• 17 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Διέκοψε χθες τη λειτουργία του το κατάστημα της τράπεζας Πειραιώς στην οδό Βενιζέλου. Μια μέρα νωρίτερα απ’ ότι αρχικά είχε ανακοινωθεί. Έτσι από σήμερα οι τραπεζικές υπηρεσίες θα παρέχονται στα δύο άλλα καταστήματα στην Καβάλα. Στο Φάληρο και στην οδό Ομονοίας. Χθες για το πρώην κατάστημα ήταν μέρα μετακόμισης. Πακεταρίσματος. Εξ αυτού του λόγου δεν έμπαιναν σε αυτό πελάτες ενώ δεν λειτουργούσαν ούτε τα δύο ΑΤΜ. Ευχόμαστε η συγκεκριμένη αλλαγή να μην επηρέασε ιδιαίτερα τους εργαζόμενους στο κατάστημα που έκλεισε. Με αυτήν την διακοπή η τράπεζα πετυχαίνει τους στόχους της. Περιορίζει τα λειτουργικά της έξοδα. Πάμε για άλλα…

 


 

Με απόφαση που πάνω κάτω αναμένονταν, εγκρίθηκαν προχθές από το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας τα ανταποδοτικά τέλη του 2023. Εγκρίθηκαν σχετικά εύκολα γιατί είναι τα ίδια του 2022. Οι προηγούμενες αποφάσεις έχουν ως εξής: Η κ. Τσανάκα δεν τα είχε αυξήσει. Το 2019 τα τέλη αυξήθηκαν, κατόπιν πρότασης της διοίκησης Μουριάδη. Το 2020 τα τέλη μειώθηκαν με πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης. Και σχετική πλειοψηφία στην ψηφοφορία που έγινε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

 

Από τότε, από το 2020 και μετά, ισχύουν στο Δήμο Καβάλας τα ίδια ανταποδοτικά τέλη. Κι επειδή κατά γενική ομολογία τα νούμερα δεν βγαίνουν, είναι απόλυτα σίγουρο. Η νέα διοίκηση (από τις προσεχείς εκλογές) θα τα αυξήσει. Όποια κι αν είναι αυτή. Πολλοί μάλιστα- λόγω γνώσης και λόγω εμπειρίας- προβλέπουν ότι η επόμενη αύξηση θα είναι μεγάλη. Αυτό θα συμβεί περίπου σε έναν χρόνο από σήμερα.

 

Το σωστό βέβαια είναι κάτι άλλο, κάτι που δεν έγινε ποτέ ως τώρα. Η διοίκηση συγκροτεί μια διαπαραταξιακή επιτροπή που ασχολείται έγκαιρα με το θέμα. Μελετά και υπολογίζει προκειμένου να υπάρξει κοινά αποδεκτή πρόταση. Αυτό μπορεί και πρέπει να γίνει αν και όταν η διοίκηση σεβαστεί την αντιπολίτευση κι η αντιπολίτευση πάψει να εκφράζει τον γνωστό λαϊκισμό. Πόσο αλήθεια απέχουμε απ’ όλα αυτά; Πάρα πολύ, αν κάποιος σκεφθεί τα σημερινά δεδομένα. Τα σημερινά πρόσωπα και πράγματα. Αλλά ποιος ξέρει, ίσως σε ένα χρόνο όλα να είναι αλλιώς…

 

Ο Αντιδήμαρχος επί των οικονομικών του Δήμου Καβάλας κ. Γιάννης Προμούσας ρωτήθηκε για τη σημερινή οικονομική κατάσταση του Δήμου. Υπάρχει, είπε, μια ανοδική τάση στα τακτικά έσοδα. Ο κ. Προμούσας θεωρεί σημαντικά τα βήματα που συνεχίζουν και γίνονται ως προς την οργάνωση των οικονομικών υπηρεσιών. Οι οποίες εδώ και λίγες μέρες είναι όλες μαζί, στους νέους χώρους του κτιρίου πρώην Εθνικού Οργανισμού Καπνού. Σε ένα νέο εργασιακό περιβάλλον. Πολύ καλύτερο σε σχέση με το προηγούμενο.

 

Περίπου στις 11 χθες το πρωί και χωρίς καμία προειδοποίηση, έκλεισε το τμήμα της οδού Βενιζέλου από την οδό Δοϊράνης έως την οδό Κουντουριώτου. Τα οχήματα κινούνταν προσωρινά προς την οδό Κουντουριώτου μέσω της οδού Ύδρας. Η αλλαγή οφείλονταν σε απόφαση του συνεργείου που κατασκευάζει το δίκτυο του φυσικού αερίου. Αυτή η αλλαγή διήρκεσε περίπου 30 λεπτά. Στη συνέχεια ο δρόμος επανήλθε σε κανονική κυκλοφορία. Μέχρι να συμβεί αυτό δημιουργήθηκε ένα ακόμη κυκλοφοριακό κομφούζιο.

 

Αυτός που αποφάσισε να κλείσει ένα κεντρικό σημείο εντελώς ξαφνικά, δεν είχε καμία απολύτως άδεια. Εξ αυτού του λόγου εκεί δεν ήταν κανείς. Κανείς τροχονόμος, κανείς δημοτικός αστυνομικός. Όλοι έσπευσαν εκ των υστέρων. Όποιος τεχνικός λόγος και να υπήρχε, το θράσος είναι μεγάλο. Γράφει στα παλιά του τα παπούτσια την κυκλοφορία των Καβαλιωτών και κάνει ότι γουστάρει. Και επειδή γνωρίζει ότι δεν θα έχει καμία συνέπεια. Η γνωστή ατιμωρησία.

 

Η προβληματική λειτουργία φωτεινών σηματοδοτών στο κέντρο της πόλης συνεχίζεται. Αναφερόμαστε στη διασταύρωση έμπροσθεν του κτιρίου πρώην ΙΚΑ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, προχθές σημειώθηκε τροχαίο υλικών! Εξ αιτίας του κακού συντονισμού του συστήματος. Το πρόβλημα μεταφέρθηκε χθες στον αρμόδιο Αντιδήμαρχο κ. Απόστολο Μουμτσάκη. Με την ευκαιρία διέλευσης του από την περιοχή, στο πλαίσιο εκδήλωσης των ΑμΕΑ. Ο κ. Μουμτσάκης απάντησε ότι το θέμα αφορά ανταλλακτικά. Η προμήθεια των οποίων δρομολογήθηκε. Είμαστε, εξήγησε ο Αντιδήμαρχος, στη διαδικασία να παραλειφθούν και να εγκατασταθούν. Μόνο που αυτό αργεί. Ήδη άργησε δύο περίπου μήνες.

 

Θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Βουνοχωρίου- Λιμνιάς- Λυκόστομου κ. Βασίλης Ελευθεριάδης; Επί της ερώτησης απέφυγε να απαντήσει. «Είναι νωρίς ακόμη» είπε αρχικά και συμπλήρωσε: «Να δούμε τι θα προβλέπει (για τα τοπικά συμβούλια) ο νέος εκλογικός νόμος». Ίδια απάντηση δίνουν σήμερα οι περισσότεροι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων. Γιατί το σκέπτονται, γιατί όντως είναι νωρίς και γιατί πραγματικά έρχεται κάτι καινούργιο ως προς τα τοπικά συμβούλια.

 

Μάλλον σήμερα, καιρού επιτρέποντος, εκπρόσωποι του Δήμου Καβάλας θα επισκεφθούν πρώτη φορά το σπίτι που γίνεται δωρεά ώστε να λειτουργήσει ΚΑΠΗ. Το ΚΑΠΗ της Παναγίας. Ο κ. Ανέστης Δημητριάδης της δημοτικής κοινωνικής «Αλληλεγγύης» θα το επισκεφθεί, μαζί με τον κ. Φώτη Λαζαρίδη. Του συνοικιακού συλλόγου. «Χαρήκαμε για τη δωρεά και μπράβο στη δωρήτρια» είπε ο κ. Δημητριάδης. Διατήρησε κάποιες επιφυλάξεις, γνωρίζοντας από νομοθεσία και γραφειοκρατία. «Εκτός του ότι πρέπει να γνωρίσουμε την κυρία που κάνει τη δωρεά για να την ευχαριστήσουμε, πρέπει να δούμε αν το ακίνητο πληροί τις προϋποθέσεις του νόμου» κατέληξε.

 

Καλά νέα για τη ΔΕΥΑ Καβάλας. Με απόφαση που έλαβε προ ημερών η διοίκηση της ΔΕΥΑ Παγγαίου, μετατάσσεται στη ΔΕΥΑ Καβάλας υπάλληλος γραφείου. Αυτό δρομολογήθηκε για να γίνει το αμέσως επόμενο διάστημα. Η ΔΕΥΑ Καβάλας έχει ανάγκη επιπλέον προσωπικό. Κι ας είναι υπάλληλοι γραφείου.

 

Δημοσιεύματα στην Αθήνα δήλωναν προχθές απόλυτη σιγουριά. Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν, θα ανακοινώσει ψηφοδέλτια (τους υποψήφιους βουλευτές του) πριν τα Χριστούγεννα. Οπότε είμαστε εν αναμονή. Για το Ν. Καβάλας δύο είναι οι σίγουροι. Η Τάνια Ελευθεριάδου και ο Τάκης Εμμανουηλίδης. Οι υπόλοιπες θέσεις είναι από λίγο έως πολύ κενές. Ενδιαφερόμενοι πάντως υπάρχουν και είναι πάρα πολλοί. Οι περισσότεροι προέρχονται από την πόλη.

 

Με απόφαση που υπέγραψε χθες ο Δήμαρχος Νέστου κ. Σάββας Μιχαηλίδης, η κ. Σοφία Κυριακίδου αναλαμβάνει να οργανώσει στο Δήμο Νέστου τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις των επόμενων ημερών. Το ποσό που θα εισπράξει, αναφέρει η ίδια απόφαση, είναι 30.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ. Η έδρα της επιχείρησης της κ. Κυριακίδου είναι στη Χρυσούπολη.

 

Αφού επί μήνες η πόρτα ήταν χαλασμένη και είχε προβληματική λειτουργία, επιτέλους θα διορθωθεί. Η κεντρική είσοδος του Δικαστικού Μεγάρου θα αντικατασταθεί και εν όψει της χειμερινής περιόδου που πλησιάζει. Η δαπάνη είναι μικρότερη των 3.000 ευρώ αλλά για να εξασφαλιστεί έπρεπε να μεσολαβήσουν πάρα πολλά. Είναι η … αθάνατη Ελλάδα κι είναι ικανή για όλα!

 

Νέα οικοδομική άδεια με ενδιαφέρον. Τουριστικού χαρακτήρα. Εκδόθηκε πρόσφατα από την ΥΔΟΜ Καβάλας. Αφορά κατασκευή ξενοδοχείου με πισίνα. Αυτό θα γίνει κοντά στο Λιμένα, στη Θάσο. Το νέο κτίριο θα περιλαμβάνει ισόγειο, έναν όροφο και υπόγειο. Σκοπός της επένδυσης είναι ο γνωστός. Να προλάβει το ερχόμενο Καλοκαίρι.

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης