• 19 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Ο Ιορδάνης Παπαντίδης σχολίασε προχθές Τρίτη στο Facebook το γεγονός του θανάτου του τέως βασιλιά. Όπως πολλοί άλλοι. Μόνο που για το σχόλιο του επέλεξε τη σελίδα του Φαήλου Κρανιδιώτη, του κόμματος «Νέα Δεξιά»! Παρά το ότι είναι μέλος της ΝΟΔΕ Καβάλας και μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ. Το συγκεκριμένο σχόλιο του κ. Παπαντίδη αναφέρει τα εξής… τρομερά: « Καλό παράδεισο μεγαλειότατε, αναμένω τα αυτονόητα στην τελετή από την ελληνική πολιτεία». Πέρα από τα σαφή φιλοβασιλικά του αισθήματα, απορία προκαλεί η σχέση του με το κόμμα «Νέα Δεξιά». Κόμμα της ακροδεξιάς, στο οποίο συμπράττουν πολιτικά ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Θάνος Τζήμερος και ο βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος.

 


 

Στην ιστοσελίδα 902.gr (ιστοσελίδα του ΚΚΕ) υπήρχε φυσικά η είδηση του θανάτου του τέως βασιλιά. Γραμμένη αρκετά διαφορετικά σε σχέση με όλα τα άλλα Αθηναϊκά μέσα ενημέρωσης. Εκεί λοιπόν διαβάζουμε τα ακόλουθα: « Σε ηλικία 83 ετών πέθανε ο Κωνσταντίνος Γλίξμπουργκ, τέως βασιλιάς της Ελλάδας, μετά από νοσηλεία σε ιδιωτικό νοσοκομείο. Στο θρόνο υπήρξε από το 1964 μέχρι το 1973, σε μια περίοδο που το παλάτι, ως θεσμός της αστικής εξουσίας, έπαιζε κρίσιμο ρόλο στις εξελίξεις και η βασιλεία συνδέθηκε με αντιδραστικά αντιλαϊκά σενάρια, πυλώνας του αντικομμουνισμού».

 

Σε γενικές γραμμές η είδηση φυσικά και είναι σωστή. Με όποιες μικρές ή μεγαλύτερες διαφωνίες. Στις δημοκρατίες – ας μη το ξεχνάμε αυτό- αποφασίζουν οι πολίτες. Οι έλληνες πολίτες αποφάσισαν ορθά κι όταν έπρεπε. Κατάργησαν τον προβληματικό και δαπανηρό θεσμό. Το έκαναν ξεκάθαρα και οριστικά. Τα υπόλοιπα είναι ιστορίες να έχουμε να θυμόμαστε. Για τις οποίες οι νεότεροι πολίτες ελάχιστα ενδιαφέρονται. Έχουν άλλωστε σοβαρότερα θέματα για να ασχοληθούν.

 

Άριστη είναι επίσης η δήλωση του Πρωθυπουργού για το θέμα, όπως προβλήθηκε χθες σε όλα τα μέσα ενημέρωσης. Είναι δυσάρεστο γεγονός ο θάνατος ενός ανθρώπου και μέχρι εκεί. Με τον ίδιο επίσης σωστό τρόπο αντέδρασαν τα υπόλοιπα κόμματα του λεγόμενου «δημοκρατικού τόξου». Κι έτσι επιτέλους είχαμε ένα θέμα στο οποίο κοινοβουλευτικά άπαντες εμφανίστηκαν με την ίδια γραμμή. Είναι κι αυτό μια επιτυχία. Ίσως κάτι περισσότερο. Ένα μικρό θαύμα, εδώ που έφθασαν τα πράγματα.

 

Σε πλήρη κινητοποίηση η ΝΔ Καβάλας λόγω της αυριανής επίσκεψης του Πρωθυπουργού στη Θράκη. Η ΝΟΔΕ Καβάλας θα είναι παρούσα στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Κομοτηνή αύριο το απόγευμα. Με στελέχη και παράγοντες της. Παλιά, πριν τα μνημόνια, ακολουθούσαν και ψηφοφόροι. Αυτό δεν ισχύει πια. Όχι μόνο για τη ΝΔ αλλά για όλα τα μεγάλα κόμματα.

 

Εν τω μεταξύ γίνεται γνωστό ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει πρόγραμμα αμέσως μετά την άφιξη του στο αεροδρόμιο της Καβάλας: «Τις εγκαταστάσεις της σχολής πιλότων Egnatia Aviation στο αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» θα επισκεφθεί το πρωί της Παρασκευής ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης θα έρθει στην Καβάλα αεροπορικώς από την Αθήνα. Μετά την άφιξη του και πριν αναχωρήσει για τη Θράκη σκοπεύει να επισκεφθεί την σημερινή έδρα της εταιρίας». Λέγεται ότι αν υπήρχε περισσότερος χρόνος ίσως και να επισκέπτονταν και το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα.

 

Ο Μακάριος Λαζαρίδης με δηλώσεις που έκανε χθες στο ραδιόφωνο της Πρωινής ήταν ξεκάθαρος περί των επαγγελματικών δραστηριοτήτων των βουλευτών. «Δεν πρέπει να έχουν καμία δοσοληψία με το δημόσιο» είπε αρχικά. Συμπλήρωσε λέγοντας και ότι «… πρέπει να υπάρχουν καθαρές κουβέντες από τους πολιτικούς ώστε να εξασφαλιστεί μια νέα σχέση, σχέση εμπιστοσύνης, των πολιτικών με τους πολίτες». Κι ο κ. Λαζαρίδης κατέληξε: « Πρέπει να υπάρχει το επαγγελματικό ασυμβίβαστο (για τους εν ενεργεία βουλευτές). Εγώ το έχω κάνει πράξη».

 

Ο Χάρης Σεϊτανίδης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ρωτήθηκε για το πότε αναμένονται εθνικές εκλογές. Απάντησε βάσει πληροφοριών που έχει κι απάντησε ως εξής: « Βλέπω εκλογές τον Απρίλιο. Οι υποψήφιοι βουλευτές του Ν. Καβάλας του κόμματος μας θα γίνουν γνωστοί ως το τέλος του μήνα». Σε άλλες δηλώσεις του επιβεβαίωσε ότι οι υποψηφιότητες γυναικών στο Ν. Καβάλας υπάρχουν κι όπως είπε είναι αρκετές (οι γυναίκες που ενδιαφέρονται).

 

Στο ραδιόφωνο της Πρωινής χθες μίλησε και ο περιφερειακός σύμβουλος Δημήτρης Λυμπεράκης. Σχολίασε το απαραίτητο έργο ανακαίνισης του Αμφιθεάτρου, για το οποίο ασκεί πίεση ώστε να δρομολογηθεί οριστικά και άμεσα. Στην ερώτηση αν θα γίνονται εκδηλώσεις στο Αμφιθέατρο μέχρι την έναρξη του έργου (αυτό θα γίνει περίπου το Καλοκαίρι) απάντησε αρνητικά. «Μέχρι να αρχίσει το έργο να μην παραχωρείται σε κανέναν το Αμφιθέατρο» είπε. Ως εκπρόσωπος του συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής» ζήτησε το Αμφιθέατρο αλλά όπως είπε έλαβε αρνητική απάντηση από τον κ. Πολίτη.

 

Από προχθές αντικαταστάθηκε το πλοίο που εκτελεί τα δρομολόγια στη γραμμή του Πρίνου. Το «Αγία Βαρβάρα» αποχώρησε κι ανέλαβε υπηρεσία το γνωστό μας «Άγιος Παντελεήμονας» της ΑΝΕΘ. Το φέρι μποτ «Αγία Βαρβάρα» μεταφέρθηκε στην γραμμή της Κεραμωτής κι εκεί πλέον εκτελεί τα δρομολόγια του.

 

Αυξάνονται συνεχώς οι εκδηλώσεις κοπής βασιλόπιτας που προγραμματίζονται να γίνουν την προσεχή Κυριακή 15 Γενάρη. Σε αυτές προστέθηκε εσχάτως και η εκδήλωση του ΕΟΣ Καβάλας 1933. Η συγκεκριμένη εκδήλωση θα γίνει στο περιαστικό δάσος της Καβάλας, στην περιοχή του Φουντουκλή. Σε ένα όμορφο και διαφορετικό φυσικό περιβάλλον. Χθες το απόγευμα έκοψε βασιλόπιτα ο Όμιλος για τη Διάδοση της Ελληνικής Γλώσσας.

 

Κανονικά το Επιμελητήριο Καβάλας θα έπρεπε να έχει κάνει ήδη την εκδήλωση για τη βασιλόπιτα του νέου έτους. Αλλά αυτή ούτε καν ανακοινώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζεται. Λέγεται ότι θα πραγματοποιηθεί σε έναν χώρο που πρώτη φορά διαλέγει το Επιμελητήριο. Περισσότερα εντός των ημερών.

 

Ο σύλλογος Kavalatino, με συμμετοχή και στο πρόσφατο φεστιβάλ Cosmoclassical, δηλώνει την παρουσία του στις εκδηλώσεις του καρναβαλιού στην Ξάνθη. Όπως πολλά προηγούμενα χρόνια. Είναι η πιο δυναμική συμμετοχή καβαλιώτικου συλλόγου σε αυτές τις γειτονικής πόλης. Ο σύλλογος ανακοίνωσε ότι θα λάβει μέρος στη μεγάλη παρέλαση στο κέντρο της Ξάνθης την Κυριακή πριν την Καθαρά Δευτέρα.

 

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας. Ο κ. Άγγελος Βλάχος φέρεται να είναι κάθε μέρα στην Καβάλα και στο νέο του πόστο. Αρχικά περνά και μια διαδικασία ενημέρωσης. Προσαρμογής. Ξέρει πολλά για τον Οργανισμό, μαθαίνει κι όλα τα υπόλοιπα.

 

Μία ακόμη οικοδομική άδεια της ΥΔΟΜ Καβάλας (Πολεοδομία Καβάλας) που έχει τη σημασία της. Ένα ακόμη ισόγειο κατάστημα μετατρέπεται σε κατοικία. Προφανώς ήταν ανοίκιαστο για πολύ καιρό. Κι έτσι ο ιδιοκτήτης του χώρου αποφάσισε να δοκιμάσει διαφορετικά. Το μετατρέπει σε κατοικία προκειμένου να το νοικιάσει. Κυρίως μέσω της τουριστικής κίνησης. Η αλλαγή αφορά ακίνητο κοντά στις Καμάρες.

 

Εταιρία κινητής τηλεφωνίας ήταν κατηγορούμενη χθες στο Μονομελές για λειτουργία κεραίας της χωρίς την προβλεπόμενη άδεια. Στο μεταξύ η άδεια εκδόθηκε κι η εταιρία αθωώθηκε. Είναι από αυτές τις κεραίες (στο Ν. Καβάλας) όπου στον ίδιο ιστό εξυπηρετούνται πια όλες οι εταιρίες.

Διαβάστε επίσης