• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Πολύς κόσμος αποχαιρέτισε χθες την Καίτη Παναγιωτοπούλου. Τη σύζυγο του Γιάννη Παναγιωτόπουλου (πρώην προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας), μητέρα του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου. Στη φωτογραφία φαίνεται ο Υπουργός Μεταφορών κ. Καραμανλής που ήταν στην εκκλησία του Αγίου Παύλου. Με τον ίδιο τρόπο συλλυπήθηκαν την οικογένεια της Καίτης Παναγιωτοπούλου οι τρεις βουλευτές του Ν. Καβάλας (Ελευθεριάδου- Λαζαρίδης- Πασχαλίδης). Παρόντες στην κηδεία ήταν οι Δήμαρχοι Μουριάδης- Κυριακίδης- Αναστασιάδης. Ο Χρήστος Μέτιος (προσήλθε μαζί με πολλούς Αντιπεριφερειάρχες) και πολλοί άλλοι. Από την κεντρική πολιτική σκηνή, την αυτοδιοίκηση, τους συλλόγους κτλ. Όχι μόνο από την πόλη της Καβάλας αλλά κι απ’ τον υπόλοιπο Νομό.

 


 

Παραμονή Πρωτοχρονιάς. Πρωί και μεσημέρι στο κέντρο της Καβάλας. Την αυξημένη λόγω της ημέρας κυκλοφορία ρυθμίζουν τρεις τροχονόμοι, οι οποίοι βρίσκονται και οι τρεις στην ίδια περιοχή. Της κεντρικής πλατείας. Σε μικρή απόσταση ο ένας με τον άλλον. Η δουλειά που κάνουν έχει φυσικά αποτέλεσμα και η κυκλοφορία είναι ικανοποιητική. Χωρίς την ταλαιπωρία, χωρίς την καθυστέρηση των προηγούμενων ημερών.

 

Ήταν μια ενέργεια της Τροχαίας Καβάλας σωστή, απαραίτητη και εύστοχη. Ένας τροχονόμος βρίσκονταν μπροστά από το Επιμελητήριο. Ο δεύτερος μπροστά από το κατάστημα Ανανιάδη και ο τρίτος μπροστά από την Εθνική τράπεζα. Με αυτό το προσωπικό η Τροχαία διοχέτευε αμέσως τα αυτοκίνητα από την Ομόνοια στην οδό Ίωνος Δραγούμη ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούσε και την κίνηση των πεζών.

 

Ήταν μια ευχάριστη έκπληξη επί του κυκλοφοριακού προβλήματος στην Καβάλα. Ήταν μια σωστή απόφαση που φυσικά και πρέπει να επαναληφθεί. Καταλαβαίνουμε επίσης πόσο δίκαιο έχουν όσοι υποστηρίζουν τη λύση του τοπικού κυκλοφοριακού προβλήματος μέσω της αστυνόμευσης. Πλέον είδαμε, καταλάβαμε και φυσικά πεισθήκαμε. Για αυτό και από εδώ και πέρα όλο και πιο συχνά θα ζητούμε το ίδιο πράγμα. Αν όχι ακριβώς το ίδιο, κάτι παρόμοιο. Τα μέτρα αστυνόμευσης όπως της παραμονής της Πρωτοχρονιάς να υπάρχουν και να εφαρμόζονται στην Καβάλα όσο πιο συχνά γίνεται.

 

Σε όλη αυτή την ιστορία εμπλέκεται φυσικά και η Δημοτική Αστυνομία. Προσωπικό της οποίας ήταν επίσης στο κέντρο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μόνο που η Τροχαία έκανε τόσο καλή δουλειά που οι δημοτικοί αστυνομικοί ήταν αχρείαστοι. Κι άρχισαν έτσι να κυκλοφορούν αλλού. Στη Βενιζέλου και στους πεζόδρομους. Μόνο που εκεί τη συγκεκριμένη μέρα δεν υπήρχε πρόβλημα να λύσουν.

 

Συντονισμός. Συνεργασία και κάθε μέρα αστυνόμευση. Αυτός πρέπει να είναι ο κοινός καθημερινός στόχος της Τροχαίας και της Δημοτικής Αστυνομίας. Το «κάθε μέρα αστυνόμευση» δεν είναι σχήμα λόγου. Είναι μια μεγάλη ανάγκη. Γιατί αν αφήσουμε τους οδηγούς στην… «ελευθερία» τους, τότε αυτοί είναι ικανοί για όλα. Πρώτα θα παρκάρουν παράνομα και θα ενοχλούν τους άλλους κι αμέσως μετά οι ίδιοι άνθρωποι θα διαμαρτύρονται για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Καβάλας. Ένα πρόβλημα που φυσικά και προκαλούν οι ίδιοι!

 

Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάκης Εμμανουηλίδης ρωτήθηκε χθες (στη συνέντευξη του στο ράδιο Πρωινή) και για το ενδεχόμενο στήριξης της υποψηφιότητας του κ. Γιώργου Πετρίδη στην Περιφέρεια ΑΜΘ. Στελέχους του ΠΑΣΟΚ στην Κομοτηνή. Απάντησε με τέτοιο τρόπο που τα διάφορα και σχετικά σενάρια «φρενάρουν». Είπε μεταξύ άλλων ο κ. Εμμανουηλίδης: « Είναι νωρίς ακόμη. Δεν απορρίπτω κάτι αλλά είμαστε στο παρά πέντε των βουλευτικών εκλογών». Σύμφωνα με τον κ. Εμμανουηλίδη για τις τοπικές εκλογές υπάρχει χρόνος συζήτησης και λήψης αποφάσεων αφού αυτές οι εκλογές θα γίνουν μετά τις εθνικές.

 

Για το ίδιο θέμα δήλωση έκανε χθες και ο Λεωνίδας Παππάς. Με την ιδιότητα του στελέχους του τοπικού ΠΑΣΟΚ. Δήλωση στο ίδιο μήκος κύματος με αυτήν του κ. Εμμανουηλίδη. Χαρακτήρισε το θέμα ως «μακρινό» και πρόσθεσε: « Θα δούμε… Ο Γιώργος Πετρίδης έχει τις προϋποθέσεις να είναι υποψήφιος Περιφερειάρχης στην ΑΜΘ αφού ενώνει».

 

Από τα λόγια τόσο του κ. Εμμανουηλίδη όσο και του κ. Λεωνίδα Παππά καταλαβαίνουμε ότι όσοι εμπλέκονται στις επόμενες βουλευτικές εκλογές παρουσιάζουν όλοι την ίδια αντίδραση στο θέμα των τοπικών αυτοδιοικητικών εκλογών. Δεν το συζητούν καθόλου. Πρώτα θα γίνουν οι εθνικές εκλογές –μας λένε άμεσα ή έμμεσα- και μετά θα καταπιαστούν με τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Δηλαδή πότε; Κατά το Καλοκαίρι!

 

Στις Αθηναϊκές εφημερίδες της Δευτέρας (2/1) γράφτηκε πολύ συγκεκριμένα. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προγραμματίζει περιοδεία στη Θράκη στα μέσα του μήνα. Κατά τα δημοσιεύματα η περιοδεία θα αφορά την Αλεξανδρούπολη (κυρίως) και την Κομοτηνή. Και τίποτα πέραν αυτού. Τα στελέχη της ΝΔ στην Καβάλα κάτι γνώριζαν, εδώ και μέρες προγραμματίζουν να παρακολουθήσουν την συγκεκριμένη επίσκεψη. Πιέζοντας ίσως να ακολουθήσει μια ακόμη. Αυτήν την φορά και στην πόλη της Καβάλας.

 

Τον Ιούλιο έβαλε στόχο να λειτουργήσει στο κέντρο της πόλης το πολυκατάστημα Waikiki. Στο γνωστό κτίριο στη γωνία των δρόμων Ομονοίας και Ίωνος Δραγούμη. Θα γίνει μια επένδυση που λέγεται ότι θα φθάσει τα 3 εκ ευρώ. Τόσο κοστίζει- υπολογίζουν οι επενδυτές- η εσωτερική μετατροπή του ακινήτου σε χώρο καταστημάτων. Σημειώνουμε ότι η εταιρία σκοπεύει να δημιουργήσει στον ίδιο χώρο περισσότερες από 40 θέσεις εργασίας. Αυτό το διάστημα η Waikiki κάνει αισθητή την παρουσία της και σε άλλες πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Με τον ίδιο τρόπο.

 

Μέσω της Διαύγειας πληροφορούμαστε το κόστος ενοικίασης Χριστουγεννιάτικου «τρένου». Το ειδικό αυτό όχημα νοικιάστηκε πρόσφατα από το Δήμο Παγγαίου αντί του ποσού των 3.500 ευρώ. Από το όνομα της εταιρίας που το διαθέτει καταλαβαίνουμε ότι είναι εταιρία με έδρα τη Βουλγαρία. Το «τρενάκι» του Δήμου Παγγαίου χρησιμοποιήθηκε σε όλο το Δήμο για τις εκδηλώσεις που έγιναν και το χρονικό διάστημα 14 με 30 Δεκέμβρη.

 

Θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας; Θυμίζουμε ότι η πρώτη συνεδρίαση του 2023 θα περιλαμβάνει και την παραδοσιακή, απαραίτητη διαδικασία για την κοπή της βασιλόπιτας. Αλλά πότε θα γίνει αυτή η συνεδρίαση; Μάλλον κανείς δεν ξέρει ακόμη. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και η διοίκηση του Δήμου περιμένουν αντίδραση από το Υπουργείο Εσωτερικών σε σχέση με το μέλλον των Δημοτικών Επιτροπών. Κι όσο αντίδραση από το Υπουργείο δεν υπάρχει, τόσο δεν θα ορίζεται συνεδρίαση. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την επόμενη συνεδρίαση (πρώτη του νέου έτους) της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καβάλας.

 

Η περίοδος των εορτών τροποποίησε ελαφρώς τα δρομολόγια των πλοίων από την Καβάλα προς τα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Εξυπηρετήθηκαν κυρίως οι επιβάτες αλλά και οι εταιρίες. Το τελευταίο έγινε, ανάλογα και με την επιβατική κίνηση, μέσω της γνωστής διαδικασίας ανεκτέλεστων δρομολογίων. Όσο για χθες, το πλοίο «Μύκονος» ήρθε στην ώρα του στην Καβάλα αλλά είχε προγραμματίσει αναχώρηση 2 ώρες πιο αργά. Στο μεταξύ η γραμμή του Πρίνου συνεχίζει να εξυπηρετείται με τα δρομολόγια που εκτελεί το φέρι μποτ «Αγία Βαρβάρα». Το πλοίο μένει στη γραμμή ως περίπου το τέλος του μήνα.

 

 

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης