μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μαζί με την επαναλειτουργία των σχολείων, επανήλθε από τη Δευτέρα 9 Γενάρη το πρόγραμμα εκπαίδευσης- εκμάθησης κολύμβησης για μαθητές δημοτικών σχολείων της Καβάλας. Κάθε μέρα μαθητές από διάφορα σχολεία περνούν αρκετή ώρα στο κολυμβητήριο. Στη μικρή πισίνα. Διασκεδάζουν και μαθαίνουν σωστό κολύμπι. Η μεγάλη πισίνα φιλοξενεί πάντα το πρόγραμμα αερόμπικ. Δημοφιλές για τις γυναίκες της πόλης.

Το έργο στην στέγη του κολυμβητηρίου συνεχίζεται κι έχει δρόμο μπροστά του… Το νερό της βροχής σε μια μέρα όπως η χθεσινή μπαίνει εντός του χώρου μειωμένο σε ποσοστό 80% τουλάχιστον. Στόχος του έργου όταν αυτό ολοκληρωθεί, είναι να υπάρχει 100% στεγανή στέγη.

 


 

Πριν από 10 και πλέον χρόνια μια προηγούμενη Κυβέρνηση, μάλλον της ΝΔ, αποφάσισε οι βουλευτές να μην έχουν το δικαίωμα παράλληλης άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος. Για όλη τη διάρκεια της θητείας τους. Αυτό εφαρμόστηκε αμέσως αλλά στην πορεία άλλαξε. Προς το συμφέρον των βουλευτών. Από τότε μέχρι και σήμερα οι βουλευτές είναι βουλευτές αλλά ταυτόχρονα και πολλά άλλα. Δραστηριοποιούνται στον τομέα τους, κι έχουν έσοδα και από το επάγγελμα τους. Στο οποίο και φυσικά θα επανέλθουν όταν πάψουν να είναι βουλευτές.

 

Ζούμε στην Ελλάδα. Όπου τα πάντα είναι πιθανά. Υπήρξαν λοιπόν βουλευτές οι οποίοι το παράκαναν. Εκμεταλλεύτηκαν την πολιτική τους ιδιότητα προκειμένου να αυξήσουν τα λοιπά τους έσοδα. Πολύ περισσότερο όταν οι βουλευτές αυτοί είναι της Κυβερνητικής παράταξης. Τα πρόσφατα περιστατικά αποδεικνύουν ότι χάθηκε το μέτρο, πείθουν ότι προτιμότερο θα ήταν το προηγούμενο καθεστώς. Εφόσον είσαι βουλευτής, όσο είσαι βουλευτής, να μην έχεις καμία άλλη δραστηριότητα.

 

Όσοι προ ετών νομοθέτησαν με αυτόν τον τρόπο ίσως και να αδίκησαν τους περισσότερους βουλευτές- ελεύθερους επαγγελματίες. Από την άλλη πλευρά προστάτευσαν από τις υπερβολές όλους τους εμπλεκόμενους. Πρόσφατα και λόγω της προεκλογικής έντασης, έγιναν καταγγελίες. Άλλες σωστές κι άλλες όχι. Ακόμη κι αυτή η συζήτηση κουράζει. Προκειμένου να είμαστε στα γνωστά, στα πολλά και περιττά λόγια (που ο κόσμος ίσως και να μην διαβάζει, να μην ακούει κτλ) προτιμότερο είναι το προηγούμενο. Με μια προϋπόθεση. Όσοι αποφασίζουν να είναι υποψήφιοι να γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι αν εκλεγούν βουλευτές δεν θα ασκούν κανένα άλλο επάγγελμα.

 

Όσο για τον κ. Πολάκη, βρίσκεται στη γνωστή κατάσταση μιας μανίας υπέρ της συνεχούς καταγγελίας. Μιας καταγγελίας καθημερινής κατά πάντων. Αν κάποιος τον έπειθε να βλέπει τα πράγματα πιο ψύχραιμα, με τον απαραίτητο ρεαλισμό, θα ήταν καλύτερα. Οι καταγγελίες του πιθανόν να ήταν λιγότερες αλλά σίγουρα θα ήταν και πιο σωστές. Θα απέφευγε τις αδικίες και ενδεχομένως και κάποια «αυτογκόλ».

 

Ας αλλάξουμε θέμα κι ας μιλήσουμε για άλογα! Άγρια και αδέσποτα άλογα. Ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αμυγδαλεώνα Δημήτρης Πουρσαϊτίδης έλεγε χθες ότι στα ορεινά χωριά του Δήμου Καβάλας υπάρχουν έως και 100 τέτοια άλογα. Καμιά 10αρια κατέβηκαν στα πεδινά, ενοχλώντας αγρότες του Αμυγδαλεώνα. Κανείς δεν μπορεί να τα συγκεντρώσει, να τα απομακρύνει. Προβλέπεται το ποιος έχει την ευθύνη αλλά αυτός (ή αυτοί) δεν έχουν τα μέσα και κυρίως την ικανότητα. Την… τεχνογνωσία. Κι έτσι τα 10 άλογα κυκλοφορούν και ενοχλούν. Ελπίζουμε να μην συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο τα υπόλοιπα. Γιατί άλλο πράγμα 10 άγρια άλογα στον Αμυγδαλεώνα κι άλλο πράγμα 100!

 

Εξ αιτίας της χθεσινής βροχής εμφανίστηκε μία ακόμη φορά το γνωστό κυκλοφοριακό πρόβλημα στις συνοικίες της πόλης. Σε περιοχές κοντά σε σχολεία. Οι γονείς μετέφεραν τα παιδιά με το αυτοκίνητο και τα αυτοκίνητα σχημάτισαν μεγάλες ουρές πλησίον των σχολείων. Τα σημεία που το πρόβλημα ήταν οξύ ήταν τα συνηθισμένα. Προς το Λύκειο της Χωράφας και κοντά στο 5ο Δημοτικό. Περιοχή Τιμίου Σταυρού. Αντίθετα στο κέντρο της πόλης η κίνηση χθες το πρωί περιέργως δεν ήταν μεγάλη. Εξ αιτίας της βροχής όσοι μπορούσαν έμειναν σπίτι. Οι μαθητές και οι εργαζόμενοι δεν ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία.

 

Έρχεται μια πραγματικά δύσκολη Κυριακή 15η Γενάρη. Πολύ δύσκολη. Την ημέρα αυτή, από το πρωί ως το απόγευμα, θα κοπούν πάρα πολλές πίτες για το νέο έτος. Από συλλόγους, σωματεία και όχι μόνο. Άρα οι ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι όλων των προσεχών εκλογών ας ετοιμαστούν κατάλληλα κι ας κάνουν το πρόγραμμα τους. Ας… αποχαιρετίσουν φιλικά και συγγενικά πρόσωπα. Θα φύγουν από το σπίτι τους νωρίς το πρωί της Κυριακής και θα επιστρέψουν αργά το βράδυ!

 

Στη χθεσινή της συνέντευξη στην Πρωινή η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κ. Τάνια Ελευθεριάδου ρωτήθηκε και για το πώς βλέπει την κατανομή των εδρών στο Ν. Καβάλας. Η εκτίμηση της για την πρώτη εκλογική διαδικασία είναι ότι τα 4 πρώτα κόμματα θα βγάλουν στο Ν. Καβάλας από έναν βουλευτή! «Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου» συμπλήρωσε. Όσο για τις επαναληπτικές εκλογές- αν χρειαστούν όπως είπε- εκτιμά ότι το πρώτο κόμμα θα βγάλει 2 βουλευτές, το δεύτερο και το τρίτο από έναν. Αν όσα εκτιμά η κ. Ελευθεριάδου επιβεβαιωθούν τότε ο Ν. Καβάλας αν και τετραεδρικός θα έχει βουλευτές από 3 ή και 4 διαφορετικά κόμματα. Αυτό μάλλον δεν έχει ξαναγίνει.

 

Το ΚΚΕ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για το πρόσφατο τραγικό περιστατικό στη ΒΦΛ, στο οποίο έχασε τη ζωή του νεαρός Καβαλιώτης. Προχθές έκανε γνωστό ότι με την προβλεπόμενη κοινοβουλευτική διαδικασία μετέτρεψε την ερώτηση σε επίκαιρη. Γεγονός που σημαίνει ότι αυτή θα συζητηθεί σύντομα στην ολομέλεια.

 

Από τη Δευτέρα άρχισαν οι εργασίες απομάκρυνσης από την πλατεία του Παγοδρόμιου αφού έπαψε να λειτουργεί. Απολογιστικά σημειώνουμε την μεγάλη του επιτυχία μεταξύ των παιδιών. Τη μικρότερη χρονικά λειτουργία του. Το Παγοδρόμιο πέτυχε. Αν μάθουμε και το πόσο ρεύμα «έκαψε» ακόμη καλύτερα. Γιατί με τίποτα δεν έκανε τους λογαριασμούς που επικαλούνταν και προέβλεπαν οι γνωστοί λαϊκιστές.

 

Από τον κ. Παναγιώτη Γεωργιάδη λάβαμε το ακόλουθο μήνυμα: «Άσχετα εάν δεν πραγματοποιείται το Kavala Air Sea Show από το 2018 μέχρι σήμερα, αυτό προβάλλεται με μεγάλη «ένταση και διάρκεια» μια και «καταλαμβάνει το 20%» και μάλιστα στο τέλος, από το επίσημο video προβολής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου των Air Show (European Air Show Council) και για το 2023. Συγκεκριμένα η Καβάλα και κατ’ επέκταση η Ελλάδα προβάλλεται δωρεάν, παγκοσμίως και διαρκώς, σε ένα ευρύ κοινό που αφορά επίσημα σε 152 Χώρες. Υ.Γ Στο επίσημο video τουριστικής προβολής του Δήμος Καβάλας – Municipality of Kavala και Visit Kavala δέν περιλαμβάνεται ….». Ο κ. Παναγιώτης Γεωργιάδης ήταν ο διευθυντής της διοργάνωσης όσο αυτή υπήρχε στην πόλη μας.

 

Ανακοινώθηκε επίσημα χθες η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ Καβάλας για την κοπή της βασιλόπιτας του 2023. Θα γίνει την Κυριακή το πρωί στην αίθουσα της Δ. Βιβλιοθήκης. Οι ομιλητές εν τω μεταξύ άλλαξαν κατά 50%. Ο κ. Παναγιώτης Βλάχος θα έρθει, μαζί του και η κ. Ολυμπία Αποστόλου. Της νέας γενιάς στελεχών του κόμματος.

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης