• 18 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πρόκειται για τις λεγόμενες «παράπλευρες απώλειες». Το έργο στην πλατεία Καπνεργάτη «περνά» μέσα στην πλατεία και τα πεύκα που… ενοχλούν,  «θυσιάζονται». Κι όπως επιβεβαιώνεται στη σχετική και χθεσινή φωτογραφία, τα δέντρα πάντα πεθαίνουν όρθια! Τη διάσωση τους δεν την προέβλεψε η μελέτη του έργου. Κατόπιν τούτου έγινε το … φυσιολογικό. Σαφώς και εκ του γεγονότος δεν ήρθε το τέλος του κόσμου. Ήρθε σίγουρα το τέλος των συγκεκριμένων δέντρων…

 


 

Η Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας προχωρά. Αργά μεν αλλά προχωρά. Σχεδιάζει κυκλικό κόμβο και στην είσοδο της Νέας Περάμου (θέση «Καρολίνα») ενώ επικαιροποιεί την υφιστάμενη μελέτη του έργου της διαπλάτυνσης του δρόμου προς το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος». Δυστυχώς και για τα δύο έργα έχουμε μέλλον μπροστά μας. Για το δεύτερο μάλιστα θα χρειαστεί να προηγηθούν και απαλλοτριώσεις. Άρα υπομονή…

 

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η διαπλάτυνση και βελτίωση του δρόμου προς το αεροδρόμιο (και προς την Κεραμωτή) ήταν αντικείμενο πρώτης και αρχικής μελέτης επί Νομαρχίας Καβάλας. Όταν Νομάρχης ήταν ο Θόδωρος Καλλιοντζής. Συνέχεια δίδεται τώρα. Περίπου 15 χρόνια μετά.

 

Μένουμε στον τομέα των έργων. Αυτή τη φορά των δημοτικών. Για τον Αντιδήμαρχο κ. Γιάννη Ιακωβίδη σημαντική παρέμβαση είναι η διάνοιξη πολλών νέων δρόμων στο Περιγιάλι. Συνεχίζεται σχεδόν καθημερινά. Στους δρόμους που χαράχτηκαν, χωρίς φυσικά να ασφαλτοστρωθούν, θα εκτελεστεί το επόμενο διάστημα το έργο της ύδρευσης της συνοικίας. Ο κ. Ιακωβίδης για την γρήγορη διάνοιξη όσο το δυνατό περισσότερων δρόμων ζητά από τους κατοίκους και οικοπεδούχους του Περιγιαλίου «… να βοηθούν και να μην δημιουργούν εμπόδια». Επειδή προφανώς αυτό δεν ισχύει όπως θα ήθελε.

 

Ρωτήθηκε και ξαναρωτήθηκε χθες (στη συνέντευξη του στο ράδιο Πρωινή) ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ Καβάλας. Ρωτήθηκε για την γνωστή ανάρτηση Παπαντίδη, ουσιαστικά υπέρ του βασιλιά. Και για τη σελίδα που επέλεξε να την κάνει. Αρχικά ο κ. Δράκος προσπάθησε να υπερασπιστεί το μέλος της ΔΕΕΠ. Στο τέλος εγκατάλειψε την προσπάθεια. «Ήταν θέμα αυθορμητισμού (του Ιορδάνη Παπαντίδη)», κατέληξε. Δηλαδή ήταν ένα ανθρώπινο, αθώο λάθος. Τόσο απλά (μεγαλειότατε…).

 

Η είδηση που «βγήκε» από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Δράκου αφορά τη σύνθεση του βουλευτικού ψηφοδελτίου της ΝΔ στο Ν. Καβάλας. Πρώτα πρώτα ανακοίνωση του ψηφοδελτίου θα έχουμε μετά τον Γενάρη. Κατά τον κ. Δράκο, και την ερμηνεία των δηλώσεων του, κενή θέση υπάρχει μία στο ψηφοδέλτιο. Κι αφορά γυναίκα. Σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε και εμμέσως επιβεβαίωσε, οι υπόλοιποι υποψήφιοι θα είναι οι Παναγιωτόπουλος, Πασχαλίδης, Λαζαρίδης, Χατζηκωνσταντίνου και Δέμπας.

 

Μεγάλη κινητοποίηση του ΠΑΣΟΚ Καβάλας για την επιτυχία της Κυριακάτικης του εκδήλωσης, την κοπή της βασιλόπιτας στην αίθουσα της Δ. Βιβλιοθήκης. Θέλουν η αίθουσα να γεμίσει από κόσμο και να γεμίσει ασφυκτικά. Το προσπαθούν και το επιδιώκουν. Είναι κάτι πολύ πιθανό. Στο ακροατήριο θα δούμε όλους τους υποψήφιους βουλευτές (τους σίγουρους με λίγα λόγια) αλλά και τους υποψήφιους για τις υπόλοιπες θέσεις στο ψηφοδέλτιο. Μεγάλο ενδιαφέρον θα έχουν οι γυναικείες παρουσίες στην εκδήλωση.

 

Προσοχή! Αν ο Μάκης Παπαδόπουλος παραστεί στην κοπή πίτας του ΠΑΣΟΚ Καβάλας, αυτό πρέπει να το κάνει συνοδευόμενος από τον Σωτήρη Λαζαρίδη. Όχι από τον Ιορδάνη Παπαντίδη. Ο Ιορδάνης θα τον συνοδεύσει αργότερα, όταν με το καλό κόψει πίτα η ΔΕΕΠ Καβάλας (πρώην ΝΟΔΕ Καβάλας).

 

Βασιλόπιτα σήμερα (και) στον Αμυγδαλεώνα. Το απόγευμα. Η βασιλόπιτα της δημοτικής κοινότητας. Στις 6 στο χώρο του ΚΕΠ. Το πρωί θα περάσει από τον Αμυγδαλεώνα ο Πρωθυπουργός, καθ’ οδόν για το αεροδρόμιο του χωριού. Το οποίο ιδιωτικοποιήθηκε και έχει πλέον νέο όνομα. Αεροδρόμιο «Λυδία».

 

Με νέες δηλώσεις που έκανε την Τρίτη ο Δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης, εξήγησε ακριβώς σε τι συνίσταται η εμπλοκή στο θέμα του παλιού Νοσοκομείου μιας εταιρίας- συμβούλου. Εταιρίας του real estate. Περιέγραψε τη δουλειά που θα κάνει και πόσο αυτή θα διευκολύνει την επίτευξη του στόχου. Την ανεύρεση ιδιώτη επενδυτή.

 

Αυτά στα οποία αναφέρθηκε φυσικά και είναι σωστά. Σωστά και απαραίτητα. Καθώς μας τα περιγράφει αναλυτικά βγάζουμε ένα συμπέρασμα που δεν μας ικανοποιεί. Ο χρόνος που θα μεσολαβήσει θα είναι αρκετός. Άρα η ιδιωτικοποίηση και αξιοποίηση του ακινήτου μετατίθεται γενικώς και αορίστως για το μέλλον. Οι ρυθμοί είναι τέτοιοι, το αντικείμενο είναι τέτοιο που όλα πάλι θα γίνουν μεν αλλά θα γίνουν αργά. Κι έχει χαθεί ήδη αρκετός και πολύτιμος χρόνος στην ίδια υπόθεση.

 

Καταλαβαίνουμε επίσης ότι την ουσιαστική απόφαση μάλλον θα πάρει το επόμενο δημοτικό συμβούλιο και όχι αυτό που υπάρχει σήμερα. Κι ενώ ενδιαφερόμενοι επενδυτές υπάρχουν και είναι «ζεστοί», με τον τρόπο μας τους στέλνουμε μήνυμα αναμονής. Πρέπει να περιμένουν και να περιμένουν αρκετά. Είναι άραγε διατεθειμένοι; Ή θα αποχωρίσουν μόλις βρουν μια άλλη κατάλληλη ευκαιρία;

 

Το ακίνητο είναι άδειο και προς αξιοποίηση πολύ καιρό. Δυστυχώς υπήρξε μια «διαμάχη» για το ιδιοκτησιακό του, η οποία προκάλεσε μεγάλη καθυστέρηση. Ευτυχώς τα προηγούμενα χρόνια (επί Μουριάδη) αυτό ξεκαθάρισε και ξεκαθάρισε υπέρ του Δήμου. Τότε είχε αναμιχθεί στην υπόθεση, βοηθώντας το Δήμο, και ο κ. Μακάριος Λαζαρίδης. Μεσολάβησε πάλι ένα μεγάλο κενό. Κι έτσι φθάσαμε στο σήμερα. Στην εταιρία που θα αναλάβει να ερευνήσει την υπόθεση. Από την πλευρά της προετοιμασίας του διεθνούς διαγωνισμού. Είναι φανερό, ολοφάνερο, ότι αργούμε. Κι αυτό δεν είναι καλό. Ειδικά όταν όπως φαίνεται θα αργήσουμε κι άλλο.

 

Φανερά χαρούμενος ο κ. Χρήστος Τζανάκος, ανακοίνωσε χθες την υποδοχή και ξενάγηση στο Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο μαθητών από το εξωτερικό. Από τη Γερμανία και την Κροατία. Πρόκειται για ένα ακόμη σχολικό πρόγραμμα Erasmus. Οι συγκεκριμένοι επισκέπτες ήταν για το Δημοτικό Ναυτικό Μουσείο Καβάλας οι πρώτοι (ως γκρουπ) του νέου έτους. Ξεναγήθηκαν για ώρα στα εκθέματα του μουσείου κι έφυγαν απόλυτα ευχαριστημένοι.

 

Σήμερα στις 11 το πρωί στο ΕΚΑΒ Καβάλας θα γίνει τελετή παράδοσης συσκευής αυτόματων συμπιέσεων Lukas. Η δωρεά θα γίνει από την Energean και ύστερα από σχετικό αίτημα του σωματείου των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ. Η συσκευή είναι απαραίτητη για πολύ επείγοντα περιστατικά και τη μεταφορά του ασθενούς στο Νοσοκομείο.

 

Άρχισε πάλι έργο του ΔΕΔΔΗΕ στο Παληό, προς το τέλος του οικισμού. Από εκεί που είχε σταματήσει. Παρατηρείται έλλειψη σωστών μέτρων σήμανσης ώστε να προσέχουν οι οδηγοί που κινούνται στο δρόμο και στο σημείο των έργων. Είναι υποχρέωση του εργολάβου, την οποία πρέπει να καλύψει αμέσως. Για την αποφυγή ατυχημάτων.

 

Ένα δυσάρεστο νέο ανακοίνωσε την Τετάρτη το βράδυ η δραστήρια χορωδία των Φίλων της Μουσικής Καβάλας. Μέλος της «έφυγε» από τη ζωή. Πρόκειται για τον Παναγιώτη Πατέλη. Το σχετικό κείμενο ανέφερε: «Ζήλεψαν οι άγγελοι τη φωνή σου και σε πήραν κοντά τους….. Πάλεψες Παναγιώτη γενναία, σαν παλικάρι που ήσουν… όμως άνισος ο αγώνας…. Μεγάλη η απώλεια για την οικογένειά σου και για την χορωδία μας… Καλό Παράδεισο φίλε, καλή παρηγοριά στους δικούς σου».

Διαβάστε επίσης