• 25 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Από τις 10 χθες το πρωί και έως τις πρώτες απογευματινές ώρες αρκετός κόσμος επισκέφθηκε, ξεναγήθηκε στη φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού «Νικηφόρος Φωκάς». Η δυνατότητα θα υπάρχει τουλάχιστον δύο ακόμη μέρες. Σήμερα και αύριο. Από τις 10 το πρωί ως τις 5 κάθε απόγευμα. Χθες το πρωί το πλοίο επισκέφθηκαν νέοι άνθρωποι, ηλικιωμένοι, οικογένειες με μικρά παιδιά. Αρκετός κόσμος. Ενημερώθηκε αναλυτικά από το πολύ ευγενικό πλήρωμα του πλοίου. Το Πολεμικό Ναυτικό συνηθίζει αυτές τις εξορμήσεις στα λιμάνια της χώρας, με αφορμή την αυριανή γιορτή του προστάτη του Αγίου Νικολάου. Απλώς προηγούμενα έτη το λιμάνι της πόλης μας δεν ήταν στο πρόγραμμα. Προφανώς μπήκε και λόγω Νίκου Παναγιωτόπουλου.

 


 

Χθες το απόγευμα επρόκειτο να πραγματοποιηθεί σε ξενοδοχείο της Καβάλας γενική συνέλευση της δημοτικής παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών». Προ της συνέλευσης είχε γίνει γνωστό ότι θέμα της θα ήταν ένα και μοναδικό. Η επιλογή νέου επικεφαλής μιας και ο Άρης Βέρρος (σημερινός επικεφαλής και τρεις φορές υποψήφιος Δήμαρχος) αποχωρεί από την αυτοδιοίκηση γενικώς. Η αποχώρηση του γνωστή από καιρό, είναι φυσιολογική εξέλιξη μιας προσπάθειας (του) που δεν είχε ποτέ θετικό αποτέλεσμα. Ακόμη κι όταν έπρεπε ή άπαντες περίμεναν κάτι τέτοιο. Επί σειρά πολλών ετών έκανε την προσπάθεια του και σωστά αποφάσισε ότι πλέον ήρθε η ώρα της αποχώρησης.

 

Την ώρα που γράφεται το κείμενο η συνέλευση δεν έχει πραγματοποιηθεί και δεν γνωρίζουμε το αποτέλεσμα της. Ξέρουμε αντίθετα κάποια άλλα πράγματα. Τα οποία αμέσως θέτουμε υπόψη του αναγνώστη. Πρόσωπο κατάλληλο και εκ της παράταξης, που δέχεται να διαδεχθεί τον κ. Βέρρο, δεν υπάρχει. Αναζητείται. Η παράταξη αρχικά είχε κάποιες αποστάσεις από το ΣΥΡΙΖΑ. Από τον οποίο ποτέ δεν έκρυψε ότι προέρχεται. Τελευταία οι αποστάσεις περιορίστηκαν ή και «εξαφανίστηκαν». Με αποτέλεσμα στις συνεδριάσεις της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας να υπάρχει θέμα. Θέμα συζήτησης για το μέλλον της. Άρα δεν είναι μόνο η συνέλευση των μελών. Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας γενικότερα ενδιαφέρεται κι αποφασίζει για τη «Συμπαράταξη Πολιτών» και όλα όσα την αφορούν.

 

Επίσης στις συνεδριάσεις της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ διαπιστώθηκε η ανάγκη να υπάρξουν εξελίξεις προκειμένου να περιοριστούν οι «διαρροές» προς άλλους υποψήφιους δημάρχους. Έγινε νέα προσπάθεια να βρεθεί ο επόμενος επικεφαλής (προσπάθεια πάλι χωρίς αποτέλεσμα) κι έτσι περίπου αποφασίστηκε να γίνει η χθεσινή συνέλευση. Κι ότι ήθελε προκύψει. Άμεσα ή μετά από κάποιο διάστημα.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιθυμεί το απλό και δύσκολο ταυτόχρονα. Έναν νέο επικεφαλής από τα στελέχη του. Όσο αυτό δεν προκύπτει, αναπτύσσεται η σκέψη και η ιδέα των συνεργασιών. Με τον Μουριάδη; Δύσκολο. Πολύ δύσκολο. Με τον Γιάννη Εριφυλλίδη; Ίσως. Προς το παρόν και παρά τις προσπάθειες που έκανε και συνεχίζει, δεν τους έχει πείσει. Αυτή η συνεργασία είναι μια διέξοδος στο υφιστάμενο αδιέξοδο. Αλλά θέλει τον χρόνο της. Κι ο ΣΥΡΙΖΑ βιάζεται. Η όλη κατάσταση περιπλέκεται λόγω των επικείμενων εθνικών εκλογών. Υπό όλες αυτές τις συνθήκες τόσο η δημοτική παράταξη όσο και το κόμμα προσπαθούν να σώσουν ότι σώζεται. Κυρίως την προοπτική. Αύριο μεθαύριο να βρεθεί ο επικεφαλής που σήμερα δεν υπάρχει.

