• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Είναι να μη σου βγει το όνομα… Και στον Γιάνη Βαρουφάκη βγήκε. Συνδέθηκε με το αξέχαστο, δυσάρεστο γεγονός των capital controls του 2015. Από τότε πολλοί του επιρρίπτουν τη σχετική ίσως και την αποκλειστική ευθύνη. Τι κι αν έχει εξηγήσει και έχει απαντήσει πολλές φορές. Είναι σα να μιλά αλλά να μην τον ακούει κανείς.

Χθες λοιπόν που περπατούσε στην Ομόνοια οι περισσότεροι πολίτες τον κοιτούσαν και τον προσπερνούσαν κάπως αδιάφορα. Κι αυτός «ανταποκρίνονταν», υπό την έννοια ότι έκανε το ίδιο ακριβώς. Μια από τις λίγες στάσεις ήταν στο κατάστημα υποδημάτων του Βασίλη Λεμονίδη. Με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου συμφώνησε. Όχι για το χθες, ούτε φυσικά για το 2015. Η συμφωνία των δύο ανδρών αφορούσε το σήμερα. Κι ειδικότερα τον ρόλο των τραπεζών. Που όλο …. ενισχύουν την αγορά αλλά στο τέλος ενισχύουν μόνο τους «μεγάλους». Και κανέναν μικρομεσαίο. Σε αυτήν την παρατήρηση και σε αυτό το θέμα Βαρουφάκης και Λεμονίδης μιλούσαν την ίδια γλώσσα.

 


 

Η γνωστή εταιρία σούπερ μάρκετ «ΑΒ Βασιλόπουλος» ανακοίνωσε, όπως είναι υποχρεωμένη, τις οικονομικές της επιδόσεις για το προηγούμενο έτος. Το 2021. Έτος μέτρων πρόληψης της πανδημίας. Μας έκανε γνωστό ότι για το 2021 τα κέρδη της ήταν 30,7 εκ ευρώ. Νούμερο πολύ μεγάλο. Δεν γνωρίζουμε τους αρχικούς στόχους. Όποιοι κι αν ήταν, το προαναφερθέν ποσό πρέπει να ικανοποιεί και την εταιρία και τον επιχειρηματία.

 

Διαβάζουν οι πολίτες το νούμερο και ξαφνιάζονται. Αντιδρούν με απορία, ίσως και απογοήτευση. Την ίδια ώρα που όλοι οι «μεγάλοι» κερδίζουν, άπαντες οι «μικροί» χάνουν. Η απώλεια αυτή σημειώνεται συχνά στα σούπερ μάρκετ. Εκεί όπου τα προϊόντα – ειδικά το τρέχον έτος- είναι κάθε μέρα και πιο ακριβά.

 

Αν αναζητήσει κάποιος στοιχεία και άλλων επιχειρήσεων, σούπερ μάρκετ και μη, θα συναντήσει τα ίδια αποτελέσματα. Όλοι κέρδισαν. Και κέρδισαν (το 2021) αρκετά χρήματα. Σημειώνουμε ότι το 2022 θα είναι για τους ίδιους ακόμη καλύτερη χρονιά. Αν και η πανδημία έληξε, η ενεργειακή κρίση που εμφανίστηκε και συνεχίζεται ευνοεί ακόμη περισσότερο. Άρα όταν έρθει η ώρα για τα αποτελέσματα του 2022, θα μάθουμε ακόμη μεγαλύτερα νούμερα.

 

Από τη μια τα συγκεκριμένα κέρδη κι από την άλλη το τι πραγματικά γίνεται εκεί έξω. Στην κοινωνία. Οι «μεγάλοι» κερδίζουν συνεχώς και οι «μικροί» χάνουν. Αυτή η διαδικασία ενισχύει την κοινωνική ανισότητα κι είναι κακό νέο για αυτά που έρχονται. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί στην υπόλοιπη Ευρώπη αλλά σίγουρο είναι ότι στην πατρίδα μας- με αυτήν την ακρίβεια και αισχροκέρδεια- τα πράγματα θα χειροτερέψουν. Κι έρχεται Χειμώνας, να μην το ξεχνάμε.

 

Την προσεχή Πέμπτη 13 Οκτώβρη το απόγευμα θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο του ΔΗΠΕΘΕ προκειμένου να αποφασίσει για τον επόμενο καλλιτεχνικό του διευθυντή. Προβλέψεις δεν γίνονται. Πολύ περισσότερα δημόσια. Από τους 5 υποψήφιους ακούγονται 2-3 ονόματα. Και τίποτα παραπάνω. Υπάρχει πάντα ενδεχόμενο ακόμη και ομόφωνης απόφασης. Αν συμβεί κάτι τέτοιο δεν θα είναι απλά είδηση, θα είναι σούπερ είδηση.

 

Απρόοπτο περιστατικό έγινε το απόγευμα της Τετάρτης, στην εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικού. Η εκδήλωση είχε αρχίσει στο «Αντιγόνη Βαλάκου» όταν έφθασε τρέχοντας στην αίθουσα η βουλευτής Τάνια Ελευθεριάδου. Και για κακή της τύχη, αν και φανερά λαχανιασμένη, κλήθηκε αμέσως να απευθύνει χαιρετισμό.

 

Ζήτησε συγνώμη για το λαχάνιασμα αλλά όπως είπε «… έτρεχα να προλάβω». Εννοώντας την εκδήλωση. Αμέσως μετά και με δυσκολία είπε όσα ήθελε να πει καθώς το λαχάνιασμα της ήταν φανερό εμπόδιο. Στο τέλος τα κατάφερε αλλά αυτή ξέρει το πώς τα κατάφερε. Η διαδικασία είναι βέβαιο ότι δεν θα ξεχαστεί από την ίδια. Την άλλη φορά θα κάνει καλύτερο πρόγραμμα ώστε να μην τρέχει για να προλάβει όλες τις εκδηλώσεις.

 

Δεν είναι έκπληξη ότι τα σημερινά εγκαίνια της KavalaExpo 2022 θα τα κάνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. Το γεγονός θεωρείται αναμενόμενο εδώ που έφθασαν τα πράγματα κι εννοούμε τα προεκλογικά χαρακτηριστικά της εποχής που διανύουμε. Ο κ. Παναγιωτόπουλος ως νέος τότε Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε εγκαινιάσει και την προηγούμενη. Την KavalaExpo 2019. Σημειώνουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν κάποιες φήμες για την παρουσία και άλλου υπουργού σήμερα, οι οποίες δεν επιβεβαιώθηκαν από τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας. Ο Μάρκος Δέμπας αναφέρθηκε μόνο στον Νίκο Παναγιωτόπουλο.

 

Στο Εφετείο της Θράκης – στην Κομοτηνή- δικάστηκε προχθές Τετάρτη υπόθεση με κατηγορούμενο τον Ανδρέα Χτενά. Με τον ίδιο να είναι στην αίθουσα. Και κανείς άλλος! Το ακροατήριο άδειασε λόγω εφαρμογής αυστηρών μέτρων ασφαλείας, αποχώρησαν άπαντες οι δικηγόροι και λοιποί διάδικοι. Συμπολίτες που έτυχε να είναι στο Εφετείο την ίδια ώρα ξαφνιάστηκαν από το πλήθος των αστυνομικών που έλαβαν θέσεις μέσα κι έξω από το κτίριο. Αποστολή όλων ίδια. Να φυλάνε τον κατηγορούμενο Ανδρέα Χτενά.

 

Ο Κώστας Νάνος και ο Μιχάλης Μακαρίου είναι τα δύο ίσως και μοναδικά στελέχη του ΜΕΡΑ25 στην Καβάλα. Συνόδευαν χθες τον επικεφαλής στις συναντήσεις του στην πόλη μας. Μια μέρα πριν ο κ. Νάνος παραδέχθηκε ότι «… το κόμμα μας δεν έχει τη δύναμη που θα θέλαμε. Και τοπικά. Αυτό που ζητούμε από τους πολίτες είναι να μας ακούνε. Να ακούνε το Γιάνη Βαρουφάκη».

 

Πολλές αναρτήσεις για τον Νίκο Δημητριάδη που έφυγε νωρίς από κοντά μας. Όλες είχαν το ίδιο χαρακτηριστικό. Τα πολύ καλά λόγια για τον συνδικαλιστή, τον αιρετό, τον άνθρωπο. Αντιγράφουμε το κείμενο του Ανέστη Δημητριάδη (πρόεδρος της δημοτικής κοινωνικής Αλληλεγγύης): «Καλό ταξίδι Νίκο. Τον γνώρισα αρχικά σαν συνεργάτη του πατέρα μου. Μετά μέσα από το ΠΑΣΟΚ τον ξανασυνάντησα. Και κάποια στιγμή τον ξαναβρήκα στον Δήμο Καβάλας. Σε όλες τις περιπτώσεις αυτό που μου έμενε ήταν το καθαρό βλέμμα του και η δυνατή φωνή του. Σε ευχαριστώ Νίκο για όσες συμβουλές μου έδωσες και ήταν πάντα σωστές».

 

Στην Καβάλα ήταν χθες ο Περιφερειάρχης κ. Χρήστος Μέτιος. Βρέθηκε στο Διοικητήριο σε συνάντηση μεγάλης διάρκειας με τον Αλέξη Πολίτη και υπηρεσιακούς παράγοντες. Τα έργα στην ΠΕ Καβάλας ήταν το βασικό θέμα της σύσκεψης. Ανακοινώσεις ως χθες το απόγευμα δεν είχαν γίνει. Αν δεν έγιναν χθες βράδυ τότε τα νέα θα τα μάθουμε σήμερα ως το μεσημέρι.

 

Πλησιάζει η ώρα των εκλογών στον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας. Κι ενώ στο σύλλογο της Καβάλας το ψηφοδέλτιο είναι ενιαίο, δεν συμβαίνει το ίδιο στο Ν. Έβρου. Εκεί τρεις παρατάξεις! Αντιγράφουμε την είδηση από την ΕΡΑ Ορεστιάδας: «Τρία ψηφοδέλτια «κατεβαίνουν» στις εκλογές του Ιατρικού Συλλόγου Έβρου, που θα διενεργηθούν την Κυριακή 16 Οκτωβρίου σε δύο εκλογικά τμήματα, το ένα στην Αλεξανδρούπολη και το δεύτερο στο Διδυμότειχο, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα ηλεκτρονικής συμμετοχής για όσους το έχουν δηλώσει». Σημειώνουμε ότι οι εκλογές στους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας θα γίνουν την ίδια μέρα. Την ίδια Κυριακή 16 Οκτώβρη.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης