μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Η ήπιας μορφής οικοδομική δραστηριότητα σε οικόπεδο στο Περιγιάλι αφορά την κατασκευή γηπέδων Padel. Η νέα μόδα στην Αθήνα και στην επαρχία. Κι όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, τέτοια γήπεδα θα γίνουν τελικά σε δύο διαφορετικά σημεία στο Περιγιάλι. Εμείς ξέραμε για ένα. Αυτό που φαίνεται να κατασκευάζεται στη σχετική και πρόσφατη φωτογραφία.

 


 

Θα συνεχιστεί και το 2023 η συνεργασία των παρατάξεων του Χρήστου Μέτιου και του Κωστή Σιμιτσή. Λίγο διαφορετικά και λίγο πιο χαλαρά. Φαίνεται ότι σχετικές αποφάσεις πάρθηκαν προ ημερών. Εγκρίθηκαν και στις δύο ομάδες. Η νέα συνεργασία προβλέπει Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Γρανά. Στη θέση του κ. Σιμιτσή, του οποίου η θητεία λήγει την Παρασκευή. Ο κ. Γρανάς ξαναγίνεται Αντιπεριφερειάρχης. Για 3,5 χρόνια ήταν χωρικός στην ΠΕ Καβάλας. Τώρα θα είναι θεματικός, με τομέα δράσης την ανάπτυξη. Παραμένει άγνωστο αν ταυτόχρονα διατηρήσει και τη θέση του προέδρου στην Εργοανάπτυξη.

 

Στο πλαίσιο συνεντεύξεων που έδωσαν πριν τα Χριστούγεννα ο Αλέξης Πολίτης και ο Χρήστος Γάκης, επιβεβαίωσαν τη συμμετοχή τους στις εκλογές που έρχονται. Και οι δύο θα ζητήσουν την ψήφο των Καβαλιωτών ως υποψήφιοι περιφερειακοί σύμβουλοι με τον Χρήστο Μέτιο. Και οι δύο δήλωσαν το αυτονόητο. Και οι δύο θα βοηθήσουν το ψηφοδέλτιο Μέτιου στην ΠΕ Καβάλας.

 

Αρχίζουν σιγά σιγά οι προεκλογικές περιοδείες. Αν και κάποιοι δεν τις σταμάτησαν ποτέ. Ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης που θα είναι πάλι υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος (με την παράταξη του Χριστόδουλου Τοψίδη) ήταν την περασμένη Τρίτη στη λαϊκή αγορά της Χρυσούπολης. Εκεί συζήτησε και με πωλητές- παραγωγούς και εμπόρους- και με καταναλωτές. Χάρηκε που τον αναγνώρισαν όπως αναγνώρισαν τις θετικές του παρεμβάσεις μέσα κι έξω από το Περιφερειακό Συμβούλιο.

 

Υποψήφιος στις εκλογές θα είναι και ο Παναγιώτης Κουτσόγλου. Στις εκλογές του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας. Με την παράταξη του Γιάννη Κελγιώργη. Ο Παναγιώτης Κουτσόγλου κινείται στην αγορά της Καβάλας μεθοδικά και διαρκώς. Ξέρει τα προβλήματα και κυρίως διαθέτει εύστοχες ιδέες για την προβολή των μικρομεσαίων. Καλή του επιτυχία.

 

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης εξέτασε ως προς τη νομιμότητα τους και ενέκρινε δύο ακόμη αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου. Του Δημοτικού Συμβουλίου Θάσου. Η έγκριση των αποφάσεων, εδώ που έφθασαν τα πράγματα και ως προς την απόφαση του ΣτΕ, έχει τη σημασία του. Οι αποφάσεις που εγκρίθηκαν είναι το τεχνικό πρόγραμμα Δήμου Θάσου και ο προϋπολογισμός του Δήμου Θάσου. Για το 2023. Πριν τα Χριστούγεννα η Αποκεντρωμένη είχε εγκρίνει κι αρκετές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Νέστου. Όλες αποφάσεις που πάρθηκαν το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη.

 

Λειτουργούν κι αυτές τις γιορτές τα μεγάφωνα στην αγορά, μεταδίδουν φυσικά Χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Ενισχύουν το κλίμα της χαράς στο κέντρο της πόλης. Μόνο που τα τραγούδια είναι κάθε χρόνο τα ίδια. Πάνω κάτω επαναλαμβάνονται οι ίδιες μελωδίες και επιτυχίες προηγούμενων ετών. Μια ανανέωση του μουσικού αρχείου είναι απαραίτητη. Έστω του χρόνου τις γιορτές. Η ποιότητα του ήχου και η ένταση του, ικανοποιούν και καλύπτουν τον επιθυμητό στόχο.

 

Σταμάτησαν προσωρινά οι εργασίες για την κατασκευή δικτύου οπτικών ινών στα Ποταμούδια. Και πάνω από τα Ποταμούδια. Ανακουφίστηκε έτσι η συνοικία που τόσο ταλαιπωρήθηκε τις προηγούμενες εβδομάδες. Κι όπως φαίνεται θα ταλαιπωρηθεί κι άλλο. Όταν το έργο επανέλθει. Μάλλον την ερχόμενη εβδομάδα. Αντίθετα οι οπτικές ίνες κατασκευάζονται κανονικά και αυτό το διάστημα έμπροσθεν του πρώην στρατοπέδου «Ασημακοπούλου». Και το έργο του φυσικού αερίου, συνεχίζεται αυτήν την εβδομάδα στην οδό 7ης Μεραρχίας.

 

Κάπου εκεί (δίπλα στην οδό 7ης Μεραρχίας), στην οδό Αλαμάνας, συναντούμε έναν δρόμο ιδιαίτερα ταλαιπωρημένο. Από το έργο και των οπτικών ινών και του φυσικού αερίου. Η οδός Αλαμάνας είναι απότομη. Με μεγάλη κλίση. Γεμάτη χαλίκια και χώματα. Ειδικά για τα δίκυκλα το να ανέβουν ή να κατέβουν την οδό κατάντησε μια ολόκληρη περιπέτεια! Με αυξημένη μάλιστα την επικινδυνότητα.

 

Λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία και προσέλευση το παγοδρόμιο στην κεντρική πλατεία. Αρέσει ειδικά στα παιδιά. Αυτά το γεμίζουν ειδικά το απόγευμα και το βράδυ. Αντίθετα σχολιάζεται αρνητικά το παρκάρισμα αυτοκινήτων δίπλα στο παγοδρόμιο (πάνω στην κεντρική πλατεία). Προφανώς είναι αυτοκίνητα αυτών που εργάζονται στο παγοδρόμιο. Βολεύονται και παρκάρουν συνεχώς σε έναν ακατάλληλο χώρο. Είναι κάτι που φυσικά και πρέπει να σταματήσει. Σχετικές φωτογραφίες με αρνητικά σχόλια αναρτήθηκαν ήδη στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Τις ημέρες των Χριστουγέννων και από άγνωστη αιτία (ίσως είναι εμπρησμός, αναφέρουν τα μέσα ενημέρωσης της περιοχής) εκδηλώθηκε φωτιά στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης. Συνέπεια του περιστατικού να προκληθούν σοβαρές ζημιές σε 11 συνολικά παρκαρισμένα οχήματα. Οι πιο πρόσφατες ανταποκρίσεις αναφέρουν ότι όλα είναι ιδιοκτησίας επιβατών. Τα στάθμευσαν κοντά στο αεροδρόμιο και με το αεροπλάνο ταξίδεψαν στην Αθήνα. Ελπίζουμε να μην περιλαμβάνεται στους άτυχους της υπόθεσης κάποιος Καβαλιώτης. Μιας και αρκετοί Καβαλιώτες που ταξιδεύουν στην Αθήνα προτιμούν για πολλούς λόγους να «πετάξουν» από την Αλεξανδρούπολη.

 

Χθες το απόγευμα στην Ελευθερούπολη επρόκειτο να πραγματοποιηθεί η λεγόμενη «Γιορτή Παιδείας». Στη διάρκεια της οποίας βραβεύονται μαθητές που διακρίθηκαν στις προηγούμενες πανελλαδικές εξετάσεις. Έγιναν ήδη νέοι φοιτητές στα Πανεπιστήμια. Αυτή η βράβευση είναι θεσμός. Και για την αυτοδιοίκηση και για αρκετούς συλλόγους. Πρόσφατα ίδια εκδήλωση έκανε για τα παιδιά των μελών του ο σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας.

 

Κι όμως, ένας δάσκαλος διαφωνεί. Με το σκεπτικό και την ουσία αυτών των επιβραβεύσεων. Πρόκειται για τον Ανέστη Τσαβδαρίδη που ταυτόχρονα είναι και δημοτικός σύμβουλος Παγγαίου. Σχολίασε με ανάρτηση του και μεταξύ άλλων αναφέρει: «Προσκλήθηκα για μια ακόμη χρονιά να παρευρεθώ στην εκδήλωση, τη λεγόμενη “Γιορτή Παιδείας” του Δήμου Παγγαίου, μια “γιορτή” που βραβεύονται κυρίως όσες και όσοι μαθήτριες/ές πέρασαν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή! Δε θα πάω. Δεν πήγα ποτέ, ακόμα και όταν “βραβεύονταν” τα παιδιά μου. Δεν την ψήφιζα ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και δεν πήγαινα όταν ανάλογη “γιορτή” διοργάνωνε και ο Σύλλογος Δασκάλων Καβάλας για τα παιδιά των μελών του. Δε θα στιγματίσω με την παρουσία μου ως “αποτυχημένους” όλους, όσοι δεν πέρασαν σε κάποια σχολή ή δεν δήλωσαν στο μηχανογραφικό κάποια σχολή που δε “γουστάρουν”. Αυτά τα παιδιά που επέλεξαν, γιατί έτσι ήθελαν ή έτσι έπρεπε, να δουλέψουν, να πάνε στο στρατό, να φοιτήσουν σε μια επαγγελματική ή καλλιτεχνική σχολή, να φύγουν στο εξωτερικό ή να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία. Δεν αξίζουν λιγότερη τιμή όλα εκείνα τα παιδιά που ακολούθησαν έναν άλλο δρόμο από επιλογή ή από ανάγκη. Αν ήταν στη “Γιορτή” σας κι αυτά τα παιδιά αλλά και όλα εκείνα που ξεκίνησαν από μια δύσκολη αφετηρία, τα αλλόγλωσσα , τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, τα παιδιά με αναπηρία που πάλεψαν δίπλα και τριπλά, τότε ναι, θα ήμουν εκεί με πολλή χαρά! Όμως θα είναι μια λαμπερή γιορτή, γι’ αυτό είμαι απολύτως βέβαιος».

 

 

Διαβάστε επίσης