• 28 Μαρτίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Με μικρή καθυστέρηση η φωτογραφία από την εκδήλωση (κοπή βασιλόπιτας) στο Υπεραστικό ΚΤΕΛ Καβάλας, το πρωί της Πρωτοχρονιάς. Ο Υπουργός Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον κ. Ντίνο Κλειτσιώτη. Το επόμενο διάστημα θα δούμε πολλές τέτοιες φωτογραφίες. Μια διαφορετική σύνδεση των βουλευτικών εκλογών με τις εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Αυτό άλλωστε συνέβη στην ίδια εκδήλωση. Μπερδεύτηκαν υποψήφιοι όλων των επόμενων εκλογών κι έκαναν «πηγαδάκια» σχετικών συζητήσεων. Κι ενώ οι της αυτοδιοίκησης ξέρουν την ημερομηνία των εκλογών τους, αυτοί των εθνικών εκλογών περιμένουν να την μάθουν!

 


Πριν από 20 και πλέον χρόνια όλα ήταν διαφορετικά. Η ισχυρή τότε αυτοδιοίκηση (συμπεριλαμβανομένης και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης) διεκδικούσε τα πάντα. Με μαχητικό τρόπο. Διέθετε θεωρητικά επιχειρήματα αλλά και ικανοποιητικό «πορτοφόλι». Ζητούσε επίμονα από τις τότε Κυβερνήσεις να αναλάβει διάφορα ακίνητα. Όλα τα διαθέσιμα ακίνητα. Στην περίπτωση μας ζητούσε την Αλάνα, το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα και οτιδήποτε άλλο μπορούσε ή πίστευε ότι μπορούσε να αξιοποιήσει. Κάποιοι τυχεροί Δήμαρχοι και Νομάρχες ικανοποιήθηκαν. Οι περισσότεροι έμειναν με την όρεξη.

 

Ως που προέκυψαν τα μνημόνια και το… τέκνο τους. Το ΤΑΙΠΕΔ. Από τότε και μετά η ακίνητη περιουσία του κράτους άρχισε να «θυσιάζεται» προκειμένου να υπάρξουν δημόσια έσοδα. Κι η ανάκαμψη που ως ένα βαθμό επιτεύχθηκε, οφείλεται και σε αυτό. Στις πολλές ιδιωτικοποιήσεις. Τις οποίες στο τέλος ακόμη και οι πολίτες άρχισαν να υποστηρίζουν. Ως μοναδική αξιόπιστη επιλογή.

 

Κάποτε ο Δήμος Φιλίππων ζητούσε το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα να το αξιοποιήσει. Η Νομαρχία Καβάλας ήθελε να αναλάβει την Αλάνα για να κατασκευάσει ξενοδοχείο και ενυδρείο. Ο Δήμος Παγγαίου ήθελε τα Λουτρά των Ελευθερών και πάει λέγοντας. Σήμερα, αρχή του 2023, η αυτοδιοίκηση δεν διεκδικεί. Γνωρίζει ότι δεν έχει καμία τύχη. Το ΤΑΙΠΕΔ πουλά όσο όσο προκειμένου να δείξει ότι έχει έσοδα. Τα έσοδα ενισχύουν τα ταμεία του κράτους, γίνονται επιδόματα και επιχορηγήσεις. «Απάντηση» σε κάθε νέα κρίση.

 

Επωφελούνται οι ιδιώτες. Αγοράζουν τα πάντα. Οι ίδιοι και οι ίδιοι. Κι αφού κάνουν δικά τους λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους κτλ τότε βάζουν μπροστά μεγάλα- υποτίθεται- σχέδια. Στοχεύουν όχι στην ανάπτυξη αλλά στο κέρδος. Υπόσχονται ανάπτυξη ώστε να πείσουν για τις καλές τους προθέσεις μα στο τέλος μοναδική τους επιθυμία είναι η ίδια. Να κερδίσουν. Υπό αυτό το πρίσμα πρέπει να εξετάσουμε τα σχέδια στην Αλάνα της Νέας Ηρακλείτσας. Τα ίδια θα γίνουν στο νέο λιμάνι. Αυτός είναι ο λόγος που θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε διόδια στην Εγνατία Οδό. Κι όσα κάποτε διεκδικούσαμε είναι μια ανάμνηση και μόνο. Μια ιστορία μάλλον για γέλια… Γιατί κάποτε υπολογίζαμε αλλιώς την ανάπτυξη της περιοχής. Χωρίς να γνωρίζουμε το τι μας περιμένει.

 

Μιας και η Αλάνα είναι στην επικαιρότητα να θυμηθούμε ένα από τα γεγονότα εκείνης της εποχής. Ο τότε Δήμος Ελευθερών έκανε διαμαρτυρία και προσωρινή κατάληψη. Ζητούσε την Αλάνα. Επέλεξε η διαμαρτυρία του να γίνει στο γραφείο της Κτηματικής Εταιρίας του δημοσίου στην Καβάλα. Πήγαν στην είσοδο των γραφείων και την έκλεισαν για κάποια ώρα. Θέλουμε την Αλάνα για να την αξιοποιήσουμε, έλεγαν οι της αυτοδιοίκησης. Ήταν Σεπτέμβρης του 2000.

 

Ακόμη και η ενημερωτική- ειδησεογραφική ιστοσελίδα του Σκάι ασχολήθηκε με την επενδυτική πρόταση Χατιντάτζι στην περιοχή της Αλάνας. Την πρόβαλε χθες. Ουσιαστικά χρησιμοποίησε τις όντως εντυπωσιακές φωτογραφίες των μακετών μαζί με το περιεχόμενο των ανακοινώσεων του επενδυτή. Ο τίτλος ήταν ελκυστικός κι ανέφερε: «Καναδοϊρανός επιχειρηματίας θα κάνει τη Νέα Ηρακλείτσα τα Χάμπτονς της Ελλάδας».

 

Στη σελίδα του Άλεξ Χατιντάτζι στο facebook, κάτω από την ανακοίνωση- παρουσίαση του πρότζεκτ- σχολιάζουν φίλοι του απ’ όλο τον κόσμο. Γυναίκα που προφανώς τον εμπιστεύεται, του γράφει να κρατήσει ένα σπίτι για αυτήν. Η ίδια γυναίκα παρουσιάζει ως επάγγελμα της κάτι όντως διαφορετικό. Δηλώνει μοντέλο του περιοδικού Playboy! Άρα στην Αλάνα θα υπάρχουν, όταν ετοιμαστούν τα πολυτελή σπίτια, και «πολυτελείς» παρουσίες. Αν όσα η γυναίκα ισχυρίζεται είναι αληθινά και όχι απλώς κολακευτικά για τον κ. Χατιντάτζι.

 

Τις επόμενες ημέρες θα συγκροτηθεί σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο του τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας. Πρόεδρος φαίνεται ότι θα εκλεγεί και πάλι ο δραστήριος Ζαφείρης Μυστακίδης. Αν γίνει αυτό τότε στο τέλος της νέας θητείας του θα συμπληρώσει 13 χρόνια πρόεδρος του τμήματος. Θα είναι ο μακροβιότερος, με μεγάλη διαφορά από το δεύτερο.

 

Προετοιμάζονται πολλές εκδηλώσεις στην πόλη της Καβάλας για την κοπή της βασιλόπιτας του νέου έτους. Πολλές. Όλοι οι σύλλογοι που κάτι τέτοιο ετοιμάζουν έχουν όλοι το ίδιο πρόβλημα. Δεν μπορούν να βρουν κατάλληλο χώρο. Εξ αυτού του λόγου κατευθύνονται πολλές φορές σε καταστήματα εστίασης. Ακόμη και κέντρα διασκέδασης. Με αποτέλεσμα η κοπή της πίτας στο τέλος να συνδυάζεται με γλέντι. Πίτα μετά χορού με λίγα λόγια. Το συγκεκριμένο πρόβλημα υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχιστεί. Οφείλεται στο ότι εκδηλώσεις στο Αμφιθέατρο δεν γίνονται. Οι χώροι του Ωκεανίς επίσης δεν χρησιμοποιούνται ενώ η αίθουσα του Όσκαρ μετατράπηκε σε κέντρο διασκέδασης.

 

Συνεχίζεται η εκκρεμότητα στον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας. Η θέση του διευθύνοντα συμβούλου παραμένει κενή περίπου έναν μήνα. Όσο κι αν κάποιοι υποστηρίζουν ότι θα καλυφθεί σύντομα, πιθανότερο είναι να συμβεί το αντίθετο. Εν τω μεταξύ η ονοματολογία συνεχίζεται. Τελευταία ακούγεται και το όνομα παράγοντα του ΤΑΙΠΕΔ. Ενός εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ που εμφανίζεται θετικός στο να μετακομίσει στην Καβάλα και να διοικήσει τον ΟΛΚ.

 

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινήθηκε η προχθεσινή εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας (μετά χορού) των ΚΑΠΗ του Δήμου Καβάλας. Παρέστησαν ενδιαφερόμενοι τόσο για τις εθνικές όσο και για τις τοπικές εκλογές. Τα μέλη των ΚΑΠΗ χαμογέλασαν σε όλους. Μίλησαν με όλους τους υποψηφίους, τα λόγια των οποίων άκουσαν με μεγάλη προσοχή. Κι αλήθεια είναι ότι στο χώρο της εκδήλωσης τα μέλη των ΚΑΠΗ ήταν αρκετά. Όσοι υποψήφιοι επέλεξαν να παραβρεθούν στην εκδήλωση στο τέλος κατάλαβαν ότι άξιζε τον κόπο.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης