μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Δημοτικοί υπάλληλοι συνεχίζουν να εργάζονται στις παραλίες της πόλης, ειδικότερα εκεί όπου υπήρχε προσωπικό ναυαγοσωστικής κάλυψης, προκειμένου να απομακρύνουν και τους μεγάλων διαστάσεων πύργους (των ναυαγοσωστών). Αυτή είναι η τελευταία τους δουλειά στις παραλίες. Σε αυτές θα επανέλθουν, πρώτα ο Θεός, τον ερχόμενο Μάη. Φωτογραφία από την απομάκρυνση του πύργου χθες, στην παραλία της Ραψάνης.

 


 

Προχθές το απόγευμα οι αγρότες της περιοχής του Δήμου Παγγαίου είχαν νέα συνάντηση, πάλι στο Ποδοχώρι. Μαζεύτηκαν περίπου 100 άνθρωποι. Σαφώς λιγότεροι από προηγούμενες συγκεντρώσεις τους. Συζήτησαν όσα οριστικοποιήθηκαν πρόσφατα και θα γίνουν το επόμενο διάστημα. Δεν είναι ικανοποιημένοι.

 

Οι σταφυλοπαραγωγοί θα λάβουν μια προκαταβολή στο τέλος του μήνα αλλά όλοι οι υπόλοιποι θα περιμένουν. Μπορεί και ως τον Μάρτιο! Περί της επιπλέον αποζημίωσης μέσω του προγράμματος de minimis, δεν έχει αποσαφηνιστεί πλήρως το τοπίο. Με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην ξέρουν το ποσό που θα εισπράξουν και πότε θα το εισπράξουν.

 

Στη συνάντηση της Κυριακής παραβρέθηκαν και μίλησαν οι βουλευτές Πασχαλίδης- Ελευθεριάδου. Κι ενώ οι αγρότες δεν είναι ικανοποιημένοι, δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επανέρθουν σε κινητοποιήσεις. Είναι φανερό ότι δεν έχουν, τουλάχιστον τώρα, αυτή την διάθεση. Προτιμούν να περιμένουν, ελπίζοντας ότι θα περιμένουν λίγο. Και μετά βλέπουν. Ως προς τη διάθεση των σταφυλιών (παραγωγή της ΔΕ Ελευθερών) στις αγορές της Ευρώπης, δυστυχώς τα δεδομένα δεν άλλαξαν. Η ζήτηση παραμένει περιορισμένη.

 

Ένα από τα απρόοπτα της έκθεσης του Επιμελητηρίου, η οποία ολοκληρώθηκε χθες βράδυ. Γνωστή τοπική επιχείρηση ειδοποίησε ότι θα λάβει μέρος αλλά με τον όρο να βγει από την έκθεση άλλος και συγκεκριμένος εκθέτης. Το αίτημα έγινε γνωστό στον διοργανωτή. Δεδομένου του τι είχε προηγηθεί και του ότι ο εκθέτης είχε ήδη εγκατασταθεί (και δεν γίνονταν να ενημερωθεί να αποχωρήσει), το αίτημα καλώς απορρίφθηκε. Δεν έχει άλλωστε ξανασυμβεί. Για να λάβει μέρος κάποιος στην έκθεση να βάζει προϋπόθεση να βγει κάποιος άλλος!

 

Στην τελετή των εγκαινίων της KavalaExpo 2022 συμμετείχε οργανωμένα και η ΝΕ ΠΑΣΟΚ Καβάλας. Με τους Κώστα Παπαδόπουλο, Κώστα Χατζηαναστασίου, Παναγιώτη Μαμτσαδέλη και Τάσο Τσολάκη. Κοντά τους και οι παλαιότεροι του κόμματος τοπικά. Ο Κωστής Σιμιτσής, ο Δημήτρης Παπουτσής, ο Γιάννης Καρατζιώτης, ο Αρχέλαος Γρανάς και φυσικά και ο Δημοσθένης Δημοσθενόπουλος.

 

Την προσεχή Δευτέρα 17 Οκτώβρη στο κεντρικό λιμάνι θα βρίσκονται 2 κρουαζιερόπλοια. Ένα ακόμη αναγκαστικά θα είναι ακριβώς έξω από αυτό. Η κίνηση μεγάλη και η προετοιμασία των αρχών και υπηρεσιών ξεκίνησε ήδη. Άγνωστος παράγοντας εκείνης της ημέρας οι νταλίκες του Τελωνείου. Όλοι εύχονται να μην είναι πολλές (ή να μην υπάρχουν καθόλου) ώστε όλα όσα θα γίνουν για τα κρουαζιερόπλοια, να γίνουν σωστά.

 

Τη Δευτέρα 17 Οκτώβρη τα μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι για τα κρουαζιερόπλοια πρόκειται να επεκταθούν κατά μήκος της περιοχής από την αίθουσα επιβατών προς το Τελωνείο. Η περιοχή θα αποκλειστεί. Αυτό θα γίνει πιο εύκολα αν μπροστά στο Τελωνείο δεν υπάρχουν προς εκτελωνισμό οχήματα.

 

Διαμαρτύρονται συμπολίτες. Ο κάδος- μας λένε- στην οδό Γρίβα (συνοικία του Τιμίου Σταυρού) ήταν για μέρες γεμάτος. Ασφυκτικά. Κι έτσι έγινε εστία μόλυνσης. Το παράπονο αφορά την υπηρεσία καθαριότητας και το δρομολόγιο του απορριμματοφόρου. Που δεν έγινε, όπως φαίνεται, στην ώρα του.

 

Η φοβερή, η ανεπανάληπτη γραφειοκρατία στην Ελλάδα συνεχίζεται. Χθες η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης εξέτασε και ενέκρινε την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας με την οποία εγκρίθηκε ο τελικός ανάδοχος στο έργο ενεργειακής αναβάθμισης του σχολικού κτιρίου των Κρηνίδων. Δεν μας έφθαναν όλα τα άλλα, έπρεπε να εγκριθεί και η έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής. Με λίγα λόγια έγινε της… έγκρισης. Πότε θα γίνει του … έργου, αυτό δεν το ξέρουμε. Η περίοδος αναμονής για ακόμη περισσότερα γραφειοκρατικά περί του θέματος ζητήματα, συνεχίζεται!

 

Πλέον αυτές οι ειδήσεις δεν υπάρχουν καν στο αστυνομικό δελτίο. Θεωρούνται κατά κάποιο τρόπο συνηθισμένες! Την Κυριακή ένα τουλάχιστον επιβατικό αυτοκίνητο έγινε στόχος διαρρηκτών. Έσπασαν το τζάμι του παραθύρου, πήραν το τσαντάκι που υπήρχε στο κάθισμα. Το περιστατικό έγινε στη… συνηθισμένη περιοχή. Έξω από παραλιακό μπαρ της περιοχής των Αμμολόφων.

 

Τα χθεσινά νέα της πανδημίας από το Νοσοκομείο Καβάλας. Ασθενείς με κορωνοϊό 6. Λίγοι σχετικά αλλά και σταθεροί σε αυτά τα επίπεδα εδώ και έναν περίπου μήνα! Τεστ που έκανε το εργαστήριο του Νοσοκομείου χθες 96 (αρκετά) και μόνο 9 τα θετικά περιστατικά. Την περασμένη Παρασκευή οι ασθενείς ήταν 7. Χθες ο ΕΟΔΥ είχε συνεργεία σε όλο το Νομό Καβάλας για τα γνωστά δωρεάν rapid τεστ. Μόνο για εμβολιασμένους.

 

«Γυρίζουμε» πίσω, στον περασμένο Αύγουστο και στις μέρες της πυρκαγιάς πάνω από την Ποταμιά. Ο Δήμος της Θάσου ανέλαβε τα έξοδα των διανυκτερεύσεων προσωπικού τόσο της Πυροσβεστικής όσο και των Ενόπλων Δυνάμεων. Υπολογίζεται ότι για εκείνες τις διανυκτερεύσεις θα πληρώσει ποσό τουλάχιστον 2.000 ευρώ.

 

Με την προσπάθεια της Αναστασίας Ιωσηφίδου τάσσεται ανεπιφύλακτα ο πρώην δημοτικός σύμβουλος κ. Θόδωρος Τζατζάρης. Αργότερα θα αποφασίσει, όπως είπε, αν θα στηρίξει την κ. Ιωσηφίδου και με την δική του υποψηφιότητα. Είναι πιθανό. «Η προσπάθεια της κ. Ιωσηφίδου είναι η φυσιολογική συνέχεια της παράταξης μας. Της παράταξης της κ. Τσανάκα» δήλωσε σχετικά ο κ. Θόδωρος Τζατζάρης.

 

Ρωτήθηκε ο Παναγιώτης Αρσονιάδης για τα θέματα που έθεσε υπόψη του κ. Βαρουφάκη, στην πρόσφατη επίσκεψη του δεύτερου στην Καβάλα. Στη διάρκεια της συνάντησης που έγινε στο Επιμελητήριο (την περασμένη Πέμπτη). Ο κ. Αρσονιάδης απάντησε: « Μίλησα για το παρεμπόριο που καλπάζει σε όλο το Ν. Καβάλας. Είπα ότι η νομοθεσία για το παρεμπόριο πρέπει να αλλάξει, προς το αυστηρότερο. Σήμερα θα γίνει κατάσχεση των προϊόντων και σχεδόν τίποτα άλλο. Ο νόμος πρέπει να αλλάξει. Όσοι συλλαμβάνονται για παρεμπόριο να αντιμετωπίζουν και ποινικές συνέπειες».

 

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Λιμένα Καβάλας καταργήθηκε την εποχή των μνημονίων, με αφορμή το ότι δεν διέθετε κτίριο χωρίς ενοίκιο. Τελευταία η υπηρεσία φιλοξενούνταν στο κτίριο της Π.Υ. Καβάλας. Πιο μπροστά νοίκιαζε χώρο στην πολυκατοικία του ΟΛΚ. Το αρχηγείο (μαζί με την πολιτική ηγεσία της εποχής) άλλο που δεν ήθελαν. Με αυτήν την πρόφαση- το ότι πληρώνονταν ενοίκιο- κατάργησαν ως περιττή την Π.Υ. Λιμένα Καβάλας.

 

Αμέσως μετά την κατάργηση άρχισε η προσπάθεια των τοπικών φορέων. Ο ΟΛΚ έκανε το πρώτο ουσιαστικό βήμα, παραχωρώντας επί Χρήστου Ηλιάδη το κτίριο του παλαιού ηλεκτρολογείου. Μετά έγιναν οι απαραίτητες δωρεές και το κτίριο ετοιμάστηκε. Τα τελευταία χρόνια κι ενώ το κτιριακό είχε λυθεί, περιμέναμε προσωπικό και πυροσβεστικό σκάφος. Προχθές όλα επανήλθαν στην προηγούμενη τους κατάσταση. Κι όπως φαίνεται η υπηρεσία δεν θα καταργηθεί πάλι.

 

Επόμενος στόχος ένα ακόμη καλύτερο πυροσβεστικό πλοίο. Το «Πετράκης» είναι μικρό και παλιό. Κατάλληλο ωστόσο για το νέο ξεκίνημα της υπηρεσίας. Ας μη ξεχνάμε ότι σε όλα αυτά που τόσο καιρό ακούγαμε ήταν και η υπόσχεση ενός εντελώς νέου πυροσβεστικού πλοίου που το κράτος θα αγόραζε με χρήματα του ΕΣΠΑ. Αυτήν η υπόσχεση πρέπει να πιέσουμε ώστε να υλοποιηθεί.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης