• 20 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Χθεσινή φωτογραφία της παραλίας της Ραψάνης. Χωρίς ομπρέλες, χωρίς τον λοιπό εξοπλισμό. Αποσύρθηκε, αποθηκεύτηκε ως το επόμενο Καλοκαίρι. Ίδια εικόνα παρουσιάζουν όλες σχεδόν οι παραλίες του Δήμου Καβάλας. Οι ναυαγοσώστες θα μείνουν στη θέση τους δύο ακόμη μέρες. Σήμερα και αύριο. Μετά τελειώνει η εργασία τους. Το κακό είναι ότι ο καιρός εν τω μεταξύ βελτιώθηκε, η θερμοκρασία ανέβηκε κι έτσι ο κόσμος επανήλθε στα μπάνια. Επέστρεψε στις παραλίες! Κάτι που θα είναι ακόμη πιο εμφανές το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Όταν και θα επικρατήσουν και στην περιοχή του Ν. Καβάλας σχεδόν Καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες.

 


 

Δύο ημέρες, χθες και προχθές, εκτελούνταν εργασίες στην αυλή του 12ου Δημοτικού. Λύθηκε το πρόβλημα με τα επικίνδυνα κάγκελα, στις δύο μικρές κερκίδες. Δυτικά στην αυλή. Ήταν μια εκκρεμότητα όντως επικίνδυνη, μια παρατήρηση που είχε γίνει και από διερχόμενους πολίτες. Πλέον το έργο είναι ακόμη πιο έτοιμο και πλήρες. Το 12ο Νηπιαγωγείο λέγεται ότι θα λειτουργήσει στο ίδιο κτίριο από την ερχόμενη Δευτέρα.

 

Απογευματινές ώρες η αυλή του σχολείου συγκεντρώνει και περισσότερο κόσμο. Παιδιά που παίζουν, παιδιά που κάνουν ποδήλατο. Παιδιά που προπονούνται στο μπάσκετ παρουσία του προπονητή τους. Αλλά και μεγάλοι. Συναντώνται και παραμένουν στον ίδιο χώρο. Κάποιοι επιλέγουν την αυλή του 12ου όσο τα παιδιά τους κάνουν μάθημα στο κοντινό Δημοτικό Ωδείο. Όλα αυτά είναι αναμενόμενα και φυσικά ευχάριστα. Το έργο φυσικά και άργησε να ολοκληρωθεί, αλλά επιτέλους γίνεται χρήσιμο στην τοπική κοινωνία. Πολλαπλώς.

 

Το έργο της κατασκευής δικτύου φυσικού αερίου πλησιάζει στο Δικαστικό Μέγαρο Καβάλας. Χθες εκτελούνταν στο μικρό πάρκο πίσω από το άγαλμα του Πόντιου. Η εξέλιξη επηρεάζει τον μοναδικό χώρο στάθμευσης για πολίτες, δικηγόρους κτλ. Προσωρινά οι θέσεις μειώθηκαν (εξ αιτίας του έργου) κι έτσι όλοι όσοι επισκέπτονται το δικαστήριο ψάχνουν να παρκάρουν αλλά μετά από αυτό. Όλα δείχνουν ότι το θέμα που ανέκυψε είναι λίγων μόνο ημερών.

 

Χθες το έργο στην οδό Κασσάνδρου (μπροστά από τη Δ. Βιβλιοθήκη) παρουσίασε ένταση και επέκταση και στο πεζοδρόμιο. Που τόσο καιρό μόνο αυτό εξυπηρετούσε τους πεζούς. Καταργήθηκε για να κατασκευαστεί απαραίτητη υποδομή για τα νερά της βροχής. Η χθεσινή αναστάτωση ήταν κι αυτή προσωρινή. Εξ αυτού του λόγου ο εργολάβος αναγκάστηκε να εργαστεί στην περιοχή και το απόγευμα.

 

Ο νέος πεζόδρομος στο συγκεκριμένο τμήμα της οδού Κασσάνδρου δυστυχώς έχει μέλλον μπροστά του. Θα είναι έκπληξη και … «θαύμα» αν είναι έτοιμος ως την περίοδο των εορτών. Μέχρι τότε ίσως προχωρήσουν οι εργασίες αλλά κατά το ήμισυ. Τουλάχιστον ως τις γιορτές να ανοίξει ο πεζόδρομος και να μπορούν να τον χρησιμοποιούν οι πεζοί. Που σήμερα ταλαιπωρούνται. Όπως ταλαιπωρούνται οι επαγγελματίες της περιοχής.

 

Στο δικαστήριο (Μονομελές Καβάλας) ήταν χθες κατηγορούμενος ο Αντιδήμαρχος κ. Κυριάκος Σταυρίδης. Η υπόθεση του πήρε αναβολή για να δικαστεί τον Ιούνιο. Κατηγορείται σαν εκπρόσωπος του Δήμου Καβάλας, ως υπεύθυνος επειδή αδέσποτος σκύλος επιτέθηκε σε οδηγό δικύκλου. Το δίκυκλο εξετράπη της πορείας του, ο οδηγός έπεσε και τραυματίστηκε. Ζητά και αποζημίωση από το Δήμο. Το περιστατικό έγινε στην οδό Ερυθρού Σταυρού τον Μάρτιο του 2020.

 

Περίεργο περιστατικό χθες στη Νεάπολη (ΔΕΠΟΣ). Τουλάχιστον 4 γυναίκες, χωρισμένες σε δύο γκρουπ, χτυπούσαν τις πόρτες των κατοικιών. Οι κάτοικοι της περιοχής τις άκουγαν να αναζητούν άλλες γυναίκες που θα μπορούσαν να μιλήσουν τη Ρωσική γλώσσα! Ύποπτα πράγματα. Κάποιοι από τους κατοίκους που είχαν αυτήν την ενόχληση, κάλεσαν το 100 και ενημέρωσαν σχετικά.

 

Η KavalaExpo 2022 προετοιμάζεται με τους γνωστούς ρυθμούς αλλά χωρίς το Φεστιβάλ της Βιομηχανικής Πληροφορικής. Το θυμάστε; Προ της πανδημίας συμπλήρωνε και ενίσχυε τη διοργάνωση. Με την πανδημία «χάθηκε» όπως και η KavalaExpo. Η έκθεση επανήλθε, το φεστιβάλ όχι. Για πολλούς και διάφορους λόγους.

 

Δεν θα συνεδριάσει την προσεχή Δευτέρα το Δημοτικό Συμβούλιο. Και δεν θα συνεδριάσει ούτε την ερχόμενη Πέμπτη. Οδεύουμε σε συνεδρίαση, στην καλύτερη περίπτωση, τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη. Την ερχόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος Κώστας Πεφάνης και ο Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Μουμτσάκης θα εκπροσωπήσουν το Δήμο Καβάλας σε εκδηλώσεις στη Νυρεμβέργη. Το ταξίδι που προχθές εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Καβάλας, αφορά το διάστημα 5 με 9 Οκτώβρη.

 

Η είδηση δημοσιεύτηκε σε πολλά μέσα ενημέρωσης. Ειδικά των Αθηνών. Σύμφωνα με αυτήν η Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών δωρίζει στο κράτος 20 καινούργια ασθενοφόρα. Μόνο που το ελληνικό κράτος μάλλον δεν έχει αυτήν την ανάγκη. Είτε λόγω αγοράς οχημάτων από το ΕΣΠΑ, είτε λόγω παρόμοιων προηγούμενων δωρεών. Και οι εφοπλιστές πρέπει να αντιληφθούν τις νέες ανάγκες του ΕΚΑΒ και του κάθε ΕΚΑΒ. Χρειάζεται κυρίως προσωπικό και όχι οχήματα και εξοπλισμό. Οχήματα και εξοπλισμός υπάρχουν, δεν υπάρχει προσωπικό. Παντού στην Ελλάδα. Σε όλο το δημόσιο.

 

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Καβάλας πρέπει επιτέλους να αντικαταστήσει καμένο λαμπτήρα στο φανάρι (στο κόκκινο ειδικότερα) στον κόμβο Φαλήρου. Όπως περιμένεις από την Χρυσοστόμου Σμύρνης για να μπεις στη Βενιζέλου. Μήνες τώρα η καμένη λάμπα «φωνάζει». Χρειάζεται αντικατάσταση.

 

Μετά από καταγγελία, που μάλλον ήταν επώνυμη, προσωπικό του Λιμενικού Σώματος βεβαίωσε προχθές το μεσημέρι παραβάσεις παράνομων σταθμεύσεων σε τρία οχήματα. Και τα τρία παρκάρισαν μπροστά στην είσοδο του Πάρκου Φαλήρου, ανάμεσα στο Πάρκο και το Μουσείο. Δίπλα στο ανοιχτό κολυμβητήριο. Αυτό γίνεται καθημερινά. Οι κλήσεις βεβαιώνονται μόνο όταν υπάρχει καταγγελία. Ήταν ένα πρόστιμο των 20 ευρώ για κάθε όχημα.

 

Λαϊκή συνέλευση ήταν προγραμματισμένη να γίνει χθες το απόγευμα στη Λυδία. Η δεύτερη μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα. Είχε προηγηθεί το Καλοκαίρι αυτή των Κρηνίδων. «Συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε λόγω κορωνοϊού» είπε ο Αντιδήμαρχος κ. Θόδωρος Παπαδόπουλος. Με λίγα λόγια εξήγησε ότι λαϊκές συνελεύσεις θα γίνουν και στα υπόλοιπα χωριά της Δ.Ε. Φιλίππων.

 

Την Κυριακή 9 Οκτώβρη ο Δήμος Παγγαίου πραγματοποιεί την καθιερωμένη εκδήλωση ποδηλατοδρομία του. Την 12η ποδηλατοδρομία στη δημοτική ενότητα Πιερέων. Σε όλους τους συμμετέχοντες θα μοιραστούν αναμνηστικά μπλουζάκια ενώ θα γίνει κλήρωση δώρου. Ενός καινούργιου ποδηλάτου.

 

Στην Αθήνα βρίσκονταν χθες οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων της ΑΜΘ. Είχαν ραντεβού με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά. Το ραντεβού κλείστηκε μέσω του Χρήστου Μέτιου ενώ στην αντιπροσωπεία συμμετείχε δυναμικά και ο σύλλογος κτηνοτρόφων της Καβάλας. Αυτό που δεν μάθαμε είναι το τι έγινε η τροπολογία για τις αποζημιώσεις των αγροτών του Δήμου Παγγαίου. Υλοποιήθηκε άραγε ότι ανακοινώθηκε ή όχι ακόμη;

 

Αλλαγή διοικητικού συμβουλίου στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδας. Νέα πρόεδρος ανέλαβε επιχειρηματίας από τον Έβρο. Η κ. Λουκία Σαράντη.  Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Δ.Σ. της βιομηχανίας ξύλου AKRITAS, η οποία απασχολεί 250 άτομα, με έδρα στο Νομό Έβρου Αυτή η αλλαγή ίσως είναι η κατάλληλη αφορμή ο Σύνδεσμος να ασχοληθεί περισσότερο και με την ΑΜΘ. Γιατί μέχρι τώρα ασχολούνταν μόνο με τη Θεσσαλονίκη. Λες και Βόρεια Ελλάδα είναι μόνο η συμπρωτεύουσα.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης