• 24 Απριλίου 2024,

μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

 μικρά πρωινά από τον Νίκο Γενικόπουλο

Μετά κόπων και βασάνων -και πολύ μεγάλη καθυστέρηση μιας και το πρόβλημα υπήρχε από την αρχή του προηγούμενου έτους- έγινε κι αυτό. Αντικαταστάθηκε η κεντρική πόρτα του Δικαστικού Μεγάρου. Οι εργασίες με έντονο θόρυβο πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή, χωρίς φυσικά να αλλάξει κάτι με τις δίκες που ήταν σε εξέλιξη. Τόσο στο Μονομελές όσο και στο Τριμελές. Η λειτουργία των δικαστηρίων την περασμένη Παρασκευή επηρεάστηκε ελαφρώς λόγω της επίσκεψης του Πρωθυπουργού. Επειδή άπαντες οι αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος ήταν στον Αμυγδαλεώνα για την άφιξη του Κυριάκου Μητσοτάκη, υπηρεσία στο Δικαστικό Μέγαρο έκαναν κυρίως αστυνομικοί από το Τμήμα Μετανάστευσης της Νέας Καρβάλης. Κι όπως φάνηκε είχαν καιρό να παραστούν σε δικαστήριο.

 


 

Η Νέα Δημοκρατία έχει πρόβλημα στην Καβάλα και το ξέρει. Πρόβλημα που αφορά τις μαζικές απολύσεις που έγιναν στα Πετρέλαια και στα Λιπάσματα. Οι άνθρωποι της ΝΔ αισιοδοξούν ότι το πρόβλημα είναι μικρό και δεν θα φανεί στο αποτέλεσμα των επικείμενων εθνικών εκλογών. Άλλοι ωστόσο επιμένουν για το αντίθετο. Υπό αυτές τις συνθήκες η κάθε επίσκεψη Κυβερνητικού παράγοντα στην περιοχή- πολύ περισσότερο του ίδιου του Πρωθυπουργού- αντιμετωπίζεται όχι ως κάτι συνηθισμένο.

 

Την Παρασκευή υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων υπό το φόβο των συγκεντρωμένων στον Αμυγδαλεώνα. Των απολυμένων των Λιπασμάτων. Οι τελευταίοι ήθελαν να τον συναντήσουν. Ήθελαν να δώσουν στο Πρωθυπουργό ένα υπόμνημα, θυμίζοντας του το πρόβλημα τους. Αυτό αν και υποσχέθηκαν ότι θα γίνει, τελικά δεν έγινε και κακώς.

 

Υπάρχει ένας φόβος περί των δύο θεμάτων. Μια στάση άλλοτε σιωπής, άλλοτε ουδετερότητας κι άλλοτε και αδιαφορίας. Αυτή η αντίδραση κάνει τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα. Την κάθε πολιτική δραστηριότητα της ΝΔ στην Καβάλα, κάτι σαν δύσκολο σταυρόλεξο…. Όλα θα μπορούσαν και θα έπρεπε να είναι αλλιώς. Με έναν πολύ απλό τρόπο. Η δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να αποφασίζει (περί των απολύσεων) γρήγορα. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε και δεν θα γίνει. Οι απολυμένοι περιμένουν και περιμένουν και περιμένουν κι η δικαιοσύνη ακολουθεί τους δικούς της αργούς ρυθμούς.

 

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αμυγδαλεώνα κρύφτηκε για την αποφυγή χειρότερων καταστάσεων. Λάθος. Αυτή η στάση δείχνει ενοχή. Αυτή η αντιμετώπιση των προβλημάτων των απολυμένων επιδεινώνει τη θέση τόσο της ΝΔ Καβάλας όσο και της Κυβέρνησης. Στην Ελλάδα πάντα ζητάμε «καθαρούς λογαριασμούς». Ξεκάθαρα και αληθινά λόγια. Η τοπική ΝΔ όταν πρόκειται για τους απολυμένους τα αποφεύγει κι η κεντρική διοίκηση του κόμματος ακόμη περισσότερο.

 

Και κάτι ακόμη. Σχετικά με το συνέδριο που έγινε στην Κομοτηνή. Ανακοινώθηκε ως «Αναπτυξιακό Συνέδριο της Θράκης». Στην πράξη αποδείχθηκε ότι ήταν μια συζήτηση για τις αναπτυξιακές προοπτικές συνολικά της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης. Αυτό στην Αθήνα (και στη Θράκη) πρέπει να το καταλάβουν ώστε να διορθώσουν τη ξεπερασμένη νοοτροπία τους. Πλέον είναι ένα πράγμα, ενιαίο. Είναι η Ανατολική Μακεδονία Θράκη. Κι όσο και να προσπαθούν να ξεχωρίσουν τη Θράκη, αυτό για ποικίλους λόγους είναι αδύνατο. Ας πάψουν λοιπόν να προσπαθούν για το αδύνατο. Στο κάτω κάτω το αναπτυξιακό πλεονέκτημα στη Θράκη το δίνει η Ανατολική Μακεδονία. Τελεία και παύλα.

 

Με έναν περίεργο, διαφορετικό τρόπο άρχισε το πρωί του Σαββάτου η εκδήλωση – κοπή πίτας των συνταξιούχων της ΒΦΛ. Ανακοινώθηκε η δικαιολογημένη απουσία της κ. Τάνιας Ελευθεριάδου επειδή «… μπήκε στο Νοσοκομείο εκτάκτως με κολικό». Το νέο ακούστηκε από τα χείλη του προέδρου του σωματείου. Το ακροατήριο δεν έδωσε μεγάλη σημασία. Οι άνθρωποι (συνταξιούχοι της ΒΦΛ) συζητούσαν μεταξύ τους άλλα πράγματα και δεν ενδιαφέρθηκαν. Ενδιαφέρθηκαν αντίθετα οι παριστάμενοι επίσημοι. Απόρησαν. «Τι έπαθε άραγε η Τάνια;» αναρωτήθηκαν. Τη σχετική ενημέρωση παρείχε προς τους οργανωτές της εκδήλωσης ο πρόεδρος του σωματείου της ΒΦΛ Νίκος Βογιατζίδης. Με τον οποίο όπως φαίνεται είχε επικοινωνήσει η βουλευτής ή συνεργάτης της.

 

Το γεγονός έχει τη σημασία του, εδώ που έφθασαν τα πράγματα κι όσον αφορά τις πρόσφατες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας. Η Αποκεντρωμένη ενέκρινε την προηγούμενη εβδομάδα την απόφαση για τον προϋπολογισμό του 2023 του Δήμου Καβάλας. Αυτό σημαίνει ότι η Αποκεντρωμένη συνεχίζει να εγκρίνει τις αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων χωρίς να λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

 

Στο μεταξύ ούτε αυτή την εβδομάδα θα συνεδριάσει η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ. Η μη συνεδρίαση της επιτροπής δεν αφορά τα νέα δεδομένα που δημιουργεί η απόφαση του ΣτΕ. Έχει σχέση με το ΦΕΚ που πρέπει να υπάρξει για τη νέα συγκρότηση και νέα σύνθεση της ίδιας επιτροπής. Εν αναμονή της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η επιτροπή δεν συνεδριάζει. Κι όταν συνεδριάσει –σύντομα- ελπίζουμε ότι θα εγκρίνει τη διακήρυξη για τη δημοπράτηση του έργου ανακαίνισης του Αμφιθεάτρου του Διοικητηρίου.

 

Η Διεύθυνση Εμπορίου της ΠΕ Καβάλας επέβαλε πρόσφατα νέο πρόστιμο 1.500 ευρώ. Αυτή τη φορά σε τουριστική επιχείρηση με έδρα τη Θάσο. Μετά από σχετική καταγγελία, αποδείχθηκε ότι η επιχείρηση δεν διέθετε POS. Αν και ήταν υποχρεωμένη. Αυτά τα πρόστιμα είχαν αραιώσει το προηγούμενο διάστημα. Ωστόσο για τον μήνα Γενάρη του 2023 είναι το δεύτερο σε επαγγελματία του Ν. Καβάλας.

 

Την Κυριακή το μεσημέρι θα γίνει η βασικότερη ίσως εκδήλωση κοπής βασιλόπιτας. Αυτή του Επιμελητηρίου Καβάλας. Οριστικά στη Μεγάλη Λέσχη. Η εκδήλωση θα είναι πολύ μεσημβρινή αφού θα αρχίσει στις 12.30. Με τις ομιλίες που συνήθως υπάρχουν (βουλευτές κτλ), αναμένεται να τελειώσει τις πρώτες απογευματινές ώρες! Κι όποιος αντέξει…

 

Την Παρασκευή το πρωί επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Καβάλας η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα. Ήταν μια επίσκεψη εκτός προγράμματος, επίσκεψη «αστραπή» όπως συνήθως λέμε. Με την κακή όμως έννοια. Η κ. Γκάγκα είχε μια συνεργασία και μια ξενάγηση κι αυτό ήταν όλο. Την υποδέχθηκε ο κ. Βαγγέλης Καμπουρίδης αφού απουσίαζε από το Νοσοκομείο λόγω συμμετοχής σε σεμινάριο ο αναπληρωτής διοικητής κ. Αχιλλέας Γερόπουλος. Δεν συνάντησε ούτε το σωματείο εργαζομένων, ούτε την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ν. Καβάλας.

 

Ένας άλλος Υπουργός, του Τουρισμού, επικαλέστηκε μιλώντας στη Θεσσαλονίκη τα επιπλέον δρομολόγια της Aegean στη γραμμή Αθήνα- Καβάλα- Αθήνα! Αυτό έγινε στην ομιλία του κ. Κικίλια στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο της Θεσσαλονίκης. Δυστυχώς αγαπητέ Υπουργέ τα δύο επιπλέον δρομολόγια δεν αρκούν και είναι και δοκιμαστικά. Για δύο μόνο μήνες. Οπότε συνέχισε να προσπαθείς προκειμένου η εταιρία να αντιμετωπίζει δίκαια το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας.

 

Με απόφαση του ο Δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης όρισε εντεταλμένο σύμβουλο του Δήμου το δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Κιοτζένη. Με αρμοδιότητες την εκτέλεση έργων, τον ηλεκτροφωτισμό, τα τεχνικά συνεργεία του Δήμου Νέστου κ.α. Η θητεία του λήγει την 31η Δεκέμβρη 2023.

 

Δύσκολες στιγμές για τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Προμούσα. Με τις πρώτες μέρες του νέου έτους απεβίωσε μετά από κορωνοϊό ο πατέρας του. Προχθές έγινε το ίδιο και με την μητέρα του! Η κηδεία της έγινε χθες.

 

Διαβάστε επίσης