 

Ο κ. Μπάμπης Χρυσανίδης είναι ένα νέο πρόσωπο που προσπαθεί να εμπλακεί στα των επόμενων δημοτικών εκλογών στην Καβάλα. Προέρχεται από τη ΝΔ. Είναι 69 ετών. Πέρασαν περισσότερα από 10 χρόνια από τότε που έπαψε να ασχολείται με την αυτοδιοίκηση. Διετέλεσε δύο θητείες δήμαρχος Ελευθερών. Ως που ο Δήμος καταργήθηκε για να «απορροφηθεί» από το Δήμο Παγγαίου. Ο Μπάμπης Χρυσανίδης ψάχνει και «ψάχνεται»… Δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες αφού δεν είναι το πρόσωπο που μπορεί να ενώσει τον συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Άρα δεν φαίνεται να υπάρχει μέλλον. Κι είναι δύσκολο να συνεχίσει μόνος αφού (μη έχοντας χρόνο και προετοιμασία) θα είναι πολύ μόνος. Κι οι καιροί εν τω μεταξύ άλλαξαν. Υπάρχουν τουλάχιστον δύο άλλοι που έχουν προβάδισμα.

 

Η είδηση που «έρχεται» είναι αυτή που αφορά τον κ. Ντίνο Κλειτσιώτη. Αποφάσισε να αποχωρήσει από τη διοίκηση του Νοσοκομείου. Σκοπεύει να παραιτηθεί ώστε να ασχοληθεί με την υποψηφιότητα του. Αυτό λέγεται ότι θα συμβεί άμεσα και φυσικά εντός των προθεσμιών που θέτει η σχετική νομοθεσία. Με το νέο χρόνο δηλαδή τόσο ο Ντίνος Κλειτσιώτης όσο και η Αναστασία Ιωσηφίδου θα γίνουν πιο δραστήριοι. Αναμενόμενο φυσικά και επιβεβλημένο. Το κακό και με τους δύο είναι άλλο. Το κόμμα τους δεν δείχνει διατεθειμένο να αφήσει το γάμο για τα… πουρνάρια. Άρα τα σημερινά δεδομένα θα διατηρηθούν καιρό ακόμη. Θα είναι δύο Νεοδημοκράτες που θα ζητούν στήριξη από το κόμμα τους και αυτό θα συνεχίσει να τους λέει να περιμένουν.

 

Η τοπική ΝΔ πρέπει κι αυτή να έχει το μυαλό της περισσότερο στις επόμενες εθνικές εκλογές και λιγότερο στις τοπικές. Ακούγεται επίσης ότι πριν τα Χριστούγεννα θα επισκεφθεί την Καβάλα εκπρόσωπος της κεντρικής διοίκησης ώστε να γίνει τοπική εκδήλωση. Θέμα της οποίας θα είναι φυσικά οι επόμενες εθνικές εκλογές. Και μόνο αυτές.

 

Οι χθεσινές εφημερίδες των Αθηνών είχαν πολλά προεκλογικά κείμενα, στηριγμένα όλα στο ενδεχόμενο οι εθνικές εκλογές να γίνουν πιο νωρίς απ’ ότι κάποιος περιμένει. Όλα τα σενάρια τις προβλέπουν φυσικά μετά τις γιορτές. Τα περισσότερα δημοσιεύματα αναφέρονται σε εκλογές την Άνοιξη. Άνοιξη όμως είναι και ο Μάρτιος, Άνοιξη είναι και ο Μάης. Το πιθανότερο; Αν κάποιος τα διάβαζε όλα – και πάντα εκτός απροόπτου- θα καταλάβαινε ότι πιθανότερη ημερομηνία των εκλογών είναι αυτή που αφορά μια από τις Κυριακές του Απριλίου.

 

Στο Δήμο Παγγαίου ο Φίλιππος Αναστασιάδης έκανε τις «μεταγραφές» του μέσω της πρόσφατης ψηφοφορίας για τον προϋπολογισμό του 2023. Τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ψήφισαν τον προϋπολογισμό κι αμέσως «μετρήθηκαν» ως σύμβουλοι της διοίκησης. Είναι μόνο αυτοί ή υπάρχουν κι άλλοι; Σύμφωνα με διάφορες και έντονες φήμες, ισχύει το δεύτερο.

 

Κάτοικοι του Παληού σχολιάζουν θετικά και επιβραβεύουν την καθημερινή εργασία στον οικισμό των δύο οδοκαθαριστών του Δήμου. Κάνουν πολύ καλή δουλειά και την κάνουν κάθε μέρα. Γιατί τα καλά πρέπει να λέγονται.

 

Δεν υπάρχουν νεότερα σχετικά με την υπόθεση των διοδίων, των νέων διοδίων. Την ελεύθερη διέλευση των Καβαλιωτών από αυτά κτλ. Το θέμα δυστυχώς μοιάζει να «κλείνει» χωρίς καμία αντίδραση, πίεση και συνέχεια. Ο βασικός λόγος είναι ότι δεν αντιδρά η τοπική κοινωνία. Κι όταν αυτή σιωπά, άπαντες πληρώνουν. Στην προκειμένη περίπτωση πληρώνουν στα διόδια στην ανατολική είσοδο της πόλης.

 

Η πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας κ. Κατερίνα Γεροστεργίου δήλωσε στην Πρωινή ότι πρόσφατα έγινε ηλεκτρονικός πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας συμπολίτη. Για τον οποίο, υποστήριξε, δεν υπήρξε κανένα ενδιαφέρον. Ο πλειστηριασμός ήταν άκαρπος κι ο συμπολίτης προσωρινά διατηρεί την κατοικία του. Ένα πράγμα δυστυχώς είναι βέβαιο. Ο πλειστηριασμός θα επανέλθει. Και ο συγκεκριμένος και αρκετοί άλλοι. Όχι μόνο στην Καβάλα. Σε όλη την Ελλάδα.

 

Διαβάστε επίσης