλια» κι ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ χωρίς την παρουσία τους απλώς διόρθωσε τα πράγματα. Ευχόμαστε όσα υποσχέθηκε ο κ. Δούκας να υλοποιηθούν γιατί με το δημόσιο και ειδικά τον ΕΛΓΑ ποτέ και για τίποτα δεν μπορείς να είσαι σίγουρος.

 

Η αλλαγή του καιρού μετά μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας δεν επηρεάζει μόνο τις παραλίες. Αφορά και την εστίαση. Χθες, 22 Σεπτέμβρη, μια πρώτη επιχείρηση εστίασης άρχισε να τοποθετεί τα γνωστά προστατευτικά πλαστικά πλαίσια για το κρύο! Στον εξωτερικό της χώρο. Αν ο καιρός συνεχιστεί ίδιος τότε δεν αποκλείουμε σύντομα να δούμε και τις σόμπες. Έτοιμες να λειτουργήσουν ή και σε λειτουργία!

 

Γνωστοποιήθηκε και υπηρεσιακά χθες η ματαίωση ενός φιλόδοξου σχεδίου που αφορούσε κατασκευή μεγάλου φωτοβολταϊκού πάρκου στη Βιομηχανική Περιοχή Καβάλας. Πρωτοβουλία των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛ.ΠΕ). Η αρχική απόφαση με ένταξη και στον Αναπτυξιακό Νόμο, πάρθηκε προ ετών. Το 2014. Τα ποσά ήταν μεγάλα. Τόσο της επένδυσης όσο και της επιχορήγησης. Στο τέλος δεν έγινε απολύτως τίποτα. Έτσι χθες αναρτήθηκε η ανάκληση ένταξης του σχεδίου στον Αναπτυξιακό Νόμο.

 

Αναστατώθηκε προχθές το χωριό των Κρηνίδων. Από καταδίωξη και σύλληψη παράνομων μεταναστών. Αυτή ήταν η αφορμή ο κ. Κώστας Πούλιας, κάτοικος της περιοχής, να γράψει το τι πραγματικά ζουν οι κάτοικοι των Κρηνίδων. Τι παρακολουθούν πολύ συχνά: « Αυτό θα πει οργάνωση. Σχεδόν κάθε μέρα περνούν από το χωριό λαθρομετανάστες, από αυτούς που λέει ο Θεοδωρικακος οτι δεν περνάνε τα σύνορα. Φθάνουν βράδυ σταθμεύουν κάπου στα ΒΔ του χωριού και τις πρωινές ώρες πηγαίνουν στο μπακάλικο που ξέρουν με ακρίβεια που είναι και ανεξάρτητα από το αν είναι Σύροι- Αφγανοί – Σομαλοί ή δεν ξέρω γω, ψωνίζουν αυστηρά τα ίδια πράγματα. Τορτίγιες, ψωμί του τοστ και μπισκότα Παπαδοπούλου. Συν κάποιες κονσέρβες και συνεχίζουν το ταξίδι τους. Απ’ ότι φαίνεται γνωρίζουν λεπτομερώς κάθε σημείο της διαδρομής οπότε σίγουρα έχουν βιβλίο με γραπτές λεπτομερείς οδηγίες. 200 Χλμ δυτικά από τα σύνορα του Έβρου είναι το χωριό».

 

Σχετικές με το ίδιο θέμα, λένε οι αστυνομικές αρχές, είναι οι συχνές κλοπές επαγγελματικών οχημάτων. Μικρών και μικρομεσαίων φορτηγών. Πρόσφατα το πεδίο αυτής της δράσης έφθασε ως τη Νέα Πέραμο. Το όχημα (που κλάπηκε νύχτα στη Νέα Πέραμο) βρέθηκε λίγη ώρα μετά. Ελαφρώς «ταλαιπωρημένο»…

 

Τα Αθηναϊκά κανάλια ασχολούνται καθημερινά με την ανθρωποκτονία στη Χρυσούπολη. Συχνά μεταδίδονται αντίθετες μεταξύ τους πληροφορίες. Την Τετάρτη το Μέγκα ανέφερε ότι ο δράστης κινήθηκε με δίκυκλο. Χθες ο Aplha διέψευσε τα περί δικύκλου. «Υπάρχει ένα δίκυκλο σε κάμερα δρόμου αλλά ούτε ξέρουμε ότι έχει σχέση με το περιστατικό, ούτε φαίνονται οι πινακίδες του» είπε η δημοσιογράφος.

 

Το δεύτερο μέρος αυτών των αναφορών, τις οποίες συχνά διαβάζουμε και σε ιστοσελίδες της Αθήνας, έχει σχέση με το κίνητρο. Εδώ μάλλον υπάρχει σύμπτωση εκτιμήσεων. Με διακριτικό τρόπο γίνεται αναφορά σε εργασιακά και άλλα προσωπικά, πολύ προσωπικά, θέματα του θύματος. Τι καταλαβαίνουμε; Απ’ όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι 1) Η υπόθεση φυσικά και θα εξιχνιαστεί 2) Αυτό δεν θα γίνει άμεσα. Και δεν θα γίνει άμεσα διότι το έγκλημα ήταν προμελετημένο. Αλλά όσο προμελετημένο και να ήταν, θα βρεθεί η άκρη. Είναι σίγουρο.

 

Μεσημβρινός καφές χθες για τον Τάκη Εμμανουηλίδη και τον Γιώργο Παπαφιλίππου. Ανταλλαγή απόψεων σε κεντρικό κατάστημα εστίασης με αναφορές, πολλές αναφορές, στο προηγούμενο Καλοκαίρι. Τα άλλα, τα πολιτικά, που συζητήθηκαν φυσικά και δεν έγιναν γνωστά. Τα κράτησαν και οι δύο για τον εαυτό τους.

 

Κάποια στιγμή μάθαμε και ασχοληθήκαμε αρκετά με τις υπό εκπόνηση μελέτες για τα Τενάγη των Φιλίππων. Εκείνα τα μεγαλόπνοα σχέδια μεταφοράς των νερών των Τεναγών με τούνελ ώστε να «πέφτουν» στη θάλασσα. Κάπου ανάμεσα στον Μπάτη και την Τόσκα! Στη συνέχεια ξεχάσαμε το θέμα. Κάναμε καλά; Κανείς δεν ξέρει. Πάντως με απόφαση της αρμόδιας γραμματείας του Υπουργείου Υποδομών δόθηκε παράταση ως το Καλοκαίρι του 2023 σε μια από τις σχετικές μελέτες. Αυτήν της οικολογικής αξιολόγησης των Τεναγών των Φιλίππων. Η παράταση είναι η δεύτερη στη σειρά. Η πρώτη έληξε πρόσφατα. Και δεν ήταν αρκετή.

 

Ως πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Νέας Καρβάλης, ο Νίκος Καρακεϊσόγλου επικοινώνησε (τηλεφωνικά) με την Εγνατία Οδό ΑΕ θέτοντας το θέμα της ελεύθερης διέλευσης από τα νέα διόδια. Που είναι πολύ κοντά στη Νέα Καρβάλη. Του απάντησαν, δήλωσε χθες στο ράδιο Πρωινή, ότι το θέμα είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης. Αυτό μάλιστα έγινε προ μηνών. Όταν Αντιπεριφερειάρχης ήταν ακόμη ο Κώστας Αντωνιάδης. Ο κ. Καρακεϊσογλου που ασχολείται με την υπόθεση, δήλωσε πλήρη άγνοια για το πότε θα λειτουργήσουν τα νέα μετωπικά διόδια. Έψαξε να μάθει μα δεν τα κατάφερε.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης