μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η αποστολή του Λυκείου των Ελληνίδων Καβάλας (μαζί με αυτό της Ξάνθης) βρίσκεται από προχθές στο Ιρακινό Κουρδιστάν και είναι όλοι καλά. Το φωτογραφικό και λοιπό υλικό «ανεβαίνει» καθημερινά στο διαδίκτυο. Η φωτογραφία και οι χαμογελαστοί Καβαλιώτες και Ξανθιώτες, αποδεικνύουν του λόγου του αληθές. Χθες το απόγευμα επρόκειτο να γίνει η μουσικοχορευτική εκδήλωση για την οποία πραγματοποιήθηκε το μεγάλο ταξίδι. Σε ένα τεράστιο θέατρο Ρωμαϊκής κατασκευής. Στην περιοχή της πόλης Σουλαϊμανίγια. Υπήρξε και υπάρχει κι ένα παράλληλο πρόγραμμα ξεναγήσεων στην ίδια περιοχή. Επιστρέφουν τις επόμενες ημέρες. «Φορτωμένοι» μοναδικές εμπειρίες.

 


 

Οι κυβερνητικοί παράγοντες (τοπικοί και όχι μόνο) σχεδόν πανηγυρίζουν. Ψηφίστε χθες η περιβόητη τροπολογία για να υπάρξουν προκαταβολές αποζημιώσεων σε ένα μήνα, στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία του περασμένου Ιουνίου. Καταλαβαίνουμε τη χαρά τους. Ο ΕΛΓΑ είναι δυσκίνητος, είναι «φτωχός» και ανήμπορος στις υποχρεώσεις του. Γνήσιο τέκνο ενός κράτους που σε γενικές γραμμές νοσεί. Επειδή η υπόσχεση (των Κυβερνητικών παραγόντων) προς τους αγρότες είχε ένα ρίσκο. Κι επειδή το ρίσκο- τηρουμένων των αναλογιών- βγήκε, όλοι τους είναι ικανοποιημένοι. Και δεν το κρύβουν.

 

Από την άλλη πλευρά τι λένε οι αγρότες που έχουν το πρόβλημα; Πώς αντιδρούν σε όλα αυτά; Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση χθες το απόγευμα, σταφυλοπαραγωγού της Δ.Ε. Ελευθερών. Σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς παράγοντες, ο συγκεκριμένος είναι φανερά απογοητευμένος: «Η φετινή αγροτική σεζόν είναι η χειρότερη για μένα και για πολλούς άλλους και μπορεί να ήταν και οριακή σε ψυχολογικό και οικονομικό τομέα. Από το 2023 και μετά νομίζω ότι η μόνη σωτηρία ψυχολογικά, σωματικά και οικονομικά είναι η ανεύρεση άλλης επαγγελματικής απασχόλησης».

 

Το συγκεκριμένο λιτό αλλά περιεκτικό κείμενο δεν είναι κάτι μεμονωμένο. Ούτε και τυχαίο. Εκφράζει πολλούς περισσότερους. Η κακή αρχή για τους αγρότες έγινε με την κακοκαιρία τον Ιούνιο. Η οποία ξεπεράστηκε λόγω του ότι μπορεί και να ξεχάστηκε (ως μια από τις πολλές κακοκαιρίες και ζημιές). Η συνέχεια δυστυχώς ήταν ακόμη χειρότερη. Κι αφορά ειδικά τα σταφύλια. Οι αγορές απορρίπτουν τα ελληνικά σταφύλια αλλά αυτά υπάρχουν. Κι είναι πολλά. Κρέμονται στα αμπέλια. Επί αυτού του ζητήματος το κράτος δεν αντιδρά και φυσικά δεν υπόσχεται. Αφήνει το πρόβλημα να το διαχειριστούν μόνοι τους οι παραγωγοί. Όσο μπορούν, όπως μπορούν.

 

Γράφαμε και πρόσφατα ότι ο κόσμος έχει τα προβλήματα του. Τόσο μεγάλα, τόσο σοβαρά που δεν επιτρέπουν δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Ας μας επιτραπεί να χρησιμοποιήσουμε ένα ακόμη παράδειγμα (εκτός από αυτό των αγροτών). Της πρόσφατης λαϊκής συνέλευσης στη Λυδία. Την παρακολούθησαν 20 άνθρωποι, οι μισοί και παραπάνω δεν ήταν κάτοικοι του χωριού. Ήταν λοιποί ενδιαφερόμενοι, κυρίως από την Καβάλα.

 

Και αυτή η αποχή από μια λαϊκή συνέλευση δείχνει ότι τα πράγματα δεν είναι όπως φαίνονται ή όπως θα θέλαμε. Οι άνθρωποι αγωνιούν. Δυσκολεύονται. Απογοητεύονται και επηρεάζονται ψυχολογικά. Τόσο οι ίδιοι όσο και οι οικογένειες τους. Κι όταν θα έρθει η ώρα αυτός ο κόσμος να ψηφίσει, δεν θα ψηφίσει. Θα απέχει. Κι αν κάποτε αποκτήσει κάποιο κίνητρο, θα είναι σαν αυτό που είχαν ψηφίζοντας οι πολίτες της Ιταλίας…. Δυστυχώς.

 

Οι λαϊκές συνελεύσεις ήταν υποχρέωση και μάλιστα βασική όλων των Δήμων. Ιδέα και νομοθετική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ επί Ανδρέα Παπανδρέου. Από τη δεκαετία του 2000 (ίσως και νωρίτερα) το πράγμα άρχισε να αλλάζει. Ξέφτιζε. Στο τέλος οι λαϊκές συνελεύσεις καταργήθηκαν από κάθε άποψη. Κι όπου επανέρχονται, επανέρχονται όπως της Λυδίας. Με ελάχιστο κόσμο. Γιατί όπως ήδη σημειώσαμε, ο κόσμος έχει τα δικά του. Καθημερινά βάσανα!

 

Στην πλατεία Καπνεργάτη δημιουργήθηκε χώρος ελεύθερος, χώρος που προορίζεται για τους πεζούς. Η άνοδος της οδού Αβέρωφ προς την Ομόνοια έκλεισε για τα αυτοκίνητα κι έτσι λίγα επιπλέον τετραγωνικά μέτρα είναι χωρίς κανένα όχημα. Πρόκληση. Σε λίγο ή σε λίγο περισσότερο θα τα δούμε τα τραπεζοκαθίσματα. Είναι βέβαιο. Γιατί απ’ όπου αποχωρούν τα αυτοκίνητα, επιστρέφουν αρχικά οι πεζοί. Στην πορεία και οριστικά καρέκλες- τραπέζια. Η εστίαση.

 

Η Δημοτική Αστυνομία κινείται πάλι δραστήρια, «μοιράζοντας» κλήσεις στους παράνομους. Η αντίδραση της είναι όπως πάντα αποσπασματική, σπασμωδική. Αφού για καιρό ανέχονταν μικρές και μεγάλες παρανομίες, τώρα το παίζει τάχα αυστηρή. Αυτή η αυστηρότητα και η αστυνόμευση έχουν κοντινή ημερομηνία λήξης. Προχθές έγραψε όσους παρκάρισαν χωρίς κάρτα ελεγχόμενης στάθμευσης στην οδό Φιλίππου και χθες αυτούς που ήταν παρκαρισμένοι επί του πεζοδρομίου δίπλα στο Διοικητήριο. Από την πλευρά της Ερυθρού Σταυρού.

 

Έπραξε σωστά. Αλλά μετά από πολύ καιρό. Με την απουσία της ουσιαστικά επέτρεψε αυτές τις καταστάσεις και μόνο χθες και προχθές πήγε να τις διορθώσει. Αυτές οι εκπλήξεις δεν έχουν κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα όσο είναι εκπλήξεις. Που γίνονται μια στις τόσες. Σημασία έχει τι κάνεις καθημερινά. Και όχι όποτε το θυμηθείς…

 

Από την Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη, προχθές, λειτουργούν κανονικά τα πλευρικά διόδια στον κόμβο του νέου λιμανιού. Χωρίς καμία εξαίρεση. Πληρώνουν περαστικοί αλλά και μόνιμοι κάτοικοι της Καβάλας. Επειδή το αυτονόητο μπορεί και να μην γίνει ποτέ, όσοι επιστρέφουν από τη δουλειά στο σπίτι ας πράξουν το σωστό. Είτε να μην χρησιμοποιούν καθόλου την Εγνατία Οδό, είτε να βγαίνουν από την Εγνατία στον προηγούμενο κόμβο. Που βγαίνουν χωρίς να πληρώνουν.

 

Ο Άλεξ Χατιντάγκι συνεχίζει τις αναρτήσεις στο Facebook. Χωρίς καμία αναφορά στην Καβάλα. Τον ΑΟΚ τον ξέχασε προ πολλού. Ως Ιρανός (Ιρανοκαναδός για την ακρίβεια) αποφάσισε να εκφράσει άποψη για το θλιβερό γεγονός του θανάτου της νεαρής Masha Amini. Όσα έγραψε είναι φυσικά υπέρ της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Το κείμενο του μεγάλο, ανάλυση επί αναλύσεων. Ως που στο τέλος καταλαβαίνουμε τι θέλει να πει ο… ποιητής.

 

Κι όμως, υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες η ΝΔ ασχολείται με τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Διαβάζουμε ότι αποφάσισε να στηρίξει ένα εντελώς νέο πρόσωπο για υποψήφιο Δήμαρχο του Δήμου Βύρωνα (Αθήνα), ώστε να ξεφύγει από την εσωστρέφεια. Η οποία στοίχησε στο κόμμα. Το 2019 και εξ αιτίας εσωκομματικών τριβών (και πολλών υποψηφιοτήτων από τη ΝΔ) το Δήμο Βύρωνα τον κέρδισε ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό η ΝΔ θέλει να το διορθώσει.

 

Η κατάσταση χθες στο Νοσοκομείο. Οι ασθενείς με κορωνοϊό από 5 (την προηγούμενη μέρα) έγιναν 6. Τα τεστ του εργαστηρίου 78 με 9 μόνο θετικά περιστατικά. Η κατάσταση περιγράφεται βελτιωμένη αλλά με τα ίδια χαρακτηριστικά. Το γνωστό «αργά αλλά σταθερά».

 

Δεν γνωρίζουμε αν ψώνισαν από τα μαγαζιά, ξέρουμε καλά ότι στην αγορά κυκλοφόρησαν. Αναφερόμαστε στους επιβάτες του προχθεσινού κρουαζιερόπλοιου. Όπως όλα δείχνουν πάλι αυτή που επωφελήθηκε ήταν η εστίαση. Την πλησίασαν αμέσως και εύκολα. Άλλο πράγμα ένας καφές, μια πορτοκαλάδα κτλ και άλλο πράγμα οι αγορές από τα καταστήματα.

 

Ολοκληρώθηκε χθες η ατομική έκθεση του Θέμη Κελέκη. Έγινε στο Αμφιθέατρο του Διοικητηρίου. Σε όλη τη διάρκεια της αρκετός κόσμος είδε τα έργα, κυρίως συζήτησε με τον αγαπητό συμπολίτη ζωγράφο.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης