• 18 Μαΐου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ίδιο είναι το συμπέρασμα των περισσότερων Καβαλιωτών. Η χθεσινή κακοκαιρία δεν είχε κάτι το ιδιαίτερο για την περιοχή μας. Συμπέρασμα σωστό. Κι αυτή η κακοκαιρία μας προσπέρασε, χωρίς να μας δώσει ιδιαίτερη σημασία. Όπως κι η προηγούμενη. Ελπίζουμε αυτό να συνεχιστεί όλο το υπόλοιπο του Χειμώνα (που μόλις χθες άρχισε) ώστε το προσεχές τρίμηνο να είναι ήπιο και ως εκ τούτου και οικονομικό. Γιατί αλλού στην Ελλάδα, βλέπουμε τα προβλήματα που η κακοκαιρία προκάλεσε. Ήταν και πολλά και σημαντικά.

 


 

Μια σχετικά άγνωστη ιστοσελίδα των Αθηνών επιμένει να ασχολείται με την Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΟΛΚ κ. Άννα Θυσιάδου. Την οποία συστηματικά καταγγέλλει. Η καταγγελία επί της ουσίας είναι ανώνυμη. Κι αυτό φυσικά και αποτελεί πρόβλημα. Μεγάλο πρόβλημα. Κάποιοι συνεχίζουν να κρύβονται και να μην έχουν το θάρρος να μας πουν ποιοι είναι. Ώστε να καταλάβουμε το κίνητρο τους. Υπό αυτές τις συνθήκες δεν μπορεί να γίνει ή να συνεχιστεί καμία συζήτηση. Είναι σα να μην υπάρχουν όλα αυτά τα κείμενα.

 

Η Καβάλα στο παρελθόν έχει ταλαιπωρηθεί αφάνταστα από πολλές και διάφορες ανώνυμες καταγγελίες. Υπήρχαν, υπάρχουν, θα υπάρχουν. Συχνά αντιμετωπίζονται σα να είναι επώνυμες. Οι ανώνυμες καταγγελίες πολλές φορές κρύβουν μίση, πάθη και ζήλιες. Άλλοτε είναι κοντά στην αλήθεια ή και απόλυτα αληθινές. Όσο παραμένουν ανώνυμες δεν έχουν παρά ελάχιστες διαφορές με τα συνηθισμένα κουτσομπολιά. Έρχονται και παρέρχονται. Γιατί ακόμη κι αν κάποιος ασχοληθεί μαζί τους π.χ. η δικαιοσύνη, πιθανότερο είναι να τις βάλει στο αρχείο. Ακριβώς επειδή είναι ανώνυμες.

 

Η Κυβέρνηση εντείνει την προσπάθεια της να καθησυχάσει τους φορείς της Αλεξανδρούπολης για το ότι το λιμάνι της δεν θα ιδιωτικοποιηθεί. Υπόσχεται πολύ συγκεκριμένα έργα. Μεγάλα και ακριβά έργα. Αυτό γίνεται αυτό το διάστημα με συναντήσεις άλλοτε στην Αλεξανδρούπολη κι άλλοτε στην Αθήνα. Παρά τις υποσχέσεις που είναι συγκεκριμένες, το … πουλάκι πέταξε. Το κράτος θα αναπτύξει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και μάλιστα από μηδενικής βάσης. Από την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών.

 

Ζήσε Μάη μου… Εξ αυτού του λόγου και για το νέο λιμάνι της Καβάλας πρέπει όλα να εξελιχθούν ταχύτατα. Ο ιδιώτης να το αναλάβει, με τη γνωστή υπό παραχώρηση, γρήγορα. Την Άνοιξη, όπως αναφέρουν οι πιο πρόσφατες ανακοινώσεις του ΤΑΙΠΕΔ. Κι αφού το αναλάβει να δρομολογήσει τις απαραίτητες ενέργειες. Για περισσότερα πλοία, φορτία ακόμη και κοντέϊνερς.

 

Από το περασμένο Καλοκαίρι γίνεται η συζήτηση μεταξύ του Κ.Υ. Πρίνου και του ΕΚΑΒ Καβάλας. Το ΕΚΑΒ ζητά δύο από τα ασθενοφόρα του Κέντρου Υγείας. Δύο από αυτά που είναι αρκετά καινούργια και με λίγα χιλιόμετρα. Κι ενώ το Κέντρο Υγείας τα παραχωρεί, υπάρχει μια σημαντική(;) διαφωνία που δεν ξεπεράστηκε ακόμη. Για το ποιος θα αναλάβει τα έξοδα συντήρησης των δύο οχημάτων! Οι συζητήσεις συνεχίζονται…

 

Λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος του κοινού οι ομιλίες της ιστορικού Μαρίας Ευθυμίου στην Καβάλα τελικά ήταν τρεις και όχι μία. Η τελευταία γίνεται σήμερα το πρωί στο θέατρο «Αντιγόνη Βαλάκου». Χθες την ιστορικό παρέλαβε από την Κεραμωτή εκπρόσωπος της Στέγης. Για να την μεταφέρει στην Καβάλα. Η Στέγη είχε την αρχική ιδέα με αφορμή προγραμματισμένη επίσκεψη της κ. Ευθυμίου στη Θάσο. Η ομιλία της στο νησί έγινε προχθές Τετάρτη.

 

Η ιδέα της Στέγης έτυχε υποστήριξης από το Δήμο Καβάλας. Κι ενώ όλα γίνονταν για μια εκδήλωση κι αυτή στη Μ. Λέσχη, τελικά έγιναν τρεις και σε μεγαλύτερο χώρο. Όπως είναι το δημοτικό θέατρο. Δυστυχώς δεν ήταν και δεν είναι διαθέσιμο το Αμφιθέατρο που για αυτήν την περίπτωση θα ήταν κατάλληλο (ως η μεγαλύτερη αίθουσα της πόλης).

 

Η άλλη πλευρά της τοπικής επικαιρότητας και δη της δημοτικής, της αυτοδιοικητικής. Με απόφαση που έλαβε προχθές το Δημοτικό Συμβούλιο, ομόφωνη απόφαση, ενισχύονται δύο συμπολίτες με οικονομικά προβλήματα. Κι αφού τα αιτήματα τους ελέγχθηκαν από την αρμόδια Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου. Κάθε ένας θα λάβει ποσό 300 ευρώ. Μπορεί κάποιος να σωθεί με αυτά τα χρήματα; Φυσικά και όχι. Μια μικρή και προσωρινή βοήθεια είναι. Επί της οποίας ο Δήμος Καβάλας και ο κάθε Δήμος δεν μπορεί να επανέλθει. Τουλάχιστον όχι άμεσα.

 

Ο Χρήστος Μποσμπότης, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου και εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου σε θέματα αθλητισμού, θα μεταβεί στην Αθήνα. Στις 15 Δεκέμβρη θα παρακολουθήσει σεμινάριο με θέμα «Σχεδιασμός, κατασκευή και ανακαίνιση αθλητικών εγκαταστάσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις εποικοδομητικές συστάσεις της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου (World Athletics)» που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ. Μαζί του θα είναι υπάλληλος της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου. Το ταξίδι θα είναι μιας μέρας και χωρίς διανυκτέρευση.

 

Τις ίδιες μέρες θα είναι στην Αθήνα και ο Δήμαρχος Θάσου Λευθέρης Κυριακίδης: « … για την συμμετοχή του στην παρουσίαση του βιβλίου «Άγιος Νεκτάριος και Σηλυβρία – Μια
συλλογή κειμένων αφιερωμένη στη συμπλήρωση 100 ετών από την κοίμηση του
«Αγίου του 20ου αιώνα»», που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου, στις
6 μ.μ. στο Δουρούτειο Πνευματικό Κέντρο (Θερμοπυλών 11-13, Κεραμεικός, Αθήνα).
Για το βιβλίο θα μιλήσουν: Ο Σεβ. Μητροπολίτης Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, η συγγραφέας-στιχουργός κα Ελένη Ζιώγα, και εκπρόσωπος των Εκδόσεων Κύζικος».

 

Ένας ακόμη τοπικός σύλλογος αναγνωρίστηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Η απόφαση της Γενικής Γραμματείας- χθεσινή- αναφέρει: «Αποφασίζουμε και χορηγούμε ειδική αθλητική αναγνώριση στο αθλητικό σωματείο με την επωνυμία Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας 1933 για τα αθλήματα της αγωνιστικής αναρρίχησης και της αναρρίχησης βράχου».

 

Μετά από διακοπή μεγαλύτερη από 2 έτη (με βασικό αλλά όχι μοναδικό λόγο τον κορωνοϊό) ξαναρχίζει το Σαββατοκύριακο το εργασιακό πρωτάθλημα μπάσκετ της Καβάλας. Η συμμετοχή είναι μεγάλη μιας και το πρωτάθλημα είχε και έχει θερμούς υποστηρικτές. Ευχόμαστε όλα να εξελιχθούν ομαλά και χωρίς εντάσεις μεταξύ αθλητών- διαιτητών- φιλάθλων. Ένα ίδιο πάνω κάτω πρωτάθλημα μπάσκετ και με φιλανθρωπικό σκοπό γίνεται στο Δήμο Νέστου.

 

Ο οποίος Δήμος Νέστου βάζει στις εορταστικές του εκδηλώσεις τουλάχιστον 3 συναυλίες. Οι οποίες ανακοινώθηκαν ήδη. Ανάμεσα στους καλλιτέχνες που θα βρεθούν τις μέρες των εορτών στη Χρυσούπολη για να τραγουδήσουν είναι ο γνωστός Νίκος Ζωϊδάκης και ο επίσης γνωστός (και από τηλεπαιχνίδι επιβίωσης) Πάνος Καλίδης.

 

Ο Εμπορικός Σύλλογος Φιλίππων οργανώνει την «Ονειροπλατεία». Δύο ημέρες πριν τα Χριστούγεννα, στις 16 και 17 Δεκέμβρη στις Κρηνίδες. Δύο ημέρες πλούσιων εκδηλώσεων. Όπως μάλιστα εξηγεί σε αυτήν θα υπάρχει και υπαίθρια αγορά. Με τη συμμετοχή των επαγγελματιών της περιοχής.

 

 

Διαβάστε επίσης